Det är 30 år sedan Gary Wickins fångade den 3150 gram tunga abborre som fortfarande gäller som svenskt sportfiskerekord. Sportfiskarna har talat med fångstmannen om den minnesvärda pimpeldagen på Hällers myr 1985. Abborren brukar ofta beskrivas som vår allra mest populära sportfisk.
Varje år fiskar 100 000-tals svenskar från land, brygga, båt och is efter den vackra randiga jägaren. Den finns i nästan alla vatten och är vår mest talrika rovfisk. Trots detta tycks det svenska sportfiskerekordet på abborre vara i det närmaste omöjligt att slå. Gary Wickins fantastiska abborre på över 3 kg (51 cm) från Lysekils SFK:s lilla klubbtjärn Hällers myr i Bohuslän är idag vårt näst äldsta sportfiskerekord i sötvatten (malen borträknad)! Den som känner till sin storfiskhistoria vet att Hällers myr under 1980-talet var ett såväl magiskt som mystiskt abborrvatten.
Rekordet (2761 gram) som Gary Wickins slog 1985 hade bara ett år på nacken och kom från samma lilla tjärn! Lägg därtill en uppfluten död fisk på 3500 gram och en i det närmaste osannolik fisk på 67 cm från ett nätprovfiske – alla inom loppet av ett fåtal år.
Förklaringarna till denna makalösa beståndstopp är inte helt enkla. Något som dock är helt säkert är att det rörde sig om ett ytterst begränsat antal storväxta individer som levde i en begränsad konkurrens om födan. Och de var inte lätta att fånga! Vi låter fångstmannen själv berätta, Gary, hur gick det till när du fångade din rekordfisk? – Först och främst och var det inte resultatet av någon rekordjakt.
Jag kände såklart till Per-Erik Jacobsens rekord från året innan, men hade aldrig någon tro på att fånga en så stor fisk, den framstod snarare som en engångsföreteelse. Jag hade pimpelfiskat ett 40-tal gånger på myren innan och hade aldrig fått något över 2 hg! Dagen jag fick min abborre var det en familjepimpeltävling med klubben.
- Jag kommer väl ihåg dagen, det var en kall fin lördag och det gick ganska dåligt för mig tävlingsmässigt, endast några få abborrar under 20 gram.
- Efter att ha flyttat mig runt några gånger borrade jag ytterligare ett hål.
- Efter 5 minuter blev det plötsligt bom-stop.
- Jag trodde först att jag hade fastnat i någonting.
Det var en otroligt konstig känsla. Sedan började fisken ta lina i en mycket märklig och långsam “rusning”. Det var som om den inte förstått att den var krokad. Fisken tog ut nästan alla lina på mitt lilla tävlingspö med 0.16 lina tills jag började se bottenknuten och insåg att den tagit 20 av totalt 25 meter. Trodde du i detta läge att det var en abborre? – Jag tänkte inte ens tanken, snarare att det var en stor sutare eller ål. Den fortsatte ju också och rusa flera gånger innan jag fick in den under hålet. Det kändes som en halvtimma, men det var säkert inte mer än 10 minuter.
Jag förstod att det skulle bli svårt att få upp fisken, men jag ville i alla fall se vad det var någonting. Det jag såg genom hålet var endast ett gigantiskt öga som tittade upp på mig. Jag kunde ändå inte ta in vad det var för fisk, jag hade själv aldrig sett en abborre över 5 hg tidigare. Till slut fick jag tag i munnen på fisken genom hålet och då började det gå upp för mig att det var en abborre av enorma proportioner.
Jag ropade dit ett par juniorer som försiktigt borrade upp ett extra hål för att kunna få upp den, samtidigt som jag tänkte “det kan inte vara sant, det kan inte vara sant”. Men det var det. Alla juniorer sprang runt och gapade som tokiga på isen efter att den kom upp, själv kunde jag inte ens tänka “rekord” – det enda jag tänkte när jag såg fisken i sin helhet var “hur kan en abborre bli så stor?”.
Det var en hög romstinn hona, buken var som en rugbyboll. Samtidigt var det också en otroligt vacker fisk med härliga färger och stora fina fenor. Vi slängde oss direkt till närmsta butik med krönt våg och där fick jag bekräftat för mig att rekordet var slagit. Jag ser den fortfarande som mitt livs fisk, det kanske bara händer en gång i livet att man fångar någonting som man alltid kommer att minnas.
Vad tror du, kommer ditt rekord någonsin att slås? – Jag hoppas det! Jag kunde själv aldrig tro att det skulle stå sig så länge som det har gjort. Är det något rekord som bör slås så är det abborre, det är ju fisken som alla känner till och den första man fångar som barn! Det vore kul om det är någon av de specimenfiskare som ägnar så mycket tid av sitt liv åt att jaga storfiskar som slår det.
- Istället för någon som mig, som hade en hel del tur – även om tur alltid kommer att krävas oavsett fiskare.
- Men jag skulle gratulera vem som än slår rekordet – jag kommer att vara den förste som ringer och säger grattis! Ta med er Garys ord som en uppmaning – ut och fiska mycket i abborre i vår! Och var inte rädd för att pröva de allra minsta sjöar, sannolikt finns det fler “oupptäckta” Hällers myr-liknande vatten runt om i Sverige! Övriga fakta: • Garys abborre nappade på två maggot agnade på en trekrok strl 16.
Ovanför hängde en Bergmans-pirk. • Rekordabborren blev den sista(?) storabborren över 2 kg som fångades i Hällers myr. • Närmast Garys rekord är Leif Krause med 2875 gram abborre från 1997 och Mona Widén med en borre på 2859 gram från 2012.
Contents
Vad är världsrekord på abborre?
Världens största abborre – Världens största abborre genom tiderna sett till vikt ska vara en 4650 gram stor abborre. Tyvärr är inte rekordet officiellt men allt tyder på att rekordet stämmer och inte förfalskat. Abborren fiskades i Polen där den nästan har den dubbla vikten på det tidigare rekordet om 2690 gram. Bild lånad av fisheco.se Nedan kan du läsa om Sveriges största abborrar och vart de har dragits upp. Men först, de drag som kommer hjälpa dig att sluta dra upp små abborrar.
Hur djupt kan man fiska abborre?
Om återutsättning – Abborrfisket i skärgården och i många sjöar kan vara mycket bra under hösten med fångst på många tiotals abborrar under en dag. Tänk på att hantera fisken varsamt vid återutsättning: blöt händerna innan du tar i abborren och minimera tiden som abborren är ovanför ytan.
Undvik helst att fiska på djupare vatten än 10-15 meter vatten om du ska sätta tillbaka fisken då tryckskador kan uppstå. Annars får man tänka på att veva upp fisken långsamt så att de hinner anpassa sig till det minskande vattentrycket uppe vid ytan. Tänk även på att aldrig hålla stora och tunga abborrar enbart i underkäken, stötta dem med en hand under magen om du vill ta en cool fångstbild.
Var snäll mot fisken så behåller vi ett bra fiske!
Hur mycket kostar ett kilo abborre?
Quick Overview – Pris per kg: 330kr. Skinn – och benfria filéer. En svensk klassiker med utsökt smak. Kärntemperatur: 52 grader.
Beskrivning Recensioner (0)
Vad kostar hel abborre?
– 3rd oktober 2019 Hej! Allt bra? Då har jag äntligen fått mer information om Kalixlöjrommen som kommer i nästa vecka. Nästa helg blir det då ett kilo löjrom för 3200:-. Ordinarie pris blir mellan 4200-4500:-. Kvoten är lägre på själva fisket och som du vet finns det knappt någon siklöja för att sälarna äter upp all fisk.
Priset gäller BARA den här helgen och jag har sen renoveringen ingen möjlighet att förvara rommen om du är bortrest nästa helg. Frysen åkte ut och ersattes med två små frysskåp Du får skicka en löpare att hämta men grymt bra om du mailar eller ringer om du vill ha! Ring 08-6400882. Detsamma gäller om du vill ha kanelbullar till i morgon.
Det ska bakas i massor, tog visst slut innan lunch i fjol så nu blir det dubbla satsen.25:- kommer dom att kosta, blir väl som vanligt att jag äter bullar tills magknipet är ett faktum. Annars är det ju skaldjur som gäller så här års. Kommer svensk hummer för 990:- kg, väldigt bra pris! Hoppas på att dom ska ligga på halvkilot.
Kommer först i morgon så kanske ingen idé att hänga på låset kl 10 så vi hinner koka hummern. Lyngenräkor från Nordnorge för 39:- hg, salta och goda. Fick tipset av Anders på bolaget på Söderhallarna om ett halvtorrt vin Wiltinger Alte Reben för 169:- som ska göra sig bra till salta räkor eller till helgens norska krabba.
Han tyckte kanske inte jag skulle skriva om det här för upplagan var liten men du får väl ringa och lägga undan även där? OM du inte hinner få det vinet kan du kanske testa A Christmann Riesling som jag har tipsat om tidigare, 139:- flaskan och har artikelnummer 5882.
- Det blir bra pris på abborre hel för 189:- kg.
- Har inte räknat ut något filépris än för fisken kommer först senare i eftermiddag.
- Calle ska koka en citronsås som du serverar till den smörstekta fisken.
- Att dricka till abborren kanske en Bourgogne Blanc Kimmeridigien för 139:- med artikelnummer 5521.
- Även rödtungsfileér för 298:- kg.
Glömde ju säga att vi får stora havskräftor för 690:- kg och det ska gå ca 6-10 stycken på ett kilo så det är rejäla rackare. Ostron för 19:- st, kungskrabba för 810:- kg finns det också. I köttväg blir det kalvstekar från Bränninge gård som väger ca 1,1-1,2 kg och kostar 265:- kg.
- Även kalvkotletter från samma gård för 330:- kg.
- Mer blodpudding för 75:- som Calle gjort.
- Skulle ha sett honom i går, hans systerdotter fyller 30 och har nämnt att hon älskar blodpudding så igår gjorde han en blodpuddingstårta med lingongrädde och baconströssel;) Stackars tös.
- Entrecoté och biffrad med kappa finns det också.
Klassisk rödvinssås samt en rödvinssås smaksatt med anklever. Helgens “lätta” blir moulé marinieré med surdegsbaguette för 220:- för 2 personer. Sen blir det fiskgryta med aioli & surdegsbaguette. Samma upplägg där, 2 portioner för 220:-. Tove ska göra smörrebröd 3 st för 130:- och med smakerna friterad rödspätta med curryremoulade, Skagenröra samt Delice en krämig vitmögelost med hemkokt äpple/calvadosmarmelad.
Är det farligt att äta gös?
Om miljögifter i olika fiskar – Var försiktig med att äta fet fisk från Östersjön Tyvärr innehåller feta fiskar som lax, öring och och strömming från Östersjön fortsatt höga halter av miljögiftet dioxin. Dioxinet i fisken kommer till stor del från tidigare industriella utsläpp men även från felaktig förbränning av sopor och fortsatta industriella utsläpp.
- Det finns flera skäl till att släppa tillbaka stora östersjölaxar: ett antal vildlaxälvar har svaga bestånd och stora laxar innehåller i regel höga halter av dioxin.
- Laxen från svaga vildlaxbestånd bör överhuvudtaget inte fångas utan få vandra upp och leka i sina hemälvar för att på sikt stärka bestånden.
Generellt är det bättre att konsumera mindre laxar på bara några kilo, men all lax innehåller dioxin. I regel är halten högre än EU:s gränsvärden. Framförallt barn, unga flickor och gravida och ammande kvinnor bör vara mycket försiktiga med att konsumera östersjölax.
Feta fiskar från Vänern och Vättern Andra fiskar som i regel innehåller höga halter miljögifter och som framförallt fertila/gravida/ammande kvinnor ska vara försiktiga med är feta fiskar från Vänern och Vättern som insjööring, insjölax och Vätterröding. Även sik från Vänern har konstaterats ha höga halter av dioxin.
Vuxna män och kvinnor som inte är i barnafödande ålder kan äta vildfångad lax och öring från Vänern och Vättern och röding från Vättern samt sik från Vänern upp till en gång i veckan. Kvicksilver i rovfisk I många av Sveriges sjöar innehåller stora rovfiskar höga halter av kvicksilver.
- Detta gäller arter som gädda, lake, abborre och gös, men halten varierar mycket beroende på var fisken är fångad.
- Magra humussjöar (sjöar med brunfärgat vatten) i skogsmark har ofta högre halter av kvicksilver i näringskedjan.
- Länsstyrelsen och kommunen har uppgifter om kvicksilverhalten i olika vatten.
Kvicksilver i den form som ansamlas i organismer, så kallat metylkvicksilver, är mycket giftigt. Stora rovfiskar finns högst upp i näringskedjan och “samlar” därigenom på sig kvicksilver från hela näringskedjan. Kvicksilver finns delvis naturligt i miljön, men har framförallt hamnat där genom olika industriella utsläpp.
Studier visar att kvicksilver utlakas genom olika skogsbruksåtgärder och att skogsbruket idag starkt bidrar till att kvicksilver ansamlas i fisk. Om du äter gädda, lake, abborre och gös oftare än en gång per vecka kan du få i dig kvicksilvermängder som på sikt kan skada din hälsa. Därför är det bra att variera med andra sorters fisk.
Generellt är det bättre att äta små/medelstora fiskar. Släpp därför tillbaka de stora fiskarna!
Vad är den största gäddan i Sverige?
Svenskt rekord på gädda – Hur gick det till? Svenskt rekord på gädda. Rubriken som hela landets gäddfiskare väntade på att få se, fångsten som så många har drömt om att få uppleva. Den här gången var historien sann och äkta. Vi fick ett nytt svenskt rekord på sportfiskesveriges hetaste och viktigaste fisk: gäddan! Fångsten pulvriserade faktiskt det gamla rekordet.
- Nya rekordvikten blev 21,07 kilo och den lycklige fångstmannen heter Fredrik Johansson.
- Än en gång var det Vättern som visade var landets största gäddor simmar.
- Följ med och läs om hur det gick till när Sveriges rekord på gädda fångades.
- Text: Nicka Hellenberg Foto: Storfiskregistret – Finns det, i ärlighetens namn, någon gäddfiskare som inte drömmer om att en dag få kroka en gädda som är så stor att den raderar det svenska rekordet? Efter så många år och så oerhört många försök av skickliga gäddfiskare från hela landet kom den till slut: drömgäddan över 20 kilo! 17 år efter Torben Larssons fullträff 1999 har en mycket lång väntan fått sitt slut och med ännu en Vätterngädda har Fredrik Johansson nu skrivit in sig i svensk fiskehistoria, konstaterar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas Storfiskregistrerare.
Se den unika intervjun om när det blev nytt svenskt rekord på gädda.
Vad smakar gös som?
Det blåser en frisk, sydvästlig bris över fjärden. Vattnet krusar sig och vågorna slår mot skutan. Måsarnas vakande ögon följer noga med när nätet sakta dras upp. Kakofonin bryter ut när småfisk och fiskrens kastas överbord. Vingar slår mot ytan och höga skrin vittnar om strid om de bästa bitarna.
I lådor med krossad is ligger gösar vackert på rad, Det doftar sjögräs och saltstänk när skutan styr kosan tillbaka mot land. Gösen (Sander lucioperca) är den största av våra abborrfiskar. Benämningen lucioperca betyder ordagrant gäddabborre. Gösen är en riktig rovfisk som trivs i grumliga och näringsrika vatten.
Den lever ett enskilt liv och trivs bäst i långsamt rinnande vattendrag, sjöar och vikar med inte för hög salthalt. Gösen fångas året om. Den främsta säsongen är under sommarmånaderna, fast många anser att den är som bäst under hösten och vintern när den går på djupa vatten. Bildtext Gösen är vår största abborrfisk. Bild: Five Corners Production gös,fiskar,från jord till bord,abborrfiskar,sander lucioperca Gösen är en av våra dyraste fiskar. I marketarna ligger kilopriset på mellan 18 och 22 €/kg, men filéerna kan kosta upp till 35 €/kg.
Trots sitt höga pris är den en uppskattad och tacksam matfisk som med sitt fasta, magra kött lämpar sig för de flesta tillagningssätt. Idag anses den rent av vara en riktig gourmetfisk. Smaken är mild, vilket gör gösen enkel att smaksätta. Köttet är vitt, benen är lätta att ta bort och den är tacksam att filea.
Gösen passar utmärkt att t ex pochera, smörsteka, grilla, till sushi eller att använda i fisksoppor och consomméer.
Hur mycket väger världens största Brax?
Ålder och storlek – Braxen blir vanligtvis könsmogen vid 3–6 års ålder (20 cm). Men i sjöar med långsam tillväxt kan det ta upp till 10 år. En vikt på 2–3 kg är ingen ovanlig vikt för braxen. Sportfiskerekordet i är 8,3 kg (80 cm).