Marina produkter och rätter Recept Hur Lång Är En Gädda?

Hur Lång Är En Gädda?

Hur Lång Är En Gädda
Gädda Hur Lång Är En Gädda Esox lucius Gäddan har en långsmal kropp med ryggfenan placerad långt ned mot stjärten och ett stort huvud med en väldig mun fylld av vassa tänder. Det ären kropp byggd för att jaga. Fisken är gulgrön med mörkare rygg och ljusare fläckar längs sidorna.

 1. Färgen varierar beroende på ålder, arv och var gäddan lever.
 2. Gäddan kan väga upp till 34 kg och bli 1,5 m lång.
 3. Honorna blir betydligt större än hannarna.
 4. Vanligtvis ligger vikten på 1-4 kg i våra vatten.
 5. Gäddan förekommer över hela landet i sjöar, åar och vid kusterna, undantaget för fjälltrakterna.
 6. Den håller gärna till i vassruggar och på grunt vatten invid stränderna.

Även om den förekommer i varmare vatten uppsöker den gärna de svalaste delarna av våra sjöar under sommaren. Gäddan är en rovfisk och lever nästan uteslutande av annan fisk, inte sällan av andra gäddor. Som regel står den väl gömd och lurpassar på sitt byte och gör ett häftigt utfall när bytet är tillräckligt nära.

Under våren leker gäddan på grunt vatten, gärna på översvämmad mark. Man kan då se gäddfenor på “landbacken”. Rommen är klibbig och kläcks efter ca 2 veckor. Ynglen har klibbkörtlar och sitter fästade vid vattenväxter medan de lever av gulesäcken tills de måste börja fånga byten. Gäddan är en betydande matfisk som smakar bäst vid 1-2,5 kilos vikt.

Bästa säsong är höst, vinter och vår. Fångstmetoden är nät, ryssjor och krok med långrev men yrkes- och husbehovsfisket efter gädda har minskat här i landet. En del av den gädda som trots allt fångas går på export ut i Europa. Gäddan har störst betydelse i Sverige som sportfisk.

Gädda förekommer i de blåmarkerade områdena. Gädda på flera språk Eng: (Northern) pike Tys: Flusshecht Fra: Brochet du Nord

: Gädda

Hur lång är en gädda på 10 kg?

i bra kondition väger en 100klubbare ca 10 kilo ca. Vikten kvittar är den 100 cm och fet o fin då e det en grym fisk Helt säkert en grym fisk om den är metern, men 10 kilo är mycket tungt för en 100 cm. (eller ekstremt bra kondition om inte det är typ Löddeåfisk). Här är lite olika fluggäddor som jag själv har vägt och mätet (ska säges att mina 4 största (över 117 cm.) bara blev mätet (tyvärr) inte vägt): 114 centimeter / 11,2 kilo (höst (mellan 11,2 och 11,4!!!) 113 centimeter / 10,1 kilo (vår, före lek) 112 centimeter / 8,2 kilo (vår, utlekt) 107 centimeter / 9,5 kilo (vår, före lek) 103 centimeter / 9,1 kilo (vår, före lek) 102 centimeter / 8,0 kilo (vår, före lek) 102 centimeter / 6,5 kilo (vår, utlekt) 96 centimeter / 8,5 kilo (vår, för lek) Annars bruker t.ex.

Hur stor kan en gädda bli?

“Esox lucius” Gäddan går i stort sett inte att missta sig på. Den långsträckta rovfisken med sin stora mun och vassa tänder finns spridd över nästan hela landet och är också förmodligen den absolut populäraste sportfisken. Gäddan är den viktigaste predatorfisken i våra sötvatten och kastar sig glupskt över fiskar av alla de slag.

Hur lång är den längsta gäddan?

En 18,05-kilos gädda är fångad på film – och anmäld till Recordfisken. Oskar Stenberg anmäler den längsta gäddan i 100-klubbens historia, och den längsta på 23 år i Recordfisken. Fisken mätte 137,5 centimeter och vägde 18,05 kilo. Den fångades under filminspelning om flötestrolling.

 • Grabbarna i filmprojektet Tolvan vågade inte hoppas på den ofattbara utdelning de haft den senaste tiden.
 • Två gäddor på över 15 kilo på två dagar är overkligt, som Oskar Stenberg uttrycker det.
 • Första gäddan vägde 15,1 kilo och var givetvis jackpot för filmprojektet.
 • När det dagen efter klev på en 18,05 kilo tung bjässe blev lyckan total.
You might be interested:  Hur Länge Håller Orensad Fisk?

Båda fiskarna fångades av Christofer Torbiörnsson. Kan någon matcha detta facit för två dagars gäddfiske? – Att få vara med om något som detta i egenskap av sportfiskare är något vi alla verkligen uppskattar, säger filmaren Oskar Stenberg. Filmgänget Tolvan består av Erik Lundin, Oskar Stenberg och Markus Wickelgren.

Vad för spö ska man ha till gädda?

Semesterfiskaren – Hur Lång Är En Gädda Du fiskar på sommaren när det är varmt och gott. Du fiskar “efter det som nappar. Du vill ha ett strulfritt kit som kan täcka både abborre och gädda. Vi skulle rekommendera ett haspelspö i längden 7-8 fot. Vanligtvis brukar rekommendationen vara 10-40g kastvikt men om du fiskar mestadels gädda tycker vi det finns en poäng att gå upp till 20-60g kastvikt.

 • SavageGear Bushwacker xlnt 2 20-60 g – 800kr
 • Shimano Catana CX 270H – 600kr
 • Abu Garcia Villain – 2000 kr

Hur mycket väger en 90 cm gädda?

Hur Lång Är En Gädda Sommarfiske efter gädda är inget jag brukar ägna mig åt. Sommaren brukar mest innehålla öring och regnbåge då jag tycker det kan vara svårt att hitta gäddan under denna tiden på året. Ofta går de ut och ställer sig på djupare vatten och vattnen där jag brukar fiska gädda är väldigt grunda, fina vår och höst vatten.

 1. Vi fiskar i kalmarsund där vi ha ett bra fiske efter gädda.
 2. Dock har bestånden minskat en del på senare år förmodligen mycket pga ökande bestånd av skarv och säl.
 3. Självklart så påverkar människan att fisket blivit sämre också.
 4. Här i Kalmarsund har vi dock gäddförbud mellan första april till sista maj vilket låter fisken vara ifred under lekperioden.

Vi har också ett antal gäddfabriker b la en som jag tillsammans med min förening Torsåsbygdens Sportfiskeklubb driver i Bergkvara. Efter samtal från min vän Peter “Lappen” om att fisket var riktigt bra nu där jag har min båt så behövdes det ingen större övertalning. Hur Lång Är En Gädda Båten som låg på land var tvungen att läggas i först och efter det begav vi oss ut mot de vanliga “hot-spotsen” men de gav inga resultat alls. Efter mycket tjurande med motorn så tog vi oss senare ut till ett hett ställe precis innan man kommer ut till öppet vatten. Hur Lång Är En Gädda Otroligt skönt att vi äntligen hittade fisk då vi nästan hade börjat tro att vi skulle blanka. Fisken närmar sig båten utan större kamp och vi ser att den är riktigt stor. De är nu nerverna gör sig påminda, sitter krokarna bra, håller linan osv. Men fisken kan håvas fint och lugnt. Hur Lång Är En Gädda Peter med en 100 cm fisk Peter har sedan något missat hugg till och jag har flera följen. Jag ser fisken följa med till båten flera gånger för att sedan vända. Jag fiskar som vanligt med en grön/chartreause fluga med wiggle tail. Jag kastar ut igen och testar nu “rollypolly” tekniken och fiskar hem flugan riktigt snabbt. Hur Lång Är En Gädda Efter detta så blir det inte mycket mer, Peter dra på någon mindre fisk och vi har några bommade hugg. Sjukt kul med sommarfiske efter gädda! Sjukt kul med sommarfiske efter gädda! Tips inför sommarfisket efter gädda Hur Lång Är En Gädda Gäddfisket under sommaren är som sagt inte något jag ägnat särskilt mycket tid åt de senaste åren. Det har oftast handlat om öring, regnbåge och harr. De har nog varit så pga att jag tänkt att de ändå inte går att komma i kontakt med på mina vanligtvis bra ställen där djupet oftast är som mest 2 meter. Hur Lång Är En Gädda John med en fin 95:a från i sommar Denna sommaren har jag gett gäddfisket några chanser och det har varit med blandade resultat. På sommaren när det är goda chanser till vindfria dagar med strålande sol är det ofta svårt att komma i kontakt med dem. Men under lite blåsigare dagar med mycket moln så är de inte alls lika försiktiga och fisket kan vara riktigt bra.

 • En nyckel är att hitta platser där fisken har hyfsat nära till lite djupare vatten och där det finns grund som fisken kan gå in och jaga på.
 • Ofta har fisket varit som hetast för egen del mellan 8-9 på kvällen.
 • Något som gett resultat när man haft mycket följare har varit att sätta lite fart på betet för att “trigga” hugget.
You might be interested:  Hur Mycket Fisk Äter Vi I Sverige?

Där vi bedriver största delen av vårt fiske i Kalmarsund är det väldigt grunt i jämförelse med fisket i Stockholm skärgård och Västervik mm. Jag själv skulle nog bli ganska vilsen vid fiske på djup på över 4-5 meter. Här ligger medeldjupet på ca 1.5 meter med några ställen där det finns djup på 2-3 meter.

Jag har använt mig av Deepers bärbara ekolod och kartlagt större delen av skärgården där vi fiskar och där vi har haft våra bästa fisken är det ofta kanter som fisken stått vid. Där djupet går från ca 1 meter till 1.8 meter. Gärna nära öar och grund där fisken förmodligen under kvällen när temperaturen går in för att söka föda.

Så ta till vara på de sista sommardagarna och ut och fiska gädda. Ett litet men viktigt tips är att hantera fisken extra varsamt när det är så pass varmt i vattnet som de är nu. Ha gärna fisken i håven tills ni är redo för fotografering och lyft sedan snabbt upp för foto och låt fisken simma tillbaka.

Drilla inte med för lätta grejer så att fisken blir allt för trött, ett spö i klass 8 eller 9 är lämpligt. Jag fiskar oftast med ett spö i klass 9 och på 8-9 fot. Som jag skrivit innan så är det inte särskilt djupt här så överlag så klarar jag mig bra på en intermediate lina året runt. Jag fiskar med Visions Big mama slowmo.

En bra allround lina oavsett om du fiskar från båt eller land. Hur Lång Är En Gädda Hur Lång Är En Gädda Flugor som fungerat bra för mig är ofta flugor i grönt och chartreuse

Vad väger en gös på 70 cm?

Ordning abborrfiskar Perciformes En morfologi skt och även ekologi skt heterogen grupp fiskar. Några oftast gemensamma karaktärer för ordningens arter är taggiga fenstrålar, 2 ryggfenor, saknar fettfena, har simblåsa, stjärtens fenstrålar aldrig flera än 17 men oftast färre.

Denna ordning är den artrikaste bland alla vertebrater, Den omfattar 150 familjer, ca 1.367 släkten och ca 7.791 arter. Av de många familjerna är smörbultarna (Gobiidae) artrikast med minst 1.500 arter, följd av munruvare (Cichlidae) med 680 arter och läppfiskar (Labridae) med 500 arter. Ca 3/4 av ordningens arter lever utefter tempererade och tropiska havskuster.

De övriga är oceanisk a eller levande i sötvatten. Familj abborrfiskar Percidae Långsträckta fiskar med 2, oftast åtskilda, ryggfenor med 6-15 taggar på den främre.1 eller 2 taggar på analfenan. Ofta taggar på gällocken. Flera rader tänder i munnen. Flertalet arter har simblåsa.9 släkten med 146 arter är utbredda i Eurasiens och Nordamerikas sötvatten och bräckvatten.

I Europa finns 6 släkten och 12 arter. Familjen är inplanterad i Sydafrika, Australien och Nya Zeeland. Gös Sander lucioperca Kännetecken : Gösen är mer långsträckt än abborre n från vilken den även skiljs på färgen och att den saknar tagg på gällocket. Den främre ryggfenan är svartfläckig. Längd vanligtvis 30-70 cm men upp till 103 cm.

You might be interested:  Hur Mycket Tonfisk På Burk Kan Man Äta?

Vikt 15,3 kg (i Ymsen). I Finland 107 cm resp 16,5 kg och på kontinenten 130 cm. Utbredning : Österut i Ryssland till Volgas och Urals vattensystem samt i Asien till Anadyr. Söderut inom Donaus vatten system, nordöstra Grekland, norra Turkiet, Armenien, norra Iran och vidare österut till Okhotska havet.

Inplanterad i Rehns vattensystem 1880, i England, Frankrike, Spanien, Italien och Grekland. Förekomst i Sverige : Vänerns, Hjälmarens och Mälarens vattensystem samt ett i stort sammanhängande område omfattande nordöstra Östergötland, Södermanland, Närke, Västmanland, sydöstra Uppland, sydvästra Dalarna (Dalälven) och vidare i Norrlands kustland norrut till Torne älv.

Därutöver finns gösen spridd i Skåne (Vombsjön, Oppmannasjön och Ivösjön), Halland Rolfsåns vattensystem, nordöstra Småland, Öland (Hornsjön) och södra Västergötland (Mjörn). Arten har också inplanterats i andra landskap. I Östersjön förekommer gösen i skärgårdar och kustfjärdar från norra Småland till Norrbotten, där den anträffats i Luleå skärgård.

Den är också funnen vid Skånekusten (Simrishamn). Inplanteringar på Sydsvenska höglandet har i eutrof a sjöar gett upphov till raskt ökande stammar. Miljö : Gösen trivs bäst i större, ej alltför grunda, helst lergrumliga sjöar eller i vattendrag med ringa ström samt i skärgårdars bräckvatten. Den lever i det fria vattnet och undviker i regel stränderna, ehuru den ofta uppehåller sig nära bottnarna, gärna intill sluttande sådana eller friliggande grund.

Vintertid vistas arten under längre period vid bottnen, varunder ringa näring intas. Flyttning : Ehuru det finns stationära göspopulationer kan andra bestånd föra ett kringströvande liv och vandra avsevärda sträckor. Detta sker bl a före och efter leken, t ex i Mälaren upp till 100 km.

 1. Arten kan också vandra upp för lek i rinnande vatten och därvid forcera små forsar och fall, varefter den vilar vid botten.
 2. Vanor : Gösen lever i stim eller enstaka.
 3. Under sommaren är den aktivast nattetid och under andra årstider vid skymning och dunkel.
 4. Vid höga temperaturer går den nära ytan, vid kallare väder håller den sig till djupare vattenlager.

Arten ser bra i mörker och “smyger sig” i skydd därav in på bytet. Föda : Som yngel livnär sig gösen av plankton och insektslarver, som unge av fiskyngel och kräftdjur och som vuxen av fiskar, t ex nors, löja, groplöja, mört, sik och abborre, Fortplantning och tillväxt : Vid 2-4 års ålder blir göshanen könsmogen, honan vid 3-5 år.

 1. Leken sker parvis vid islossningen i april – juni, i allmänhet något senare än hos abborre n.
 2. Lek så sent som i augusti har konstaterats i Sverige.
 3. Härvid föredras leriga, dyiga, sandiga, grusiga eller steniga bottnar med växtlighet och 1 – 3 m djup på vissa lokaler, dit gösarna årligen samlas från stora områden.

Gösen leker även i rinnande vatten. Äggantalet hos en 1 kg hona är ca 200.000, för en stor hona ca 1.185.000. Romkornen avges i grunda lekgropar och klibbar fast på underlaget. De vaktas under några dygn av föräldrarna och kläcks efter ca 10 dygn under förutsättning att vattentemperaturen är minst 9°.

Ynglet, som är 5-6 mm, sprider sig omedelbart i fritt vatten där gulesäck en absorberas. Tillväxtschemat för gös i sjön Toften och i Östersjön (Rigabukten) är följande: 1 år 8 resp 30,7 cm, 2 år 15 resp 39,9 cm, 3 år 22 resp 49,1 cm, 4 år 28 resp 54,2 cm, 5 år 34 resp 60,6 cm, 7 år 44 resp 73,2 cm, 9 år 53 resp 82 cm.

Livslängd : Minst 23 år. Användning : Gösen är ekonomiskt viktig fiskart. Den fångas med stor ryssjor, nät, not och krok, Fångsten brukar uppgå till ca 500 ton per år. Andra namn : I Vänern kallas gösen vid olika namn som anspelar på skilda lektider: isgös lekande i april, abborrgös i maj och junigös i juni.

Related Post