Marina produkter och rätter Recept Vad Kan Man Äta Istället För Fisk?

Vad Kan Man Äta Istället För Fisk?

Vad Kan Man Äta Istället För Fisk
Att äta vegetariskt

 1. Du är här:

Det är bra för hälsan och jordens klimat att äta vegetarisk mat. Det finns många sätt att få i sig de näringsämnen man behöver, utan att äta kött eller fisk. Det är viktigt att äta tillräckligt med järnrika livsmedel, bönor, ärtor, linser, fullkorn och rapsolja. Ibland kan du behöva komplettera med vitaminerna B12 och D. Det gäller särskilt om du är vegan. Vad Kan Man Äta Istället För Fisk Det finns många goda vegetariska maträtter. Till exempel linscurry med kokosmjölk. Olika varianter av vegetarisk mat Det finns olika varianter av att, Här är några av de vanligaste:

 • Vegansk mat innehåller enbart livsmedel från växtriket.
 • Vegetarisk, även kallad laktovegetarisk mat innehåller även mjölk, yoghurt och smör.
 • Lakto-ovo-vegetarisk mat innehåller även mjölk och ägg.

En annan vanlig variant är att äta lakto-ovo-vegetariskt, men även inkludera fisk.

Vad är man om man inte äter fisk?

Vegetarian – En vegetarian äter inget som härstammar från djurriket och är alltså i teorin samma sak som vegan. Men i praktiken brukar man i Sverige, och många andra delar av världen, kalla sig vegetarian om man inte äter kött, fisk och skaldjur.

Vad kan man ersätta räkor med?

Skagenröra med tångkaviar – Som en vanlig skagen fast utan räkor! Använd äggfri majonnäs och byt ut stenbitsrommen mot tångkaviar. Smakar likadant! Räkorna skippar du och ersätter med tofu för samma konsistens på tugget. Mums!

 • Vad heter det om man är vegetarian men äter fisk?

  FLEXITARIAN – BRA SÄTT ATT MINSKA KLIMATPÅVERKAN – Genom att äta mer mat från växtriket minskar vi vår miljöpåverkan! Livsmedel utgör ca ¼ del av den globala klimatpåverkan och att dra ner på köttkonsumtionen och byta ut animaliska produkter till växtbaserade är därför ett mycket bra sätt att värna om vår planet. Vad Kan Man Äta Istället För Fisk Att vara Pescetarian betyder att du inte äter rött kött och fågel, men att du inte utesluter skaldjur och fisk. De dagar i veckan du väljer bort köttet går det även utmärkt att utforska några veganska alternativ antingen som tillbehör eller som en rätt i sin helhet.

  Vi på Anamma har en rad lättlagade recept, perfekt för dig som är ny i det veganska köket. Kolla även in våra veganska produkter som enkelt och snabbt går att tillaga både för vardag och fest. Lakto-ovo-vegetarian betyder att du utesluter kött, fisk och fågel i din kost men avstår inte från mejeriprodukter och/eller ägg.

  Lakto -ovo vegetarian brukar ofta likställas med att vara vegetarian men benämningen lakto-ovo tydliggör just skillnaden mellan en vegetarian och vegan. Även fast lakto ovo vegetarianer inte utesluter komjölk eller andra mejeriprodukter helt i sin kost väljer vissa att kombinera en vegansk kost med en vegetarisk. Som lakto-ovo-vegetarian utesluter man kött, fisk, fågel och skaldjur men konsumerar i regel mejeriprodukter som komjölj, yoghurt och ägg. Dock väljer många att kombinera en vegansk kost med en vegetarisk och idag finns det många växtbaserade alternativ till mejeriprodukter! Om du vill ha tips på goda tillbehör till våra Anammaprodukter så kan du kika på våra smarriga helveganska recept! Vad Kan Man Äta Istället För Fisk Vad Kan Man Äta Istället För Fisk

  Vad får man brist på om man inte äter fisk?

  Många unga tror att de äter hälsosamt. I en ny undersökning där ungdomar i åldern 15-18 år tillfrågats om sina matvanor, ansåg 69 procent att de äter hälsosamt och varierat. Verkligheten är en annan. Undersökningen visar att många ungdomar äter alldeles för lite frukt, grönsaker och fisk, och därför riskerar att få i sig för lite av viktiga näringsämnen.

  En stor nordisk matvaneundersökning som genomfördes nyligen visade även den på samma mönster. Svenska barn i åldern 7-12 år har bland de sämsta kostvanorna i Norden och endast 2 procent av barnen äter tillfredställande, enligt Nordiska Ministerrådets rekommendationer.2 – Att äta rätt är otroligt viktigt när man växer.

  Därför är det oroande att se att så många barn och ungdomar inte äter tillräckligt näringsrikt och varierat. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att många unga ändå tror att de äter bra. Det ser ut att finnas en stor kunskapsbrist här. Överlag skulle både ungdomar och vuxna i Sverige behöva mycket bättre kunskap om vad goda kostvanor innebär, säger nutritionisten Marianne Wrife.

  1. I en svensk undersökning som genomförts av Netigate på uppdrag av ACO, uppger 54 procent av de tillfrågade ungdomarna i åldern 15-18 år, att de äter grönsaker varje dag, men bara 1 av 10 kom upp i en mängd som motsvarar Livsmedelsverkets rekommendationer.
  2. Hela 9 procent svarade att de aldrig eller mycket sällan åt grönsaker.

  När det gäller frukt så är det endast 5 procent av de tillfrågade ungdomarna som når upp till den rekommenderade mängden per dag.1 Livsmedelsverket rekommenderar att man bör äta minst 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Frukt och grönsaker är några av de viktigaste källorna till vitaminer, mineraler och antioxidanter.

  Vitamin A, C, D, E, folat, kalcium, järn och magnesium är näringsämnen som den växande kroppen behöver. Många unga riskerar även att få i sig för lite vitamin D, som är särskilt viktigt när man växer eftersom det reglerar kalkbalansen i skelettet. Fisk är huvudkällan till D-vitamin genom maten, men endast 1 av 10 av ungdomarna i undersökningen uppger att de äter fisk minst tre gånger i veckan, vilket är vad Livsmedelsverket rekommenderar.

  Så många som 27 procent uppgav att de sällan eller aldrig åt fisk.1 Även Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten, som kom under hösten 2012, visar att unga äter för lite fisk. I åldersgruppen 18-30 år åt man hälften så mycket fisk som de över 30 år gjorde.

  1. Unga kvinnor åt minst fisk av alla.3 – Det är framförallt det viktiga D-vitaminet som ungdomar riskerar att få brist på under vinterhalvåret, särskilt om man inte äter tillräckligt med fisk.
  2. Men även järn och kalcium, som både killar och tjejer behöver under tonåren, kan vara svårt att få i sig i tillfredställande nivåer när kosten eller kunskaperna brister, säger Marianne Wrife.
  You might be interested:  Hur Länge Klarar Sig Tillagad Fisk I Kylen?

  Marianne Wrife tycker att det är viktigt att man som förälder ser till att ens barn får med sig bra matvanor hemifrån, eftersom det är något de kommer att ha stor glädje av senare i livet när de själva börjar ansvara för vad de äter. – I första hand rekommenderar jag att man ser över sina matvanor och ser till att äta mer frukt, grönsaker och fisk.

  • Vet man med sig att man slarvar med maten, eller inte får i sig ett visst näringsämne, så kan det leda till exempelvis trötthet och på sikt även till sjukdom.
  • Att då komplettera kosten med ett kosttillskott, kan vara en första väg till att höja sin näringsstatus, säger Marianne Wrife.
  • För mer information kontakta gärna: Jonna Bendtsen, nutritionist, ACO Hud Nordic AB, om undersökningen, tel.076-307 26 08, e-post [email protected] Marianne Wrife, nutritionist/ kost- och friskvårdskonsult, Kropp i Harmoni, tel.076-84 99 301, e-post m[email protected] Undersökningar om ungas matvanor: Not 1.

  Matvanor hos svenska ungdomar 15-18 år En undersökning om svenska ungdomars matvanor genomfördes av undersökningsföretaget Netigate på uppdrag av ACO i december 2012. Undersökningen bestod av en webbaserad enkät och totalt svarade 536 ungdomar i åldern 15-18 år på frågor om hur ofta de äter olika livsmedel.

  1. Ontakta gärna Jonna Bendtsen på ACO om ni vill ta del av hela undersökningen. Not 2.
  2. Nordic monitoring of diet, physical activity and overweight 2011 I en kostvaneundersökning av Nordiska Ministerrådet framkom att få nordbor når upp till målen om bra matvanor och endast 2 procent av barnen i Sverige (ålder 7-12 år) hade enligt undersökningen en kost som bedömdes vara tillfredställande i förhållande till de mål som Nordiska ministerrådet har fastslagit i “The Nordic Plan of Action for Better Health”.

  Undersökningen baserades på telefonintervjuer med över 9 000 vuxna i åldern 18-65 år och (föräldrar till) 2 500 barn i åldern 7-12 år. Undersökningen kan laddas ner här. http://www.norden.org/sv/publikationer/publikationer/2012-552 Not 3. Riksmaten Vuxna 2010-11 I Livsmedelsverkets tredje rikstäckande matvaneundersökning, som publicerades hösten 2012, konstaterades att unga vuxna, d v s kvinnor och män i åldern 18-30 år, hade sämst matvanor av alla åldergrupper.

  Kvinnor hade generellt sett något bättre matvanor än män. Enligt undersökningen fick många unga vuxna för lite D-vitamin, järn och folat via kosten. I undersökningen deltog 1,800 personer. Länk till undersökningen. http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matvanor-undersokningar/Riksmaten-2010-Fragor-och-svar/ ACO HUD NORDIC AB är ledande inom hud och hälsa i Norden.

  Med ett sortiment som sträcker sig från topikala läkemedel till kosttillskott och exklusiv hudvård, erbjuder vår produktportfölj både bredd och djup. På det egna forsknings- och utvecklingslaboratoriet utvecklar vi säkra produkter med moderna formuleringar för den nordiska konsumenten.

  Vad är Stockholmsvegetarian?

  Dagens Stockholmsvegetarian äter ‘bara’ grönsaker, fisk, fågel och ibland nötkött (om det serveras oxfilé). För oss på Westers innebär det dock att äta mycket grönt, med mindre mängd fisk eller fågel som tillbehör.

  Är det bättre att vara vegan?

  Hälsovinster på köpet – Din egen hälsa kan också påverkas positivt om du väljer att äta en varierad kost baserad på vegetabilier. (9) Forskning visar att veganer och vegetarianer i mindre utsträckning drabbas av bland annat övervikt och fetma, diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.

  1. 10-13) En kost rik på vegetabilier har visat sig skydda mot flera cancerformer samtidigt som kött ökar risken att drabbas av cancer.
  2. 14-17) Vegetarianernas livslängd är dessutom några år längre än den genomsnittlige blandkostarens.
  3. T ex har studier visat att vegetarianer som ätit vegetariskt i mer än 17 år lever nästan 4 år längre än de vegetarianer som varit det kortare tid.

  (17) Mer information om kost och hälsa finns här,

  Får veganer äta fisk?

  Varianter på vegetariskt – Vegetarisk mat delas traditionellt in i olika grupper:

  Vegansk mat består helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket, alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung. Lakto-vegetarisk mat innehåller vegetabilier och mjölkprodukter. Lakto-ovo-vegetarisk mat innehåller vegetabilier, mjölkprodukter och även ägg.

  Kan man leva på bara kött?

  Vad vet vi om karnivordieten, och vilken kunskap saknar vi? – Diet Doctor Fläskkotlett till frukost, köttfärs till lunch, entrecôte till middag – låter det som din drömmeny, eller som din värsta mardröm? Kan en kost som endast består av animaliska produkter vara ett enkelt och läkande sätt att äta eller är det en alldeles för restriktiv kost som balanserar på gränsen till ätstörning? Svara på våra frågor och du får en anpassad plan samt 30-dagars gratis provperiod! Börja här Vad Kan Man Äta Istället För Fisk Karnivordieten, eller “Carnivore diet” som den kanske är mest känd som, består enbart av animaliska produkter och utesluter allt växtbaserat. Den mest extrema varianten innebär att man enbart äter kött och dricker vatten. Läs vidare för att lära dig mer om denna strikta kosthållning helt utan kolhydrater.

  Varför man inte ska äta vegetariskt?

  Publicerat fredag 18 mars 2016 kl 06.00 Fler människor i Sverige kan drabbas av njurproblem och benskörhet om allt fler går över till mer vegetarisk kost. Orsaken är den giftiga tungmetallen kadmium. Mer vegetarisk kost är bra för folkhälsan. Men det finns också nackdelar med mer frukt och grönt.

  Idag är vegetarianer en riskgrupp för att få i sig ohälsosamma mängder kadmium. En annan riskgrupp är kvinnor eftersom kroppen tar upp mer kadmium från maten om man har järnbrist. En orsak är att mat odlas på jordbruksmark med naturligt höga halter av den giftiga tungmetallen kadmium. Följderna kan bli benskörhet och skador på njurarna.

  Ett par hundra tusen svenskar beräknas idag få i sig så mycket kadmium via vegetabilier att de riskerar att drabbas av den här typen av negativa hälsoeffekter, enligt Livsmedelsverket. – Därför måste samhället se till att halterna sjunker i våra grödor, säger Marie Vahter som är professor i miljömedicin på Karolinska institutet.

  Under många år har insatser gjorts för att minska vår exponering för kadmium. Det finns exempelvis mindre mängder kadmium i handelsgödsel, mindre användning av kadmiumbatterier och minskade utsläpp av kadmium från industrin. Trots det minskar inte den här gifiga tungmetallen i livsmedlen i Sverige. – Trots alla insatser som gjorts verkar det inte som att vi har sänkt människornas exponering.

  Så det måste nog till att sänka halterna i den mat vi äter. Jag tror det är det allra viktigaste, säger Marie Vahter. Ett skäl till att kadmium i maten inte sjunker är att vissa jordbruksområden har naturligt höga kadmiumhalter i jorden. Det mest effektiva sättet att minska mängden kadmium i maten kan vara att sluta odla livsmedel på bland annat delar av Österlen i Skåne, delar av Östergötland och delar av Jämtland.

  You might be interested:  Hur Långt Innan Ska Man Lägga In Sill?

  Vad händer om man äter fisk varje dag?

  1. Man ska inte äta insjöfiskar – Nja, man ska absolut inte äta de ofta. Det beror på att de kan innehålla miljögifter som kvicksilver, dioxin och PCB i större utsträckning än annan fisk. De här gifterna ansamlas då i fettväven hos den som äter fisken och särskilt barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande bör se upp.

  Kan man stoppa upp en fisk?

  Placera din rekordfisk i bokhyllan Ibland är fiskelyckan riktigt god. Tänk om man kunde stoppa upp sin praktfisk och bevara den. Det kan man, det är inga problem alls för Klasse Elewall. Ibland får man upp en riktigt stor fisk. Ord, armar och det platta fotot, ger inte fångsten rättvisa.

  Tänk, om man kunde stoppa upp fisken och ha den kvar. Klasse Elewall kan förverkliga den drömmen. I Edefors, alldeles vid Ammerån, driver han enmansföretaget “Trofémontage”, och han är specialiserad på fiskar. Klasse bodde tidigare på Frösön. Efter tjugofem år i byggbranschen, sa hans kropp att det var dags att fundera på att sadla om.

  – Jag har alltid varit intresserad av konservering och tillbringat många timmar hos min kompis Per-Olof Wallin på Frösön, som konserverade fåglar. Klasse utbildade sig hos mästaren i fiskmontering, Bo Andersson. Därefter har det rullat på och i dag försörjer sig Klasse på verksamheten, trots att marknadsföringen endast består av hemsida och mässor.

  Annons – Kunderna är från hela Sverige och Norge, jag har monterat många gäddor till Italien. Annons En stor lax har nyss kommit in. Klasse sköljer fisken noga för att få bort allt slem, innan den ska ned i sandkaret. Från avtrycket i sanden skapar Klasse sedan en gjutform av gips, vilken i sin tur används för att gjuta den exakta kopian av fisken.

  Två halvor som nogsamt fogas ihop. – Jag gör fisken i glasfiber, det är lätt och tåligt. Förr användes gips, men det är tungt och skört. Efter detta så har han en exakt avgjutning, men helt vit. Nu ska fisken målas. Ibland monterar Klasse också dit fiskens ursprungliga skinn, efter att det har konserverats, men vissa fiskar, som harr och lax, går inte att skinnmontera, eftersom de då släpper fjällen.

  – Jag har alltid tecknat och målat.På väggen hänger rekordöringen som Klasse själv drog upp ur Ammerån 2006 och som dessutom blev prisbelönt för monteringen.– Jag var helt nyutbildad då, så det blev en riktig klapp på axeln.”När jag ändå måste byta yrke så ville jag hålla på med något jag är riktigt intresserad av”, säger fiskkonservatorn Klasse Elewall.

  Klasse Elewall använder en pytteliten färgspruta. Det är många prickar, fläckar och detaljer att måla av. Annons Denna lax har just kommit in, och nu ska Klasse lägga ned den i sköljen. Annons Fisken ska ned i sandlådan. Dess avtryck används sedan till att gjuta en gipsform, som i sin tur används för att gjuta glasfiberfisken. Klasse gör gjutformen i gips: “Ibland gör jag även den i glasfiber, kunden vill kanske ha flera kopior av fisken, eller det kan vara sportaffärer som vill ha den i skyltningen”. Klasse Elewall använder en pytteliten färgspruta. Det är många prickar, fläckar och detaljer att måla av. Klasse vill slå ett slag för harren, traktens specialitet: “Och en förnämlig matfisk”. Öringen, som vägde 6,2 kilo, är den största som fångats i Ammerån. Den drog Klasse Elewall upp 2006, och fick dessutom andra pris i konservatorernas nordiska mästerskap för sin skinnmontering av fisken. Klasse sneglar på fotot. Storgäddan ska bli exakt som den såg ut i levande livet. Klasse Elewall bor och arbetar alldeles vid sportfiskarnas eldorado, Ammerån. : Placera din rekordfisk i bokhyllan

  Vad är vegansk lax?

  Vegansk sashimi är ett innovativt alternativ för lax och tonfisk, och är både soja- och glutenfritt. Vår veganska sashimi består av Omega 3-rika oljor (linfrö och raps), tapiokastärkelse och glukos från tång. Allt för att efterlikna fiskens speciella struktur, smak, konsistens och utseende så bra det går.

  Vad äter en Flexitarian?

  Flexitarian – Nästan alltid vegetarian Att äta som en flexitarian är att vara semi-vegetarian. Du har en vegetarisk livsstil som bas, men äter kött ibland – smart för dig som vill äta mer grönt och bra för miljön. Vad Kan Man Äta Istället För Fisk Allt fler människor väljer att leva som flexitarianer och det är inte konstigt, eftersom livsstilen både är hälsosam och miljösmart. Att äta som en flexitarian innebär att du har valt ett grönt sätt att förhålla dig till mat, men utan att helt sluta med kött.

  Hur går det ihop? Jo, som flexitarian äter du i huvudsak en vegetarisk kost. Du väljer att tillaga vegetariska rätter och flera av veckans dagar är det grönt på tallriken. Men du har inte uteslutit kött helt. Som flexitarian väljer du gärna ekologiskt och närproducerat. En del inbitna flexitarianer ratar alla produkter som inte är ekologiska och äter aldrig processade livsmedel.

  Naturligt tillsatt socker är okej, men tillsatt socker undviker flexitarianen.

  Är löpe vegetariskt?

  Ystenzym är mikrobiellt och löpe animaliskt.

  Kan omega-3 tillskott ersätta fisk?

  FORSKNING OCH ENTREPRENÖRSKAP – Publicerad 2013-01-11 På tusentals kvadratmeter i Skåne ska Fredrika Gullfot odla mikroalger som hon säger kan lösa problemet med utfiskade hav. – Dessutom är algolja ett förnybart alternativ till råolja och fossila bränslen.

  För att producera en enda burk fiskoljekapslar går det åt 600 sardiner. Och samma nyttiga omega-3 finns i algolja, berättar Fredrika Gullfot, grundare och vd för Simris Alg. – Vi på företaget brukar säga att vi egentligen är miljöaktivister. Utfiskningen och förstörelsen av världshaven är ett enormt och underskattat miljöproblem.

  Dagens storskaliga trålfiske efter fiskmjöl och fiskolja orsakar inte bara utfiskning, utan också förstörda korallrev och marina livsmiljöer som inte går att återställa. Idén till storskalig algodling fick Fredrika Gullfot när hon forskade om enzymer i växters cellväggar, som doktorand på Skolan för Bioteknik vid KTH. Fredrika Gullfot Parallellt med sina studier såg hon hur intresset för odling av mikroalger blev allt större utomlands, både inom akademisk forskning och som en ny industriform. – När jag rekade på den svenska marknaden upptäckte jag att nästan ingen höll på med algodling. Idén till storskalig algodling fick Fredrika Gullfot som doktorand på skolan för Bioteknik på KTH. – Alger är beroende av solstrålning och Österlen var den avgjort bästa placeringen för verksamheten i Sverige, enligt Tony som hade lusläst SMHI:s solstatistik.

  You might be interested:  Hur Många Hjärnor Har En Bläckfisk?

  Dessutom är Skåne Sveriges starkaste och mest innovativa region inom lantbruk och livsmedelsproduktion. Fredrika Gullfot startade därefter företaget Simris Alg 2010, för att ta sig an två stora samhällsutmaningar: jakten på förnyelsebara energikällor och omställningen till en hållbar livsmedelsproduktion.

  Oljekapslar med omega-3-fetter säljs enligt Fredrika Gullfot för en halv miljard kronor i Sverige varje år. Globalt produceras ungefär hundra tusen ton fiskolja om året, och efterfrågan växer årligen med 8 procent. I vanliga fall får vi människor i oss de livsviktiga omega-3-fetterna genom fisk och skaldjur i kosten.

  Men bland annat till följd av senare års larm om låga omega-3-nivåer i odlad fisk och varningar för miljögifter i fet fisk väljer många numera i stället att få i sig omega-3 genom fiskoljekapslar. – Fiskoljekapslarna kan alltså ersättas rakt av genom algoljekapslar – de marina omega-3 fetterna DHA och EPA som finns i mikroalger är exakt likadana som de som förekommer i fet fisk.

  Detta eftersom det är från mikroalgerna i havet som fisken får sin omega-3, säger Fredrika Gullfot. Dessutom förutspår hon en framtida ökning av omega-3-berikade, funktionella livsmedel, som anses kunna ge goda hälsoeffekter och ökad prestationsförmåga.

  EU:s livsmedelsorgan EFSA har godkänt flera hälsopåståenden för de marina omega-3-fetterna EPA och DHA när det gäller hjärt- och kärlhälsa, blodfetter, hjärnfunktion, synförmåga, och utveckling av syn och hjärnfunktion hos spädbarn. Redan i dag används enligt Fredrika Gullfot omega-3 från mikroalger i cirka 90 procent av all den modersmjölkersättning som säljs i världen.

  – Jag ser gärna att fler omega-3-produkter tillverkas av alger istället för fisk. Läget är akut. Trots alla larm om utfiskning är det få som har förstått allvaret i situationen med utplånade fiskbestånd i världshaven, säger hon. – Få känner exempelvis till att 80 procent av bestånden redan är utfiskade.

  Peru, som är en av de största exportörerna av fiskolja, skar nyligen ned sina fiskekvoter med 68 procent på grund av utfiskning Till fördelarna med odling av mikroalger hör enligt Fredrika Gullfot att verksamheten är mer yteffektiv än annan landbaserad oljegröda. – Algodling ger 22 gånger mer olja per hektar än raps under svenska klimatförhållanden, och detta utan att konkurrera med värdefull jordbruksmark för livsmedelsproduktion.

  Dessutom kan alger rena vatten. Alger tar upp kväve och fosfor och den biomassa som blir över när avloppsvatten har renats kan i sin tur användas för bränsleproduktion. – Råoljan från alger är mycket lik fossil råolja. President Obama sa nyligen att hela 17 procent av all oljeförbrukning i USA snart kan tillgodoses genom alger.

  • Och redan i dag har man i flera länder gjort testflygningar med algbränsle och kört tunga transportfartyg på diesel från algolja.
  • I dag är Fredrika Gullfot bolaget Simris Algs verkställande direktör, och hennes team består av sex anställda och en engagerad och aktiv bolagsstyrelse.
  • Tjusningen med företagandet är att våra produkter verkligen gör skillnad i världen.

  Sverige ligger tio år efter branschutvecklingen internationellt sett. Men på Simris Alg är vi aggressiva i vår expansion – vi har ju redan nu en 3 000 kvadratmeter stor produktionsanläggning! Katarina Ahlfort

  Kan fisk ersätta kött?

  Vad händer om jag varken äter kött eller bönor?

  Du är här:

  Jag tycker inte om att äta kött, och äter det nästan aldrig. Men, måste man äta bönor och sånt för att få i sig proteiner? Vad händer om man inte gör det, påverkar det hur man växer? Du kan äta annan mat som innehåller protein, till exempel fisk, mjölk och bröd.

  Det viktiga är att du äter allsidigt och varierat och inte hoppar över måltider. Du behöver inte äta just bönor eller kött för få i dig proteiner. Protein är viktigt för kroppen och om du får brist på protein så växer du sämre. Men, i Sverige är det ovanligt med proteinbrist om du inte svälter dig själv, som till exempel vid anorexi.

  Kött och bönor innehåller däremot andra näringsämnen som du behöver för att må bra. Det viktigaste är järn. Järn behövs för att du ska vara pigg och orka göra saker. Om du inte äter kött eller bönor bör du ersätta det med annan mat som också innehåller järn.

  Till exempel ärter, linser, fisk, ägg, gröna bladgrönsaker, torkad frukt, nötter, frön och spannmål av fullkorn. Mjölkprodukter innehåller inget järn alls. Det finns många bra böcker om vegetarisk matlagning om du vill lära dig mer. Du kan också hitta bra recept på internet. Du kan be skolsköterskan, någon på en ungdomsmottagning eller vårdcentral om råd om du tror att du får i dig för lite näring.

  Med vänliga hälsningarAnna Karlsson, dietist Artikel Camilla Ljung berättar om sitt jobb som dietist på en ungdomsmottagning. Artikel Hitta din närmsta ungdomsmottagning. Artikel Sara Sandin berättar om vad hon gör som skolsköterska på en gymnasieskola.

  Hon finns där för dig som elev om du behöver hjälp och stöd. Artikel En vårdcentral är en mottagning som du kan kontakta för allt som handlar om hälsa och sjukdomar. Mottagningen kan kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel hälsocentral, husläkarmottagning eller distriktsläkarmottagning.

  : Vad händer om jag varken äter kött eller bönor?

  Vad innehåller fisk som vi behöver?

  Varför ska man äta fisk ? –

  Fisk innehåller rikligt med D-vitamin som stärker skelettet. (En enda fiskmåltid innehåller den rekommenderade dagsdosen av D-vitamin.) Fisk är lättsmält föda. Fiskens fett är mjukt fett och innehåller omega 3-fettsyror. De flesta fiskar innehåller endast lite energi, men mycket näringsämnen jämfört med mängden energi: en fiskmåltid ger en lätt och bra känsla i kroppen. (Psst! Fisk går alltså bra att äta om du behöver gå ner i vikt!) Fisken innehåller flera näringsämnen som hela din kropp behöver: protein, B12-vitamin samt mineral- och spårämnen såsom selen. Det lönar sig att äta fisk också då man äter för två. Forskningen har lyft fram betydelsen av DHA för fostrets utveckling (kom ihåg att följa mödrarådgivningens råd!).

 • Related Post