Marina produkter och rätter Recept Hur Tillverkas Tonfisk På Burk?

Hur Tillverkas Tonfisk På Burk?

Hur Tillverkas Tonfisk På Burk
Papua Nya Guinea – Staten Papa Nya Guinea ligger i västra Stilla Havet. Landet har koloniserats och ockuperats i omgångar där en ofantlig mängd språk och kulturer fått växa fram. Mel berättar att de har haft drygt 20 000 anställda i fabriken sedan den öppnades.

I Lae bor bara 70 000 personer, så det säger verkligen något om hur viktig fabriken är för staden. Normalt sett har Frabelle runt 2000 anställda, men en vanlig dag har de en frånvaro på runt 20 procent. – Det gör det svårt att planera framåt, men vi lägger mycket kraft och energi på att utbilda lokalbefolkningen i vad det innebär att arbeta, vilka plikter och vilka möjligheter det medför.

Nästan alla här är ju självförsörjande och har alltid varit det, men det finns också många som älskar sitt jobb och har varit här länge, och det är många som gjort en karriär inom företaget. Det gör mig glad, det är fint att känna att man hjälper ett land utvecklas, berättar Mel.

Det får aldrig gå längre än tre timmar från att fisken tillagas till att den är paketerad och klar. Det har hunnit bli eftermiddag och betydligt varmare när vi får klä på oss skyddsrockar, ansiktsmasker och gummistövlar. Vi desinficerar våra händer tre gånger på vägen in, och det är med en spänd förväntan vi äntligen får gå in i själva fabriken.

Här luktar det betydligt mer fisk, och eftersom klockan är över tre har en stor del av fabriken redan stängt ner. Alla jobbar i åttatimmarsskift, och det är bara fabrikens avslutande produktionsled som är aktiva för tillfället; rensning och paketering.

Det finns många regler kring hur tillverkningen går till. Det får exempelvis aldrig gå längre än tre timmar från att fisken tillagas till att den är paketerad och klar. Vi har drygt 40 båtar ute som fiskar, vilket innebär att vi nästan alltid har fisk i fabriken och att den går för fullt. Extra mycket är det alltid från mars till juni, vilket är högsäsong för fisket, då går vi alltid för fullt, fortsätter Mel.

Det är med fascinerande att se precisionen i alla led, från att den frysta tonfisken kommer in direkt från havet, via tillagning som utförs i stora ugnar, till hanterandet av filéerna som packas ner i burkar av olika storlekar. På väg ut ur fabriken springer vi in i Everlista Cameron.

Hon har precis bytt om och är på väg hem. Hon är 33 och bor i Lae med sin man och deras två barn. Innan hon började på fabriken jobbade hon på den lokala marknaden, där hon bland annat sålde fisk, men hon berättar att hon trivs bättre här. – Jag har varit på nästan alla delar i fabriken under de två år jag har jobbat här.

Det är alltid ett högt tempo och mycket att göra och jag älskar det, säger hon. Just glädjen är ett återkommande drag hos papuanerna. De flesta vi möter strålar mot oss, och det är omöjligt att inte le tillbaka. Everlista springer ikapp oss när vi är på väg tillbaka.

  • Förresten, om ni är här för att skriva om tonfisk så måste ni åka till Salamaua! Min familj kommer därifrån, det enda man gör är att fiska! Sagt och gjort.
  • Dagen efter sitter vi på båten på väg ut till den lilla halvön Salamaua, en dryg timmes båtfärd från Lae.
  • Trots närheten är de varandras totala motsatser.

Gatorna i den lilla industristaden Lae är alltid fyllda med människor, oavsett tid på dygnet. Salamaua är ett så gott som folktomt paradis, en långsmal halvö där man ser vatten vart man än tittar. Nästan alla som bor på ön är självförsörjande och lever på fisk de fångar själva, eller grönsaker och frukt som växer vilt i djungeln.

Contents

You might be interested:  Tina Frysta Räkor I Micro?

Varför man inte ska äta tonfisk?

Tonfisk är en av de fiskar som kan ha högre halter av kvicksilver, och som gravida därför inte ska äta så ofta. Varför kan gravida äta tonfisk på burk? Mätningar av kvicksilver som Livsmedelsverket gjort visade på högre halter av kvicksilver i färsk/fryst tonfisk än i konserverad tonfisk.

Kan man äta tonfisk på burk varje dag?

2. Tonfisk – Tonfisk är en delikat fisk som passar lika bra i en sallad som på en macka. Men för mycket av den proteinrika och eftertraktade fisken kan ge dig farliga nivåer av kvicksilver, då just tonfick innehåller mer av ämnet än andra fiskar. Får du kvicksilverförgiftning kan du få problem med synen, hörseln och talet, sämre koordinationsförmåga och svagare muskler.

Är tonfisk miljövänligt?

Hur Tillverkas Tonfisk På Burk Nyhet 2018-08-01 Tema: Fisket efter tonfisk förknippas ofta med överfiske, höga bifångster och illegalt fiske. Därför har många avstått från att köpa den. Tack vare hållbarhetsmärkningen Marine Stewardship Council, MSC, har konsumenterna kunnat påverka tonfiskfisket i en hållbar riktning.

Numera är var tredje såld tonfiskburk miljömärkt med MSC. Den första MSC-märkta tonfiskprodukten på den svenska marknaden kom i slutet av 2014 och sedan dess har försäljningen ökat rekordartat. – Det är efterfrågan från marknaden som driver fiskare att miljöcertifiera sig. Genom att köpa MSC-märkt tonfisk belönar man de fisken som ställt om för att fiska på ett hållbart sätt.

Det är ett väldigt konkret sätt för konsumenter att förbättra situationen under havsytan också i länder långt från Sverige, säger Minna Epps, programdirektör för MSC. Även WWF listar MSC-certifierad tonfisk som grön i sin Fiskguiden. Väljer man den kan man vara säker på att man väljer tonfisk som är hållbart fiskad.

Är det nyttigt att äta tonfisk?

Fet fisk, som till exempel lax, färsk och fryst tonfisk, makrill och sardiner, är inte bara proteinrik och rik på essentiella omega 3-fettsyror, den innehåller också andra viktiga näringsämnen som kroppen behöver.

Är tonfisk rå?

av Kokaihop 2021-Januari Hur får man till den där perfekta kärnan? Och varför skall man ha en perfekt kärna? Det är självklart en smakfråga hur man vill ha sin tonfisk. Eftersom tonfisk är en ganska mager fisk så blir den enkelt torr och lite träig om den tillagas för länge. Hur Tillverkas Tonfisk På Burk Fryst eller färsk? Funkar fint med bägge. Den mesta färska tonfisken som säljs har varit fryst. Rumstempererad & torr. Låt fisken bli rumstemperedad och torka av den med papper eller handduk. Det gäller även kött, en kall bit kyler ner pannan och vätskan ger sämre stekyta. Grilltips:

Gör rent grillgallret. Pensla gallret med olja och hetta upp det ordentligt. Pensla även tonfisken med olja, salta och peppra. Nu kan fisken läggas på gallret och grillas på direkt värme (alltså rakt ovan värmen) Grilla den hastigt! Den skall få en bra stekyt på bägge sidor, men fortfarande vara rå i mitten. Hur länge beror på hur stor bit och vad man har för tonfisk, så man får känna sig för. Riktlinje kan vara ca 20 sekunder på varje sida och/eller en innertemperatur på 31-32 grader. Tänk även på att den fortsätter att tillagas efter att du tar den från plattan.

I panna:

Hetta upp pannan ordentligt. Stek i olja eller smör, eller en klick av bägge. Vill man så är det gott att använda en liten panna direkt på grillen. Bästa av två världar.

Panering & Servering

Tonfisken är tacksam att panera i frön som t. ex sesamfrön eller hackade nötter. Det ger en härlig stekyta och god smak. Bara att vända tonfisken i frön och steka. Likt sushi är det gott att servera tonfisk med soya och en gärna en smaksatt majonäs.

Linked recipes

Hur Tillverkas Tonfisk På Burk Sesamhalstrad tonfisk med misomajo & mangosallad Lätthalstrad, sesampanerad tonfisk med den perfekta kärnan. Serveras med en krämig sallad på avokado, mango och koriander. Vilken tonfisk skall man välja? Svaret är så enkelt – alltid MSC. Den blå, hållbara fisken 💙 Den som både smakar gott och gör gott 🌎 Hur Tillverkas Tonfisk På Burk Asiatisk tonfisksallad En krispig sallad med smak av Asien. Lättlagat och lyxigt. Här har vi använt fryst tonfisk vilket fungerar precis lika bra. Vilken tonfisk skall man välja? Svaret är så enkelt – alltid MSC. Den blå, hållbara fisken 💙 Den som både smakar gott och gör gott 🌎

You might be interested:  Hur Många Kromosomer Har En Krabba?

MSC-märkt i fiskdiskenmsc-märktMSC

Finns det tonfisk i svenska vatten?

Tonfisk lever i fria vatten ned till 500 meter djup i norra Atlanten och norra Stilla havet. Sommartid syns den sällsynt vid svenska västkusten, men har anträffats ända ner i Öresund och södra Östersjön. Tonfisken var vanlig längs svenska västkusten på 1930 – 50-talet, men sedan 1970-talet har den blåfenade tonfisken varit en sällsynt gäst i våra vatten.

Genom en lyckosam förvaltning- och återhämtningsplan i framför allt Medelhavet har tonfisken blivit vanligare i våra svenska vatten under de senaste två-tre åren. Mycket tyder på att det är en kombination av minskat fisketryck i Medelhavet i kombination med bytesfiskvandringar av främst sill och makrill som gjort att tonfisken besöker våra kuster igen.

Arten är dock alltjämt rödlistad av IUCN eftersom man inte vet storleksordningen på beståndets totala utbredning.

Hur fet är tonfisk?

Makronutrienter mm per 100 g Tonfisk rå –

Kalorier 138 kcal
Proteiner 23,3 g
Kolhydrater 0 g
Fett varav Mättat varav Enkelomättat varav Fleromättat 4,9 g 1,3 g 1,6 g 1,4 g
Kolesterol 38 mg
Salt 0,1 g
Aska 1,2 g
Vatten 70,6 g
Avfall 40 g

Hur tillverkas tonfisk?

Allt börjar uppe bland molnen – Vi träffar honom på hans skepp Primrose som ligger ankrat i hamnen i Lae. Det blåser en svag bris från havet och den tropiska hettan är fortfarande hanterbar – klockan är bara åtta på morgonen. För att vara en fiskebåt luktar det oväntat lite fisk, något som förklaras av att alla fiskar på den här båten är frysta.

  1. Alfredo jobbar på en så kallad carrier,
  2. Det innebär att de inte fiskar själva utan åker mellan tonfiskbåtarna och plockar upp fångsten.
  3. Han berättar att man fryser tonfisken direkt vid fångst för att bevara smaken.
  4. Hans skepp klarar av att frakta 1600 ton tonfisk, vilket motsvarar mer än en miljon fiskar.

– Vi fiskar bara hållbart med hjälp av selektiv ringnot. Det betyder att vi inte använder oss av några redskap för att locka till oss fisk utan vi åker runt med helikopter för att leta upp stimmen från ovan. Vi hittar dem genom att spana efter fåglar, för där det finns mycket fåglar finns det alltid mycket fisk.

När vi väl gjort det försöker vi fånga dem. Det är inte alltid så lätt, men 99 procent av all fisk vi fångar är tonfisk och de få andra sorters fiskar som följer med fångsten säljs till den lokala marknaden. Det är jag stolt över, fortsätter Alfredo. Det har varit fantastiskt att få följa utvecklingen i staden och landet.

Men det finns fortfarande stora utmaningar med att jobba och leva här. Alfredo har jobbat i Papua Nya Guineas vatten de senaste 27 åren, trots att han inte hunnit fylla 50 ännu. Han har varit kapten de senaste 14 åren, och innan dess hade han de flesta olika positioner man kan ha på en båt. Alfredo jobbar för Frabelle, ett av de största bolagen inom tonfiske i Papua Nya Guinea och tillika Garants partner på plats. Bolaget har sin bas i Manilla, men en stor del av fisket sker på Papuanska vatten eftersom landets vatten är de bästa för fiske av Skipjack – den tonfisksort som nästan uteslutande används för tonfisk på burk.

Den fiskas med en medelvikt på runt fem kilo, trots att den kan väga upp emot 30 kilo, eftersom det minskar risken för onödig bifångst, så som andra större arter. Företagets huvudkontor på ön ligger i anslutning till hamnen, och Alfredo följer oss dit. Vi passerar de enorma nät man använder för att fånga tonfisken, och han berättar att en normalfångst oftast är på mellan 100–200 ton, alltså mellan 10 000 till 20 000 fiskar.

Väl framme på kontoret som ligger i anslutning till hamnen i Lae får vi träffa Melina “Mel” Ragudos, som även hon är från Manilla. Mel är general manager på företaget och är mycket stolt över sin fabrik. – Det är sju år sedan jag kom hit, och det har varit fantastiskt att få följa utvecklingen i staden och landet.

You might be interested:  Vem Köpte Årets Första Hummer?

Är det brist på tonfisk?

WWF varnar för “hänsynslösa följder” – efter misslyckat försök att rädda hotad tonfisk Hur Tillverkas Tonfisk På Burk En fiskare landar en gulfenad tonfisk: Foto: WWF/ Greg Yan. Publicerad 2021-03-17 – Miljö Ett extrainsatt möte skulle rädda beståndet av gulfenad tonfisk i Indiska oceanen. Men istället för att komma överens, valde den regionala fiskeorganisationen IOTC att skjuta beslutet på framtiden.

Det rör sig om ett fiskeområde på 70 miljoner kvadratkilometer där 20 procent av världens tonfisk fångas. Men beståndet hotas av kollaps efter årtionden av överfiske, bland annat av EU:s långdistansflotta. – Nedgången har varit stabil i två-tre decennium och nu börjar läget bli allvarligt, sa Massimiliano Cardinale, forskare på SLU Aqua och medlem i Indian Ocean Tuna commission (IOTC),

Som Syre berättade i förra veckan, skulle ett extrainsatt möte inom ramen för den regionala fiskeorganisationen IOTC fatta beslut om åtgärder för att rädda beståndet. Bland annat hade Maldiverna lagt förslag om kapa fångsterna med 15 procent jämfört med de nivåer som var 2014.

EU hade å sin sida lagt sig på runt 6 procent, enligt Global tuna alliance. Förslag hade också lagts fram om att begränsa kontroversiella fiskeredskap som genererar stora bifångster, bland annat av sköldpaddor. Men inget av förslagen vann gehör, då de medlemsländer som motsatte sig åtgärder ansåg att underlaget var otillräckligt.

– WWF är djupt oroade över de hänsynslösa följderna av misslyckandet att införa fångstbegränsningar för gulfenad tonfisk i Indiska oceanen. Genom att gömma sig bakom argument om brist på data, är gulfenad tonfisk på gränsen (av kollaps) – vilket hotar matsäkerheten för hundratals miljoner människor runt om i indiska oceanen, säger Marcel Kroese som leder WWF:s kampanj för att rädda tonfisk i ett,

Är det brist på tonfisk?

WWF varnar för “hänsynslösa följder” – efter misslyckat försök att rädda hotad tonfisk Hur Tillverkas Tonfisk På Burk En fiskare landar en gulfenad tonfisk: Foto: WWF/ Greg Yan. Publicerad 2021-03-17 – Miljö Ett extrainsatt möte skulle rädda beståndet av gulfenad tonfisk i Indiska oceanen. Men istället för att komma överens, valde den regionala fiskeorganisationen IOTC att skjuta beslutet på framtiden.

  1. Det rör sig om ett fiskeområde på 70 miljoner kvadratkilometer där 20 procent av världens tonfisk fångas.
  2. Men beståndet hotas av kollaps efter årtionden av överfiske, bland annat av EU:s långdistansflotta.
  3. Nedgången har varit stabil i två-tre decennium och nu börjar läget bli allvarligt, sa Massimiliano Cardinale, forskare på SLU Aqua och medlem i Indian Ocean Tuna commission (IOTC),

Som Syre berättade i förra veckan, skulle ett extrainsatt möte inom ramen för den regionala fiskeorganisationen IOTC fatta beslut om åtgärder för att rädda beståndet. Bland annat hade Maldiverna lagt förslag om kapa fångsterna med 15 procent jämfört med de nivåer som var 2014.

EU hade å sin sida lagt sig på runt 6 procent, enligt Global tuna alliance. Förslag hade också lagts fram om att begränsa kontroversiella fiskeredskap som genererar stora bifångster, bland annat av sköldpaddor. Men inget av förslagen vann gehör, då de medlemsländer som motsatte sig åtgärder ansåg att underlaget var otillräckligt.

– WWF är djupt oroade över de hänsynslösa följderna av misslyckandet att införa fångstbegränsningar för gulfenad tonfisk i Indiska oceanen. Genom att gömma sig bakom argument om brist på data, är gulfenad tonfisk på gränsen (av kollaps) – vilket hotar matsäkerheten för hundratals miljoner människor runt om i indiska oceanen, säger Marcel Kroese som leder WWF:s kampanj för att rädda tonfisk i ett,

Related Post