Marina produkter och rätter Recept Varför Luktar Min Snippa Fisk?

Varför Luktar Min Snippa Fisk?

Varför Luktar Min Snippa Fisk
Här är 7 vanliga orsaker till att det luktar annorlunda i underlivet – och råd om när du bör prata med en läkare: – 1. Bakteriell vaginos (BV) Lukt: fiskliknande Bakteriell vaginos är en av de vanligaste orsakerna till annorlunda lukt i underlivet som påverkar 15 till 50 procent av alla med livmoder i fertil ålder,

 1. Det är ett tillstånd där det råder obalans i den vaginala bakteriefloran, förklarar Elisabeth.
 2. Det första symptomet är ofta en fiskliknande lukt som kan leda till en skummig, grå eller grön flytning.
 3. Du kanske också upplever klåda och svullnad.
 4. Det finns ett antal olika behandlingsalternativ om symptomen på bakteriell vaginos inte försvinner på egen hand.

– En läkare kan ordinera en antiseptisk behandling eller antibiotika, säger Elisabeth. Tyvärr är det inte ovanligt att diagnosen kommer tillbaka efter en antibiotikabehandling. Elisabeth föreslår att det kan vara till hjälp att byta preventivmedel, särskilt om du använder spiral.

Om du drabbas av dessa symptom bör du låta en läkare undersöka dig och utesluta underliggande faktorer som kan behöva behandlas. Det är extra viktigt om du är gravid, eftersom risken för tidig förlossning kan öka.2. Toxic shock syndrome (TSS) Lukt: Mycket obehaglig, men vaginal lukt är ett mindre vanligt symptom i samband med TSS.

TSS är numera en mycket sällsynt sjukdom – den orsakas ofta av högabsorberande tamponger. – Om den här bakterien kommer in i kroppen blir du snabbt väldigt sjuk. Du får en hög feber, blodtrycksförändringar, eventuellt utslag och diarré eller kräkningar, och du kan känna dig svag, säger Elisabeth och understryker att du måste åka direkt till akuten om du drabbas av dessa symptom.

 • TSS är dock mycket sällsynt numera.3.
 • Om du har glömt ta ut en tampong Lukt: Mycket tydlig och obehaglig – Det har hänt att en del söker vård för vaginal lukt och det har visat sig bero på att en tampong har lämnats kvar i flera dagar, ibland längre, säger Elisabeth.
 • Om det händer försämras lukten snabbt, den blir skarp och väldigt obehaglig – så om du upplever att lukten blir allt värre är det bra att kontrollera att du inte har glömt ta ut tampongen.4.

Svampinfektion Lukt: ibland jästliknande Vaginal svampinfektion är väldigt vanlig och symptomen brukar vara klåda, en brännande känsla och förändrade flytningar som blir vita och klumpiga. Men flytningarna luktar oftast inte så mycket. – Om dina symptom är så uttalade att det luktar illa bör du uppsöka läkare som utesluter alla underliggande sjukdomar, säger Elisabeth.5.

Hormonella förändringar Lukt: Individuell Precis som lukten i underlivet förändras under hela menscykeln kan även andra hormonella förändringar påverka livmoderhalssekretet. – Under klimakteriet och åren efteråt kan lukten förändras, säger Elisabeth och tillägger att det även gäller under en graviditet,

– Du kanske får fler flytningar, de blir tjockare eller tunnare men de ska inte lukta illa. Om du är gravid och har illaluktande flytningar bör du tala med en läkare eller barnmorska.6. Urinvägsinfektion Lukt: Ammoniakliknande Om du upplever en ammoniakliknande lukt är det troligtvis urinet som luktar.

 1. Detta kan inträffa om du har en urinvägsinfektion,
 2. Detta är mer sannolikt om en urinvägsinfektion inte behandlas och orsakar en tillfällig inkontinens.
 3. En infektion som lämnas obehandlad kommer också att orsaka feber, och lukten kommer att vara ganska distinkt, säger Elisabeth.
 4. Ibland kan en ammoniakliknande lukt vara ett tecken på en befintlig inkontinensfråga som personen inte känner till, och dessa bekymmer är mycket vanliga.
You might be interested:  Räkor Bäst I Test 2021?

En läkare eller gynekolog kan ge råd om behandlingsalternativ.7. Gynekologisk cancer Lukt: Metallisk eller avvikande Det är väldigt ovanligt att illaluktande flytningar är symptom på livmoderhals- eller livmodercancer. Flytningar och lukt är oftast inte de enda eller första symptomen.

Varför luktar underlivet fisk efter samlag?

Bakteriell vaginos kännetecknas av illaluktande flytningar i slidan. Det luktar ofta särskilt illa i underlivet efter samlag eller menstruation. Flytningarna beror på en bakteriell obalans i slidan som är vanlig hos kvinnor i fertil ålder. Besvären kan gå över av sig själva, men kräver ibland läkemedelsbehandling.

Vad är det vita i min snippa?

Behandling med receptfria läkemedel – Det finns receptfria läkemedel mot svamp som används direkt i slidan. De brukar fungera bra. Du kan välja mellan följande läkemedel:

En kräm som sprutas in i slidan med en plastspruta. Slidtabletter eller slidkapslar som du för in i slidan med hjälp av en införare. Vagitorier som du för in i slidan med ett finger.

Läkemedlen smälter eller löses upp inne i slidan. Medlen kan ge kortvariga biverkningar som gör att det svider, kliar, blir rött och irriterat. Du som är gravid bör prata med din barnmorska eller en läkare om hur du ska göra. Efter att du har fullföljt behandlingen med ett receptfritt läkemedel brukar symtomen försvinna.

Hur ska man tvätta snippan?

Underlivshygien Bemötandet är viktigt när du hjälper någon med den personliga hygienen. Beakta den personliga integriteten. Tillämpa basala hygienrutiner Att behöva hjälp med underlivshygienen kan av många upplevas som obehagligt, speciellt om personalen är av motsatt kön, personalen måste därför ta reda på patientens önskemål.

 1. Observera att män och kvinnor kan vara omskurna.
 2. Det innebär för män att de saknar förhud.
 3. Vinnor kan vara utan hela eller delar av blygdläppar och/eller klitoris och de stora blygdläpparna kan även vara ihopsydda.
 4. Tvättmomentet ska ske i samråd med patienten, där personalen hjälper till då det behövs.
You might be interested:  Vad Kan Man Äta Till Sill?

Personalen bör kontrollera att huden är intakt och att det inte föreligger svullnad eller missfärgning.

Byt vatten om du använder samma handfat som har använts till andra delar av kroppen. Tvätta med vatten eller olja. Tvättkräm är att föredra framför tvål. Om tvål används ska den vara mild och användas sparsamt. Ta en ny tvättlapp varje gång tvättlappen ska doppas i handfatet så att vattnet behålls rent. Förfuktade engångstvättlappar eller tvättbalsam/tvättkräm som inte behöver sköljas bort kan med fördel användas. Området kring könsorganet samt ljumskarna tvättas och torkas noggrant. Kvinnor tvättas framifrån och bakåt för att undvika att föra bakterier mot urinröret. Kvinnors blygdläppar bildar veck. Det är viktigt att tvätta rent mellan vecken. Män tvättas med tillbakadragen förhud som efter tvätten dras tillbaka. Tvätta försiktigt ollonet och där förhuden fäster. Penisskaftet tvättas från toppen ner mot basen. Pungen tvättas från penisbas nedåt mot analöppning. Be patienten lägga sig på sidan och erbjud hjälp vid behov. Tvätta ryggen, skinkorna och avsluta med ändtarmsöppningen. Tvätta bort tvålrester och torka torrt. Det är särskilt viktigt i hudveck. Smörj med fuktighetsbevarande salva/kräm om patienten önskar det.

Byt handdukar som används till underlivstvätt vid varje tvätt. I hemmet görs detta i samråd med patienten. Rengör och desinfektera handfatet. I hemmet räcker det att göra rent utan att desinfektera om handfatet används av en person. Anne Berger, enhetsledare/sjuksköterska, VO Internmedicin hematologi/endokrin/mottagning, avdelning 23, Södersjukhuset, Stockholm Karin Bölenius, universitetslektor, Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet Basala hygienrutiner ska tillämpas av all vård- och omsorgspersonal vid vård, undersökning och behandling eller annan direktkontakt med person där vård och omsorg bedrivs.

 • Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter.
 • Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd.
 • Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten.
 • Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.

För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling. : Underlivshygien

You might be interested:  Hur Länge Ska Krabba Kokas?

Har en stinkande lukt?

Dålig andedräkt Dålig andedräkt uppstår nästan alltid i munnen. Den vanligaste orsaken till dålig andedräkt är att du har bakteriebeläggningar kring tänderna eller på tungan. Varför Luktar Min Snippa Fisk Dålig andedräkt kommer oftast från munnen. Därför är det viktigt att hålla munnen ren från bakterier. Med tandborstning och munsköljning minskar du dålig lukt ur munnen. De flesta får dålig andedräkt någon gång, till exempel efter att ha ätit starkt kryddad mat eller rökt cigaretter.

Du tycker att andedräkten luktar illa. Du har en beläggning på tungan som du inte kan få bort själv. Du har haft en längre tid. Du tänker mycket på att du har dålig andedräkt.

Misstänker du att det är läkemedel som gör att du har dålig andedräkt är det bra att tala om det för läkaren som skrev ut medicinen. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. Vad beror dålig andedräkt på? Dålig andedräkt uppstår oftast i munnen.

 • Det är inte så vanligt att dålig andedräkt kommer från magen som många tror.
 • I saliven finns olika typer av bakterier.
 • När bakterierna bryter ner proteiner uppstår en gas som innehåller svavel och luktar illa.
 • Proteinerna kommer från maten du ätit och från munnen, i form av döda celler.
 • Det är svavelföreningarna som ger den speciella lukt som uppfattas som dålig andedräkt.

Det är ett vanligt problem att andedräkten luktar sämre om salivproduktionen minskar. Det beror på att bakteriebeläggningarna i munnen ökar. Har du muntorrhet blir saliven också mer trögflytande och förlorar sin rengörande effekt och skyddande egenskaper i munnen.

Vad ska man lukta på Covid?

Så går luktträning till. Välj fyra till sex dofter, som till exempel vanilj, kanel, kardemumma, honung, tvål, te, kaffe, timjan, koriander, ketchup, sylt eller tandkräm. Lukta på dessa dofter två gånger per dag, tio till femton minuter per tillfälle.

Vad kan lukta ammoniak?

Luktsaltets historia – På 1800-talet var luktsalt mycket vanligt och användes personer som svimmat eller på annat sätt tappat medvetandet. Ett luktsalt innehållande ammoniak kan vara så starkt så det även väcker medvetslösa människor. Inandningen av ammoniak irriterar membranen i näsa och lungor.

När kroppen luktar aceton?

Diabetesordlista Restprodukt som kroppen producerar när fett förbränns i stället för socker. En andedräkt som luktar aceton (som nagellackborttagningsmedel) är ett tecken på för högt blodsocker.

Related Post