Marina produkter och rätter Recept När Kan Man Börja Fiska Makrill?

När Kan Man Börja Fiska Makrill?

När Kan Man Börja Fiska Makrill
Makrillen är ett undantag – Den första svenska makrillen brukar ha “premiär” i början av april. På våren kommer makrillen in till den svenska kusten för att leka och först då blir den tillgänglig att fiska. Makrillen blir som andra arter magrare under lekperioden, men hos makrillen uppskattar vi det magrare köttet och tycker “vårmakrill” smakar bäst.

När är det bäst att fiska makrill?

Makrill När Kan Man Börja Fiska Makrill Scomber scombrus Makrillen är en vacker snabbsimmare och hör till våra mest lättidentifierade fiskar. Den har spolformig kropp och två ryggfenor. Stjärtspolen är kraftigt avsmalnande och har små fenor. Stjärtfenan är djupt kluven, vilket är typiskt för snabbsimmare.

Fiskens färger är starka och vackra med en pärlemorskimrande buk. Ryggen är gräsgrön till blåflammig och har svarta ränder. Makrillen kan väga upp till 3,5 kg och bli 65 cm lång. Vanligtvis ligger vikten på ca 0,5 kg i våra vatten. Makrillen är en säsongsfisk. Under våren och som-maren är den allmän i Skagerrak, Kattegatt och Öresund.

Vid enstaka tillfällen i Östersjön. På hösten flyttar den till djupare vatten i västra Nordsjön eller till farvatten väster om de Brittiska öarna. Makrillen saknar simblåsa och måste simma hela livet. Den lever hela sitt liv i stim och unga fiskar är planktonätare.

På gälbågarna sitter långa, täta gäl-räfständer som silar födan från vattnet. Vuxna fiskar fångar även sill och skarpsill. I Kattegatt och Skager-rak leker makrillen under juni-juli. Den stannar sedan kvar och äter sig fet på småsill innan den vandrar till nordvästra delen av Nordsjön för att övervintra.

Köttet är rikt både på fett, protein och vitaminer. Smaken är kraftig och särpräglad. Makrill kan tillagas på en mängd sätt. Stekt filé är mycket gott, liksom rökt och inkokt. Under andra delar av året finns på marknaden både spansk- och norskfångad makrill.

Makrill förekommer i de blåmarkerade områdena och ibland påträffas de i de ljusblå markeringarna. Makrill Bohusläns landskapsfisk Eng: Atlantic mackerel Tys: Makrele Fra: Maquereau commun

: Makrill

När kan man få makrill?

När kommer makrillen? – I skiftet maj till juni månad börjar de första större stimmen anlända den svenska västkusten. I takt med att dagarna går infinner sig både större individer och ännu fler stim. Visserligen fångas ströfiskar tidigt i maj men generellt är det inte lönt att fiska efter makrill tidigare än slutet av maj och början av juni.

Vissa år, beroende på temperatur och andra faktorer kommer de större stimmen inte förrän runt midsommar. Det är då Västkusten invaderas av hungriga makrillar som är här för att äta upp sig på främst småsill (stagg), tobis och för att föra avkomman vidare. Undantaget är Gullmarsfjorden som har en egen övervintrande population.

Under augusti månad drar sig vissa stim med makrill allt längre ut från kusterna och lever fram tills den åter drar till sina övervintringsplatser ute på öppet hav. Andra stim håller sig varma somrar kvar långt in i september beroende på var på Västkusten vi befinner oss.

Hur hittar man makrill?

En av våra talrikaste arter i salt vatten är utan tvekan makrillen. Fisken ankommer oftast i slutet av maj och fiskas ända in på höstkanten av allt från finvädersfiskare till barkade saltvattensproffs. Det roliga med just makrillen är utan tvekan fiskens kampvilja och alla sätt man kan fånga den på.

Hur fiskar man makrill bäst?

När Kan Man Börja Fiska Makrill Makrillsäsongen är i full gång på västkusten och förutom att det är ett fantastiskt roligt fiske är egenfångad och nygrillad makrill en av sommarens höjdpunkter. Vid fiske från egen båt eller turbåt rekommenderar vi ett kortare och styvare spö med multiplikatorrulle för att enkelt kunna lyfta in fisken.

Fiskar du från land är ett lite längre spö med haspelrulle att rekommendera. Från båt eller från land/hamnar/pirar där det är djupare vatten fungerar en makrillhäckla med pilk bäst. Om du fiskar från land där det är lite grundare och risk för att fastna i tång kan du hoppa över häcklan och bara fiska med en lättare pilk eller skeddrag.

Här följer några produkter vi rekommenderar för att du enkelt ska komma igång med makrillfisket! Djuphav Expert 180cm 100-250g Kust Expert 240cm 20-40g Haken silver/silver reflektera 40-100g Makrillhäckla med självlysande tape & kulor

Var kan man fiska makrill från land?

Lär dig fiska makrill som ett proffs! Makrillen är en av våra mest folkkära saltvattensarter. Arten går att fånga på alla tänkbara metoder från både land och båt och passar således både nybörjare och proffs. I den här guiden avslöjar vi allt du behöver veta för att bli en hejare på makrillfiske, häng med! Makrillen anländer i maj Makrillen är mycket vanlig från Öresund och norrut, längs hela Västkusten.

Den förekommer både nära land och långt ut till havs och kan fiskas med en mängd olika metoder. Som art är makrillen en riktig fajter och det finns nog ingen fisk i svenska vatten som kan visa upp samma styrka i förhållande till storlek. Under vintern uppehåller sig makrillen på stora djup uppe vid Island, men någon gång i maj brukar de första rapporterna komma om att makrillen anlänt till våra kuster.

De första makrillarna hittar man ofta nära land, långt in i Bohusläns fjordar. Har du turen att hitta dem kan du ha ett riktigt kul fiske, direkt från klippor, bryggor och pirar. Spinnfiske med långa kast För det tidiga makrillfisket vill du kunna kast långt.

 1. Utrustningen ska även vara bekväm för att hanteras under långa fiskepass med många kast.
 2. Haspel- och spinnspön på nio till elva fot med kastvikter upp till 40 gram är perfekt.
 3. Fiskar du med haspel bör diametern på spolen vara ganska stor, vilket ger längre kast.
 4. Multirullen ska ha rätt mängd lina och vara väl intrimmad.
You might be interested:  Hur Ser Dålig Lax Ut?

Flätlina ett självklart val. Skarva på en halvmeter lång 0,35-millimeters fluorocarbontafs på flätlinan och knyt på ett beteslås av hög kvalitet. Dragen ska vara långkastande vilket gör gjutna drag till ett bättre val, än sådana som är stansade ur plåt.

Ustvobbler i inte allt för stora storlekar kan också vara ett bra val eftersom de är gjorda för att kasta långt, även i motvind. Drag i vikter på 20 till 30 gram är lagom. Ett gammalt och välbeprövat trick som ofta ökar fångstchanserna betydligt är att använda en upphängarfluga på tafsen. Flashflugor av samma typ som du finner på makrillhäcklor är perfekta.

Vill du så kan du naturligtvis binda flugorna själv. Tänk bara på att använda krokar som både tål saltvatten och tuffa fajter. Spinnfiske är en metod som funkar hela säsongen även om du hittar makrillen på lite andra platser och djup längre fram på sommaren.

 • Här hittar du bra fiskeset för spinnfiske efter makrill Här hittar du bra beten för spinnfiske efter makrill Från handlina till sportfiske Vid midsommartid är makrillen på plats på sommarställena.
 • Det är ganska enkelt att lokalisera de mest välbeprövade fångstplatserna eftersom de oftast avslöjas av de kluster med båtar som jagar den populära sommarfisken.

Här kan du fiska med en rad olika metoder. Traditionellt har man fiskat med handlina och ett enkelt tackel bestående av sänke och en eller ett par krokar. Nu är vi ju sportfiskare så att översätta den klassiska metoden till spöfiske med ett liknande tackel blir enkelt.

Sänket bör väga 20 till 40 gram och krokar i storlek 1 är lagom. Knyt en krok som upphängare på en tafs över sänket och en krok i en tafs någon centimeter under sänket. Gör inte tafsarna för långa för det orsakar lätt trassel. Här hittar du bra beståndsdelar för tackel till makrillfisket Fiska från ankrad båt För att fisket ska vara effektivt krävs det att man fiskar från ankrad båt.

Som agn använder du småsill, eller stagg som man kallar det längs kusten. Staggen köper du i lokala matbutiker på bensinmackar eller i den välsorterade fiskdisken. Du kan även använda strimlor av sill eller strömming. Färsk sill är bäst och den frysta strömmingen får ses som en nödlösning.

Bäst agnar man staggen genom att först trä kroken genom ögonhålorna och sedan precis bakom gälarna. Sillstrimlor agnas genom att man trär kroken fram och tillbaka ett par gånger genom ena änden av strimlan. Var inte för snabb med mothugget om du fiskar med lite längre sillstrimlor. Makrillen måste få chans att ta in hela betet i munnen.

Kastmete med glidande flöte En annan metod som funkar fantastiskt bra från båten, bryggan eller kajen är kastmete med glidande flöte och stopper på linan. Precis som vid mete efter abborre, gädda och gös kan du meta makrillen med flöte. Det glidande flötet är perfekt och du bestämmer själv hur djupt du vill fiska med hjälp av en stoppknut eller en stopper på linan.

Metoden är vansinnigt roligt och otroligt effektivt. Till detta fiske är faktiskt traditionell nylonlina bäst. Ett flöte som bär 15 till 30 gram är lagom. Om du inte har lust att knyta tackel själv så finns det färdiga tackel för abborrmete som funkar perfekt. Agna med stagg. Kasta försiktigt, staggen är mjuk och lossnar enkelt.

Här har du allt som krävs för att knyta ett glidande flötestackel Flugfiske med livfulla fiskyngel-imitationer På vissa ställen, särskilt i Bohusläns fjordar, kommer makrillen så nära land att du når den med flugspöt. En klassisk havsöringsutrustning med ett spö på nio till tio fot i klass sex eller sju och en intermediatelina är perfekt.

You might be interested:  Vad Innehåller Fisk För Nyttigt?

Livfulla imitationer av fiskyngel fiskar bra. Ta hem flugan med snabb distinkta ryck. I Öresund finns det chans till flugfiske efter riktigt stor makrill. Där tas den från båt och lockas upp till ytan genom att man hänger en löksäck med mosad sill över relingen, som skapar ett lockande doftstråk. Här funkar det bäst med en snabbt sjunkande fluglina.

Här hittar du bra och välbeprövade flugfiskeset för makrillfisket Lokalisera makrillen Makrillen finns från långt ut till havs och ända in i det innersta av fjordarna. Den föredrar oftast ett djup på åtta till tio meter. Men inga regler utan undantag, ibland kan den jaga i vikar och strömsatta sund med meterdjupt vatten.

 • Längs kusten, från norr till söder, finns djupkajer, vågbrytare och pirar där folk samlas för att fiska makrill.
 • Med ett enklare ekolod kan du söka efter sillstim som ritas upp som kompakta moln på ekolodsskärmen, makrillen är sällan långt borta om du hittar rätt.
 • Fiska strax över eller under stimmet.

Kommer du till ett nytt ställe är det bara att fråga lokalbefolkningen i småbåtshamnarna eller där du köper stagg, var makrillen är. Det råder inte samma hemlighetsmakeri om makrillplatserna som du kanske är van vid från annat fiske. Makrillfiske är en folksport där alla har en plats, unga som gamla, nybörjare som proffs.

Och givetvis du med. Ekolod för salta och söta vatten finner du här Tips från makrill-coachen 1. Staggen blir lätt mjuk och sladdrig. Ta ur den ur förpackningen frusen och lägg den i en blandning av salt och socker och låt den tina. Rör om då och då. Saltet och sockret gör staggen seg och den sitter bättre på kroken.2.

Så fort du fångat en makrill ska den blodas av. Skär ett snitt över halsen och låt blodet rinna ur. På så vis kommer fisken smaka mycket bättre. Makrillen måste sedan förvaras i en kylväska för att inte bli dålig. Makrillfiskarens ordlista Haspelspö: Spö som används tillsammans med haspelrulle.

 • Spinnspö: Spö med så kallad trigger och lågt surrade spöringar avsett för att fiskas med multirulle.
 • Astvikt: Berättar vikten på betet som spöet hanterar.
 • Spole: Spolen är den delen på fiskerullen som linan lindas upp på.
 • Multirulle: En rulle som fästs på ovansidan spöet med vinkelrät spole.
 • Spolen roterar vid utkast.

Rullen har oftast ett antal olika bromsar som kan ställas in före kast. Fluorocarbon: Åldersbeständig och stark monolina. Tafs: En stryktålig länk mellan betet och huvudlina som fungerar som ett skydd mot gäddans vassa tänder. Kustvobbler: En spolformad vobbler, oftast med en krok avsedd för att kastas långt.

Beteslås: En liten hake som du snabbt fäster betet i utan att du behöver knyta. Flätlina: En lina som är spunnen av ett antal olika kevlartrådar. Nylonlina: En monolina som är tillverkad av nylon. Upphängarfluga: En fluga som man fäster på huvudlinan framför ett drag eller över ett sänke. Flashfluga: En fiskefluga som är bunden av ett plastmaterial som kallas flash eller flashabou.

Makrillhäckla: Likt strömmingshäcklan är makrillhäcklan ett tackel med cirka fem upphängarflugor. Upphängare: En liten bit tafs som löper ut från tacklet eller huvudlinan. Handlina: Lina som fiskas för hand, utan spö. Sänke: En tyngd som används för att få ett tackel att falla mot botten.

 • Agn: Det man sätter på kroken för att locka fisken till hugg.
 • Stagg: Skarpsill som används som agn till bland annat makrill.
 • Mothugg: Ett bestämt ryck i spöet för att fästa krokarna i fiskens käft vid hugg.
 • Glidande flöte: Ett flöte som glider fritt på linan.
 • Används ihop med stoppknut eller stopper.
 • Stopper: En liten gummikula som man fäster på linan för att få ett glidande flöte att fastna vid ett visst djup.

Stoppknut: I stället för en stopper kan du använda en stoppknut till ett glidande flöte. Intermediatelina: En flugfiskelina som sjunker mycket långsamt, eller “svävar” precis under ytan. Fluglina: Den typen av lina du använder när du fiskar med flugspö.

Vilken månad kan man fiska?

Gös olika årstider – Gösen leker sent på våren och gillar varmare vatten. Det är dock en fisk som går att fiska året runt med gott resultat. Under höst och vinter står ofta gösen i djupare vatten tack vare att det finns varmare vatten där. Dagsfiske fungerar bra under senvår samt tidig höst och under sommaren är kvällsfisket ofta bäst.

När kan man börja fiska på våren?

När är det bäst att fiska på våren? – På våren ska du fiska lite senare på dagen, då vattnet är varmare. Detta då fiskarna är som mest aktiva när vattnets temperatur är något högre än vanligt.

You might be interested:  Vad Äter Räkor I Akvariet?

När får man börja fiska?

Fiske är förbjudet under tiden från och med 1 oktober till och med den sista mars. Förbudet gäller inte fiske med hummer tina. Under perioden 1 april till 30 september är dessutom vissa andra redskap tillåtna till exempel handredskap som ej släpas efter båt. Fiske med angeldon eller liknande metod är inte tillåtet.

Vilken är den bästa tiden att fiska?

Bästa fisketiderna Långåfiskets fyra årstider indelas i vinterfisket, vårfisket, sommarfisket och höstfisket. Indelningen följer kalendern och fiskarnas biologiska klocka, men kan variera i längd beroende på olika klimatfaktorer. De fyra årstiderna ryms gott och väl inom Långås fjorton årstider.* Att fiskelyckan varierar med väder, vind, lufttryck och temperatur i vatten och luft, det vet alla.

 1. Och egentligen finns inget riktigt dåligt fiskeväder – om man är rätt förberedd.
 2. En mulen dag brukar vara bättre än solskensdagar.
 3. Lagom vind är bättre än vindstilla för den skapar rörelser i vattnet och skymmer dig för fisken.
 4. Men alla de här faktorerna påverkar fisken och till det kommer fiskens egen livsrytm och tillgången på föda.

Var uppmärksam på insektslivet och kläckningarna. De ökar fiskens aktivitet. Lär dig “läsa vattnet” så förstår du bättre var fisken håller till och hur fisken använder vattnet för sina olika livsbehov. Fisken har, liksom vi, olika ställen för olika behov där förutsättningarna för tillfället är optimala.

Läs gärna böcker som innehåller kunskap om detta; det sparar din tid och du når vetskap snabbare än om du ska utforska allting själv. Publicisten och konstnären Thommy Gustafsson är en av de främsta inom området och tillsammans med legendariske Ulf Pierrou, som avled 2012, gett ut böckerna ‘Flugfiskarens insekter’ och ‘Ekologiskt flugfiske’.

Thommy har där ansvarat för de pedagogiska illustrationerna som ger insyn i livet under vattenytan och detaljer i fiskens insektsvärld. För sportfiskaren pendlar erfarenheterna av fisket mellan ytterligheterna “fantastiskt bra”, respektive “urdåligt”.

En del säger: det finns ingen fisk! Men fisken finns där! En annan säger: det var bara smått!, utan att inse glädjen åt naturligt reproducerade nya generationer och framtida fiske. Och en fiskedag ger en fin upplevelse även om fiskekorgen är tom! Upplevelsen är större än fångsten. Fiskereglerna talar om när det är tillåtet att fiska och självklart ska man respektera fiskens “lektider” då den skapar nästa generation.

Öring, röding och sik är fredade på hösten. Harren på våren. Långåfisket välkomnar alla, alltifrån den som metar med ett enkelt fiskespö till den som ägnar sig åt avancerat flugfiske. Fiskemetoderna står sig genom tiderna, men sedan några år ökar flugfisket markant, särskilt bland kvinnor och yngre.

Prova gärna långspöfiske i de mindre åarna. Vinterfisket inleder fiskeåret med pimpelfiske. Det kan börja så snart isarna bär och runt nyår märks att det sakta återvändande ljuset sätter fart på fisken. På vårisarna är rödingfisket en speciell attraktion, ofta i flödande solsken, från tidig morgon till sen eftermiddag.

Pirkar, blänken, mask eller maggot. Använd isborr med minst 150 mm diameter, helst mer. Det finns “risk” att få t ex abborrar med 20 cm höjd. Vårfisket är en efterlängtad tid då fisken söker föda för att kompensera de energiresurser som förbrukats under vintern.

 1. Det kan innebära att de är lite mindre skygga än annars på sin jakt efter föda för att äntligen få äta sig mätta.
 2. Det innebär att fisket kan vara bra när som helst på dygnet med vissa toppar på eftermiddag och kvällar.
 3. Nattfisket är möjligt med ljuset i krispiga vårnätter.
 4. Fågellivet är en upplevelse i sig.

Sommarfisket, särskilt tiden runt Midsommar, är fiskeårets mest populära årstid och det är då som de flesta av landets dryga 2 miljoner sportfiskare är aktiva. Fisket är bäst under morgon, kväll och natt. Heta sommardagar gör att fisken, liksom vi, helst tar det lite lugnt och kvicknar till mot kvällen.

 1. Ju varmare det blir i vattnet, desto djupare går fisken.
 2. Storöringen jagar in mot land sena kvällar.
 3. Rödingen hittas i djuphålor under dagen och söker sig mot ytan i stim mot kvällen.
 4. Höstfisket är uppskattat, särskilt harrfisket.
 5. Harren är Härjedalens landskapsfisk och brukar locka många flugfiskare till strömmarna.

I och med att vattnet blir kallare letar sig fisken in på lite grundare vatten i sjöar och tjärnar. Fisket brukar vara bra hela dagen, från soluppgången till kvällningen. Den svala, friska luften i milt solsken är en del av upplevelsen. Härjedalen är känt för sitt fina fiske! *De fjorton årstiderna i Långå är högvintern, senvintern, vårvintern, förvåren, våren, senvåren, försommar, sommar, högsommar, sensommar, förhöst, höst, senhöst och vintern (ofta kallad förejulvintern).

Related Post