Tips och info – Engelskt namn: shrimps Finns i affären: Frysta i frysdisken och färska i fiskdisken. Hållbarhet och förvaring: Färska räkor håller sig ca 2-3 dagar i kylskåp. Frysta räkor ca 10 månader se förpackningen. Ersätt med: Krabba, kräftor, hummer eller pilgrimsmusslor. E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:
skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com
Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. | Fisk och skaldjur |
Contents
Hur länge håller sig tillagade räkor i kylskåp?
Hygien & hantering – Skaldjur är livsmedelshygieniskt känsliga produkter, och därför är det viktigt att de hålls fräscha. Detta gäller särskilt när du handskas med färska, levande skaldjur. Kyl dina skaldjur så fort som möjligt. De ska förvaras vid låg temperatur, gärna så nära 0°C som möjligt. Ett tips är att placera dem längst in på mittenhyllan i kylskåpet, som är den kallaste delen i kylen. Färska, kokta skaldjur håller bara ett par dagar i kylen, medan levande håller något längre. Tinar du frysta skaldjur bör de ätas upp inom ett dygn. Använd näsan för att känna att det inte luktar surt!
Levande skaldjur måste leva när de ska tillagas. Kontrollera att kräftdjuren är levande. För att se om musslor och ostron lever tittar du om skalet är stängt. Om inte, knacka försiktigt på skalet och se om det stänger sig. Kasta om det fortfarande är öppet, släng även de med trasigt skal.
Hur länge håller tillagad räka?
En nyfiskad, kokt räka av god kvalitet kan lagras upp till en vecka om temperaturen i kylen håller 2-4°. (Konsumentkyl i två dagar). Räkor bör varken lagras för torrt eller för fuktigt och man bör se till att de ligger i behål- lare där de kan ‘andas’.
Kan man spara mat med räkor?
Lista: 5 matrester du ska vara försiktig med: – 1. Kokt ris Färdigkokt ris bör inte förvaras i rumstemperatur i mer än max några timmar eftersom det snabbt bildas farliga bakterier. Vissa naturligt förekommande bakterier kan dessutom ha överlevt kokningen och kan dubblera sig snabbt i rumstemperatur, vilket i sin tur kan ge matförgiftning.
- Ska du absolut spara bör du kyla ner riset snabbt och sedan ställa in i kylskåp eller frysa in.
- Läs också: Här är 10 skal du bör äta 2.
- Okt pasta Exakt samma gäller för pasta, något vi nog alla någon gång kokat för mycket av.
- Precis som med riset bör du snabbt kyla ned den om du absolut vill spara.
- Då kan du sätta kastrullen i kallt vatten, röra om och sedan sätta i kylskåp eller frys.
Väljer du det senare bör du frysa in tillsammans med en sås eftersom pastan annars lätt blir mosig. Läs också: Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska! 3. Pizza Kall pizza från dagen innan kan vara sjukt gott, särskilt som bakismat – har vi hört alltså.
Men även om det kanske är något du tidigare gjort är det något du, i alla fall enligt professor Per Einar Granum vid Norges veterinärhögskola, bör vara försiktig med. Bakterier kan snabbt bildas i en pizza menar Granum på sajten Forskning.no och tillägger att det går bra att lagra maten i 4-6 timmar – men helst inte längre än så.
Läs också: Här är de 12 minst giftiga frukterna och grönsakerna 4. Tinade räkor Frysta räkor som du tinat bör äta genast och sedan inte frysas igen. Det är inte nödvändigtvis skadligt, däremot en hygienfråga. Hållbarheten påverkas negativt eftersom det blir en vätskeförlust vid frysning och upptining.
- Såväl räkor som andra frysta livsmedel bör generellt sett alltid tinas i kylskåpet, till skillnad mot framme på köksbänken, detta då en allt för snabb upptining kraftigt drar ner hållbarhetstiden.
- Läs också: Kraftigt ökad efterfrågan på ekologiskt kött 5.
- Tillagat kött Det tror man nog inte men såväl kyckling som annat kött som redan har tillagats bör inte ätas igen om det legat framme i rumstemperatur en längre stund.
Vilket det väl rätt ofta gör om du tänker efter? Tänk sommar, tänk grilltider Så, vill du spara bör du snabbast möjligt kyla ner köttet och ställa in det i kylskåpet. Observera dock att köttet inte ska sättas in i kylskåpet förrän det är helt nedkylt, eftersom det annars riskerar att höja kylskåpets temperatur och därmed minska hållbarheten för de andra livsmedlen.
Hur länge håller sig en räkmacka?
Räkmacka Lyxig och god macka med räkor. Mycket god räksmörgås med min hemgjorda remouladsås. Passar bra till förrätt! Även perfekt till lunch eller kvällsmat. Tid: 30 min 4 små mackor lagom till förrätt eller 2 större mackor till lunch eller kvällsmat Laktosfritt – Gör egen eller köp laktosfri remouladsås. Välj laktosfritt smör till mackan. Glutenfritt – Ta glutenfritt bröd.
- Skala räkorna. Koka äggen hårdkokta (ca 10 min). Låt svalna. Skala äggen och skär i skivor.
- 500 g oskalade
- 2 st hårdkokta
- Skär gurkan i småbitar. Skär tunna skivor av brödet. Bred på lite smör.
- Lägg först ut äggskivorna. Bred på lite av remouladsåsen. Lägg sedan på räkor varvat med gurkbitar och mera remouladsås. Garnera med persilja.
- ca 1 dl
- till garnering
Planeringstips: Går bra att förbereda: Skala räkor, koka ägg, gör eller köp remouladsås, baka eller köp bröd. Före servering gör du räkmackorna. De färdiga räkmackorna kan även förvaras i kylskåp en tid fram till servering, de klarar sig ett par timmar, det kan bli lite torrt om det står för länge så använd plastfolie i så fall. | | | | | ⭐ webmaster 💬 Svar till Nadia ✏️ Skrivet av Susanne 2013-07-20 13:01 Det är en smaksak. Sedan kanske Rhode Island är lite rinnigare än remouladsås? Men det beror kanske på vilken sort. Men man kan annars ta vilken sås man vill. ✏️ Skrivet av Nadia 2013-07-18 21:30 Jag tänkte fråga om det smakar lika bra med Rhode Island sås ist för remoulad sås? ⭐ webmaster 💬 Svar till Erik E.
️ Skrivet av Susanne 2012-03-04 02:31 Smaken är så klart lite olika! 😉 Detta är en favorit i min familj. Bröd väljer man naturligtvis det man vill. När jag var liten åt jag alltid ljust rostat bröd. Nuförtiden vill jag gärna äta lite nyttigare. Nu när jag gjort räkmackan på senare tid så har jag gjort med egen som jag tillverkat egen till.
Jag håller med om att persilja och dill är gott till räkor! 🙂 ✏️ Skrivet av Erik E.2012-03-04 01:00 Persilja, remouladsås och mörkt rågbröd låter inte som bästa vännerna till räkor. Jag tycker de förtjänar dill, majonnäs (helst hemlagad) och rostat ljust (eller åtminstone halvljust) bröd.
- Lite färsk tomat.Remouladsås är gott till kokt eller stekt fisk, eller kokt skinka; mörkt rågbröd är gott under kalla köttbullar med rödbetssallad eller salami med brie.Och persilja är gott till mycket.
- Men smaken är ju olika.
- De flesta recept jag läst här verkar dock vara på pricken.
- ⭐ webmaster ✏️ Skrivet av Susanne 2012-02-26 22:20 Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och nytt recept med hemgjord remouladsås och hembakat rågsurdegsbröd.
Självklart går det förstås även bra med köpt remouladsås och köpt bröd av nästan vilken sort som helst. Denna räkmacka är en riktig klassiker i min familj – mycket gott och enkelt och hela familjen kan sitta och skala räkor vid bordet tillsammans om man vill.