6. Förbättra smaken på dina livsmedel med en citron i kylen – Citronjuice hjälper till att minska mängden natrium i dina livsmedel. Den höjer även smaken i praktiskt taget varje produkt och livsmedel: kött, fisk, kyckling, skaldjur och grönsaker. Och som om det inte vore nog hjälper citron med att ge dig en stor dos vitamin C, något som hjälper att motverka sjukdomar. Detta är en annan anledning till att ha citron i kylen.
Contents
Varför har man citron på fisk?
I dag njuter vi av den friska citronsmaken som en behaglig krydda, gärna till fisk eller ljust kött. Mest som krydda alltså. Förr, och då talar vi om tiden då kylskåp var något okänt, hade man svårt att hålla fisken helt fräsch. För att dölja dålig doft kunde fisk och kött både gnidas och serveras med citron, ättika eller vinäger.
- Citron kan användas som smakgivare i en massa sammanhang.
- Med en flaska olivolja smaksatt med citron kan man snabbt pigga upp både sallad och stekt fisk.
- Till citronpanerad fisk tycker jag att det räcker bra med en hög strimlade, lättstekta grönsaker och några droppar citronolja i stället för traditionell sås.
Tvätta noga Citronoljan kan även ersätta det rivna citronskalet i sås, men då ska man veta att oljan snabbt faddar ur i smak om den kokas. Tillsätt i sista stund med andra ord. Och kom ihåg att tvätta citronen noga innan det yttersta gula skalet rivs till smaksättning.
- Gamla citroner är inte så roliga, men även om skalet torkar brukar själva frukten vara användbar.
- Till och med torkat citronskal kan komma till användning.
- Lägg en skalbit i en askkopp, tänd eld och vips doftar det friskt och fräscht i rummet.
- Citronpanerad sej med juliennegrönsaker För 4 personer 600 g sejfilé 2 msk vetemjöl 1 ägg 1 1/2 dl ströbröd 1 citron salt och peppar smör och rapsolja till stekning Att äta till: 100 g skalade räkor 1 morot 1 bit purjolök 1 liten rödlök 1 paprika olivolja med citronsmak 1.
Skär fisken i portionsbitar. Tvätta och riv det yttersta gula skalet från en citron. Blanda citronraspet med ströbröd på en tallrik. Vänd fisken först i vetemjöl, sedan ett uppvispat ägg och sist i det kryddade ströbrödet. Salta och peppra.2. Skala och skär morot, purjolök, rödlök och paprika i smala stavar som steks med lika delar smör och rapsolja i inte alltför varm panna.
- Salta och peppra.
- Efter cirka 3-4 minuter är grönsakerna lagom mjuka och tas upp med hålslev.3.
- Stek fisken 2-3 minuter per sida.
- Lägg upp med de strimlade grönsakerna som bädd.
- Strö över rivet citronskal och garnera med räkor.
- Några droppar olivolja med citronsmak fungerar som sås.
- Okt potatis eller ris passar bäst till.
Pocherad slätvarsfilé med kräftstjärtar och citronsås För 4 personer 700 g slätvarsfilé salt och hel vitpeppar Till såsen: 2 msk smör 1/2 gul lök 2 msk vetemjöl 1 dl torrt vitt vin 2 dl grädde 2 dl vatten 1 fiskbuljongtärning eller motsvarande fond rivet skal av 1 citron salt och peppar Att äta till: 10 potatisar av mjölig sort 1 äggula 1 msk olivolja med citronsmak kräftstjärtar broccolibuketter 1.
Skala och koka potatisarna. Pressa eller mosa helt slätt. Rör i en äggula och smaka av med olivolja smaksatt med citron, salt och peppar. Låt moset svalna något.2. Smörfräs en halv, hackad gul lök i kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med torrt vitt vin, grädde och vatten till slät sås. Tillsätt fiskbuljongtärning eller fiskfond.
Sjud såsen fem minuter. Smaka av med rivet citronskal, salt och peppar och låt den dra några minuter. Sila såsen.3. Spritsa potatismos i toppar som gratineras i 225 graders ugn till dess de får fin färg. Ge broccolibuketterna ett upp uppkok i lättsaltat vatten.4.
Rulla ihop fiskfiléerna med det som varit skinnsidan inåt. Lägg fiskarna tätt i kastrull och slå på vatten så det precis täcker. Tillsätt en tesked salt och 6-8 grovt krossade vitpepparkorn. Sjud fisken ett par minuter under lock.5. Ta upp fisken med hålslev och låt den mellanlanda på hushållspapper för att suga upp oönskad vätska.
Lägg upp fisken, slå sås över och garnera med kräftstjärtar, dill och grönsaker. Placera ett par mostoppar vid sidan. Kokt kycklingfilé med citronsås För 4 personer 600 g kycklingfilé 1 msk konc. kycklingfond 1 lagerblad persilja Till såsen: 3 dl vätska från koket 2 dl grädde 1 citron maizena till redning salt och peppar blandade salladsblad, gärna mindre 1.
Sjud kycklingfiléerna under lock i 5 dl vatten smaksatt med koncentrerad kycklingfond, lagerblad och några persiljestjälkar. Efter 7 minuter är köttet genomkokt, men kontrollera genom delning för säkerhets skull. Kyckling måste alltid tillagas till dess den är genomkokt alternativt genomstekt.2. Sila av 3 deciliter vätska till en ny kastrull.
Tillsätt grädde och koka upp. Tvätta och riv det yttersta skalet av en citron. Red såsen med maizena och sjud den 3 minuter. Blanda ner hälften av citronraspet och smaka av med salt och peppar. Sjud såsen ytterligare ett par minuter.3. Skär upp kycklingfiléerna i skivor.
Hur smakar citron?
Citron | |
Systematik | |
---|---|
Domän | Eukaryoter Eukaryota |
Rike | Växter Plantae |
Division | Fröväxter Spermatophyta |
Underdivision | Gömfröväxter Angiospermae |
Klass | Trikolpater Eudicotyledonae |
Ordning | Kinesträdordningen Sapindales |
Familj | Vinruteväxter Rutaceae |
Släkte | Citrussläktet Citrus |
Art | Citron C. × limon |
Vetenskapligt namn | |
§ Citrus × limon | |
Auktor | ( Carl von Linné ) Osbeck |
Hitta fler artiklar om växter med Växtportalen Växtindex |
table>
Citron ( Citrus × limon ) är ett träd i familjen vinruteväxter och även namnet på själva frukten, Citronen är inte en naturlig art utan en hybrid mellan andra arter i släktet Citrus, såsom exempelvis storcitrus ( C. ×aurantium ) och suckatcitron ( C.
- Medica ). Frukten bergamott ( C.
- × limon Bergamia-Gruppen) har samma ursprung som citronen.
- Citronen bildar en taggig buske eller litet träd mellan 3 och 6 meter.
- Bladen blir 6,5–10 centimeter långa och är elliptiska till äggrunda, spetsiga eller uddspetsiga.
- Bladskaften har smala vingar.
- Den bildar både tvåkönade blommor och rena hanblommor med bara ståndare.
Blommorna är vita med rosa anstrykning. Ståndare 20-30. Frukten är avlång eller rundad och är gul som mogen. Fruktköttet är starkt surt. Arten odlas framförallt för fruktsaftens skull som innehåller mycket citronsyra och detta ger den mycket sura smaken.
Varför man inte ska äta fisk?
1. Man ska inte äta insjöfiskar – Nja, man ska absolut inte äta de ofta. Det beror på att de kan innehålla miljögifter som kvicksilver, dioxin och PCB i större utsträckning än annan fisk. De här gifterna ansamlas då i fettväven hos den som äter fisken och särskilt barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande bör se upp.
Vad händer om man lägger citron i te?
Supercitronte för fokus och harmoni – Te på citronmeliss smakar ju redan citron, men om man blandar i rivet, torkat citronskal får teet en ännu friskare och syrligare smak. Eftersom citronmeliss är lugnande och harmoniserande och citroner är uppiggande och fokuserande får man ett te som gör en lugn, harmonisk och fokuserad.
Vad gör citron?
Viktigt och intressant! – Se till att använda ekologiska citroner och använd inte citronsaft på flaska. Ekologiska citroner har inga bekämpningsmedel som kan ackumuleras. Det innebär också att de ser lite annorlunda ut än de exemplariska citroner du vanligtvis hittar i diskarna.
De är oftast mindre och de möglar mycket fortare – vilket de skall göra. De smakar däremot oftast bättre. Förvara dem i kylskåp så håller de längre. Citroner innehåller kraftfulla antibakteriella, antivirala och immunökande ämnen. Citroner är en stor hjälp för matsmältning och leverrensning. Det hjälper även till att hålla gallstenar borta då det håller igång gallproduktionen (får man ett gallstensanfall skall man pressa ett antal citroner och dricka med en gång – närmast magiskt).
Citroner innehåller citronsyra, magnesium, bioflavonoider, vitamin C, pektin, kalcium, kalium och limonen, vilka hjälper immunförsvaret att bekämpa infektioner. Citroner är ett av de mest alkaliska livsmedel du kan äta. Det kan vara svårt att tro när man biter i en.
Vilken fisk luktar värst?
Varför luktar surströmming illa? – Men vad beror då den speciella lukten egentligen på? Nyheter24 kontaktade Hans-Erik Englundh, saltörmästare på Borkbo-suringen, för att reda ut varför surströmming luktar som den gör. – Anledningen till att surströmming kan lukta illa för vissa är för att fisken är jäst.
- Det är samma som sulfit och sulfatfabriker (fabriker som framställer pappersmassa).
- Så det är alltså ämnen som har jäst som ger ifrån sig lite odörer, säger Hans-Erik Englundh och fortsätter: – Tycker man inte om surströmming så har jag full förståelse att man tycker att det luktar illa, men tack och lov så smakar det inte illa.
Men när man väl har lärt sig att äta surströmming och älskar det så blir den doften en förnimmelse om att här kommer någonting gott och då blir också doften god, fortsätter Englundh.
Varför är inte citron bra?
Är det farligt att dricka för mycket citronvatten? – Det är alltid viktigt att vara balanserad. För mycket av det goda kan ha motsatt effekt. Citroner är till exempel vattendrivande. Så om du dricker för mycket citronvatten eller pressad citron så riskerar du att spola ut viktiga vitaminer och mineraler.
Citron kan också ha en frätande effekt på tänderna, och om du har munsår tenderar de att bli värre med för mycket citronvatten. Även om du tycker det är gott med citronvatten bör du alltså vara medveten att hälsoeffekten inte alls ökar exponentiellt med intaget. Du får inte bättre effekt genom att överdriva din konsumtion, utan det räcker faktiskt med ganska små mängder citron för att må bra.
Poängen är ju att balansera och avgifta, men med måtta.
Varför ska man inte koka ingefära?
Ingefärsshot – utan kokning Det har kommit frågor kring om Ingefärsshoten verkligen ska kokas upp varför jag bjuder på en favorit i repris, en stående shot till frukost. Shoten boostar immunförsvaret, Härhemma tar vi som standard 6 cl shot till frukosten var dag.
Änner jag mig hängig någon dag blir det en extra på kvällen. Ingefäran ska inte upphettas till mer än 60 grader för att behålla de aktiva ämnena. Ingefära tillhör kategorin superfood och är bra för hjärta, hjärna, mage och leder. C-vitamin förstörs vid höga temperaturer, varför ingefära inte bör upphettas till mer än max 60 grader.
Honung till max 40 grader. Observera att shoten är stark! Dock beroendeframkallande och supernyttig!
Den blir snabbt en god vana att starta dagen med!Följande sats ger drygt en liter och räcker i ett par veckor för en person. Ingefärsshot 200 – 300 g färsk ingefära 1 liter vatten 1/2 dl flytande honung 2 citroner, saften
Skölj ingefäran noga och riv den grovt med rivjärn. Ingefäran behöver inte skalas. Lägg ingefärssrivet i en kastrull tillsammans med vattnet. Värm vattnet och ingefäran till 60 grader, låt stå och dra i 2-3 timmar, sila av med finmaskig sil och tillsätt honung och citron.
Varför dricka ljummet citronvatten?
Att dricka ett glas vatten direkt på morgonen har visat sig ha flera hälsofördelar. Om du dessutom dricker varmt citronvatten får du extra bra effekt! Citroner sägs boosta immunförsvaret och motverka både virus- och bakteriella angrepp. Dessutom kan de ge viktnedgången en skjuts och är laddade med viktiga vitaminer, antioxidanter och mineraler.
Finns det giftiga citroner?
Eftersom EU:s gränsvärden baseras på den skalade frukten och inte på skalet så får citrusfrukterna säljas inom EU. Men den som använder sig av apelsin- eller citronskal i bakning eller matlagning gör bäst i att använda sig av ekologiska citrusfrukter, samt att tvätta händerna när man skalat frukterna.
Är citron bakteriedödande?
Städa med citron! Citron är en citrusfrukt och även ett klassiskt husmorstips för citron kan verkligen vara bra och nyttigt för det mesta i hemmet. Du kan till exempel ha citron i håret, citron i ansiktet (mot acne och pormaskar, badda finnarna med en tops doppad i citronjuice och låt sitta över natten), citronsyra (eller citronsaft, en tesked citronsyra motsvarar ungefär saften från en citron) i tvättmaskinen och du kan till och med använda citron mot spindlar (gnugga citron på ytor där spindlar brukar hålla till, t ex golvlister och runt fönster).
- Men förutom att citron är nyttigt och bakteriedödande och kan vara bra för hud, hår och naglar, så är citron även bra för rengöring i hemmet.10 bra tips kring hur du kan städa med citron på ett effektivt och miljövänligt sätt: 1.
- Du får ren diskho genom att gnida in den med en citron.2.
- Tvättning: gnid in envisa svettfläckar under ärmarna som inte vill försvinna med citron innan du tvättar.3.
Ren micro: ställ in en skål med kranvatten med citron i mikron på full effekt i 30 sekunder,4. Har du problem med soplukt? Lägg citronskal i soppåsen, så blir du av med soplukten! 5. Kalkavlagringar i kök och badrum: gnid en citron mot kalkavlagringarna och låt sedan verka några minuter.
Torka sedan av med en trasa.6. Du kan göra ditt eget milda rengöringsmedel genom att blanda pressad citron och vatten i en sprayflaska. Fungerar utmärkt på kakel i badrum och i toalettstolen (spraya i toaletten och låt det stå över natten, sedan är det bara att spola dagen efter och toastolen är fräsch igen).7.
Du kan rengöra skärbrädan genom att dela på en citron och sedan dra över skärbrädan för att få bort lukt och matrester.8. Koka skal och saft från en citron i femton minuter, som du sedan kan använda för att ta bort fett och olja från olika platser i köket.9.
Fräscht kylskåp. Lägg in en halv citron med snittytan uppåt, så får du ett fräscht kylskåp.10. Lägg in en halv citron i diskmaskinen (t ex i bestickkorgen eller på annan plats där citronen inte åker runt) och diska sedan som vanligt. Citronen gör både din disk och din diskmaskin fräsch och ren. Det finns även produkter som fungerar som citron i diskmaskinen men som kan användas fler gånger och därför kan ligga kvar.
Citron är även bra för att bli av med lukt från händerna om du till exempel hackat lök, det är bara att tvätta händerna med en citronskiva så blir du av med lukt från livsmedel som lök och vitlök som kan lukta mycket. Ett annat klassiskt husmorsknep mot illaluktande händer är kaffesump: gnugga och tvätta händerna med kaffesumpen efter att du tagit i något som gör att lukten blivit kvar.
- Vill du läsa mer om hur du även kan använda citron för huden och håret finns en artikel från Expressen Hälsoliv här,
- Öp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat » Citron ett ekologiskt rengöringsmedel Se till att du alltid har citroner hemma, så har du alltid tillgång till ett ekologiskt rengöringsmedel redo för både enklare och tuffare rengöring i hemmet.
Till exempel som tipset ovan (tips nr 5) för att ta bort kalkavlagringar i badkaret, dusch och toaletten: gnid en delad citron mot kalkavlagringar i badrummet och vänta några minuter innan du torkar av med en trasa. Detta går lika bra med citronsyra. För toaletten häller du en halv deciliter citronsyra i toaletten och låter verka i 30 minuter innan du sedan spolar.
- Har du bra tips hur man kan använda citron i hemmet på ett smart och effektivt sätt? Dela gärna med dig av dina tips om citroner i kommentarsfältet längst ned på denna sida.
- Visst du förresten att citronen kom från Asien till Europa och Ligurien på 1200-talet där den sedan började odlas på 1400-talet i Genua vid medelhavskusten och att den ursprungligen växte i Himalaya? Hur mycket citronjuice motsvarar en citron? Oavsett om du ska ha citronjuice till städning eller citronjuice till drinkar är det bra att veta hur mycket citronjuice du kan få ut av en citron.
Svaret är att du kan få ut ungefär 0,6 dl citronjuice av en medelstor citron och något mindre eller mer om citronen är av annan storlek. Skulle du inte använda all citronjuice på en gång så har citronjuice bra hållbarhet: juicen håller en vecka i kylen, men du kan även frysa den i upp till ett år för användning vid ett senare tillfälle.
Kan man gå ner i vikt av citronvatten?
1. Underlättar viktnedgång – Citronvatten lär kicka i gång fettförbränningen – och den syrliga frukten innehåller dessutom pektinfibrer, som hjälper till att stilla hungerkänslor, Också kalorifri, till skillnad från många andra drycker.
Vad tänker du på en fisk?
Fiskars smärtkänsla är verklig. För att vi ska förstå fiskar bättre, behöver vi mer vetenskaplig forskning, ändrade tänkesätt och fantasi – fiskars livsmiljö och sätt att uttrycka sig är oss trots allt främmande. Den smärta och det lidande som industriellt fiske orsakar fiskarna är allmänt kända.
Enorma antal fiskar dör i trålar genom att de kläms ihjäl eller kvävs. Också trängseln i den livsmiljö där fiskar föds upp och de avlivningsmetoder som används upplevs som ångestskapande. Å andra sidan kanske man tänker att det bara handlar om reflexer när fiskar sprattlar på kroken. En fisk kan väl inte känna smärta eftersom den nappar på samma krok flera gånger.
I vissa situationer erkänns alltså fiskars smärtkänsla medan den i andra förnekas. Situationen underlättas inte av att fiskar för oss framstår som stumma. Dessutom saknar de ansiktsuttryck. Exempelvis märker vi att en hund upplever smärta när den gnyr och grimaserar av smärta.
- Fiskars smärta och lidande kan vara svårt att upptäcka utifrån.
- I stället för läten och uttryck förmedlar de ändå sin smärta på andra sätt, till exempel genom att ändra sitt beteende.
- Att förstå fiskar förutsätter att vi ifrågasätter invanda tänkesätt och skapar ett nytt perspektiv på fiskar.
- Enligt djurfilosofen Elisa Aaltola väcks kanske inte empati gentemot fiskar om man inte använder fantasin.
Vi känner lättare empati med till exempel sällskapsdjur, eftersom vi interagerar med dem och tänker att de förmår känna smärta. Nya forskningsrön talar ändå för att fiskar, precis som andra djur, känner smärta, lidande och njutning. Dessa vattenlevande varelser förtjänar vår uppmärksamhet.
Hur ser dålig fisk ut?
Är fisken färsk? Konsumenterna osäkra Publicerat 2007-02-01 17:26 Konsumentens kunskap om hur en färsk fiskfilé bör se ut varierar kraftigt. Det visar en nyss genomförd norsk undersökning med 45 konsumenter. Osäkerheten är stor både om hur fisk skall se ut och dofta för att vara ätlig. En osäkerhet som gör det enklare att välja ett annat livsmedel istället.
Färsk fisk packat i tråg tar nu fart i dagligvaruhandeln. Det är många år sedan man började sälja fisk på detta vis men då var varken konsument eller livsmedelskedjorna beredda. Butikerna saknade bra kyldiskar och konsumenterna ansåg att färsk fisk skulle säljas över disk hos fiskhandlaren. Nu har vi vant oss vid atmosfärförpackat livsmedel.
Köttfärsen håller i en vecka, färsk kyckling likaså och till och med fisken kan ligga flera dagar i kylskåpet. I butikerna har man utvecklat kyldiskar med bra exponering och låga temperaturer. Men om vi inte bara skall förlita oss på bäst före datum är det bra att veta hur en fiskfilé ska se ut när den är färsk.
En undersökning gjord av Fiskeriforskning i Norge visar att den kunskapen varierar kraftigt. I testet fick 45 konsumenter bedöma sex trågpackade lax- och torskfiléer var. Filéerna var mellan två till fjorton dagar gamla. Plasthöljet togs av så att testpanelen också skulle kunna lukta på filéerna. Uppfattningen om vad som var färskt varierade kraftigt.
Några bedömde de två dagar gamla filéerna som oätliga (I Norge kan man knappt köpa så färsk fisk). Å andra sidan tyckte en del av testpanelen att de tolv dagar gamla filéer såg alldeles utmärkta ut. Resultatet visade att konsumenten inte känner till hur man bedömer kvaliteten på fisk.
- När konsumenten känner sig osäker kan de värdera färskheten på kriterier som inte alls har med saken att göra, säger Jens Østli, en av de ansvariga för undersökningen.
- Man kan välja bort filéer med blodfläckar, ben- eller skinnrester eller kanske till och med om filéerna är av olika storlekar i förpackningen, menar Østli.
Att tänka på vid inköp av fisk 1. Låt inte fiskråvaran ligga i rumstemperatur utan lägg in den i kylskåp så snabbt som möjligt efter inköp. En obruten kylkedja borgar för en fin hållbarhet.2. Se till att temperaturen i kylskåpet håller max +8°, gärna kallare.3.
- Fråga gärna fiskhandlaren/butiken hur färsk fisken är (om inte informationen finns på förpackningen).
- Detta avgör om du bör konsumera fisken omgående, eller om den kan ligga i kylskåpet i ett par dagar.
- Hur ser jag om fiskfilén är färsk? Färsk fiskfilé: Klart, genomskinligt, glänsande fiskkött.
- Frisk fiskdoft.
Att tänka på: • Det kan vara svårt att avgöra om en fiskdoft är frisk eller ej. Känner du dig osäker, skölj filén i kallt vatten. Doftar den, vad du tycker, illa efter det skall man kanske undvika att äta den. • En gammal fiskfilé har ett matt kött och kan vara lite kletig på ytan samt ha gulaktiga fläckar.
Doften är obehagligt söt eller syrlig. Som sagt, är du osäker; skölj filén med kallt vatten. Luktar den fortfarande obehagligt bör den kasseras. Doftar den friskt kan du tillaga den. Att bara gå efter hur många dagar sedan fisken fiskades är ingen garanti för fiskens kvalitet. Har bara råvaran behandlats hygieniskt och förvarats på rätt sätt håller den längre än man kan tro.
Detta gäller inte minst en del plattfiskar som gärna kan ligga och möra till sig i några dagar. Lita på dina sinnen! För bilder och mer information: www.svenskfisk.se Klicka på Källa undersökning: : Är fisken färsk? Konsumenterna osäkra