När kommer makrillen? – I skiftet maj till juni månad börjar de första större stimmen anlända den svenska västkusten. I takt med att dagarna går infinner sig både större individer och ännu fler stim. Visserligen fångas ströfiskar tidigt i maj men generellt är det inte lönt att fiska efter makrill tidigare än slutet av maj och början av juni.
- Vissa år, beroende på temperatur och andra faktorer kommer de större stimmen inte förrän runt midsommar.
- Det är då Västkusten invaderas av hungriga makrillar som är här för att äta upp sig på främst småsill (stagg), tobis och för att föra avkomman vidare.
- Undantaget är Gullmarsfjorden som har en egen övervintrande population.
Under augusti månad drar sig vissa stim med makrill allt längre ut från kusterna och lever fram tills den åter drar till sina övervintringsplatser ute på öppet hav. Andra stim håller sig varma somrar kvar långt in i september beroende på var på Västkusten vi befinner oss.
Contents
När fiska makrill från land?
Fånga makrillen från land — superkul och lättillgängligt Makrillmete är lättillgängligt och fantastiskt roligt. Foto: Anders Nicander Från Öresund i syd till Strömstad i norr finns det bryggor, pirar och kajer där man kan ha fantastiskt makrillfiske. Det roligaste och mest effektiva sätt att fiska makrillen här är mete med småsill.
Från någon gång i månadsskiftet maj/juni och långt in på hösten kan man meta makrillen från land. Mete funkar bäst på kort av stånd men som tur är har makrillen en tendens att komma helt intill bryggan eller kajen. I den här typen av miljöer trivs småsillen som är makrillens främsta föda och makrillstimmen brukar pressa in sillen i vilda jakter.
Här är kastmete med glidande flöte en perfekt fiskemetod. Flöten som bär 15-30 gram sänke och en krok i storlek 1 är lagom. Makrillen kan dyka upp i alla vattenlager men man brukar söka den mellan fyra och åtta meter under ytan. Med det glidande flötet kan man lätt pröva sig fram till vilket djup som är rätt för dagen.
- Bästa agnet är fryst småsill, eller stagg som den oftast kallas.
- Stagg finns att köpa i matbutiker, fiskaffärer och sportfiskebutiker längs kusten.
- Den kan vara lite svår att hålla fräsch men om man lägger klumpen med frusen stagg i en blandning av salt och socker och låter den tina så funkar det bättre.
Detta gör också agnet segt och det sitter bättre på kroken. Några platser där man kan meta makrill från land är Ön i Linhamn, Västhamen i Helsingborg, Piren i Varberg, Arendal i Göteborg, södra hamnen i Lysekil och Kleven vid Smögen. Fråga runt och håll ögonen öppna så kommer du hitta många fler platser.
När hugger makrillen?
Trolla upp makrillen – En annan metod som är effektiv när den grova fisken går djupare under speciellt hösten är trolling med antingen dipsy-diver, sänken framför betet eller allra bäst via en eller två djupriggar. Ett trollingspö är ju redan från början sladdrigt i sin helaktion och ger rätt känsla när makrillen hugger.
Betet kan vara en wobbler, ett skeddrag, en dodger med en tubfluga släpandes bakom eller hel tobis/småsill tacklat i en liten beteshållare. Nackdelen med trolling efter makrill är att fisken sällan rusar rätt akterut utan väljer sidospåret alltför ofta. Då säger det sig själv att ibland uppstår problem när det trollingfiskas med mer än en djuprigg.
Men det underhåller ju alltid någon Makrillen verkar bli som allra mest aktiv precis när solen går upp/ner i horisonten. Visst hugger den från gryning till skymning, men det är ofta en topp när makrillen simmar nära ytan vid både soluppgång och solnedgång.
- Makrillfiske tilltalar en mångfald sportfiskare, men det finns en baksida – städningen efteråt.
- Fjäll, fjäll och åter fjäll, överallt! Har du fiskat från egen båt och är relativt noggrann får du en uppgift att lösa.
- Har du några tips, hör gärna av dig.
- Fjäll från makrill, näbbgädda och sill går mig på nerverna.
Det är delvis därför jag hellre väljer att fiska efter den grova höstmakrillen, eller X-makrill som den kallas i Hälleviksstrand. Sedan kan man ju undra hur bränd gaisare klingar, jag menar, det är väl inte många som vet att det betyder rökt makrill mer än Göteborgarna – det skulle vara Sanna Nielsen i så fall
Vilka tider är bäst för fiske?
Bästa fisketiderna Långåfiskets fyra årstider indelas i vinterfisket, vårfisket, sommarfisket och höstfisket. Indelningen följer kalendern och fiskarnas biologiska klocka, men kan variera i längd beroende på olika klimatfaktorer. De fyra årstiderna ryms gott och väl inom Långås fjorton årstider.* Att fiskelyckan varierar med väder, vind, lufttryck och temperatur i vatten och luft, det vet alla.
- Och egentligen finns inget riktigt dåligt fiskeväder – om man är rätt förberedd.
- En mulen dag brukar vara bättre än solskensdagar.
- Lagom vind är bättre än vindstilla för den skapar rörelser i vattnet och skymmer dig för fisken.
- Men alla de här faktorerna påverkar fisken och till det kommer fiskens egen livsrytm och tillgången på föda.
Var uppmärksam på insektslivet och kläckningarna. De ökar fiskens aktivitet. Lär dig “läsa vattnet” så förstår du bättre var fisken håller till och hur fisken använder vattnet för sina olika livsbehov. Fisken har, liksom vi, olika ställen för olika behov där förutsättningarna för tillfället är optimala.
- Läs gärna böcker som innehåller kunskap om detta; det sparar din tid och du når vetskap snabbare än om du ska utforska allting själv.
- Publicisten och konstnären Thommy Gustafsson är en av de främsta inom området och tillsammans med legendariske Ulf Pierrou, som avled 2012, gett ut böckerna ‘Flugfiskarens insekter’ och ‘Ekologiskt flugfiske’.
Thommy har där ansvarat för de pedagogiska illustrationerna som ger insyn i livet under vattenytan och detaljer i fiskens insektsvärld. För sportfiskaren pendlar erfarenheterna av fisket mellan ytterligheterna “fantastiskt bra”, respektive “urdåligt”.
- En del säger: det finns ingen fisk! Men fisken finns där! En annan säger: det var bara smått!, utan att inse glädjen åt naturligt reproducerade nya generationer och framtida fiske.
- Och en fiskedag ger en fin upplevelse även om fiskekorgen är tom! Upplevelsen är större än fångsten.
- Fiskereglerna talar om när det är tillåtet att fiska och självklart ska man respektera fiskens “lektider” då den skapar nästa generation.
Öring, röding och sik är fredade på hösten. Harren på våren. Långåfisket välkomnar alla, alltifrån den som metar med ett enkelt fiskespö till den som ägnar sig åt avancerat flugfiske. Fiskemetoderna står sig genom tiderna, men sedan några år ökar flugfisket markant, särskilt bland kvinnor och yngre.
- Prova gärna långspöfiske i de mindre åarna.
- Vinterfisket inleder fiskeåret med pimpelfiske.
- Det kan börja så snart isarna bär och runt nyår märks att det sakta återvändande ljuset sätter fart på fisken.
- På vårisarna är rödingfisket en speciell attraktion, ofta i flödande solsken, från tidig morgon till sen eftermiddag.
Pirkar, blänken, mask eller maggot. Använd isborr med minst 150 mm diameter, helst mer. Det finns “risk” att få t ex abborrar med 20 cm höjd. Vårfisket är en efterlängtad tid då fisken söker föda för att kompensera de energiresurser som förbrukats under vintern.
- Det kan innebära att de är lite mindre skygga än annars på sin jakt efter föda för att äntligen få äta sig mätta.
- Det innebär att fisket kan vara bra när som helst på dygnet med vissa toppar på eftermiddag och kvällar.
- Nattfisket är möjligt med ljuset i krispiga vårnätter.
- Fågellivet är en upplevelse i sig.
Sommarfisket, särskilt tiden runt Midsommar, är fiskeårets mest populära årstid och det är då som de flesta av landets dryga 2 miljoner sportfiskare är aktiva. Fisket är bäst under morgon, kväll och natt. Heta sommardagar gör att fisken, liksom vi, helst tar det lite lugnt och kvicknar till mot kvällen.
Ju varmare det blir i vattnet, desto djupare går fisken. Storöringen jagar in mot land sena kvällar. Rödingen hittas i djuphålor under dagen och söker sig mot ytan i stim mot kvällen. Höstfisket är uppskattat, särskilt harrfisket. Harren är Härjedalens landskapsfisk och brukar locka många flugfiskare till strömmarna.
I och med att vattnet blir kallare letar sig fisken in på lite grundare vatten i sjöar och tjärnar. Fisket brukar vara bra hela dagen, från soluppgången till kvällningen. Den svala, friska luften i milt solsken är en del av upplevelsen. Härjedalen är känt för sitt fina fiske! *De fjorton årstiderna i Långå är högvintern, senvintern, vårvintern, förvåren, våren, senvåren, försommar, sommar, högsommar, sensommar, förhöst, höst, senhöst och vintern (ofta kallad förejulvintern).
Var ute efter makrill Dörja?
Västkustens mest klassiska fiske – dörja makrill. Trävinda med lina och några makrillblänken har narrat många gaisare som makrillen benämns i Göteborg med omnejd. Antingen kör du med en pilk under blänken eller häcklan, eller så använder du en tyngd som ett päronsänke.
- Eller så dörjar du makrill från en snipa eller plastbåt och farter upp till cirka 3 knop.
- Det vill säga – ett ränndörjsbly i linändan med ett antal blänken ovanför som släpas efter båten.
- Andra benämningar är harpa och släpdörj.
- Populärt är även en paravan som drar ned dina blänken eller en häckla mot makrillarna.
Med en vinda kan du även pilka torsk, bli inte förvånad om det hugger arter som gråsej, bleka eller sill.
Vad kan man fiska i april?
Aprilfiske är inget skämt! • Fishing Mjörn April har sedan länge varit min favoritmånad och den tiden på året då jag vill fiska Allt på en gång. Gös, gädda, abborre, lax, färna, id och piggvar – hur ska man hinna med allt? Det gör jag givetvis inte, men varje år försöker vi planera in någon satsning som fullföljs.
- I år står egentligen gädda på schemat längre upp i landet, men två traditionsfisken på hemmaplan behövde avklaras först och främst.
- Den 1:a april nötte vi bräckvattensabborre och fisket var till en början trögt, men lossnade något efter 5 timmar.
- Jag fick sammanlagt fem hugg under dagen med tre fiskar upp, varav en mindre havsöring och två fina borrar.
Det får anses som klart godkänt på västra sidan om Sverige den här årstiden.
Igår åkte jag och pappa ut på ett spontant “chillpass” i det lugna vårvädret. Förväntningarna var inte särskilt höga vilket gjorde det exceptionella resultatet så mycket roligare.3 gäddor och 7 gösar upp under dagen, samt ett tiotal tappade fiskar som bara villa smaka på jiggen.
För information om att boka en guidad tur, se ! Vi har även startat båtuthyrning i mjörn, se : Aprilfiske är inget skämt! • Fishing Mjörn
Kan man meta i april?
När är det bäst att fiska på våren? – På våren ska du fiska lite senare på dagen, då vattnet är varmare. Detta då fiskarna är som mest aktiva när vattnets temperatur är något högre än vanligt.
När fiska makrill från land?
Fånga makrillen från land — superkul och lättillgängligt Makrillmete är lättillgängligt och fantastiskt roligt. Foto: Anders Nicander Från Öresund i syd till Strömstad i norr finns det bryggor, pirar och kajer där man kan ha fantastiskt makrillfiske. Det roligaste och mest effektiva sätt att fiska makrillen här är mete med småsill.
- Från någon gång i månadsskiftet maj/juni och långt in på hösten kan man meta makrillen från land.
- Mete funkar bäst på kort av stånd men som tur är har makrillen en tendens att komma helt intill bryggan eller kajen.
- I den här typen av miljöer trivs småsillen som är makrillens främsta föda och makrillstimmen brukar pressa in sillen i vilda jakter.
Här är kastmete med glidande flöte en perfekt fiskemetod. Flöten som bär 15-30 gram sänke och en krok i storlek 1 är lagom. Makrillen kan dyka upp i alla vattenlager men man brukar söka den mellan fyra och åtta meter under ytan. Med det glidande flötet kan man lätt pröva sig fram till vilket djup som är rätt för dagen.
- Bästa agnet är fryst småsill, eller stagg som den oftast kallas.
- Stagg finns att köpa i matbutiker, fiskaffärer och sportfiskebutiker längs kusten.
- Den kan vara lite svår att hålla fräsch men om man lägger klumpen med frusen stagg i en blandning av salt och socker och låter den tina så funkar det bättre.
Detta gör också agnet segt och det sitter bättre på kroken. Några platser där man kan meta makrill från land är Ön i Linhamn, Västhamen i Helsingborg, Piren i Varberg, Arendal i Göteborg, södra hamnen i Lysekil och Kleven vid Smögen. Fråga runt och håll ögonen öppna så kommer du hitta många fler platser.