Oh, vegan lax! De senaste 10 åren har varit bra för den veganska marknaden, djurskydd är en fråga som tar allt större plats i konsumenternas val av livsmedel och allt fler inser fördelarna för klimatet och hälsan med att välja växtbaserat. Och medan alternativen till kött blir fler och bättre har alternativen för fisk varit begränsande, men nu tar Oh Vegan! vegansk lax, tonfisk till Sverige, tillsammans med veganska räkor, calamaris och utsökta såser.
Just nu kan du vallfärda till Oh Poké i Kista Stockholm för att få smaka den veganska laxen i en klassisk poké bowl men inom två veckor kommer du att kunna hitta den i samtliga Oh Poké restauranger som serverar polynesisk mat. En bowl kostar cirka 119 kr, en perfekt lunch! För tillfället finns Oh Poké på fyra ställen i Stockholm men befinner sig i en expansionsfas.
Oh Vegan! säljer främst varor till grossister, så förhoppningsvis dröjer det inte länge innan vi kan äta vegansk lax och calamaris på flera restauranger runt om i landet. Några av de produkterna de erbjuder är som nämnt vegansk lax och tonfisk, båda är gjorda på tapiokastärkelse och är både soja-och glutenfria.
Contents
Vad är växtbaserad lax?
Hooked Foods lanserar växtbaserad lax, tonfisk och fiskpinnar Först ut är Salmoonish som har samma härliga smak och utseende som vanlig lax men som är snäll mot fiskarna och våra hav och utan de miljögifter som vanlig lax ofta innehåller. Salmoonish har ett högt innehåll av protein från certifierad soja, ärta och vete samt är berikad med Omega-3 för att likna vanlig lax i näringsinnehållet.
Salmoonish finns i fryst format och går att ätas direkt utan att tillagas, och passar perfekt i en sallad, pastarätt eller wrap! Utöver Salmoonish lanserar de även Toonish. Tidigare har den bara gått att hitta på restaurang men nu kan konsument även njuta av den goda växtbaserade tonfisken hemma. Den tredje nyheten, Fish-ish sticks, är precis som övriga produkter 100% växtbaserade.
De har samma goda smak, crunch och liknande näringsvärden som fiskpinnar, men är snälla mot fiskarna och våra hav och utan miljögifter. Tillaga dem som vanliga fiskpinnar och servera med klassiska tillbehör som potatismos och ärtor eller på tacokvällen som fish tacos.
- Som vi har längtat efter att presentera våra spännande nyheter för omvärlden.
- Vår patenterade växtbaserade lax är unik i sitt slag och smakar och ser ut som lax, men är schysstare mot klimatet.
- Vi är ett av få bolag globalt som har lyckats med detta.
- Dessutom tror vi att våra växtbaserade fiskpinnar kommer bli en riktig hit för hela familjen, säger Monika Werthén, marknadschef på Hooked Foods.
Alla tre produkterna går att hitta i frysdisken från och med vecka 39 och finns hos de stora livsmedelsbutikerna. Cirkapris är 88 kronor för Salmoonish och Toonish och 48 kronor för Fish-ish sticks. Om Hooked Foods Hooked grundades 2019 av Tom Johansson, Emil Wasteson och Peter Liu och bolagets produkter återfinns idag i Sverige och Island.
Idén till Hooked väcktes till liv när grundarna insåg hur lite växtbaserade alternativ det finns när det gäller smak och känsla av sjömat (seafood). De alternativ som fanns smakade antingen inte bra eller hade dåliga näringsvärden såsom låg proteinhalt och inget Omega3. Efter att ha gjort en hel del research blev det också tydligt att överfiske och bifångst var stora problem som hade enorma negativa effekter på våra hav och marina ekosystem och dessutom innehöll många fiskarter farliga halter av tungmetaller.
: Hooked Foods lanserar växtbaserad lax, tonfisk och fiskpinnar
Vad smakar vegansk lax?
Du som gillar fisk men vill värna om haven nu lanserar Hooked en växtbaserad lax! Sedan tidigare har företaget ett flertal röror på marknaden – alla med växtbaserad tonfisk. Nu breddar de sortimentet genom att även lansera lax med samma härliga smak och utseende som riktig fisk men 100% växtbaserade. Det svenska foodtech-bolaget vill genom sina produkter bidra till mer hållbart fiske och ett friskare hav.
- Salmoonish har samma härliga smak och utseende som vanlig lax men är snäll mot våra hav och utan de miljögifter som vanlig lax ofta innehåller.
- Salmoonish har ett patenterat recept och är gjord med protein från certifierad soja, ärta och vete som tillsammans med alger ger ett högt innehåll av protein och Omega-3, precis som vanlig lax.
Salmoonish finns i fryst format och går att ätas direkt utan att tillagas, och passar perfekt i en sallad, pastarätt eller wrap! – “Som vi har längtat efter att presentera våra spännande nyheter för omvärlden. Vår patenterade växtbaserade lax är unik i sitt slag och smakar och ser ut som lax, men är schysstare mot klimatet. Utöver Salmoonish lanserar de även Toonish, Tidigare har den bara gått att hitta på restaurang men nu kan konsument även njuta av den goda växtbaserade tonfisken hemma. Fish-ish sticks, är precis som övriga produkter 100% växtbaserade. De har samma goda smak, crunch och liknande näringsämnen som fiskpinnar, men är snälla mot våra hav och utan miljögifter.
Är lax vegetariskt?
15 maträtter som alla stackars vegetarianer fått utstå “Har ni några vegetariska alternativ?” “Ja, vi har pasta!” Joel Linde | Publicerad 2017-03-29 14:46 | Lästid: 3 minuter De som väljer bort kött och andra animaliska produkter blir fler och fler, men det är inte alltid restaurangerna hänger med. Allt för ofta får man höra att deras vegetariska alternativ är lax, eller laxrätten fast utan lax.
Hur vet man om lax är odlad?
Salmalaxen saknar märkning – Det populära norska varumärket Salmalax beskrivs av leverantörer som en lax “så nära vildfångad som möjligt” och äts ofta rå i bland annat förrätter. Den marknadsförs som en kvalitetsfisk – en innerfilé utan ben och skinn som vakuumpaketeras högst fyra timmar efter att den fångats.
- Trots det saknar Salmalaxen certifiering från ASC, och då skiljer den sig enligt Inger Melander inte mot annan odlad lax, förutom i hur den hanteras efteråt.
- All konventionellt odlad lax från norra Europa har gult ljus, säger hon.
- Johnny Håberg, exportdirektör på Salmalax, berättar att företaget tidigare haft en annan certifiering, men har som mål att majoritet av deras fiskodlingar ska märkas med ASC i slutet av 2023.
Processen redan börjat, enligt Johnny Håberg. – Väldigt många anläggningar jobbar redan efter den standard som krävs, sen finns det några som vi behöver förbättra.
Vad kan man äta istället för lax?
Konsument Har du tröttnat på torsk och lax när du lagar fisk hemma? Vi listar nyttiga alternativ. Uppdaterad för 6 år sedan 08:43 – 23 nov, 2016 Livsmedelsverket rekommenderar att äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan, samt variera mellan magra och feta sorter.
På köksbordet hemma står dock ofta klassikerna torsk och lax. – De flesta vill laga mer fisk och skaldjur och är nyfikna. Men den svenska fiskkonsumenten är väldigt konservativ. Genom att byta ut den ena fisken mot den andra kan man utvidga sina sinnen. Man gör även en insats för haven och miljön genom att det kan minska utfiskningen, säger Ilona Miglavs, utbildare på Sjömatsfrämjandet och Bröderna Hanssons.
Även Livsmedelsverket rekommenderar att äta ett urval av fiskar för att minska utfiskningen. I jakten på fullgoda alternativ till matbordet begav sig GP till fiskhandlarnas mecka – Feskekörka. – Vad kom in i dag? är en bra öppningsfråga för att få färsk fisk, säger fiskhandlaren Mattias Gustavsson.
- Torsken låg för dagen på 229 kronor per kilo hos en handlare.
- Om man vill testa en liknande mager fisk med nästan identiskt näringsinnehåll rekommenderas sej av flera fiskhandlare vi pratar med.
- Den har oförtjänt dåligt rykte.
- Den är lite brunare i färgen och än i dag är det många äldre som inte tycker den är lika exklusiv, säger Mattias Gustavsson.
Andra alternativ hos handlarna i liknande prisklasser är kummel och kolja, Ilona Miglavs räknar upp ett tiotal olika magra fiskar, däribland vittling och aborre. Det finns däremot färre alternativ till lax, som i princip nästan alltid är den dyraste fisken du kan köpa.
- Lax kan du byta ut mot andra fiskar inom laxfamiljen, som regnbåge, öring, röding och sik, i fall det ska likna lax.
- Eftersom fett är en smakbärare smakar andra feta fiskar, som sill, ål och makrill, helt annorlunda, säger Ilona Miglavs.
- Förutom smak och pris är fisk ett omtvistat livsmedel med fokus på fiskbestånd, klimatpåverkan och gifter.
Ett sätt är rena samvetet att titta efter miljömärkningar i affären. I dag finns tre miljömärkningar i Sverige – MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) och Krav. WWF har även tagit fram en fiskguide där de listar fisk och framförallt fiskens ursprung med hjälp av en färgskala.
– En fråga är den gastronomiska kvalitén, den andra delen är om maten är okej sett ur beståndsproblematik och miljö. Det är därför det är så svårt att vara konsument. Vill du ha fisk från ett tryggt bestånd så kostar det lite mer, säger Ilona Miglavs. Hon har ett tips som ger lite hjälp på traven. – Prata med fiskhandlaren.
Det är en underskattad yrkeskår. De flesta vet otroligt mycket, både gastronomiskt och om fiskens ursprung, säger Ilona Miglalvs. När GP gjorde just det i Feskekörka blev responsen blandad. En som verkade känna till det mesta om fisken – säsongsvariationer, miljöpåverkan, smak och konsistens – var fiskhandlaren Jonas Wickstrand.
Måste man äta lax?
3. Är det nyttigt med lax? – Vi rekommenderas äta fisk 2-3 gånger per vecka, varav en gång bör vara fet fisk coh då är lax ett kanonval! Bra proteinkälla men innehåller också viktigt omega 3-fett och vitamin D (en av få källor till detta viktiga vitamin!). Utöver det även mineraler, så ja, lax är ett väldigt bra livsmedel som ju dessutom kan varieras i det oändliga, från gryta till fish taco !
Vad är vegansk tonfisk?
HookedFoods är ett svenskt foodtech-bolag som har ambitionen att bli ledande inom Europa inom växtbaserad seafood. För att jobba på den ambitionen lanserade bolaget nyligen en vegansk tonfisk – Toona, Hooked Toona är en 100% växtbaserad tonfisk primärt gjord på sojabönor, solrosolja och alger.
Den innehåller 17% protein och har en smak, konsistens och textur som liknar tonfisk på burk. Fullständig innehållsförteckning finns på på Hookeds hemsida. ” På Hooked drivs vi alltid av att göra så stort impact som möjligt. Tonfisk är en av de mest konsumerade sjömatsprodukterna i Europa där vi nu ser stora utmaningar med det kommersiella fisket av just tonfisk.
Det handlar både om det kraftiga överfisket till plast i våra hav från fiskenät. Detta kombinerat med att vi såg en möjlighet att ta fram ett riktigt gott substitut till tonfisk gjorde att Toona blev den första produkten vi ville ta oss an.”, säger Tom Johansson, VD, Hooked.
- Den som är tonfisk-sugen kan hitta Toona på restaurangkedjorna Mahalo och Hawaii Poké, där den serveras på helt olika sätt.
- Mahalo – två restauranger i Stockholm Serverar Toona Sandwich, med Toona i en curryröra på surdegsbröd.
- Hawai Poké – alla restauranger i Stockholm förutom Kista, samt i Uppsala och Malmö Serverar en Hooked Toona Poké bowl,
Hooked jobbar för närvarande med att få in Toona på fler restauranger. I skrivande stund går det inte att hitta produkten i butik men bolaget ber alla nyfikna att hålla ögonen öppna på deras sociala kanaler. Bolaget håller just nu på att också utveckla en vegansk lax, som de siktar på att lansera inom kort.
Vad äter den vilda laxen?
Föda – Som laxunge (“stirr”)är laxen insekter, kräftdjur och blötdjur på menyn, men som smolt börjar de också äta fisk, vilket är den huvudsakliga födan för en vuxen lax. Strömming och skarpsill är stapelföda i havet. Nors, spigg och löja är ofta sötvattenslaxens val.
Hur vet man om lax är odlad?
Salmalaxen saknar märkning – Det populära norska varumärket Salmalax beskrivs av leverantörer som en lax “så nära vildfångad som möjligt” och äts ofta rå i bland annat förrätter. Den marknadsförs som en kvalitetsfisk – en innerfilé utan ben och skinn som vakuumpaketeras högst fyra timmar efter att den fångats.
- Trots det saknar Salmalaxen certifiering från ASC, och då skiljer den sig enligt Inger Melander inte mot annan odlad lax, förutom i hur den hanteras efteråt.
- All konventionellt odlad lax från norra Europa har gult ljus, säger hon.
- Johnny Håberg, exportdirektör på Salmalax, berättar att företaget tidigare haft en annan certifiering, men har som mål att majoritet av deras fiskodlingar ska märkas med ASC i slutet av 2023.
Processen redan börjat, enligt Johnny Håberg. – Väldigt många anläggningar jobbar redan efter den standard som krävs, sen finns det några som vi behöver förbättra.