Hållbarhet – Kokta musslor håller ca 2 dagar i kyl och 5-6 månader i frys. Plocka ur musslorna ur skalet och förvara i spadet. Levande musslor håller 1-2 dagar i konsumentkyl.
Contents
När blir musslor dåliga?
Rensa musslor – När du ska tillaga färska musslor är det viktigt att de fortfarande lever. Musslor ska alltid vara slutna innan tillagning. Knacka på de musslor som är öppna – sluter de sig är de ok att använda, annars ska de slängas. Musslor vars skal har gått sönder ska också slängas.
Hur länge håller sig musslor i nät?
Tips och info – Engelskt namn: common mussels, mussels, blue mussels Finns i affären: Färska blåmusslor finns i fiskdisken. Frysta blåmusslor finns i frysdisken. Konserverade blåmusslor finns bland konserverna. GI tips: Blåmusslor har lågt GI. Hållbarhet och förvaring: Färska musslor håller sig 1-2 dagar i kylskåp. Frysta och konserverade musslor håller sig länge, se bäst före datum på förpackningen. Pris: ca 60 kr/kg för frysta blåmusslor med skal Ersätt med: Färska blåmusslor kan ersättas med frysta. Beroende på maträtt kan musslor uteslutas eller ersättas med andra skaldjur. E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:
skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com
Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. | Fisk och skaldjur |
Finns musslor i sötvatten?
Sammanfattning – I Sverige finns 37 arter musslor som lever i sötvatten. De flesta är mycket små, och hör till gruppen klot- och ärtmusslor. Elva arter kallas “stormusslor” eftersom de är förhållandevis stora. De är också filtrerare och, med två undantag, bottenlevande.
- Stormusslorna sitter nedgrävda i bottensedimentet med bakänden uppåt och sifonerna öppna mot vattnet.
- Två arter är huvudsakligen brackvattenarter men kan även leva i sötvatten.
- Några av arterna lever huvudsakligen i sjöar och dammar men samtliga kan påträffas i rinnande vatten.
- Den välkända och skyddsvärda flodpärlmusslan (Margaritifera margaritifera) förekommer endast i vattendrag.
Ytterligare tre arter: äkta målarmussla (Unio pictorum), tjockskalig målarmussla (Unio crassus) och flat dammussla (Pseudanodonta complanata) finns i Rödlistan 2015, Dessutom är både flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla fridlysta i Sverige.
Hur förbereder man blåmusslor?
Så förbereder och kokar du musslor Skrubba musslorna och skölj dem under kallt rinnande vatten. Dra bort eventuellt skägg som sticker ut ur musslan. Knacka öppna musslor lätt mot diskbänken och kontrollera att de sluter sig, annars är de döda och ska kastas.
Kan man frysa musslor med skal?
Fryser musslor bra? – Musslor, råa eller kokta, fryser in extremt bra. Det viktigaste att komma ihåg när man fryser in musslor är att man bara ska frysa in dem som fortfarande lever, och musslor som är “döda” efter tillagning (skalet är stängt eller sprucket) ska kasseras.
Kan man frysa musslor i nät?
Både ja och nej. Färska, nyskördade musslor är levande och bör inte frysas in i frysboxen hemma. Musslor ska tillagas eller förädlas levande. (Producentfrysta musslor är ett alternativ.) Däremot kan du självklart frysa in musslor som är tillagade, de behåller sin smak och saftighet allra bäst i exempelvis gratänger och soppor.