Marina produkter och rätter Recept Vad Ska Man Ha För Bete Till Abborre?

Vad Ska Man Ha För Bete Till Abborre?

Vad Ska Man Ha För Bete Till Abborre
Jiggar – Jiggfiske har på senare år blivit den förmodligen vanligaste fiskemetoden när man ska fiska abborre. Det är både roligt, enkelt och billigt. Jigg är ett mångsidigt bete gjort av mjukt gummi. Jiggar är det perfekta betet för abborre, eftersom det finns så många varianter.

Hur Bottenmetar man abborre?

När människor hör ordet mete så är det nog flera som tänker på det klassiska rödvita flötet som guppar vid en brygga en varm sommarkväll med en mask på kroken i väntan på att en abborre ska gapa över betet – ett barndomsminne för många och säkert starten för ett livslångt fiskeintresse! Christian Ottosson delar med sig av sina bästa tips inför sommarens högtidsstunder. – Vad Ska Man Ha För Bete Till Abborre Det moderna metet efter abborrarna ser dock lite annorlunda ut. Självklart finns flötmetet kvar, fast det gamla rödvita har bytts ut mot smalare modeller som ska ge så lite motstånd som möjligt när abborren tar masken eller betesfisken. Det finns även anpassad utrustning för både flötmete och bottenmete, vilket jag tänkte gå in lite djupare på.

 1. Jag börjar med att förklara lite kring metoden bottenmete och hur man kan göra när fisket riktar sig efter de randiga krigarna.
 2. Antingen används mask som krokbete och då är det lämpligt att använda ett glidande tackel.
 3. I sin enkelhet fungerar ett sådant tackel på följande vis: Först trär man dit ett päronsänke på sin huvudlina, sedan en gummikula och ett stopp.

Stoppet kan bestå av ett flötesstopp och gummikulan är där för att skydda lekandet i päronsänket från att fastna eller glida över flötesstoppet. Det finns även specifika stopp för ändamålet som man kan köpa, dessa kallas “ledger stops”. Till sist knyts en krok fast i änden av huvudlinan. Vad Ska Man Ha För Bete Till Abborre Ett smidigare alternativ är att införskaffa sig en glidpärla eller ett lekande med en “snap link” i som päronsänket kan fästas i istället för att ha det direkt på huvudlinan. Syftet med tacklet är att när abborren plockar upp maskarna och simmar iväg ska den känna så lite motstånd som möjligt.

 • Den här metoden går att använda året runt men passar utmärkt när det är riktigt kallt i vattnet.
 • Ett par sista tips kring mete med mask är att veva in lite lina lite då och då för att på så vis trigga abborren till hugg och använd flera maskar på kroken så det blir ett knippe med många rörliga maskar som abborrarna lätt kan hitta.

Används betesfisk som agn på kroken är ett enkelt paternoster-tackel att föredra. Då knyts en enkelkrok i storlek 2-6 fast i huvudlinans ände och 50-100 centimeter upp knyts linan till sänket fast med hjälp av en “4 turn water knot”, en knut jag kommer förklara närmare i slutet av artikeln.

 • Längden på din sänkestafs bör vara omkring 20 – 50 centimeter.
 • Ett bra utgångsläge kan vara att ha kroktafsen på cirka en meter och sänkestafsen på cirka 30 centimeter.
 • Det finns som vanligt inom fisket inget specifikt och säkert sätt som alltid fungerar, utan det handlar om att prova sig fram.
 • Ibland kan det till exempel löna sig att ha en kortare kroktafs än sänkestafs! Vikten på sänket bestäms av var du fiskar och hur långt du behöver kasta.
You might be interested:  Hur Länge Håller Orensad Fisk?

Men fiskar man från båt i en insjö räcker det med 10-20 gram. Är det strömt eller om det är långt ut till fiskeplatsen så fungerar det med 20-30 gram. Försök alltid använda ett så lätt sänke som situationen tillåter för att få bästa nappindikation. Vad Ska Man Ha För Bete Till Abborre Syftet med det här tacklet är att betesfisken blir statisk och det ger möjligheten att nöta på ställen där man tror eller vet att abborren uppehåller sig. Men för den delen ska inte tacklet ligga ute på samma ställe för länge utan lyft tacklet från botten och veva in några varv ibland, lite i stil med jiggfisket.

Se till att hela tiden ha kontakt med tacklet då abborrarna kan hugga vid lyftet och har det blivit slaklina är det lätt att missa hugget. Hur länge det ska ligga ute på samma plats får man som vanligt prova sig fram till, men har det inte hänt något på fem minuter kan det löna sig att flytta tacklet lite.

Som betesfisk fungerar det bra med löjor, små mörtar, björknor och sarvar med en längd på 10-15 centimeter. Kroken fästs genom överläppen på fisken alternativt genom hakan först och sedan igenom överläppen. Vad behövs det då för utrustning till det här fisket? Det jag rekommenderar att använda är ett quiverspö. en väldigt känslig topp som indikerar nappen. Dessa toppar är utbytbara och kommer i olika färger och olika testkurvor. Kurvorna eller rättare sagt känsligheten mäts oftast i engelska oz där en oz är ungefär 28 gram.1 oz är en väldigt känslig topp medan en på 4 oz är en grov quivertopp.

Testkurvan bestäms genom hur mycket vikt det tar för att böja en topp till 90 grader. Materialet som används till dessa toppar är av glasfiber eller kolfiber och oftast är de känsligare topparna upp till två oz gjorda av glasfiber. När man köper ett nytt quiverspö så brukar det följa med 2-3 olika toppar som täcker in de flesta situationer och arter, det går även att köpa till enbart toppar.

Det man bör tänka på när en topp ska väljas är hur tungt betet är, hur långt ut man behöver nå, är det strömt, blåsigt och vilken art. I det här fallet så är det abborre så en topp på omkring 2-3 oz är bra att börja med både i insjöar och i lugnt strömmande vatten.

Efter ett tag lär man sig vilken topp som passar, men tar man en för lätt topp kan den gå av i utkastet och det kan även bli svårt att drilla fisken. Längden på dessa spön är oftast 10-12 fot. Ska det enbart användas från båt fungerar det med 10 fot men ska det även användas från land så tycker jag 11 fot är ett minimum.

Själv fiskar jag med både 11 och 12 fot från båt utan problem. En mindre haspelrulle i storlek 2000-4000 fungerar utmärkt, själv använder jag en mindre baitrunner-rulle från Wychwood, men det är absolut inte nödvändigt till just det här fisket då du håller i spöet eller har det i en klyka bredvid dig beroende på om fisket sker från båt eller land. Vad Ska Man Ha För Bete Till Abborre När det kommer till lina finns det olika teorier och tankar, vissa använder flätlina då de tycker att de får bättre kontakt med betet medan andra väljer en bra nylonlina som till exempel Gardner Hydro Flo. Själv föredrar jag nylonlina med en dimension på 0.18-0.23 beroende på vilken botten det är och var jag fiskar. 2-6 där tvåan är störst. Valet av krok styrs som vanligt av storleken på betet, i det här fallet betesfisken. Skillnaden på krokarna är att B983 är en så kallad “Wide Gape”-krok, den har alltså ett bredare och något böjt gap mellan krokspetsen och krokskaftet.

Den är också något tunnare i godset än B980 och den är även något större i modellen gentemot B980. så en storlek 4 av B983 är som storlek 2 av B980. Hur fiskar man då? Det är väldigt enkelt, när man har kastat ut sitt tackel så spänns linan upp så det blir en svag böj i quivertoppen. Bedrivs fisket från land så placeras spöet i en eller ett par klykor som sitter fast på “banksticks” och när sedan spötoppen böjer sig ordentligt eller om den ställer sig rakt så är det napp.

När spötoppen ställer sig rakt så har abborren tagit betesfisken och förflyttat tacklet mot dig och det blir slaklina. Fiskar man från båt så kastas tacklet ut på den tänkta platsen och linan spänns upp så det blir en svag böj på toppen och sedan håller man spöet i handen för att kunna parera rörelsen från båten så linan hela tiden är spänd mot toppen.

You might be interested:  Vad Är Vegansk Lax Gjord Av?

Vilket bete är bäst för fisk?

Mer metetips: – Välj krok efter betets storlek. När du vet vilken fisk du är ute efter kan du välja bete. Låt betets storlek avgöra vilken krokstorlek du behöver. En tunn, vass och liten krok fastnar ofta bättre i en fiskmun. Använd rätt lina: både nylonlina och flätlinor fungerar till mete. Du kan göra ditt eget mäsk för olika fiskarter. Räka är ett bra krokbete för plattfiskar och regnbåge men även för sutare. Mäskning: man kan locka in fisken till fiskeplatsen med hjälp av fiskmat (mäsk) som luktar och smakar gott för fisken. Mäsk går att köpa färdigblandat, eller göra själv.

Hur gör man med abborre?

Filéa Abborre Abborren känns enkelt igen på de klarröda fenorna och de mörka ränderna över ryggen. Den fiskas på östkusten och i insjöar. Abborre smakar bäst när den väger 200-400 g, vilket är en vanlig portionsstorlek. Det är en fisk som innehåller många ben samtidigt som den är mager och därför passar fint som stuvad, stekt och halstrad.

Fjälla abborren innan buken skärs upp. Skrapa med en kniv mot fjällen så att de lossnar. Skrapa från svansen upp mot huvudet och skölj fisken noggrannt.Lägg fisken på rygg och skär eller klipp upp buken från huvudet och gälarna ner till stjärthålet.Ta försiktigt ut inälvorna och se till att gallblåsan (en liten strutformad grönsvart blåsa) inte går sönder. Om det går hål på den och gallan kommer ut i fisken så blir stora delar av fisken oätlig.

Filéa aborren såhär:

Efter att du rensat fisken så skär du ett snitt längs med ryggbenet och skär loss filéerna.Lägg filéerna med skinnsidan neråt, lossa skinnet försiktigt vid stjärten och skär loss fiskköttet från stjärten mot huvudet.Skär bort en liten trekant överst på filéerna vid huvudet där det finns småben. Om det är mycket ben så kan du “byxa” abborren. Se video nedan.

You might be interested:  Varför Står Det Chimi På Kalles Kaviar?

: Filéa Abborre

Vad tycker abborre om?

Lite fakta om Abborren – Som liten växer abborren fort. Den är redan år två ofta över 10 cm. Därefter går det långsammare. Lyckas du fånga en abborre på över 30 cm är den ofta över tio år gammal. Som mest blir en abborre runt 20 år gammal, och kan uppnå en maxlängd av ca 60 cm.

 1. Abborren växer sig stor i näringsrika sjöar, men kan i sura och näringsfattiga vatten bilda stora bestånd av småvuxna så kallade “tusenbröder”.
 2. Honan är den som blir stor, för att hon ska kunna lägga mycket rom.
 3. Hanen blir inte lika stor, då han ändå är framgångsrik och kan föröka sig.
 4. Abborren leker på våren.

På grunda, strandnära områden. Oftast när vattentemperaturen ligger runt 7-8 grader. Abborren kan variera ganska mycket i utseende. Den kan skifta färg och form beroende på platsen den lever på. Den i vissa vatten vara högryggad och i andra vatten ha en slank, strömlinjeformad kropp.

Related Post