Gäddan har fredningstid: 1a April – 31a maj inom Gotlands kustvatten, Kalmarsund och Öland I övriga vatten är det oftast tillåtet att fiska gädda året om. Lektiden för gäddan är från mars till juni längs grunda vikar och i anslutning till vass & vegetation.
Contents
När nappar gäddan som bäst?
Höstfiske – Sensommaren och hösten är den bästa tiden för gäddfiskare. När vattnet har svalnat äter gäddan mer aktivt och då kan man också få stora gäddor på kroken i grunt vatten. När det är som bäst verkar det finnas hugglada gäddor överallt. Vattnet vid stränderna blir kallare tidigare än vattnet i öppna fjärdar, och då förflyttar sig gäddan till strandzonen för att söka föda.
- Då är det högsäsong för dem som har kastfiske som hobby.
- När strandvattnet blir ännu kallare återvänder gäddan till de öppna vattnen, som är varmare, och då ger fiske med drag bäst resultat.När temperaturskillnaderna jämnat ut sig söker sig gäddorna ofta tillbaka till de grunda strandvattnen.
- Jättegäddor som följer braxenstim är de som ligger överst på önskelistan för dem som kastar med spö.
I kallt vatten vill emellertid gäddan inte simma i onödan och slösa med energi, och då ska man ha en låg hastighet på betet och betet ska komma så nära den lurpassande gäddan som möjligt.
Vår finns dom stora gäddorna?
Oändliga möjligheter – Under åren som sedan gick och med utforskandet av de värmländska vattnen blev jag helt plötsligt mycket flexiblare. Möjligheterna blev oändliga kändes det som. Viktigast av allt; jag kunde samla kunskap om vattnen, var fisken står och när.
- Utforskandet av slowjerk var ett faktum.
- Ett av passen då tålamodet var på topp testade jag att fiska riktigt, riktigt långsamt.
- Det blåste kanske åtta sekundmeter och båten drev in mot vassen och till slut satt jag fast vid vasskanten.
- Tillfället bjuder in till att kasta från vassen och ut, så då får det bli så.
Betet svischar iväg och landar i vattnet och sjunker till bottnen. Det blir sen en väntan på cirka 30 sekunder mellan knycken och sedan tvärstopp. Kampen börjar och adrenalinet pumpar i ådrorna! “Snälla släpp inte!”, tänker jag konstant. Några skrattar åt mig från en segelbåt som ligger förtöjd vid bryggan en bit bort, de tror att jag har bottennapp.
- Istället ska det visa sig vara en 120 cm lång gädda, urlekt men med ett nästan groteskt stort huvud.
- Ett jubel kommer från min mun när jag sätter handen innanför gällocket och tar ett stadigt grepp.
- Och nu kommer det istället applåder från segelbåten.
- Gäddan lyckas inte riktigt pressa vågen till 10 kg men jag är glad och skakar i hela kroppen.
Vilken gädda! Man skulle med lätthet kunna trä in sitt huvud i den stora käften. Det var den första riktigt stora gäddan och beroendet blev starkare än någonsin. Det var ju sååå nära, så nära att kliva över den magiska 10–kilosgränsen När och hur fångar man då dessa stora gäddor? Först och främst behöver man som sagt skaffa sig tillförlitlig kunskap om sitt fiskevatten.
- Den kunskapen skaffar man sig genom erfarenhet och tid.
- Våga tänka utanför boxen, våga testa något nytt när det gamla inte funkar.
- Men framför allt, våga fiska långsamt! Speciellt när det är kallt i vattnet och gäddan inte har lekt.
- Det finns ju en regel som säger att ju varmare i vattnet, desto snabbare fiskar man.
Strunta i det ibland, och fiska riktigt långsamt ändå. Eller kör en riktigt snabb infiskning av betet och väck intresset, följt av en riktigt långsam inspinning. Utforska och upptäcka är en stor del av nyckeln till storgäddfisket. Var man hittar den stora gäddan beror lite på årstiden. Men nu är det vår och då finner du dem i grunda lekvikar. Det kan variera från vatten till vatten, hittar du dem inte grunt så fiska av djupkanterna utanför lekvikarna.
- Våren är en stor möjlighet till att öka ditt personbästa.
- Efter att jag börjat göra beten har tekniken utvecklats då tillverkningen av beten och jakten på stor gädda hänger ihop för mig.
- Hur gör jag ett bete som kan fiskas långsamt på olika sätt? För mig är den vinnande tekniken att fiska med lätta knyck, antingen med spötoppen eller veven.
Fiska hem betet långsamt. Detta kräver tålamod, men det är värt det. Bompass kan vara riktigt frustrerande, de är sega och ibland fryser man baken av sig. Men om man tänker efter så skulle man nog inte uppskatta de gånger man får fisk lika mycket utan bompassen.
Är gäddor fridlysta?
Fredningstider för Gädda – Under perioden 1 mars ‑ 31 maj är det förbjudet att fiska efter gädda inom Gotlands kustvatten, Kalmarsund och Öland. På kusträckan från norra Uppsala län och ner till och med Kalmar län finns flera fredningsområden. Fredningsområden hittar du i kartan på Svenska fiskeregler,
Var är gäddan på vintern?
Var hittar du gädda på vintern? – I takt med att allt mer av växtligheten vissnar ner eller glesnar kan det löna sig att hitta de ställen där växterna fortfarande finns kvar, eller andra platser där gäddan kan ta skydd. Kamouflaget är alltid viktigt för den lurpassande rovfisken. Den ihärdige fiskefantasten Tobias Fränstam med en decemberfångad supergädda från Göta älv.16,4 kilo vägde bjässen, som när denna artikel skrevs också var Tobias hittills största gädda. Tillgången på bytesdjur brukar vara en av de viktigaste aspekterna när det gäller att hitta gäddorna.
- Hittar du maten hittar du den som äter maten.
- På vintern behöver det dock inte alltid vara fallet.
- Eftersom fiskarna till stor del lever ett minde aktivt liv i kölden kan det betyda att de stannar längre på samma plats och “går på sparlåga” eller inväntar bättre förhållanden för jakt.
- Men, tillgången på föda är förmodligen förklaringen till att gäddan ibland återfinns på extremt grunt vatten även i smällkalla vintern.
Här samlas stundtals småfiskar som äter av smådjur som finns i bottensedimentet. Dessutom finns ofta vass, eller annan växtlighet kvar på grunt vatten. Skydd är bra, som sagt.
När hugger gäddan på våren?
Gäddfiske under våren – Att fiska gädda på våren under månaderna mars, april eller maj förknippas ofta med ett kul gäddfiske. När vattnet är upp till 14 grader kallt kan det vara klokt att fiska med långsammare beten, exempelvis långsamt sjunkande tailbeten och veva in sakta.
- När vattnet istället är varmare och leken är klar så blir gäddan ofta lite aggressivare.
- Passa då på att öka hastigheten när du vevar in.
- Under våren leker gäddan så det är klokt att söka efter fisken i anslutning till vikar gäddan förmodligen leker i.
- Ett vanligt uppehälle för gäddan är längs med djupbranter intill lekvikar och ju närmare lektiden kommer desto längre upp i viken hittas gäddan.
Under pågående lek när gäddan är på riktigt grunt vatten bör man låta de leka ifred och istället satsa på den fisk som inte är i lekvikar. Efter leken är klar så beger sig en väldigt hungrig gädda ut i jakten på en rejäl måltid. Då kan det vara klokt att sätta fast ett rejälare bete, exempelvis en stor jigg eller ett rejält jerkbait.
Vilken tid på året är det bäst att fiska öring?
Regnbågsfiske efter Säsong – Vår Under den tidiga våren är den bästa tiden på dagen att fiska från mitten till slutet av förmiddagen följt av mitten till slutet av eftermiddagen. Tidig morgon kan vara bra om dagstemperaturen är lite varmare. Senare på våren är tidig morgon och sen eftermiddag den överlägset bästa tiden för att fiska regnbåge.
Sommar Under sommaren är den bästa tiden att fiska regnbåge tidig morgon och sen eftermiddag. Om det är mulet, molnigt eller regnigt kan middagstid vara riktigt bra. Om det är soligt och varmt bör du undvika att fiska mitt på dagen. Nattfiske kan vara gediget om det är starkt månljus och mycket insekter i luften.
Undvik mörka nätter eller blåsiga nätter eftersom detta håller insektsaktiviteten på ett minimum. Höst Under tidig höst är tidig morgon fortfarande den bästa tiden, följt av mitten och slutet av eftermiddagen. Nattfisket är ganska uselt på hösten för de flesta fiskare.
- På senhösten tycks det bästa öringfisket vara mitt till sent på morgonen och mitt till sent på eftermiddagen.
- Tidig morgon kan också vara ganska bra.
- Vinter Den bästa tiden på dygnet för att fiska regnbåge är på vintern, oavsett om det är isfiske på sjöar eller flugfiske på floder, är från mitten till slutet av förmiddagen.
Mitt på dagen kan vara ganska bra och sent på eftermiddagen är ofta bra också. Börja inte för tidigt på morgonen förrän lufttemperaturen värms upp i solskenet. Nattfiske på is kan vara en svårighet.