Marina produkter och rätter Recept Hur Långt Innan Ska Man Lägga In Sill?

Hur Långt Innan Ska Man Lägga In Sill?

Hur Långt Innan Ska Man Lägga In Sill
Råd vid köp av sill –

  • Rensad sill utan huvud men med skinn finns att köpa både färsk och fryst. Den klipper man sedan bort fenan och flår av skinnet på.
  • Köper du orensad hel fisk så kan du räkna att en del går bort när du rensar den. Av två kilo så får du runt 1,2 kg rensad sill.
  • Är sillen färsk ska du enligt Livsmedelsverket frysa den i minst tre dygn och minus 18 grader innan man lägger in den.
  • Man kan använda plasthandskar när du hanterar sillen. Jag tycker dock man får bättre grepp utan handskar när man flår av skinnet.

Varför vattna ur sill?

Vattna ur saltsill med recept från Villa Aske nära Stockholm och Arlanda Den salta sillen har en salthalt på ca 15 %. För att den skall bli ätlig måste den vattnas ur. Hur lång tid det tar att vattna ur sillen beror på sillens storlek samt hur ofta man byter vatten.

Sillen läggs i rikligt med kallt vatten i en stor spann eller rostfri bunke. Minst 3-4 liter vatten per två sillar eller fyra filéer. Hela sillar behöver ligga ca 1 dygn och sillfiléer och saltströmmingar i 6-8 timmar. För att skynda på urvattningen kan man byta vatten ett par gånger under tiden. Det bästa sättet att avgöra om sillen är färdigurvattnad är att skära en liten bit och smaka.

Får den ligga för länge i vatten blir den urlakad i smaken och konsistensen ofta för mjuk. När sillen är urvattnat och klar så kan den användas i två olika typer av inläggningar:

Sill i klar lag: Inlagd sill kryddmarineras och får ligga och dra till sig smakerna av kryddningen i ca 1-3 dygn före servering. Hållbarhet ca 3-4 veckor. Sill i krämig sås: Avrunnen inlagd sill läggs i en sås av t.ex. majonnäs, crème fraiche, gräddfil, yoghurt, kryddor och grönsaker. Hållbarhet ca 2-3 veckor.

: Vattna ur saltsill med recept från Villa Aske nära Stockholm och Arlanda

Är Abbas Inläggningssill urvattnad?

Abba Inläggningssill är en klassiker som har älskats i många generationer. Inläggningssill från Abba används när du vill lägga in sill “på riktigt” husmorsvis och består av våra finaste urvattnade saltsillfiléer som du själv lägger in i en klassisk 1-2-3-lag för att göra egen inlagd sill som passar lika bra till jul, påsk som midsommar.

  1. Sillen (Clupea harengus) är av högsta kvalitet och kommer enbart från livskraftiga bestånd i Nordostatlanten (Norska Havet).
  2. Sillen lagras i vårt bergrum i Kungshamn för att få den rätta konsistensen innan vi förpackar den.
  3. Vill du lägga in din egen sill med Abbas inläggningssill? Gör så här: 1) Gör egen lag: Koka upp 0,5 dl ättikssprit (12%), 1 dl socker och 1,5 dl vatten med 5 vitpepparkorn, 5 svartpepparkorn, 5 kryddpepparkorn, 5 kryddnejlikor och 1 lagerblad.
You might be interested:  Vad Händer Om Man Äter Rå Lax?

Låt lagen bli kylskåpskall.2) Skölj sillfiléerna i kallt vatten och skär i bitar.3) Lägg sillen i en glasburk med valfria grönsaker och kryddor (om så önskas) och häll över 1-2-3-lagen och ställ in i kylen minst 2 dygn.4) Nu är sillen klar att äta! 5) Vill du ha en krämig sill? Häll av lagen i steg 4 och blanda sillen med valfri sås.

100G
Energi 857 kJ
Energi kcal 206 kcal
Fett 16 g
varav mättat fett 4.2 g
Kolhydrat 0.7 g
varav sockerarter 0 g
Protein 15 g
Salt 7.6 g
EPA + DHA 3.0 g
Omega 3 3.5 g

SILLfiléer utan skinn, salt, ättika, konserveringsmedel (natriumbensoat). Hur Långt Innan Ska Man Lägga In Sill } } } } } }

Kan man frysa Inläggningssill?

Page 3 – Recept med som är samma art. Grovt förenklat kan man säga att de skiljer sig i storlek samt ursprung. Strömming är ofta är något mindre fet och fiskas norr om Kalmarsund och sill något fetare i söder. Ska du lägga in sill eller strömming så. Viktigt vad gäller hållbarhet på inlagd sill och strömming: är en bakterie som kan finnas på rå fisk och därefter bilda gift genom sporer.

Sporerna tål att kokas samt kan bilda giftet utan syre men inte i salt, söt och sur miljö. Därför måste sillen saltas och sedan läggas i tillräckligt sötsur lag – under 4,5 ph – av ättika, socker och salt. Fryser du färsk sill eller strömming, gravar eller saltar in den samt sedan lägger in i ättikslag samt steriliserar burkar samt lock så är det ingen fara att lägga in sill själv helt från början.

Då håller oöppnad inlagd sill i klar lag (alltså ej med majonnäs och liknande) flera månader mörkt och svalt. Sill och strömming kan du äta med gott samvete då det finns gott om denna fisk – grönt ljus alltså från WWF och Naturskyddsföreningen. Sillen på burk, saltsill, inläggningssill samt fem-minuters sill är ofta fiskad i Västerhavet, Nordhavet, kring Island – se förpackningen för ursprung.

  • Den innehåller ej höga halter dioxinhalter men sill, strömming och andra feta fiskar från Östersjön innehåller höga halter dioxiner och PCB.
  • Dessa bör barn, ungdomar och kvinnor i fertil ålder inte äta oftare än 2-3 gånger per år.
  • Övriga konsumenter bör inte äta fisk från Östersjön oftare än en gång per vecka (källa ).

Är sillen färsk ska du enligt frysa den i minst tre dygn och minus 18 grader. Eller använd redan fryst rensad sill som du tinar i kylen. Sill och strömming innehåller också nyttigheter såklart som fleromättat och nyttigt fett bland annat Omega-3 fettsyror, vidare A- och D-vitamin samt kalcium, fosfor, selen och järn.

Hur serveras sill?

Vi lider inte någon brist på spännande sillrecept eftersom sillens grundkaraktär fungerar med så mycket. Man kan servera den både i klara lager och i gräddiga såser. Att laga sill Sill kan servera både i klara lager och i gräddiga såser. Det är dock viktigt att balansera den feta smaken med uppiggande element som pepparrot, senap, lök, chili, gräslök eller vitlök.

  • Det finns gott om klassiker på området: inlagd sill, löksill, sill i dill, glasmästarsill och senapssill.
  • Sillberedning är en av de mest genomarbetade av de svenska mattraditionerna, med oräkneliga varianter.
  • Tillvägagångssättet är enkelt men raffinerat.
  • En serie moment påverkar råvaran så att balans mellan ättiksyra, salt, socker och fiskens beskfeta grundsmak uppnås.

Inte sällan läggs dessutom till en pikant senapssmak eller en något mildrande av majonnäs. Arbetet med sillinläggningar är egentligen inte särskilt tidsödande om man räknar den sammanlagda tiden. Däremot kräver det lite planering. Om man köper hel salt sill ska denna först vattenläggas i ett dygn.

För salta filéer räcker det med halva tiden eller lite mer. När sillen har urvattnats fileas den eventuellt och flås. Sedan läggs den i lag. Men innan dess kan man ta undan några filébitar och belöna sig själv med lite stekt salt sill med löksås. **Att dricka till **Av hävd och god smak dricker man öl och nubbe till sillen.

Särskilt brännvin kryddat med dill, fänkål, anis och/eller kummin passar fint. Både nubben och ölet får gärna ha en aning sötma, för att harmoniera med inläggningarna. Stekt salt sill passar bättre med torrt, beskt öl. De som inte gillar öl och nubbe gör klokt i att välja mineralvatten, i nödfall vitt vin med en viss restsötma.

Hur fångar man sill?

Nu duggar rapporterna tätt om sill i Bohusläns fjordar. Har du möjlighet att komma ut kan du få uppleva härligt fiske efter fantastisk matfisk i grandios miljö. Sillen tillhör väl knappast våra högst rankade sportfiskar men tagen på rätt (läs lätt) utrustning är den härlig.

  1. Vanligtvis fångas sillen på sillhäckla och rejäl tyngd i botten.
  2. Ta i stället fram det lilla UL-spöt och fäst en tyngd på 10-15 gram i ändan av en häckla med max två krokar.
  3. Här funkar det utmärkt med små egenhändigt bundna flugor.
  4. Sillen är sällan nogräknad, men rött och glitter är vanliga ingredienser i sillhäcklornas flugor.

Vore det inte underbart med en egen sillinläggning till julbordet? Anders Nicander Sillfiske i Öresund. Här nere står sillen tätt den här årstiden. (Foto: Anders Nicander) Publicerad: 20 October 2011 Av: Anders Nicander

Hur äter man inlagd sill?

Ny undersökning – så äter vi sill – Coop Pressrum Inlagd sill har en lång historia på det svenska matbordet och tar ofta plats vid högtider som midsommar, jul och påsk. En analys av Matometerns databas visar att den inlagda sillen oftast finns på svenska tallrikar i juni.

  1. En färsk undersökning visar även att den mest populära sillsorten är senapssill och den allra viktigaste ingrediensen om man ska lägga egen sill är lök.
  2. Varje vecka sen mars 2017 intervjuar Demoskop, på uppdrag av Coops Matometer, en representativ grupp 1 000 svenskar i åldern 16-74 och frågar dem vad de åt under sex olika måltidstillfällen.

Matometerns databas består idag av mer 650 000 måltider och en analys av alla måltider i databasen visar att svensken oftast äter inlagd sill i juni. Den inlagda sillen uppskattas oftast till lunch och äts då i störst utsträckning tillsammans med crème fraiche eller gräddfil.

  1. Det är i större utsträckning äldre personer, 55+, som äter inlagd sill.
  2. Undersökning om inställning till sill Demoskop har även genomfört en kompletterande undersökning och frågat en representativ grupp svenskar på 1 100 respondenter om deras inställning till inlagd sill.24 procent svarar att de inte äter sill, och det är främst personer i åldern 16-35 som inte gör det.

Bland de som äter sill är det absolut viktigaste när de köper inlagd sill att den är god, vilket sex av tio svarat. På frågan om vilken ingrediens man vill ha med om man skulle skapa en egen sillsort hamnar lök på förstaplats (47%) bland tillfrågade som svarat att de äter sill.

  1. Andra populära ingredienser att ha med när man skapar en egen inlagd sill är inläggningsbas (28%), dill/gräslök (27%), senap (20%) och majonnäs/crème fraiche (19%).
  2. Äldre personer håller sig till de klassiska ingredienserna när de skapar sin alldeles egna sillsort.
  3. Tillfrågade i den yngre gruppen, 16-24 år, såg gärna att deras sillburk innehöll någon av ingredienserna vitlök (25%), ingefära (18%), saffran (16%) eller varför inte vanilj (6%).

Om man ska välja en favorit bland de klassiska sillvarianterna får man en spridd bild över vilken smak/kryddning som är den svenska sillätarens favorit. Senapssillen är den som är mest populär (20%) följd av löksillen (17%) och den inlagda sillen samt skärgårdssillen båda på 14%.

Svensken äter oftast inlagd sill i juni och då oftast tillsammans med crème fraiche eller gräddfil. Inlagd sill är mest populär på lunchtallriken och uppskattas oftast av äldre personer, 55+.24% av svenskarna säger att de inte äter sill. Det viktigaste när man köper sill är att den är god (61%).

Om du fick skapa din egen sill, vilka fyra ingredienser skulle du ha med då? #1 Lök 47% #2 Inläggningsbas/123-lag 28% #3 Dill/gräslök 27% #4 Senap 20% #5 Majonnäs/crème fraiche 19% Vilken smak/kryddning på sillen är godast? (Välj ETT favoritalternativ) #1 Senapssill 20% #2 Löksill 17% #3 Inlagda sill 14% #3 Skärgårdssill 14% #5 Matjessill 10% För mer information kontakta: Coops presstjänst: 010-743 13 13 Om undersökningen: Undersökningen är genomförd av Demoskop på uppdrag av Coops Matometer. Totalt genomfördes

1 110 intervjuer bland en riksrepresentativ grupp av den svenska allmänheten, 16-75 år. Undersökningen genomförs inom ramen för Norstats slumprekryterade webbpanel och sammanställts av Demoskop på uppdrag av Coops Matometer. Om Matometern: Coops Matometer är Sveriges största undersökning om vad människor i Sverige äter till vardags och utgörs i dagsläget av en databas med information om mer än 650 000 måltider.

Vad ligger sill i?

Ålder och storlek – I Kattegatt och Skagerrak könsmognar sillen vid en ålder av 3–4 år och i Östersjön vid 2–3 år. Kan bli upp till 25 år gammal men vanligen under tio år. Sillen i Västerhavet brukar bli 23–30 cm och i Östersjön 15–24 cm lång. Sillens normala vikt är 40–200 gram och strömmingens något mindre.

Related Post