Flodpärlmussla Status i världen: Starkt hotad | |
Tre flodpärlmusslor i en hand | |
Systematik | |
---|---|
Domän | Eukaryoter Eukaryota |
Rike | Djur Animalia |
Stam | Blötdjur Mollusca |
Klass | Musslor Bivalvia |
Ordning | Unionoida |
Familj | Flodpärlmusslor Margaritiferidae |
Släkte | Margaritifera |
Art | Flodpärlmussla M. margaritifera |
Vetenskapligt namn | |
§ Margaritifera margaritifera | |
Auktor | Linné, 1758 |
Utbredning | |
Hitta fler artiklar om djur med Djurportalen |
Flodpärlmussla ( Margaritifera margaritifera ) är ett fridlyst sötvattenlevande blötdjur som tillhör klassen musslor, Pärlmusslan har sin främsta utbredning i norra Europa där den lever i rinnande, kalkfattiga och klara vatten. Den kan leva på bottnar av sand, grus eller sten.
Musslan har ett mörkbrunt till svart njurformat och kraftigt skal, som hos äldre musslor ofta har en erodering eller “buckla” på ena sidan. Flodpärlmusslan förväxlas lätt med tjockskalig målarmussla, Flodpärlmusslan har gått starkt tillbaka och är idag utrotningshotad. Stora populationer hittas endast i Kanada, nordvästra Ryssland och i nordöstra Skandinavien,
Flodpärlmusslan är ett av de ryggradslösa djur som blir allra äldst. Individer kan leva i över 100 år och den äldsta funna musslan var 256 år gammal. De lever helt eller delvis nedgrävda på botten av vattendragen och andas genom att dra in vatten genom rör, vars ändar mynnar i öppningen mellan skalen, in till sina gälar,
Under inandningen följer små organiska partiklar med vattnet, vilket är musslans föda. Det är möjligt att denna filtreringsmekanism renade vattnet till fördel för andra arter där flodpärlmusslan tidigare var mycket vanlig. Arter som kunnat ha fördel av detta är till exempel lax och öring, fiskar som flodpärlmusslan är beroende av för sin fortplantning,
Musslans pärlor bildas då främmande partiklar följer med vattnet in i musslan då den andas och äter. Om musslan då inte kan göra sig av med partikeln så överlagras den med pärlemor från manteln i musslans skal. Pärlfisket förbjöds i Sverige 1994.
Contents
Hur länge håller blåmusslor?
Ålder och storlek – Blåmusslan blir könsmogen vid en ålder av cirka ett år. Maximal ålder är okänd. Maximal längd upp till tio cm.
Kan man äta musslor som inte öppnat sig?
Myten om musslan – Men, ska man inte slänga musslor som inte öppnat sig efter koket? Nej, inte nödvändigtvis. Rådet att slänga musslor som inte öppnat sig efter kokning är en seglivad myt. Det går fint att äta dem, enligt branschorganisationen Svensk Fisk.
Hur vet man att en mussla är dålig?
Blåmusslor – Blåmusslor köps i nät hos fiskhandlaren, vilket innebär att de är kontrollerade. Vildfångade musslor säljs vanligtvis i röda nät och odlade i blå. Blåmusslor livnär sig genom att filtrera planktonalger och dessa kan periodvis under året vara giftiga.
Musslan blir inte sjuk men de som äter musslorna kan bli magsjuka. Vill man vara säker, köp istället kontrollerade musslor i nät hos fiskhandlare. Gör så här: Skölj musslorna under rinnande kallt vatten, ta bort “skägget” från varje mussla. Musslor ska kokas levande och ett bra sätt att kontrollera detta på är att knacka den öppna musslan lätt i bordet.
Musslan stänger sig då om den lever. Släng alla musslor som inte stänger sig eller som är trasiga. Obs! Ibland tar den någon minut innan musslan stänger sig så var inte för snabb med att slänga.
Lägg musslorna i en kastrull med tättslutande lock och sätt på högsta värmen på plattan. Skaka kastrullen då och då och låt ångan i kastrullen fördela sig till alla musslor. Eftersom det är en hel del vatten i varje mussla kommer detta att skapa ett ångtryck i kastrullen och musslorna öppnar sig av värmen. När alla musslor öppnat sig avbryts kokningen. Detta tar inte mer än 3-5 minuter. Ha koll på kastrullen, eftersom spadet lätt kokar över och bränner fast. Plocka ut öppnade musslor och låt musslor som inte öppnat sig koka ytterligare några minuter. Släng oöppnade musslor. Sila gärna spadet genom finmaskig sil. Spadet kan användas som bas till en soppa eller sås.
Kan musslor känna smärta?
Djurgrupper som sannolikt saknar förmåga att lida – Tvättsvampar och de mycket små djuren placozoer och mesozoer saknar helt nervsystem. Kammaneter och nässeldjur (t ex maneter och koraller) har nerver men saknar centralt nervsystem. Musslor och ostron har också ett mycket enkelt nervsystem och saknar något som liknar en hjärna. Det är därför mindre troligt att dessa djur kan uppleva något.
Hur vet man att en mussla är dålig?
Blåmusslor – Blåmusslor köps i nät hos fiskhandlaren, vilket innebär att de är kontrollerade. Vildfångade musslor säljs vanligtvis i röda nät och odlade i blå. Blåmusslor livnär sig genom att filtrera planktonalger och dessa kan periodvis under året vara giftiga.
- Musslan blir inte sjuk men de som äter musslorna kan bli magsjuka.
- Vill man vara säker, köp istället kontrollerade musslor i nät hos fiskhandlare.
- Gör så här: Skölj musslorna under rinnande kallt vatten, ta bort “skägget” från varje mussla.
- Musslor ska kokas levande och ett bra sätt att kontrollera detta på är att knacka den öppna musslan lätt i bordet.
Musslan stänger sig då om den lever. Släng alla musslor som inte stänger sig eller som är trasiga. Obs! Ibland tar den någon minut innan musslan stänger sig så var inte för snabb med att slänga.
Lägg musslorna i en kastrull med tättslutande lock och sätt på högsta värmen på plattan. Skaka kastrullen då och då och låt ångan i kastrullen fördela sig till alla musslor. Eftersom det är en hel del vatten i varje mussla kommer detta att skapa ett ångtryck i kastrullen och musslorna öppnar sig av värmen. När alla musslor öppnat sig avbryts kokningen. Detta tar inte mer än 3-5 minuter. Ha koll på kastrullen, eftersom spadet lätt kokar över och bränner fast. Plocka ut öppnade musslor och låt musslor som inte öppnat sig koka ytterligare några minuter. Släng oöppnade musslor. Sila gärna spadet genom finmaskig sil. Spadet kan användas som bas till en soppa eller sås.