Hur länge håller fisk i rumstemperatur? – Man ska aldrig förvara fisk i rumstemperatur, detta gäller särskilt varma länder. Fisken kan då börja ruttna och bakterierna kan få gynnsamma förhållanden att utvecklas. Generellt sätt så ska man aldrig förvara fisk i mer än 2 timmar i rumstemperatur,
Om fisken är i plastförpackning, såsom fryst lax i portioner så kan den däremot hålla sig lite längre i rumstemperatur, i upp till 3-4 timmar. Eftersom fisken inte håller särskilt länge i rumstemperatur så är det alltid bäst att förvara fisken i kylskåpet eller frysen om man inte ska tillaga den omedelbart.
Den fisken som håller längst är däremot den som hittar i konserv. På hittar du flera olika lyxiga fiskkonserver med en hållbarhet på 2-3 år om du vill ha lite inspiration. : Fiskens hållbarhet: Hur länge håller fisken? – Tollans Fisk
Contents
- 1 Hur länge håller fisk ute?
- 2 Hur länge håller sig fisk?
- 3 Hur länge kan tinad lax ligga framme?
- 4 Hur länge håller sig färsk fisk?
Hur länge kan färsk fisk ligga framme?
Fisk/skaldjur
Produkt | Kylskåp | Frysskåp |
---|---|---|
Färsk fisk | 1–2 dagar | 3–6 månader |
Tillagad fisk | 3–4 dagar | 1 månad |
Sallad med fisk | 1 dag | Rekommenderas inte |
Torkad eller inlagd fisk | 3–4 veckor | – |
Hur länge kan torsk ligga framme?
Hur länge kan rå torsk ligga i rumstemperatur? – Bakterier växer snabbt vid temperaturer mellan 4.5 °F och 60 °C. Torsken bör kasseras om den ligger kvar i rumstemperatur i mer än två timmar. För att ytterligare förlänga hållbarheten på rå torsk kan man frysa in den; när man fryser in torsken ska man lägga den i frysen innan det antal dagar som anges för kylskåpsförvaring har gått ut.
Hur länge håller fisk ute?
Annons: Sponsrat innehåll En effektiv och snabb kylhållning av fisken efter fångst är viktig för hur resultatet på talriken blir. Nedan följer alla tips du behöver veta för att din fångst ska smaka så bra som möjligt. J u bättre hantering fisken får sedan fångstögonblicket, desto bättre bevarar den sin kvalitet i frysen.
- En omsorgsfull kylhållning av fångsten är avgörande för slutresultatet på tallriken.
- Nedan följer några konkreta knep som kan komma till nytta, framför allt nu under den varma årstiden.
- Från avkrokning till frys Att kunna hålla fångsten väl kyld redan från avkrokningen till frysen hemma är avgörande för fiskens kommande kvalitet och hållbarhet.
Vare sig man sitter i båten, vid strandkanten eller på bryggan så måste man ha möjligheten att hålla fångsten kall under många timmar, ibland dagar. Sök alltid den svalaste och skuggigaste platsen för fisken. En låda, placerad i skydd under ett säte eller i en durk, är en bra förvaringsplats om du fiskar från båt.
- Vill du vara helt på den säkra sidan så använder du en kvalitativ kylbox.
- Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid.
- De skarvfria boxarna erbjuder en effektiv isolering och tack vara en unik labyrinttätning behålls den kalla luften inne i boxen samtidigt som varm luft på utsidan inte kan smita in.
Ett gäng kylklampar eller några petflaskor med is räcker som kylelement. Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid. Dometics passiva kylboxar håller kylningen i schack samtidigt som de är utrustade för sportfiskaren. Spöhållare, mätdekal och avgränsare för fångst och lunch är detaljer som lockat många sportfiskare världen över. Sötvatten och bakterier Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Dometics passiva kylboxar håller både mat och fångst väl kyld i båten som under tältsemestern. Vissa fiskar bör dock rensas direkt på plats. Detta gäller torsken som är så full med halvsmält föda att den annars förorenar både sig själv och sin omgivning med frätande avföring.
Makrillen bör också rensas direkt, men av den anledningen att den fiskas på sommaren och är en fisk som väldigt snabbt blir dålig. Hur länge fisken tål att förvaras i kylen beror bland annat på hur du har hanterat den efter fångsten. Årstid, temperatur och fiskart är andra faktorer, men generellt sett bör rensad fisk lagas till inom ett, max två dygn.
Ett litet tips kan vara att gnida in fisken med ättika, både under transport och när den ligger i kylskåp. Det förhindrar tillväxten av bakteriekulturer. Fisken tar ingen smak av ättikan. Det hjälper även att gnida in fisken med salt, med saltet drar också ur vätska ur fisken och kan då göra fisken lite torrare.
Generellt, ju färskare fisk – desto godare. Det finns dock undantag. Piggvar, slätvar, sjötunga och hälleflundra har ett mycket hårt kött som mjuknar om fiskarna får ligga till sig en eller ett par dagar. Lax tjänar också på att ligga till sig. En pinfärsk lax är svårare att rensa och de små pinnbenen är nästan omöjliga att dra ut.
Harr är en fisk som bör lagas till och ätas absolut färsk, likaså makrill. Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Vill du att din fångst ska smaka lika bra på talriken som den gjorde på spöet? En effektiv kylhållning direkt efter avkrokning är A och O. Hur länge håller fisken? Tumregeln är att fet fisk inte ska ligga i frysen mer än tre månader. För makrill gäller en månad.
Lax tenderar dock att klara längre tider, fyra-fem månader. En mager fisk klarar sig lite mer än 6 månader om man har hanterat den rätt. Fryst fisk ska förvaras i minus 18°C, gärna ännu kallare. Lax ska helst ha en omgivande temperatur på minst minus 22°C. Tänk på att kärntemperaturen i fisken aldrig blir lika kall som själva frysen.
Genom att först linda in fisken i folie och se till att folien smiter åt och sedan lägga den folieinpackade fisken i en fryspåse, minimerar du lufttillförseln. Sug ur kvarvarande luft ur påsen. Ett bra sätt att förvara mindre, hel fisk, är att frysa in dem i vatten.
Detta rekommenderas på mindre laxfiskar som öring och röding, som snabbt tappar kvalité vid frysning. Fyll en plastpåse eller mjölkkartong med vatten, lägg i fiskarna och stoppa i frysen. Fiskarna fryses då in i en isklump och syretillförseln blir minimal. Tina helst fisken i kyl vid max + 4°C. Då behåller fisken sina smakämnen.
Häll bort all vätska innan tillagning. Dometics passiva kylboxar finns i flera olika storlekar – kika på utbudet genom att följa länken här nedan. Ett säkert kort är att alltid ha tillgång till god kylhållning direkt vid fångstplatsen – Dometic Cool Ice boxar täcker alla sportfiskares krav. Kika på DOMETICS sortimentet HÄR. Publicerad: 13 May 2019 Av: Mathias Arnham
Kan man tina fisk i rumstemperatur?
Tina fisk – Tina fisken på ett så skonsamt sätt som möjligt. För att behålla vätska och struktur skall fisken tinas snabbt. För konsument rekommenderas att fisken tinas i tättslutande plastpåse i kallt vattenbad. Men det går också bra att tina i kylskåp.
Kan man äta fisk som stått framme över natten?
Vårt råd är att inte lämna mat framme i rumstemperatur längre än 2 timmar. Om du lämnar maten framme längre så finns risk för att bakterier kan föröka sig. De flesta är sådana som förstör maten.
Hur snabbt går torsk över?
Torsk är en svampinfektion som är vanligast hos bebisar under ett år. Det visar sig genom en vitaktig hinna eller vita fläckar i munnen. Oftast går det över av sig självt inom några veckor, men vid svårare infektion eller om den överförs till ammande förälder finns det läkemedel att behandla med.
Hur länge håller sig fisk?
Förvaring & hållbarhet Färsk fisk som förvaras riktigt kallt håller sig i många dagar. Idealtemperaturen är +2 grader. Så kallt är det oftast inte i en vanlig kyl, snarare omkring +8 grader. Fryst fisk från butik är glaserad (täckt av en skyddande ishinna) för att inte bli torr och missfärgad under frystiden.
Fryser man in själv kan det vara en god idé att styckfrysa filéerna genom att lägga in en och en filé i plastfolie så lufttätt som möjligt. Då är det sen enkelt att ta fram önskad mängd. Generellt håller fisk ca 3 månader i frysen och mager fisk a 6 månader. Tina fisk gör man bäst i tättsluten plastpåse i kallt vattenbad.
Men kan också tina i kylskåp över natten. Lägg filéerna på ett fat och täck med plast. För att få en fast och lagom salt fisk, låt de frysta filéerna tina i en saltlag. Landfryst fisk delas in i två kategorier 1. Dubbelfryst fisk, Fiskad, rensad, huvudkapad och fryst ombord på båten.
- Därefter landad, tinad,.
- Idealistisk kyltemperatur för fisk och skaldjur är +2° Hållbarhet Torsk, kolja och annan vit rundfisk: Bäst nyfångad och hållbar i.
- Onsumtionsfrys (-18° eller kallare) Rensa gärna fisken.
- Förpacka den noga och så lufttätt som möjligt för att förhindra uttorkning. Lägg.
- Onsumentkyl (Max +8°, gärna kallare.) Så liten förändring som 0,5 till 1 grad kan göra stor skillnad för hållbarheten av.
Färsk förpackad Färsk fisk som köps i lösvikt skall hållas kyld. Se gärna till att det vaxade pappret omsluter all. För att öka redligheten i branschen har man kommit överens om regler för märkning av produkter och förpackningar. Märkningen skall. Hållbarheten beror på hur produkten hanteras, om den står framme i rumstemperatur under längre stunder, eller om den sätts in.
Hur länge kan tinad lax ligga framme?
Bästa praxis – Vi på Royal Greenland rekommenderar långsam upptining i kylskåp för att bevara smaken och konsistensen optimalt: Lägg fisken eller skaldjuren på ett galler eller en bricka där överflödigt vatten från glaseringen kan rinna av (det är viktigt att vattnet kan rinna av, så tina aldrig fisk eller skaldjur i en påse eller behållare).
Vad kan hända om man äter gammal fisk?
Om man äter av en gammal öppnad sillburk, men detta är bara en myt. Botulism har ingen koppling till passerat utgångsdatum. Flertalet fall beror på felaktig framställning av mat, ofta fisk.
Hur länge klarar sig gravad lax i rumstemperatur?
Hållbarhet – En fisk i öppnad vakuumförpackning bör konsumeras inom 3 dagar. För exakt bäst före datum, läs på etiketten. Tänk på att det krävs en obruten kylkedja för att bäst före datum ska gälla.
Kan fryst fisk bli gammal?
Konsumtionsfrys – (-18° eller kallare) Rensa gärna fisken. Förpacka den noga och så lufttätt som möjligt för att förhindra uttorkning. Lägg gärna plastfolie eller liknande mellan filéerna så att fisken inte fryser ihop till en klump. Hållbarheten beror på hur väl fisken är förpackad.
Kan man tina fisk och frysa igen?
Så länge håller maten i frysen Vi har väl alla hittat något ledset paket längst in i frysen med en fisk eller köttbit som har blivit torr och trist. Det är lätt hänt att maten blir liggande för länge. Det finns några saker att tänka på som gör att den håller sig bättre.
- Det du ska frysa ska vara kallt när du stoppar in det i frysen, och en vända i kylskåpet först är bra.
- Maten ska förpackas lufttätt, i burk eller påse.
- Om fukt eller syre kommer in i förpackningen förstörs vitaminerna, och den frysta varan kan härskna.
- Feta livsmedel, som till exempel lax, härsknar lättare än andra.
När du ska äta mat som har varit fryst – tina den i kylskåpet över natten. När livsmedel får tina långsamt behåller det mer av sin struktur och vätska. Tinade varor bör du inte frysa in igen. Men om du har fryst in en råvara, till exempel kött eller fisk, kan du mycket väl tillaga den och sedan frysa in den igen.
- Hållbarheten för olika livsmedel varierar.
- Längst håller magert kött och mager fisk, samt frukt och bär.
- Som alltid när du ska äta något gäller det att lukta på varan.
- Luktar den fräscht är den okej att laga till.
- I rutan nedan finns ungefärliga tider för hur länge du kan förvara olika varor i frysen.
- Öttfärs och charkvaror: 2–3 månader Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader Ska du dekorera en tårta med grädde eller gelé, så frys enbart bottnarna och vänta med att göra färdigt tårtan tills de har tinat.
Vispad grädde kan bli grynig och gelé kan bli rinnig om du fryser dem. Mousse går dock bra att frysa.
- Fläskkött: 4 månader
- Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader
- Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader
- Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader
- Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader
- Grönsaker: 12 månader Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.
- Matbröd: 12 månader Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem.
Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.
- Få tillgång till alla våra faktabaserade tester och granskningar
- Saklig och tillgänglig hjälp i vardagen
- Oberoende – Du kan lita på oss
- Från 59 kr/mån
- Du kan avsluta när du vill.
: Så länge håller maten i frysen
Måste man Tina lax innan tillagning?
Ingen fara. Lägg den frysta fisken med förpackning i kallt vatten i cirka 30 min. När fisken har en innertemperatur på -1°C är fisken redo för tillagning. Skulle du vilja skynda på processen ännu mer så ‘böj/vricka’ på fisken så det bildas en värme som gör att den frysta fisken tinar snabbare.
Vilken mat håller i rumstemperatur?
Bra mat att ha hemma: –
potatis, kål, morötter, ägg bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor mjukost, messmör och andra pålägg på tub havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver matolja, hårdost snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk krossade tomater att till exempel koka pasta i konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor fruktkräm, sylt, marmelad färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön.
Livsmedelsverket har en mer detaljerad lista över livsmedel som är bra att ha hemma,
Kan man förvara mat i 12 grader?
Frukt och grönsaker – Frukt och grönsaker är de livsmedel som slängs allra mest. Hemligheten är förstås att inte köpa mer än man hinner äta upp och att förvara dem rätt, så att de håller längre. Hantera dem också varsamt – stötta eller skadade frukter och grönsaker blir fort dåliga.
Det är också bra att äta mer av grönsaker som tål att lagras, till exempel morötter, rödbetor, vitkål, kålrot och blomkål, och mindre av ömtåliga grönsaker, som sallad, tomat och gurka, som snabbare blir gamla. De flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kyla. Om man ska förvara dem en längre tid är det därför bra att ha dem i kylen, gärna i grönsakslådan om det finns en sådan.
Frukt som ska ätas relativt snart kan förstås läggas upp på fruktfat som står framme, men då gäller det att ha koll och äta upp den i tid. Men det måste man ju även om de ligger i kylen. Vissa frukter och grönsaker ska inte förvaras i kylskåp eftersom de kan få köldskador men gärna svalt om möjligt, det vill säga i 12-15 °C.
Om du inte har ett ställe med den temperaturen är det bäst att du förvarar dessa frukter och grönsaker i rumstemperatur. Tomat och avokado blir bäst om de får mogna i rumstemperatur, men när de väl har mognat håller de bättre i kylskåp. Frukt och grönsaker som blivit lite skrumpna kan ätas ändå – de blir inte farliga.
Ledsna frukter kan ofta fungera i en fruktsallad eller smoothie och skrumpna grönsaker kan blandas i en gryta eller omelett. Sallad, morötter och andra rotfrukter som tappat spänsten blir pigga och krispiga om de får ligga i en skål med vatten i kylskåpet några timmar.
Vilken temperatur ska man förvara fisk?
Rätt temperatur ökar hållbarheten –
Kylförvaring i högst +4°C rekommenderas. Det nästan fördubblar hållbarhetstiden på kylvaror märkta med +8°C som förvaringsanvisning. Förvaring i +4°C eller kallare hämmar tillväxt av t.ex. Listeria. Färsk fisk som inte är frusen, ska hålla högst +2°C.Färdiga påsar med sallader eller råkost ska förvaras i högst +4°C.Färska hela grönsaker och frukter måste inte kylförvaras. Banan, gurka och tomat är känsliga för temperatur under +10°C. Däremot ökar hållbarheten på sallader och råkost om ingredienserna är kalla från början.Färdiglagad mat som kyls ner och sparas bör märkas med datum och typ av maträtt. Ni kan räkna med en veckas hållbarhet på mat, som kylts och förvarats korrekt, om den sedan ska återupphettas i samband med servering.
Om temperaturen i den kylförvarade maten skulle gå upp på grund av exempelvis kylhaveri får ni bedöma vilka varor som kan sparas, vilka som bör användas på en gång och vilka som måste kastas. Färdiglagad mat och färdiga sallader är exempel på känslig mat. Till de mindre känsliga varorna hör:
inläggningar, sylt/marmelad, ketchup/senapförpackade och oöppnade mejerivaroroljor, matfetter, dressingarägg
När ska man inte äta fisk?
Fakta – Texten är hämtad ur boken “Friskare barn” av Peter Wilhelmsson. Det är viktigt främst för gravida och ammande mammor att få i sig mycket fisk. Fisk innehåller bra fettsyror som barn behöver för utveckling av hjärna, hälsa och intelligens. Men då många fisksorter innehåller tungmetaller och är dåliga för miljön står föräldrar inför ett dilemma idag – äta eller inte äta fisk? Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson berättar mer.
- Helt avgörande för barnets hälsa är om det får i sig tillräckligt med omega 3-fettsyror samt arakidonsyra under fosterstadiet och det första halvåret av livet.
- En ammande mamma rekommenderas att äta tillräckligt med fisk eller ta kosttillskott innehållande fiskolja.
- Alternativet för vegetarianer är att ta kosttillskott innehållande linfröolja, samt få i sig DHA från algtillskott.
Behövs en bra balans Den enda gången människan själv tillverkar fettsyror är när en ammande kvinna producerar DHA och arakidonsyra för att framställa bröstmjölk. Trots att DHA är en mycket viktig fettsyra för utveckling av hjärna, hälsa och intelligens hos barnet, är det viktigt att betona att barn behöver en bra balans av fettsyror.
- Det behöver också arakidonsyra som finns i smör och ägg.
- Emikalier i fettvävnaden Brist på omega 3-fettsyror ger sämre skydd mot biverkningar efter vaccinering och ökar risken för allergi, autism, inlärningssvårigheter, dyslexi och ADHD.
- Fisk är också en mycket god proteinkälla och innehåller dessutom värdefulla mängder av vitamin B12, kalcium, krom och fettlösliga vitaminer.
Att barn föds med förhöjda halter av kvicksilver i kroppen på grund av mammans fiskintag är vanligt. Det är vanligt att de som äter fisk flera gånger i veckan har upp till 20 gånger högre halter av tungmetaller och kemikalier i fettvävnad och vitala organ än de som inte äter så mycket fisk.
- Vad ska man då göra för att lösa detta svåra dilemma? Se fem följande förslag nedan: 1.
- Ammande mammor och småbarn ska äta fisk men undvika de fiskarter som innehåller mycket kvicksilver, DDT, PCB och andra föroreningar.
- Fisk från insjöar och Östersjön är mer förorenad än fisk från ishavet.
- Ju djupare och renare hav, desto mindre förorenad fisk.
Småfisk som sill, sardiner och strömming innehåller nyttiga fettsyror och mycket lägre halter av föroreningar än stora fiskar, som exempelvis svärdfisk. Undvik så mycket som möjligt odlad lax och annan odlad fisk. Odlad fisk förorenar miljön och innehåller lägre halter av nyttiga fettsyror, eftersom den inte matas med sin naturliga föda utan med genmanipulerade soja- och sädesprodukter.
Odlad fisk innehåller dessutom ofta många olika föroreningar. Den kan till och med innehålla lika mycket antibiotika som massproducerade kycklingar och har dessutom ett alltför obalanserat omega 6- till omega 3-fettsyraförhållande. Ät fisk som är mindre förorenad en till två gånger i veckan, exempelvis sardiner, sill, strömming i form av ansjovis, hälleflundra, tonfisk i vatten eller tomatsås på burk, flundra, torsk eller lax från Alaska eller Norra, respektive Södra ishavet.
Förutom problemet med kvicksilver innehåller vissa fisksorter även stora mängder av PCB och DDT. Undvik de fisksorter som är mest förorenade: svärdfisk, ål, kattfisk, hummer, makrill och forell, samt gädda och abborre från svartlistade insjöar. Efterlys KRAV-märkning av fisk, motsvarande den som finns för spannmål, grönsaker och frukt, hos livsmedelsbutiker, Konsument-, Livsmedelsverket och miljöengagerade politiker.
Man bör få veta var fisken kommer ifrån och om den innehåller låga eller höga halter av tungmetaller och kemikalier.2. Upprepade studier har visat att koriander och alger hjälper till att avlägsna tungmetaller som kvicksilver, bly och aluminium ur kroppen. Använd färsk koriander i sallader och torkad som krydda samt alger flera gånger i veckan.3.
Var försiktig med intag av sushi och rå fisk. Rå fisk kan innehålla parasiter och mask. Det är dyrt att testa om man blivit smittad och svårt att bli av med om man har fått i sig parasiter. Om du älskar sushi, ät vegetarisk sushi och lättkokt fisk. Det finns sushirestauranger som håller god standard, och där risken att bli smittad är minimal.4.
Omplettera med andra livsmedel som innehåller nyttiga fettsyror. Fisk är bästa källan till omega 3-fettsyror, men det finns andra produkter. De måste visserligen omvandlas i kroppen till EPA/DHA, och hur effektivt det sker beror på den personliga biokemin och näringsstatusen. Ät varje dag någon eller några av följande livsmedel, som innehåller nyttiga fettsyror: Omega 3-ägg, valnötter, pumpakärnor, linfrö som krossas i mixern och tillsätts morgondrycken, linfröolja, hampaolja, pumpakärnolja, valnötsolja.5.
Kosttillskott. Det säkraste sättet för mor och barn att få i sig tillräckligt med bra fetter är att ta kosttillskott. Den blivande mamman bör äta ett starkt multivitamin/mineralpreparat, plus de tilläggsmineraler hon behöver, samt ta extra tillskott av fiskolja under graviditeten, för att ge fostret optimalt med näring.
Om spädbarnet inte ammas kan det ges mjölkersättning/mjölktillägg med tillsats av fiskolja eller få näringsdrycker som innehåller dessa fettsyror. Det finns också en näringsdryck som innehåller rikligt med DHA och näringsämnen som är speciellt lämpliga för större barn med inlärningsproblem, eksem och allergi.
Vegetarianer kan komplettera sin kost med DHA som finns koncentrerad i speciella alger. Av Peter Wilhelmsson Kategori: Gravid/barn | Etiketter: DDT, DHA, omega 3-fettsyror, omega-3, omega-6, PCB, tungmetaller Skriv ut artikel
Hur länge håller sig färsk fisk?
Fritt från vätska – Fisk tappar smak, konsistens och fräschör fortare om den ligger i sin egen saft. Vätskan skyndar på försämringen i fiskköttet. För bästa resultat och hållbarhet i ditt eget hem ska du förvara fisk luftigt, i papper, på galler eller på annat sätt så att eventuell vätska kan rinna av. På is är idealiskt.
Hur länge kan en fisk hålla andan?
3 timmar och 42 minuter. Så länge dök en av de småhuvudvalar som amerikanska forskare studerat.
Hur kan du se att fisken är färsk?
Frisk doft av hav – Fisk skall lukta friskt av hav. Fisk som luktar sött, syrligt eller surt, beroende på hur man upplever det, skall man vara försiktig med. Man kan också titta på fiskens skinn, ögon, gälar och kött. Även här är det svårt att säga exakt när en fisk är tjänlig eller inte, då det varierar från art till art. Nedan följer en generell beskrivning.