Klara påsken med lugn mage – Wellnet Fåglarna sjunger, solen skiner och tussilagon står i blom. Påsken står för dörren och med det en helg som för många innebär lite extra mat och godsaker. Har man känslig mage eller IBS kan detta sluta i att magen, lagom till annandagen, antagit formen av en ballong.
- Men, med smarta val kan även du med känslig mage klara dig igenom påsken.
- Här kommer våra bästa tips.
- Planera, planera, planera.
- Det må vara att slå in öppna dörrar, men faktum är att planering för de flesta är nyckeln till att lyckas både i att äta hälsosamt och att hålla magen i schack.
- Se över vad du vill ha med på påskbuffén och se till att det finns magvänliga alternativ.
Skriv en lista och handla i lugn och ro. Ska du bort över påsk? Ta med dig basvaror som du vet att du mår bra av och enkelt kan lägga till påskbuffén. Att till exempel göra ett glutenfritt fröknäcke och ta med är dessutom en riktigt fin ge-bort-present! Fokusera hellre på närvaron av, än frånvaron av livsmedel.
Det blir lätt att fokusera på förbud och “ta bort” när man har en känslig mage. Ett tråkigt synsätt som lätt kan påverka motivationen att äta magvänligt. Tänk istället på vad du faktiskt kan äta. Lax, sill, ägg, räkor och potatis är alla livsmedel som är snälla mot magen och som passar bra på påskbuffén.
Och glöm inte att göra plats för det gröna: gör en grönkålssallad med valnötter och torkade tranbär så förgylls buffén både med näring och vacker färg. Se upp med läsk och alkohol, Både påskmust och påsköl innehåller kolsyra som kan få magen att bubbla extra mycket och bilda gaser.
Låt drycken “bubbla ur” lite innan du dricker så blir den bättre. Förutom kolsyran så kan alkoholen också störa tarmarnas känsliga slemhinnor. Allt beror ju dock självklart på mängden, så välj dina tillfällen och njut när du väl dricker! Den viktiga återhämtningen, Det är lätt att hamna i måsten och borden även under storhelger, men glöm inte att ge dig själv tid och utrymme för återhämtning.
Magen behöver lugn och ro, inte bara när du äter, utan även i vardagen. Genom att se till att ta det lugnt under ledigheten, sänka tempot och vila, kan vi lova att det är mindre risk att magen börjar strejka. Kickstarta våren med en lugn mage Att få ordning på magen handlar inte bara om några korta tips inför en storhelg, utan om en livsstilsförändring, så att du lär dig vad som passar just dig.
Hos oss på Belly Balance har vi ett erbjudande för dig som vill kickstarta våren med en lugnare och gladare mage. I erbjudandet ingår 2 st telefonkonsultationer med en legitimerad dietist samt hela 3 månaders fri användning av appen Belly Balance som innehåller alla verktyg och hjälpmedel du behöver för en lugnare och gladare mage.
För dig som har ditt friskvårdsbidrag i Wellnet – : Klara påsken med lugn mage – Wellnet
Contents
Är räkor svårsmält mat?
Tarmfickor och IBS – vad kan jag äta för att minska symtomen? “Hej. Jag har lite problem när det gäller vilka livsmedel jag kan välja emellan då jag har både tarmfickor och IBS. Har det ganska besvärligt.” Det är viktigt att äta fiberrikt om man har tarmfickor, men det kan också vara viktigt att undvika vissa livsmedel som kanske kan fastna i fickorna.
- Så, hur skall man tänka? Du har ju tarmfickor och IBS, vilket inte gör saken lättare.
- Ett bra sätt att äta fiberrikt är att välja kokta grönsaker och rotfrukter som innehåller mycket fiber, men som inte orsakar like mycket besvär för tarmen.
- Näckebröd är en bra källa till fiber, men undvik de sorter med alltför mycket fröer på, då både fröer och nötter ibland kan orsaka symtom när man har tarmfickor.
Lagom portioner förstås (det vill säga hellre små än stora) och hellre ofta än sällan. Det är väldigt viktigt att du tuggar noggrant, Vet du med dig att du är har svårt för det gäller det att konsistensanpassa maten, Detta kan du göra genom att mosa, pressa, puréa, mixa och finhacka.
Ju mer finfördelad föda desto mindre symtom! Vissa livsmedel kan orsaka mer problem än andra som t.ex. sparris, broccolistjälkar, ananas som ju är lite trådiga, Om du istället mixar dessa kan de funka riktigt bra ändå. Krabba är också ett trådigt livsmedel och ibland kan även räkor vara trådiga – var observant! Baljväxter som kikärter, ärter, bönor och linser kan du behöva begränsa intaget av eftersom de generellt sätt är svårsmälta.
Om du sköljer dem extra noga och mixar dem, kan de fungera jättebra i liten mängd. Drick gärna emellan måltiderna för att öka vätskeintaget, Dessa råd behöver inte inverka negativt på dina IBS-symtom. Ofta mår allas magar bra av små portioner ofta (gärna var tredje timma) och av att man äter lite fiber vid varje tillfälle, hellre än mycket fiber vid ett fåtal tillfällen.
Är räkor hårdsmält för magen?
Andra reaktioner på skaldjur Skaldjur anses kunna frisätta histamin, som kan ge akut insjuknande i magsmärtor, kräkningar och diarré. Skaldjur är tämigen svårsmält föda, vilket kan ge magbesvär m.m.
Vad ska man inte äta vid känslig mage?
Lök, purjolök och vitlök är också något som många med IBS får problem av. Även kolsyra, alkohol, starka kryddor, vissa sötningsmedel och kaffe kan öka problemen för dig som har IBS. Om man tål rött kött är individuellt – vissa mår bra med ett stort intag av kött i kosten, andra upplever att magen mår sämre.
Vad är bra att äta när man har ont i magen?
Ont i magen hos vuxna Du kan få ont i magen av många anledningar. Orsaken kan vara tydlig, till exempel vid matförgiftning eller mensvärk. Ibland är det svårare att veta vad det beror på, till exempel om besvären handlar om stress eller en sjukdom som är svår att upptäcka.
Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.Tack för att du deltar!
Här kan du läsa om Ont i magen kan bero på många olika saker Begreppet magen används för att beskriva många olika saker. Det kan betyda magsäcken. Det kan också betyda det som brukar kallas och som innefattar alla organ som har med matsmältningen att göra.
- Dit hör till exempel levern, bukspottskörteln eller tarmarna.
- Det kan även handla om andra kroppsdelar som finns mellan bäckenet och Där finns till exempel,,
- Ibland beror magont på stress eller oro.
- Ont i magen kan också vara tecken på att du har fått en sjukdom.
- Det kan vara en sjukdom som kommer plötsligt.
Du kan också ha besvär som pågår i flera veckor. Ibland kan du ha besvär som förbättras och försämras periodvis under flera år, i så kallade skov. Många gånger kan det vara svårt att hitta någon säker orsak till att du har ont i magen. Ibland kan du ha magbesvär utan att det syns på prover eller andra undersökningar.
- Exempel på sådana besvär är och funktionell,
- Försök att ta reda på orsaken till att du får ont i magen.
- Ibland finns det en enkel förklaring.
- Då kanske du kan få besvären att gå över genom att förändra vissa saker i din kost eller i din omgivning.
- Det kan vara bra att börja med att se över dina matvanor.
Kan ditt magont ha att göra med vad du äter och dricker? Pröva med att utesluta den typ av mat som du misstänker kan orsaka besvären. Fundera också över situationen vid dina måltider. Är det lugnt eller stressigt? Försök att slappna av, äta långsamt och tugga ordentligt.
- Du kan också försöka minska stressen i ditt liv.
- Ditt magont kanske förvärras av stress och oro? Försök att ta reda på vad som får dig att känna oro och stress.
- Anske går det att förändra något som gör att stressen minskar? Du kan till exempel försöka sänka kraven på dig själv och dra ner på tempot i vardagen.
Här är några råd för att undvika ont i magen:
, Gör träningsrörelser hemma eller gå en promenad varje dag. Fysisk aktivitet är bra för att hålla tarmen igång. Ät fiberrik mat med mycket frukt och grönt och drick vatten för att undvika förstoppning. Drick mindre kaffe och alkohol. Avstå från rökning. Se till att få Använd kläder som sitter löst kring magen och inte klämmer åt. Prata med din läkare om du tror att dina besvär orsakas av ett läkemedel. Fundera över på vilka sätt du kan minska stress. Du kan få hjälp med stresshantering till exempel genom kontakt med en psykolog.
När och var ska jag söka vård? De allra flesta som får ont i magen behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta en om du har återkommande eller långvariga besvär. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Kontakta genast eller om du har ett eller flera av följande besvär:
Du får plötsligt mycket ont i magen. Du kräks och maginnehållet ser ut som kaffesump eller innehåller blod. Du har svart eller blodig avföring. Du har ont efter ett slag i magen.
Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.
Vad ska man inte äta när man har fickor på tarmen?
Äldre har oftare divertiklar Divertiklar är små tarmfickor i tjocktarmens vägg. Oftast känner man inte av dem alls, men om de blir inflammerade kan man få feber och ont i magen. Rött kött och fet mat ökar risken för inflammation, medan frukt och grönt minskar risken.
Divertiklar är små fickor på tjocktarmen som uppstår när muskellagret i tarmväggen ger efter. Slemhinnan kan då bilda som en ficka eller blåsa, som sträcker sig in genom tarmväggen och buktar ut utanför tarmen, in i buken. Oftast sitter divertiklarna på nedre delen av tjocktarmen nere till vänster i magen.
– Inifrån tarmen kan det se ut som en schweizerost i de mest extrema fallen, säger Peter Thelin Schmidt, som är magtarmläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och forskare vid Karolinska Institutet. De flesta är symtomfria Orsaken till att divertiklar uppstår är inte helt klarlagd, men från tvillingstudier vet man att genetiska faktorer spelar en viss roll.
Hittills har man dock inte hittat någon specifik genförändring som skulle öka risken. Förekomsten av divertiklar, vilket kallas divertikulos, ökar med åldern, sannolikt för att bindväv och muskulatur förslappas. Det är ovanligt före 40 års ålder, medan en tredjedel av dem som är över 60 år har divertiklar och två tredjedelar av dem över 80 år.
Många har divertiklar utan att känna till det, eftersom de oftast inte ger några symtom alls. – Sedan finns det en del forskare som anser att det finns patienter som har kroniska milda symtom med en del smärta och förändrade avföringsvanor, men det är omdiskuterat, säger Peter Thelin Schmidt.
- Divertikulit däremot ger symtom Cirka var tionde divertikulospatient får en inflammation eller infektion i divertiklarna.
- Orsaken är okänd, men risken ökar vid rökning, övervikt och låg fysisk aktivitet.
- Även kosten kan påverka uppkomsten av inflammation: frukt- och grönsaksfibrer minskar risken, medan rött kött och fet mat ger en ökad risk.
Symtomen vid divertikulit är feber och smärta nere till vänster i magen. Diagnosen ställs med datortomografi av buken och blodprov som visar inflammation. – De flesta divertikuliter går över av sig själva, när man ger tarmen lugn och ro genom att äta mindre och dricka mycket vätska, säger Peter Thelin Schmidt.
Komplikationer kräver kirurgi Men ibland förvärras inflammationen och kan leda till att det uppstår ett hål på tarmen så att tarminnehåll läcker ut i bukhålan. Då kan bukhinnan bli inflammerad, vilket kallas peritonit. Då får man extremt ont och blir kraftigt medtagen. Det är ett allvarligt tillstånd som kräver kirurgisk behandling och ibland antibiotika, säger Peter Thelin Schmidt.
Oftast opererar man då bort den del av tarmen där hålet sitter. Men svenska studier visar att det inte alltid behövs om hålet är litet. Det kan då räcka att man sköljer bukhinnan med koksalt och hålet läker av sig självt.
En annan möjlig komplikation är att det uppstår en varböld, en abscess, som behöver dräneras med ett rör genom magen. Ät grönsaker och frukt Om man får återkommande inflammationer i sina divertiklar, rekommenderar Peter Thelin att man minskar på rött kött och fet mat, äter mer frukt och grönt, försöker att gå ner i vikt om man är överviktig och är mer fysiskt aktiv.– Vid upprepade divertikuliter kan man dessutom i vissa fall välja att i ett lugnt skede operera bort den delen av tarmen, säger han. Blödande divertiklar läker ofta spontant
Ibland börjar divertiklar blöda utan att vara inflammerade. Patienten får då blod i avföringen och i koloskopi ser man de blödande divertiklarna. – Oftast är det inte stora blödningar och de flesta slutar att blöda av sig själva. Men ibland täpper man till hålen i koloskopi eller via angiografi, det vill säga röntgenundersökning av blodkärlen. Text: Inna Sevelius : Äldre har oftare divertiklar
Vad äta vid problem med tarmfickor?
Om det är bråttom – Kontakta genast en eller en om du har mycket ont i magen och känner dig väldigt sjuk. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning. Undersökningar och utredningar Du får lämna och om läkaren tror att du har inflammerade tarmfickor.
Du kan också bli undersökt med röntgen eller med om du har mycket ont, eller om du inte har haft inflammerade tarmfickor tidigare. En inflammerad tarmficka läker oftast utan behandling efter ett par dagar. Det kan hjälpa mot symtomen att äta flytande mat, till exempel soppa. Du kan också använda om du har ont.
Ibland behöver inflammerade tarmfickor behandlas med, Du kan också behöva få vård på sjukhus om du har mycket ont och feber. På sjukhuset får du vätska och antibiotika, Ibland bildas en större varböld i magen på grund av de inflammerade tarmfickorna. Då kan läkaren behöva sticka in en slang genom huden med hjälp av ultraljud eller röntgen.
Får man äta räkor?
Gravid – hur mycket räkor kan jag äta? – De flesta räkor som går att köpa i Sverige är fiskade i områden där räkor har en låg kvicksilverhalt. Detta gör det okej att äta räkor. För att vara på den säkra sidan rekommenderas det att du begränsar dig till 300 gram per vecka.