Vad vet du egentligen om Kalles och kaviar? Kalles älskas av många och för att få kalla sig en äkta Kaviarkonnässör gäller det att ha koll på sin kaviarfakta. Visste du att vi ätit Kalles sedan 1954? Det är många som växer upp med Kalles och vi är en kaviarälskande nation där hela 7 av 10 äter kaviar. Varannan kaviartub som säljs är en Kallestub och 9 av 10 känner till Kalles. Ungefär lika många som vet vem kungen är (som också heter Kalle, Kalle med C).
Var tredje sekund säljs det en tub Kalles! Det blir mååånga tuber det! Nämligen hela 10 miljoner tuber Kalles, vilket räcker till sisådär 183 miljoner mackor! Mummmms! Om man skippar mackorna och istället klämmer ut den mängden Kalles vi äter i Sverige på ett år räcker det 1,6 varv runt jorden.
- Alles kaviar görs av rom från torsk.
- Torsken fiskas framförallt vid Nordnorge (Norska Havet & Barents hav).
- Vi köper in rommen från både små och stora beredare.
- Om rommen är högklassig så köps den in.
- Den blandas med socker och salt, fylls på tunnor och sedan skickas tunnorna, med båt, till vårt bergrum i Bohuslän där rommen får ligga och mogna i ca 9-12 månader.
Den långa lagringen är viktig för att kaviaren ska få den smak som vi eftersträvar. Rommen lagras i minst sex månader, men gärna upp till två år, för den bästa Kallessmaken. Men det är bara den allra bästa rommen som tål att lagras länge, det är därför vi är så måna om att köpa in den bästa råvaran. Alla som säger Kalles kaviar talar turkiskafast de vet inte om det. Kaviar är från början ett turkiskt ord (havyar) som betyder fiskägg och som vi tagit upp i svenska språket. Numera tänker vi mer på Kalles när vi tänker kaviar och då på tub såklart.
När Carl XVI Gustaf 1999 valdes in i Gastronomiska akademien passade han på att framhäva Kalles kaviar, för att den “förtjänade det”, och avslöjade att han använder Kalles när han gör kaviarsufflé, till familjens stora behållning.
Kaviar tål inte luft, det är därför Kalles måste ligga i en aluminiumtub och inte i till exempel en plasttub. För en plasttub fylls med luft då man har pressat ut innehåll. Aluminium däremot förblir i den form man pressat den till.
Contents
Vilken fisk kommer rysk kaviar från?
Kaviarens namn beror på vilken störart den tillhör – Beluga-kaviar kommer från fisken belugastör ( Huso huso ) – B-listad. Sevruga-kaviar kommer från fisken sevrugastör, stjärnstör ( Acipenser stellatus ) – B-listad. Ossietra-kaviar kommer från fiskarna rysk stör ( Acipenser gueldenstaedtii ) och sibirisk stör ( Acipenser baeri ) – B-listade.
Hur får mån fram kaviar?
The Art of Pleasure in making Attilus Caviar Kaviartillverkning är en konst som utgörs av traditionellt hantverk som nedärvts i generationer av hantverkare. Kaviartillverkning sker helt och hållet för hand, med känsliga händer som under hela processen bevarar äggens fasthet, konsistens och integritet.
- Valiteten garanteras genom att man strikt följer lagar om livsmedelssäkerhet och använder ett CITES-program som övervakas noga.
- Aviar tillverkas på liknande sätt i hela världen men specialistproducenter använder egna metoder i sitt fiske och sina tillverkningsfabriker för att ta fram kaviar av högsta kvalitet.
Vår stör växer till sig i stora utomhusdammar innan de flyttas in i vår anläggning när de närmar sig äggbärande ålder. De övervakas regelbundet och ultraljudsundersökningar görs för att bestämma när det är bäst att utvinna kaviaren. När det är klart sker avlivningen på ett humant sätt och romen utvinns inom 4 – 5 minuter.
När äggen har silats, sköljts, vattnet har runnit av och de har sorterats efter storlek, färg och fasthet, kryddas dem med väl uppmätt salt för bevara och förstärka kaviarens smak. De vakuumförpackas i burkar i kombinationer som motsvarar totalvikten av kaviar som kommer från en enskild fisk. Kaviar från olika fiskar blandas aldrig, och varken burk märks med partikoden för den specifika fisken och datumet då den skördades.
Kaviar som är nyförpackad läggs åt sidan för att mogna i mellan 2 och 4 veckor i stora kylenheter innan den skickas ut till kunderna. Grunddesignen på kaviarburkarna har sett likadan ut i årtionden, och den ger den perfekta miljön för att bevara och mogna produkten utan att den förstörs.
De förpackas med en stor hög med ägg som trycks ner försiktigt av locket, vilket pressar ut luften samtidigt som äggen bevaras i en tät oljeförpackning. Det är huvudsakligen för att om äggen utsätts för luft kan det påverka kvaliteten enormt. Ett tjockt gummiband håller locket på plats och vakuumet bevaras tills det är dags att njuta av innehållet.
En nyöppnad burk med kaviar har en inbjudande och karakteristisk form som kunderna känner igen när man njuter av den första tuggan, och det återspeglar den här överlägsna förpackningsmetoden. Burkarna har ett väldigt tunt, livsmedelsklassat hölje som tar bort kontakten mellan metall och kaviar utan att påverka smaken. Vi använder oss av cookies för att försäkra att vi ger dig den bästa möjliga upplevelsen på vår webbsida. Om du fortsätter antar vi att du förstår. Läs mer : The Art of Pleasure in making Attilus Caviar
Vad kostar en burk rysk kaviar?
Med ett kilopris i handeln på cirka 20 000 kronor är den svarta kaviaren från Strömsnäsbruk det dyraste svenskproducerade livsmedlet i dag.
Vad äter norrmän till frukost?
Vegetariskt – Vegetariskt är den senaste trenden i Norge, och det har blivit större och större fokus på vegetariska rätter både på restaurang och i livsmedelsbutikerna. Det är också en trend att ha minst en köttfri dag i veckan. På Hurtigrutens fartyg finns det alltid vegetariska alternativ ombord.
Foto: Jens Haugen, Jimmy Linus/Tinagent, Raymond Fishman – Gästefoto och Ørjan Bertelsen
Norska frukostar består ofta av mjukt bröd (gärna grovt) eller knäckebröd med olika typer av pålägg som till exempel marmelad, mesost, kaviar, kokt ägg, ost och inlagd sill. Många äter också havregrynsgröt eller yoghurt med granola till frukost. På helgen lyxar man kanske till det med en lite stadigare frukost bestående av ägg och bacon, rökt lax, flera ostar och så vidare.
Hur mycket kostar 1 kg kaviar?
Caviar Svart Jfr-pris 426:-kr/ kg.
Kan kaviar bli dåligt?
Hur länge håller en öppnad kaviartub? Gäller bäst före-datum som står på kaviartuben bara om tuben är oöppnad? Vår expert svarar! Fråga : Jag undrar hur länge en öppnad tub med kaviar håller sig? Bäst före-datum finns, men det gäller väl bara om tuben är oöppnad? Läs också : Hur länge håller konserven? Svar : För en vanlig tub kaviar beräknar man ungefär 6 månaders hållbarhet i kylskåp efter att man öppnat den, enligt organisationen Svensk Fisk.
Hur mycket kaviar per person?
Servering – Om du serverar kaviar hemma till vänner eller gäster ska du göra så här: 1. Bestäm hur mycket kaviar du behöver. Vi rekommenderar en minsta mängd på 30 gram per person. Den första skeden med kaviar är för att vänja gommen vid smaken, den andra för att uppskatta doften, smaken och konsistensen.
- Den tredje är ren njutning! 2.
- Ta ut kaviaren ur kylskåpet precis innan du ska servera den, öppna burken och låt kaviaren luftas i tre till fem minuter så att den värms upp naturligt till rumstemperatur.
- Om du vill kan du servera burken på en isbädd.3.
- Aviar ska alltid serveras med en sked som inte är av metall, som till exempel pärlemor, glas eller plast.
Använd aldrig guld, silver eller rostfritt stål eftersom metall påverkar smaken på kaviaren.4. Servera gärna ett glas kall champagne till om du vill erbjuda en perfekt motsats till sen smakrika och saltiga kaviaren. Iskall vodka är en vördnadsvärd rysk tradition, och den har en mild smak som gör att kaviarens distinkta smak inte påverkas.
- Alternativ är ett glas kallt vitt vin ett bra val, en frisk bourgogne som chablis eller en stram chardonnay kompletterar kaviarens delikata smak på ett bra sätt.5.
- Aviar är utsökt i sig själv men kan även fungera bra med annan mat om dofterna inte är för starka.
- Potatis, kokt ägg eller pilgrimsmusslor passar perfekt, men garnering som citronklyftor, finhackad lök och kapris är ofta för starkt.
Det viktigaste är att inte göra upplevelsen allt för komplicerad. Bara slappna av och njut av smaken av naturlig lyx. : The Connoisseurs Guide to Enjoy Caviar