Ansjovis, Anchoveta, Sardin – Världsnaturfonden WWF Sardeller (ansjovis) och sardiner sammanblandas ofta men är faktiskt helt skilda arter. Ansjovis är en liten fisk med stora ögon och stor mun med utskjutande överkäke. Ryggen är blå med en tydlig gränslinje mot den silvervita sidan.
I saltad form kallas den då sardell, som kryddad eller marinerad ansjovis. Svenska konserver med beteckningen “ansjovis” är oftast beredda av skarpsill. Ansjovisen tillhör familjen ansjovisfiskar och är nära besläktad med sillen. Den lever i stora stim i de övre vattenskikten, men under vintern går den ner till botten på 100–150 meters djup.
Den blir ca 20 cm lång och lever på djurplankton, hoppkräftor och andra små kräftdjur, maskar och småfiskar. Sardin ( Sardina pilchardus ), tillhör familjen sillfiskar. Sardinen lever liksom ansjovis i stim och förflyttar sig mellan större djup under dagen och närmare ytan under natten.
Contents
Vilken sorts fisk är ansjovis?
Ansjovis Status i världen: Livskraftig (lc) | |
Ansjovis | |
Systematik | |
---|---|
Domän | Eukaryoter Eukaryota |
Rike | Djur Animalia |
Stam | Ryggsträngsdjur Chordata |
Understam | Ryggradsdjur Vertebrata |
Överklass | Benfiskar Osteichthyes |
Klass | Strålfeniga fiskar Actinopterygii |
Ordning | Sillartade fiskar Clupeiformes |
Familj | Ansjovisfiskar Engraulidae |
Släkte | Engraulis |
Art | E. encrasicolus |
Vetenskapligt namn | |
§ Engraulis encrasicolus | |
Auktor | Linnaeus, 1758 |
Hitta fler artiklar om djur med Djurportalen |
Ansjovis ( Engraulis encrasicolus ) är en art i familjen ansjovisfiskar (Engraulidae). Det är en benfisk släkt med sillen, Ansjovisen förekommer längs östra Atlantkusten, från södra Norge till Sydafrika, samt i Medelhavet och Svarta havet, Arten hittas även kring ögrupper nordöst om Madagaskar,
Vad är skillnaden på ansjovis och sardiner?
Ansjovis, Anchoveta, Sardin – Världsnaturfonden WWF Sardeller (ansjovis) och sardiner sammanblandas ofta men är faktiskt helt skilda arter. Ansjovis är en liten fisk med stora ögon och stor mun med utskjutande överkäke. Ryggen är blå med en tydlig gränslinje mot den silvervita sidan.
I saltad form kallas den då sardell, som kryddad eller marinerad ansjovis. Svenska konserver med beteckningen “ansjovis” är oftast beredda av skarpsill. Ansjovisen tillhör familjen ansjovisfiskar och är nära besläktad med sillen. Den lever i stora stim i de övre vattenskikten, men under vintern går den ner till botten på 100–150 meters djup.
Den blir ca 20 cm lång och lever på djurplankton, hoppkräftor och andra små kräftdjur, maskar och småfiskar. Sardin ( Sardina pilchardus ), tillhör familjen sillfiskar. Sardinen lever liksom ansjovis i stim och förflyttar sig mellan större djup under dagen och närmare ytan under natten.
Var kan jag köpa ansjovis?
Ansjovis Original 125/79g från Grebbestads | Willys.
Hur länge håller sig ansjovis i öppnad burk?
Ansjovis m.m. i konservburk (öppnad) – Används direkt eller läggs över i en glas- eller plastburk och behandlas som en färskvara, max 2-3 dagar i kyl.
Vad beror ansjovis bristen på?
Skarpsillsfiske – Skarpsill till ansjovis fiskas på vintern nära kusten. Det fisket sker med ljus och snörpvad. Det finns nästan inga båtar kvar som ägnar sig åt detta fiske. Under det senaste årtiondet har större delen av skarpsillen för ansjovistillverkning fångats av en enda båt, GG 764 Astrid.
Den är numera såld och det finns inte längre nån stor snörpvadsbåt i Sverige som kan fiska skarpsill för ansjovistillverkning. ( Lysekils-Posten illustrerar dock sin artikel om saken med fel Astrid, S 264 Astrid ). Den kunde visserligen också fiska med snörpvad och är också såld men det var inte den som fiskade skarpsillen till ansjovis.
Skarpsill som fiskas under hösten kan normalt inte användas till ansjovis i år. Det gör att flertalet artiklar i media om ansjovisbristen är felaktiga. Det handlar om att det inte fiskades tillräckligt med skarpsill förra vintern. Men kanske Astrid-koncernens nuvarande båtar, GG 64 Astrid Marie och S 364 Rockall kan.
- Även om de bara är trålare och inte kan fiska med snörpvad.
- S 364 Rockall har också landat skarpsill från Nordsjön till ansjovis men den kan alltså troligen inte användas till ansjovis förrän nästa år.
- Det har också funnits flera små båtar som fiskar skarpsill med snörpvad.
- Det finns eventuellt bara en eller två såna båtar kvar (LL 550 Burö existerar i alla fall och kanske LL 432 Marita) så det blir inte mycket till fångst.
Och snörpvadsfisket försvinner dessutom allteftersom de äldre yrkesfiskarna försvinner. Det finns inte längre tillräckligt med yrkesfiskare som fiskar skarpsill för ansjovistillverkning. Fisket har dålig lönsamhet då snörpvadsfiske kräver mer folk än trålfiske.
Är det nyttigt med sardiner?
KOMMENTARER – – D-vitaminet i ägg sitter i gulan. Äter man bara vitan får man därför inte i sig något D-vitamin. – Kvarg, keso och ost är exempel på produkter som ofta misstas för att vara bra källor till D-vitamin, vilket alltså inte stämmer. Däremot innehåller de en stor mängd kalcium.
- Jag blev faktiskt överraskad över hur mycket D-vitamin det fanns i en burk av sillfisken sardiner och hur lite det fanns i en burk makrill i tomatsås.
- En konserv sardiner i tomatsås innehåller dessutom hela dagsbehovet av omega 3, en annan essentiell nutrient, samt 17 g protein.
- Ur näringssynpunkt är sardiner svårslaget! – Berikning (tillsats av vitaminer eller mineraler) av mjölk och mjölkdrycker varierar.
På grund av ett tidigare regelverk har inte berikning av standardvarianterna varit möjlig, men just har en revidering av dessa regler inträffat vilket medfört att vi ser allt fler berikade mjölkprodukter. Läs på innehållsförteckningen! Som dietist rekommenderar jag därför ett tillskott av vitamin-D under vinterhalvåret, i kombination med ett frekvent intag av fisk och berikade mejeriprodukter.
Var kan man hitta ansjovis?
Ansjovis Original 125/79g från Grebbestads | Willys.