Marina produkter och rätter Recept Är Det Haram Att Äta Skaldjur?

Är Det Haram Att Äta Skaldjur?

Är Det Haram Att Äta Skaldjur
Exempel på Halal i det muslimska köket är frukt, grönsaker, kyckling och nötkött. Griskött och skaldjur är däremot inte tillå- tet att äta eftersom det enligt Koranen är ‘orent’. Om något inte är tillåtet att äta kallas det Haram.

Vilka djur är haram att äta?

Islam Från jorden allas hörn I Sverige är islam den näst största religionen efter kristendomen, precis som i övriga världen. Islam beskrivs ofta som en enda religion men är i dag en lära med tusen olika varianter. Alla utgår de dock från Koranen där Allah, Gud, ger muslimen tydliga regler att leva såväl som att äta och fira högtider efter.

 • Muslimerna lever i alla världsdelar.
 • Självklart påverkar både landets förutsättningar och lokala traditioner det muslimska vardagslivet.
 • Det gäller även livet som muslim här i Sverige.
 • Generellt: Precis som i alla religioner varierar graden av religiositet från människa till människa.
 • Men även för den som inte räknar sig som religiös är ändå religionen och dess traditioner viktig för identiteten.

De religiösa högtiderna stärker de sociala banden, mellan unga och gamla, inom familjen och med vänner. Det är med andra ord inget man byter bort bara för att man byter land. Som rättrogen muslim ska man be fem gånger om dagen. Fredag är muslimens vilo- och samlingsdag och då bör den troende muslimske mannen bege sig till en moské medan kvinnan kan välja att be hemma.

Fredagens bön är den enda gudstjänst som har predikan. Den leds av en betrodd lekman, en imam som också tar också upp aktuella frågor, både lokala och i världen. Anledning att fira Det islamska året styrs av månen; varje nymåne är början på en ny månad. Månåret har tolv månader men bara 354 dagar. De muslimska högtidsdagarna flyttar sig därför hela tiden tio dagar framåt i förhållande till den gregorianska solkalendern som används i västvärlden.

Ramadan är den nionde månaden i månkalendern och är 29 eller 30 dagar lång beroende om det är skottår. Under denna månad fastar muslimer under dygnets ljusa timmar. Idén med fastan är att påminna sig om hur det är att vara fattig och hur bra man själv har det.

 • Långt norrut där det knappast är ljust alls under månaden Ramadan följer man bestämda klockslag istället för solen.
 • Ring fastan uppstår traditioner som har med mat att göra.
 • Så behöver man till exempel en stadig frukost efter bönen, före soluppgången, för att klara dagen.
 • Måltiden (kallas Sahoor och) består ofta av kött, ägg, ost, yoghurt, mjölk, grönsaker, färsk eller torkad frukt och bröd.

När solen går ned bryter man fastan,( Fatoor, eller Iftar). Efter lite vatten eller kanske några dadlar ber man solnedgångsbönen. Efter den serveras middagen, gärna med extra god och festlig mat som man äter med familj och vänner. Är man mycket from äter man kanske sparsamt även efter solnedgången.

Den förrätt som uppskattas mest under Fatoor är soppa och gärna oliver, dadlar, bröd och lite salt. Eid-festen, Eid al-Fitr eller Bayram, är festen som bryter fastan. Den inleds första dagen i Shawwai, månaden efter Ramadan, och firas i tre dagar. Senast dagen före Eid-festen ska man skänka pengar till någon behövande.

Fastebrytandet firas med en speciell gudstjänst och bön. För muslimen är Eid-festen vad julen är för kristna. Barnen gör dekorationer och hemmet städas och pyntas. Man firar med släkt och vänner och delar ut presenter till varandra. Det bjuds också på mycket gott att äta, till exempel äter man gärna lamm eller kyckling.

 1. Slaktofferfesten, firas i fyra dagar under pilgrimsmånaden, tre månader efter fastebrytandet.
 2. Högtiden firas till minne av Abrahams och Ismails offer som de gjorde i Mecka för tusen år sedan.
 3. Denna fest är lite som påsken för kristna och firas med stort religiöst allvar.
 4. Den här dagen ska varje familj slakta ett djur, får, en kalv eller nötboskap.

Köttet ska delas mellan familj, grannar och fattiga och bli till en festmåltid. I Sverige är det dock förbjudet att slakta djur själv. Hidjra-dagen, firas det muslimska nyåret den 1 Muharram, årets första dag. Milad al-Nabi (Moulud-an-Nabi), profetens födelsedag, firas den 12 Rabi’ al-Awwal.

 • Det är en glad högtid då man klär sig fin och äter gott tillsammans.
 • Halal är tillåten mat Koranen vill att varje muslim ska ha hälsosamma kostvanor och är tydlig med vilka sorters mat som är bra.
 • Dessa är tillåtna medan den mat som är skadlig har förbjudits.
 • I Koranen råder Allah människan att variera sitt näringsintag mellan växtprotein och animaliskt protein och att inte äta för mycket.

Koranen nämner olika sorters grödor och frukter som kroppen behöver. Så till exempel anses dadlar vara mycket nyttiga för barnaföderskor och honung rekommenderas som närande, botande, och i kalla nordiska länder även värmande. Haram är förbjuden mat Islam förbjuder griskött och grisfett, men också blodmat, kött av rovdjur och fisk utan fjäll.

 1. Djuret får heller inte ha fötts upp på kadaver.
 2. Alla former av alkohol, även lättöl, cider, vinsås och godis med alkohol i, är otillåtna.
 3. Skälen till de olika förbuden varierar; Koranen säger t ex att människans personlighet och sinnelag påverkas av vad hon äter.
 4. Men även en del praktiska aspekter kan läggas på grisförbudet.

Bland annat så passade grisen inte in livsstilen då många levde som vandrande från plats till plats och levde som nomader. En annan anledning var att grisen varken ger mjölk, ost, ull el kan bära laster. Många muslimer äter inte nötkött om det inte är halal-slaktat, alltså slaktat i Allahs namn och med (av en imam som) vänt djuret mot Mekka.

Detta ska helst göras av en muslim (en imam), men det kan också göras av en jude eller en kristen. Andra kan tänka sig att äta vårt svenska kött och tycker att det är tillräckligt att de själva uttalar (Guds) Allahs namn när de äter köttet. Halal-slakt innebär också att djuret snittas i halsen så att så mycket blod som möjligt rinner ut.

Enligt Koranen bor själen i blodet och ska därför tillbaka till jorden som är källan till allt liv. Ett mer praktiskt skäl kan vara att köttets hållbarhet ökar om blodet är borta. I Sverige bedövar djuret så att det blir medvetslöst under blodavrinningen vid Halalslakt.

 • Öttet får inte slaktas på samma ställe som grisar eller packas med oren förbjuden föda.
 • Ett problem med halal-slaktat kött på svenska slakterier är att de oftast förekommer grisslakt på samma ställe.
 • Man kan utgå från att importen av rituellt slaktat kött till Sverige är stor.
 • Att handla mat Att leva enligt islam kan vara ganska krångligt när det kommer till mat.

Förpackade produkter har ofta en innehållsdeklaration, men även om man kan läsa alla tillsatser ingår kan det ändå vara svårt att avgöra ursprunget. Vissa till synes “oskyldiga” matvaror innehåller grisfett eller tillsatsämnen som framställs ur grisfett och en hel del livsmedel innehåller lite alkohol.

Alkohol används ibland för att lösa tillsatser men då i försvinnande liten mängd. Matoljor är ofta helt vegetabiliska liksom många bordsmargarin. Smör innehåller inga tillsatser och görs bara på komjölk. I bak- och hushållsmargarin kan dock animaliskt fett förekomma. Ister är grisfett och det används ofta i köttprodukter, bröd och bakverk.

Gelatin som används i en del magra matfetter, vissa godissorter och efterrätter kommer som regel från grissvål. Löpen i osten kommer ofta från kalv men ibland från gris. Tillverkaren eller den som förpackat livsmedlet vet besked. För att läsa mer om tillsatser, besök Livsmedelsverkets hemsida Konsumetinfo /Matkulturer.

 • Att laga mat Allt fler handlare tar in varor och produkter som svarar upp mot muslimens behov.
 • Den bästa inköpskonsulten är ofta kunderna själva.
 • I muslimsk matlagning ska det helst vara mycket grönsaker, kryddväxter, baljväxter.
 • Och gärna tomatsås.
 • Med kött till, blir det matiga och goda soppor eller grytor.

Gärna med en färsk sallad eller grönsaksinläggning därtill, även om många muslimer tar intryck av det svenska köket och använder grädde eller smör. Som regel används oljor i matlagningen, tex. olivolja och majsolja. Den vanligaste efterrätten är färsk frukt som apelsiner, vattenmelon eller druvor.

Kan muslimer äta bläckfisk?

MAT & RELIGION – Mat har olika betydelse för människor beroende vad de har för religion. Här kan du läsa lite mer kring de olika religionerna, deras högtider och hur val av mat påverkas av den religion eller kultur som man efterlever JUDENDOM De regler som finns kring maten kallas för kashrut. Den mat som är tillåten kallas för kosher medan den mat som är förbjuden kallas för treifa, Det hela styrs av texter från bibeln. En troende jude får enligt dessa texter äta vegetariska livsmedel och kött från växtätande djur förutsatt att djuret ska ha helt kluvna klövar och idissla.

På grund av detta äter judar exempelvis inte hare, häst eller gris. De äter inte köttätande djur, skaldjur, fiskar utan fenor eller fjäll (bläckfisk, ål). Fisk, ägg och vegetabilier går däremot bra. För att kött ska bli kosher slaktas djuret så att allt blod rinner ut eftersom blodet anses rymma själen.

En speciell person välsignar slaktlokalen och slaktar djuret genom att skära av halspulsådern. Därefter tvättas djuret och så avlägsnas ischiasnevern och det tolfte revbenet och sedan tvättas köttet igen. Det finns vissa andra “regler”. Kött äts inte tillsammans med mjölk. KRISTENDOM I världen finns ungefär 2 miljarder kristna och det är den största religionen i världen. Nattvarden är en rit i kyrkan. När prästen ger församlingen oblaten (en brödbit som är som ett tunt kex) säger han/hon “Kristi kropp för dig utgiven”, när prästen ger vin säger han/hon “Kristi blod för dig utgjutet”.

 • Brödet symboliserar Jesus kropp och vinet hans blod.
 • Jesus upphävde många av de regler som judarna hade i gamla testamentet bland annat förbud mot viss mat.
 • ​ Protestanter har idag inga matföreskrifter.
 • Vissa katoliker fastar på onsdagar och fredagar och då är kött förbjudet.
 • De mest rättrogna fastar på askonsdagen och långfredagen.

Den stora fastan sker 40 dagar från fettisdagen fram till midnatt på påskafton. Den lilla fastan är från första advent till och med julafton. Under dessa perioder äter man endast ett ordentligt mål mat om dagen som inte får innehålla kött. Under fastan ska man vara återhållsam och det är ett sätt för människorna att fokusera på Gud.

Den grekiska och ryskortodoxa kyrkan har också fastan som en central del. De som främst följer “reglerna” är de som bor i kloster. Precis som katolikerna fastar de före påsk och jul. En skillnad är att de inte äter fisk heller under fastan. Veckan innan påskfastan festar man men både kött och andra godsaker som de sedan inte får äta under fastan.

När fastan är över serverar man en stor festmåltid med flera olika rätter. ISLAM Halal är ett begrepp som inte bara handlar om mat men i matsammanhang kan man säga att det handlar om vilken mat som är tillåten. Förbjuden mat är enligt Islams heliga skrift, koranen:

“kött av självdöda djur, blod, svinkött och sådant kött som har slaktats i ett annat namn än Guds, samt vidare kött av djur som strypts, kvävts eller dödats genom ett hårt slag eller som fallit utför ett stup eller stångats ihjäl eller rivits av ett rovdjur”

” En av de främsta kriterierna för att köttet skall vara tillåtet att äta är att det har slaktats enligt islamisk sed. Ett djur kan inte ätas om det har självdött, strypts, slagits medvetslöst, fallit huvudstupa, spetsas av ett horn eller fällts av vilda djur.

För att köttet skall vara tillåtet att äta måste det slaktats med ett snitt över halsen djupt nog att nå luftstrupen, matstrupen och karotidartärerna, utan att ryggmärgen skärs av.” (Källa http://islam.se/halsa/halalslakt) Rättrogna muslimer varken dricker, säljer eller serverar alkohol. Ramadan är en av islams fem pelare.

Ramadan infaller den nionde månaden i den islamska kalendern. Eftersom kalendern skiljer sig från den västerländska så kan Ramadan infalla under alla årstider. Under ramadan är det förbjudet att äta, dricka och röka. När solen gått ner äter man en stor måltid. HINDUISM Hinduer äter normalt inte kött eftersom de har stor respekt för allt levande. Därför är många vegetarianer även om vissa äter både ägg, fisk och kött. Eftersom kon är helig och symboliserar liv och rikedom äter de inte nötkött och kons mjölk anses vara väldigt nyttig och ren. Inom hinduismen är alkohol inte tillåtet. BUDDHISM För alla troende buddhister gäller levnadsreglerna: inte döda, inte stjäla, inte leva i sexuell omoral, inte ljuga samt inte berusa sig. Många buddister föredrar vegetarisk mat eftersom de har stor respekt för allt levande och vissa inte gillar idén att ett djur ska dödas för att bli föda.

Får man äta haj inom islam?

Eftersom hajar är fiskar och alla fiskar är halal, är även hajar halal.

Är fisk halal?

Dhabiha är slakt enligt islamisk lag. Enligt sharialagen skall djurslakt följa en föreskriven metod för att köttet blir halal, Inom Islam kallas muslimsk slakt dhabh eller dhabiha och på svenska halalslakt eller skäktning, Slakten utförs genom att slaktaren gör ett horisontellt snitt genom större delen av djurets hals så att alla de fyra stora blodkärlen i halsen skärs av samtidigt.

 • Blodtrycket i hjärnan skjunker då till noll inom ett par sekunder.
 • Den syrebrist som då uppstår i hjärnan (hjärnanemi) gör att djuret helt tappar förmågan att förnimma.
 • Två karotida artärer som tillför syresatt blod till hjärnan och två vener (jugularis) som transporterar blod ifrån hjärnan tillbaka till hjärtat genomskärs tillsammans med vagusnerven.

I Koranen nämns slakt av djur, men inte av havsdjur, eftersom fiske från havet redan är halal. (Enligt vissa hadither är dock inte alla havsdjur halal.)

Vad får muslimer inte äta och dricka?

Religioner –

Hinduismen Inom hinduismen är det tillåtet att äta alla vegetabiliska livsmedel och även mjölk, mjölkprodukter och ägg. Eftersom kon är ett heligt djur inom hinduismen, finns ett förbud mot att äta nötkött. Renläriga hinduer äter varken kött eller fisk. Vegetarianism och fasta förekommer också liksom i buddismen. Islam Inom islam är alla vegetabilier och alla produkter från havet tillåtna. Det kan dock finnas förbud mot havsprodukter utan fenor och fjäll. Kött från idisslande och växtätande djur är tillåtna om de är rituellt slaktade, halalslaktade. Gris- och blodprodukter är inte tillåtna. Islam förbjuder alkohol. De flesta muslimer fastar under ramadan, vilket innebär att man inte äter, dricker eller röker under dagtid, från gryning till solnedgång under en månad. På natten äter man då två större måltider, strax efter solnedgång och strax före gryning. Judendomen Inom judendomen äter man kött från idisslande växtätande djur. Man äter inte gris- och blodprodukter eller fiskar utan fenor och fjäll. De judiska matreglerna heter Kosher. Enligt dessa får man inte blanda mjölk och köttprodukter. I ett kosherkök finns två uppsättningar porslin och kokkärl, en för mjölkprodukter och en för köttprodukter. Fasta förekommer. Ortodox kristendom Inom ortodoxa kristendomen förekommer inga matförbud. Däremot förekommer fasta då man undviker matfett, vin och ibland kött, och äter en mindre mängd mat under vissa dagar. Fasta förekommer på detta sätt, på onsdagar och fredagar samt 20 dagar före jul och 40 dagar före påsk. Taoismen Inom taoismen förespråkas harmoni mellan två föreställningar som står emot och kompletterar varandra, yin och yang. Därför undviker vissa grupper ibland att äta vissa livsmedel under speciella perioder. Vissa tillstånd, till exempel graviditet, barnafödande, cancersjukdom och ålderdom är yin och balanseras genom att äta mer yang-livsmedel. Högt blodtryck, infektion och förstoppning är yang och balanseras med yin-livsmedel. Ofta anses ålderdomen vara en period då man inte bör äta livsmedel med alltför kraftig smak, som vitlök, chili, stekt eller friterat kött. Uppfattningen om vilka livsmedel som kan vara till nytta eller skada, varierar mellan olika kulturer.

Måste alla muslimer äta halal?

Halalslakt är tillåten om djuren är bedövade – I Sverige är det tillåtet att slakta djur enligt den muslimska metoden halal om djuren är bedövade. En bedövnings­metod som accepteras av många muslimer är att bedöva djur med el. Metoden används ofta vid vanlig slakt av fjäderfän och får.

Det är alltså möjligt att halalslakta fjäderfän och får i Sverige utan att bryta mot djurskyddsreglerna. Nötkreatur kan inte bedövas med el, utan de måste alltid bedövas med bultpistol eller motsvarande innan djuret avblodas. Den metoden accepteras av vissa muslimska grupper, eftersom bedövning med bultpistol inte leder till att hjärtat omedelbart stannar.

Enligt dessa grupper kan alltså nötkreatur halalslaktas i Sverige.

Är räkor haram islam?

Exempel på Halal i det muslimska köket är frukt, grönsaker, kyckling och nötkött. Griskött och skaldjur är däremot inte tillå- tet att äta eftersom det enligt Koranen är ‘orent’. Om något inte är tillåtet att äta kallas det Haram.

Får muslimer äta blodpudding?

Islam – I islam är blodmat förbjudet enligt Koranen : “Vad Han har förbjudit er är kött av självdöda djur, blod och svinkött och sådant som offrats åt en annan än Gud. Men den som tvingas – inte den som av trots överträder eller som går längre – begår ingen synd.

Får muslimer äta lever?

I tidigare artiklar har Klas Grinell tagit upp flera exempel på nutida, hermeneutiskt inriktade och progressiva rörelser inom Islam, en religion som annars ofta framställs som bokstavstrogen och traditionalistisk. I denna tredje artikel ger han exempel också på ekologiska och djurrättsinriktade strömningar inom dagens Islam.

E n av islams fem obligatoriska grundpelare är fastan ( sawm ) under månaden ramadan, En av fastans viktiga funktioner är att den sätter fokus på hur och vad vi människor äter och dricker. En ganska banal konsekvens av det är att det blir konstigt att tala om islam som en kultur och om muslimer som någon slags etnisk grupp.

Islam levs och praktiseras ju runt om i hela världen. Matvanor, råvaror och maträtter varierar därmed mer mellan olika regioner än mellan olika religioner. Det finns ingen muslimsk mat. Däremot finns det viss mat som inte är muslimsk, eftersom den inte är tillåten ( halal ),

 1. I Koranen återfinns förbuden att äta blod, kött från självdöda djur, fläskkött och kött som offrats till hedniska gudomar på fyra ställen (2:173, 5:3, 6:145, 16:115).
 2. Från förbudet att äta blod har också förbudet mot att äta lever och mjälte härletts.
 3. Därifrån kommer också påbudet att bara äta kött från djur som slaktats med skäktning,

Dessutom ska djuret då vändas mot Mecka, och när det dödande snittet görs ska en bön uttalas ( bismillah ). Vid jakt kan det vara svårt att döda djuret på detta sätt, varför senare uttolkningar kommit fram till att halalslakten kan ersättas genom att bönen uttalas när det dödande skottet sänds iväg.

 1. Under vallfärden är det däremot förbjudet att jaga och äta viltkött (5:1, 5:95).
 2. I Koranen finns också en uppmaning om att avstå från att dricka vin (5:90-91).
 3. Fastan handlar emellertid inte bara om att avstå från annars tillåten mat, den ska också ge tillfälle till reflektioner över vad vi kan ta för givet och inte.

Enligt gängse tolkningar av sharia har muslimerna ett gemensamt ansvar för att förvalta och skydda naturresurser som vatten och skogar. Allt levande ska behandlas med respekt och det är förbjudet att döda något levande väsen för slösaktiga eller onödiga syften.

 1. Halalslakten framhålls ofta som ett sätt att skapa en andlig relation mellan människor och djur.
 2. Vi ska visa tacksamhet och respekt för det liv som offras för att vi ska få mat.
 3. Under månaden ramadan ska man inte bara fasta, man ska också läsa Koranen.
 4. Den sjätte suran i Koranen heter Boskapen ( al-An’am ).

I dess 38:e vers står: Det finns inte ett enda av markens djur, inte en fågel som bärs av sina vingar, som inte bildar samhällen liksom ni själva; ingenting har Vi förbisett i Vårt beslut. Och till sist skall de samlas åter till sin Herre.” (översättning: Muhammed Knut Bernström) D juren är alltså inte människans resurser, de är egna samhällen som lyder under samma Herre som människorna.

 1. Hur ska då relationerna mellan dessa olika samhällen se ut? När och hur har människan rätt att använda andra djur för sina syften, rent av döda dem för att få näring? Det är frågor som fått förnyad aktualitet i miljöförstöringens tid och som debatteras flitigt.
 2. En ofta citerad sentens som tillskrivs profeten Muhammed säger att “Den som är vänlig mot Guds varelser, är vänlig mot sig själv.” I en annan profettradition ( hadith ) berättar Muhammed om hur en man klättrar ner i en brunn för att i sin sko ta upp vatten till en törstig hund.

Hans följeslagare frågar då om Gud belönar även goda gärningar mot djur, varpå profeten svarar att “allt gott ni gör mot en levande varelse får sin belöning” ( Sahih Bukhari 41:557, 45:656). Utifrån dessa och andra uttalanden från profeten Muhammed framgår att djuren ska behandlas väl.

Den inflytelserike samtida muslimske författaren Tariq Ramadan har kritiserat samtida uttolkare av sharia för att reducera halal till teknikaliteter kring själva slakten, att alltför ofta fastna i detaljer kring hur slakten ska gå till, till exempel om man får bedöva djuret före skäktningen, och kring frågor om vem som kan utföra halalslakten.

Poängen med att helga slakten till Gud är enligt honom att påtala respekten för allt annat levande och att så långt det är möjligt undvika lidande såväl under livet som vid dödandet. Då räcker det inte att inrätta ett halal-slakthus. Den moderna djurindustrin lever inte upp till islams etiska regler, menar Tariq Ramadan. Klicka på omslaget för att läsa ett utdrag ur boken Även Ibrahim Abdul-Matin, Director of community affairs vid New York Department of Environmental protection och författare till boken Green Deen: What Islam teaches about protecting the planet, menar att halal för att leva upp till de etiska krav som formuleras av Koranen måste vara kött från frigående djur uppfödda på naturligt foder.

Han framhåller också att profeten Muhammed inte åt kött särskilt ofta, och främst när han blev bjuden. Kanske är kött inte menat att vara vardagsmat, frågar sig Abdul-Matin. Den kalifornienbaserade predikanten Hamza Yusuf framhåller i diskussion om islam och vegetarianism att kalifen Umar ska ha sagt att man bör passa sig för kött då det liksom vin kan leda till beroende.

Umar tillät köttätande högst var annan dag. Hamza Yusuf menar också att de första generationernas muslimer ( salaf ), vars exempel är det mest föredömliga, kan kallas semi-vegetarianer eftersom de bara åt kött vid speciella tillfällen. Samtidens köttbaserade diet har alltså inte stöd i islams tidiga exempel.

 • Genom att äta kött mer sällan har alla råd att köpa dyrare, men värdigt producerat kött, menar Ibrahim Abdul-Matin som också har varit drivande i Brooklyns stadsodlingsrörelse och nu arbetar för att stödja marknader för lokalproducerad mat i New York.
 • I Green Deen utvecklar Abdul-Matin en bas för ett miljöengagemang som utgår från ett antal grundläggande islamiska principer som alla visar att ett gott liv är ett liv som inte inkräktar på den övriga skapelsen.
You might be interested:  När Ska Man Äta Skaldjur?

Gud och hans skapelse är en ( tawhid ), där finns inte någon uppdelning mellan natur och kultur, mellan objekt och subjekt. Allt är ett. Allt i skapelsen innehåller, liksom Koranen, tecken ( ayat ) från Gud. Att förstöra naturen är att utplåna dessa Guds tecken. Bahram Gur – Jakt (detalj) M en låt oss återgå till djuren. Koranforskaren Sarra Tlilli menar att Koranen inte gör någon absolut skillnad mellan det hon väljer att kalla mänskliga djur och andra djur. Som tidigare citerats sägs i Koranen att även andra djur bildar samhällen.

Den muslimska fastan är till åminnelse av att Gud, “för att ge människorna vägledning i månaden Ramadan uppenbarelsen av Koranen” (2:185). Tlilli lyfter fram att det handlar just om en uppenbarelse till människorna. Det framhålls på andra ställen att också alla djuren beror av Gud (11:6), och att det finns mycket som människorna inte förstår (17:85).

Det är därför rimligt att anta att Koranen begränsar sig till att tala om det som människorna kan förstå och har behov av, och att andra djur kan ha andra relationer till Gud som vi inte känner till, menar Tlilli. Utifrån att alla icke-mänskliga djur enligt Koranen prisar Gud framstår människan som sämre än de flesta, eftersom bara ett fåtal människor vid den tiden prisade Gud.

I Koranen finns också en berättelse om hur människorna lärde sig att begrava sina döda av en korp (5.31). De allra flesta koranexegeter i den breda traditionen har påpekat att även om människan har rätt att äta kött så är det inte någon religiös plikt. Naturligtvis har det i denna, liksom i nästan alla frågor, funnits många olika och motstridiga hållningar.

En faktor var att manikeismen, med utgångspunkt i ett avståndstagande från allt åsamkande av smärta, förespråkade vegetarianism. Manikeism kallades i muslimsk tradition för dualism, vilket var en motsats och utmaning till den centrala läran om enhet ( tawhid ).

Vägran att äta kött framstod därmed i vissa sammanhang som potentiellt kätterskt. En annan faktor i sammanhanget är att eid al-adha, som är en av de centrala muslimska högtiderna, består av djuroffer. Den store 1100-talsteologen Fakhr al-Din al-Razi, till exempel, såg det som ett problem att människan åsamkade smärta hos de djur som de utnyttjade, inte bara genom att döda och äta dem utan också genom att hålla dem som lastdjur och liknande.

Han avfärdade både dem, som menade att djur på grund av sin natur inte kände smärta, och dem som menade att Gud såg till att de inte kände smärta när de dödades. Alla observationer talade för att djur känner smärta och etiken är tydlig med att människan bör undvika att utsätta andra för lidande.

Men det finns undantag, och människan har givits rätt att äta djur. Därifrån kommer al-Razi till slutsatsen att de djur som underställer sig människornas behov och låter sig dödas belönas för detta i paradiset. Även djuren kommer alltså till paradiset. På websiten HalalMedia berättar Dawood Yasin, som studerat vid Zaytuna College i Kalifornien, varför han jagar sitt eget vilt med pilbåge.

Reportaget handlar om en bred rörelse inom islam i USA som i likhet med Tariq Ramadan lägger ekologiska aspekter i begreppet halal och kräver en förändrad matproduktion. Barhram Guhr – pilbågsjakt (detalj) Yasins argument kring varför han valt att jaga sitt eget vilt är inte helt olikt det som Helena Granström framförde i Expressen 2016 under den för många provocerande rubriken “Därför måste vi klara av att döda ett djur”.

 1. För att förstå att döden är livets mest grundläggande förutsättning måste vi möta den.
 2. Ja, rent av ta ansvar för att vårt liv ofrånkomligen beror av andras död.
 3. Att avskärma sig från dödandet är förljuget och riskerar få oss att tro att vi är godare än vad vi är.
 4. Granström hänvisar till författaren Derrick Jensens beskrivning av tagandet av liv som en existentiellt väsentlig handling.

Vi är ansvariga för det lidande vi åsamkar andra, eller som vi genom att äta kött låter någon annan åsamka någon. Det måste vi stå för och lära oss leva med. Sara Tlillis slutsats utifrån det hon kallar för sin ekocentriska läsning av Koranen blir att mänskliga djur, liksom rovdjuren, är skapade med en rätt att äta andra djur, men också med ett unikt ansvar för resten av skapelsen i och med det förvaltarskap ( khalifa ) som Gud lagt på människorna.

I detta förvaltarskap ingår dels att inse sina egna begränsningar, dels att respektera de andra djurens unika och egna relation till Gud och deras särskilda roll i skapelsen. Människorna och djuren lever i en slags symbios där vi är ömsesidigt beroende av varandra och den övriga skapelsen. Fram till det ögonblick då vi i Guds namn utsläcker djurets liv ska vi behandla det med lika stor respekt som allt annat levande, mänskligt eller inte.

Och vi måste ta fullt ansvar för de liv vi utsläcker. Denna insikt måste ofrånkomligen leda till ett annat liv mer i samklang med naturen och därmed till ett engagemang mot klimatförändringar och miljöförstöring. En slutsats som lett Sarra Tlilli till djurrättsrörelsen, Ibrahim Abdul-Matin in i New Yorks byråkrati, och Hizb ut-Tahrir till att försöka skapa ett islamiskt kalifat.

Får muslimer göra lumpen?

Kan jag göra militärtjänst även om jag är muslim och inte äter griskött? – Quora. Jag gjorde ‘ lumpen ‘ med två muslimer, det var inga problem. Nu var de väl inte hårt religiösa någon av dem utan ungefär som gemene svensk är kristna.

Får muslimer äta renkött?

Publicerat onsdag 22 december 2010 kl 13.56 Ryssland planerar att exportera renkött till den Arabiska halvön. Shejker i Qatar ska ha blivit överraskade då de fick veta att renkött kan ätas av muslimer. Bakgrunden till detta är att en guvernör från den arktiska Yamal-regionen i Ryssland åkte till Qatar för samtal om investeringar.

I Yamal finns inte bara stora gasfyndigheter, utan också det renskötande urfolket nenetser. Samtalet kom därför även att handla om renar och enligt nyhetsbyrån Reuters frågade en av shejkerna guvernören om renkött är halal, alltså tillåten för muslimer. Halalkött är kött som slaktats efter vissa särskilda regler som finns inom islam.

Enligt Reuters blev shejkerna överraskade då de upptäckte att det finns en typ av kött som de inte har prövat och som kan ätas av muslimer. Då guvernören kom hem till Yamal fick det statliga rendriftssällskapet besked om att ordna en rituell slakt och producera tusen lådor med halal-renkött, skriver NRK Sámi Radio på sin hemsida.

Är mjölk halal?

Livsmedel – Begreppet halal förknippas bland annat med reglerna om tillåtna livsmedel. Muslimer har en reglerad livsföring och all mat skall vara halal (tillåten). Förbjuden (haram) mat är bland annat “kött av självdöda djur, blod, svinkött och sådant kött som har slaktats i ett annat namn än Guds, samt vidare kött av djur som strypts, kvävts eller dödats genom ett hårt slag eller som fallit utför ett stup eller stångats ihjäl eller rivits av ett rovdjur.” Kött från djur som inte har slaktats på föreskrivet sätt (medan det var vid liv) är även förbjudet liksom kött från djur som slaktats på hedniska offeraltare.

Vilket godis kan muslimer äta?

Islam och matregler – Koranen förbjuder sina följare att äta fläsk, blod samt kött som inte har slaktats efter islamiska regler. Även gelatin är tillverkat av griskött och är därmed förbjudet, så det gäller att kolla på innehållsförteckningen på till exempel gelégodis.

Alkohol är också förbjudet i den islamiska tron. Den islamiska heliga månaden Ramadan påverkar vardagens måltider. Under Ramadan utövar friska, vuxna muslimer en religiös fasta. Under den månaden äts och dricks vatten endast mellan solnedgång och skymning. Tiden för Ramadan bestäms av den islamiska kalendern, så när den infaller skiljer sig därför från år till år.

I Sverige är det utmanande att fira Ramadan på sommaren och på vintern, så många muslimer följer istället solen i Mecka eller i det närmaste muslimska landet, Turkiet.

Är räka ett skaldjur?

Skaldjur

It appears that your browser has cookies disabled.The website requires your browser to enable cookies in order to login.Please enable cookies and reload this page.

Skaldjur är ett ord som används i köket och även av fiskeribranschen. Det syftar till vattenlevande ryggradslösa djur med någon form av hårt yttre skal. Skaldjur kan delas in i två grupper. Kräftdjur till exempel kräfta, krabba, räka och hummer och blötdjur som till exempel musslor, snäckor och bläckfisk.

 • Vi känner till att fisk är nyttigt och bra för vår hälsa, men även skaldjur är maxade med nyttigheter.
 • Äter du skaldjur regelbundet får du i dig massor av vitaminer, mineraler och protein.En havskräfta som exempel är oerhört rik på selen.
 • Selen är en antioxidant som skyddar mot fria radikaler och behövs för nervsystemet, ämnesomsättningen och immunförsvaret.

Även proteininnehållet är högt, fullt jämförbart med nötkött, så njut och frossa. Nu är ju dessutom det svenska fisket MSC-certifierat, vilket betyder att det fiskas på ett hållbart bestånd. Före 1960-talet fanns det inga signalkräftor i svenska vatten.

 1. Den planterades ut i sluten av 60-talet för att öka på beståndet av kräftor eftersom vår svenska flodkräfta kraftigt minskat i antal på grund av kräftpest.
 2. Tyvärr har det visat sig att signalkräftan kan bära kräftpest utan att själv bli så sjuk, men smittar däremot flodkräftan som inte klarar sjukdomen lika bra.

Numer finns det restriktioner vid inplantering av signalkräfta. Fiskhallen har fantastiska vattentankar där olika skaldjur tas om hand på absolut bästa sätt. Vi har kungskrabba, ostron (olika sorter), havskräftor, hummer (olika ursprung), vongolemusslor och ibland kammusslor i tankarna Kamtjatkakrabban, Kungskrabba eller Stalinkrabba som den också kallas efter att den på 60-talet planterades in i Murmansk och sedan dess spridit sig längst norska kusten hela vägen ner till Lofoten, är en kung på havsbotten.

 • Den kan leva ända ner till 1000 meters djup.
 • En allätare som lätt tar över kvarteret från andra arter när den breder ut sig.– Den är ett rovdjur som skrapar rent hus där den går fram, säger Ronny Söderqvist inköpare på fiskhallen Sorunda.Men den är beroende av en viss salthalt och det verkar hindra den för att ta sig ner till den svenska västkusten.Ronny köper in skaldjuren från olika leverantörer i flera länder.

Inköpen styrs av säsonger, pris och kvalitet. Genom åren har Ronny etablerat ett brett kontaktnät i branschen. – Säsongen för den svenska hummern börjar i slutet av september, säger Ronny och förklarar att under sommaren har han köpt hummer från Skottland och Frankrike.

Vad säger islam om djur?

Änglarna tycker inte om hundar som vistas inomhus – Sedan barnsben har vi blivit lärda att djuren enligt islam bör behandlas väl. Det berättas att en kvinna kom till paradiset för att hon gav en törstig katt vatten. En annan fick en plats i himlen för att hon hade gett mat till en utsvulten hund – även om hon hade dåligt rykte och hade strulat till det för sig. Är Det Haram Att Äta Skaldjur Bild: Mostphotos hund,Hundar,bett,Bita,aggressivitet,attacker,anfall,Varningsskylt,Varning,hundbett Hundar är framför allt vakt- och jakthundar. De får med andra ord lov att stanna utomhus, och därför betraktas de också som smutsiga, eller “orena” som min faster säger.

 • Detta gäller framför allt tikarna, eftersom de har mens Det sägs att änglarna gör stora lovar runt ett hus där man har en hund inomhus, och att man inte heller kan be i huset.
 • Hunden är inte ren, och renhet är en av grundstenarna i religionen.
 • Av någon anledning anses inte katter vara smutsiga.
 • Atternas hemvist duger bra för änglarna och bönerna går inte förlorade även om katten spinner vid ägarens fötter under bönestunden.

Detta kanske beror på att katten håller sig ren på egen hand.

Får muslimer dricka mjölk?

Judendomen – Judarna följer Gamla testamentets bestämmelser angående mat. Gamla testamentet tillåter alla vegetariska livsmedel för människan, men man får inte äta vilket kött som helst – bara köttet från vissa växtätande djur. Reglerna är mycket klara.

De ska vara idisslare och ha delade klövar. Därmed sorteras svinen bort, eftersom de inte är idisslare. Det är dock inte på grund av hygieniska skäl (exempelvis trikinfaran), som de flesta tror, utan på grund av bråk mellan de nomadiserande israeliterna och bofasta bönder för ca 5 000 år sedan. De bofasta bönderna hade grisar och därmed blev judarnas förbud mot att äta svinkött en symbol i kampen om makten.

Andra regler i Gamla testamentet är att fiskar ska ha fenor och fjäll. Då är ål förbjuden. Skaldjur är också förbjudna. Djur ska slaktas på ett visst sätt om rättrogna judar ska äta köttet. Djuren får inte vara bedövade då de slaktas. Vid slakten ska en speciellt utbildad person göra ett skarpt snitt över djurets strupe.

 1. Blodet får därefter rinna av djuret som dör mycket snabbt.
 2. Denna slaktmetod kallas för skäktning, och den är förbjuden i Sverige.
 3. Innan köttet tillreds ska det läggas i saltvatten för att fullständigt befrias från blod.
 4. Blodet anses synonymt med själen eller livet.
 5. Ött som fortfarande innehåller blod kommer från djur som inte anses vara fullständigt döda.

Tillåten mat kallar judarna för kosher och förbjuden mat för treif, Man får inte blanda kött och mjölk. Om man nu nödvändigtvis måste döda ett djur för att äta det, ska man inte vara så okänslig att man “kokar det dess moders mjölk”. Därför får man inte blanda mjölk (eller mjölkprodukter) och kött i samma måltid.

Får muslimer dricka kaffe?

Är kaffe och te halal? Spelar koffeinhalten någon roll? – Drycker som te och kaffe innehåller koffein. Som tur är anses koffein i allmänhet inte vara berusande. Till skillnad från droger och alkohol ses det bara som en mild stimulant. Kaffe har dock varit kontroversiellt i det förflutna.1511 deklarerade Meccas guvernör Khair Beg att det var syndigt.1542 blev kaffe tillåtet igen av den ottomanske sultanen Selim.

Får muslimer dricka vatten under ramadan?

Hur länge pågår fastan under ramadan? – Under de 29-30 dagarna som ramadan pågår ska alla rättrogna muslimer fasta varje dag. Från att solen går upp tills den går ner avstår du från att äta och dricka. Om du är sjuk, äldre, gravid, diabetiker eller menstruerar behöver du inte fasta. Att fasta under ramadan är en av de fem pelarna inom islam.

Är ICA Basic halal?

Ica-kyckling halal-godkänd Är Det Haram Att Äta Skaldjur Det har länge varit svårt att hitta halal kött och kyckling i svenska butiker, men långsamt verkar det gå åt rätt håll. På Willys har man sedan en tid tillbaka kunnat hitta både halal korv, mortadella, salami, kyckling och köttfärs. Nu senast går det även att hitta halal-godkänd kyckling på ICA.

 1. Observera att den här artikeln uppdaterades med ny information baserad på information från ICAs kundtjänst den 20 Januari 2013.
 2. Icas egna kycklingfiléer (se bild nedan) är slaktad i Danmark och klassas som “Halal-godkänd”.
 3. Enligt ICAs kundtjänst innebär detta: Halal betyder “tillåten mat” och många muslimer äter bara halalslaktat kött.

Halalslakt innebär att varje djur ska slaktas i Allahs namn vänt mot mecka under bön. Slakten ska utföras av en troende muslim. I vissa fall är halalslakt kopplat till att djuret slaktas utan bedövning. Slakt utan bedövning är förbjudet enligt svensk lagstiftning.

Att alla djur bedövas före slakt är också ett mycket viktigt och grundläggande krav vi på ICA ställer på leverantörer av kött utanför Sverige. Det finns inga krav på att märka ut om ett kött är halaslaktat eller inte men vi har var att göra detta på vår ICA Basic kyckling eftersom vi märker att det finns kunder som efterfrågar detta.

Detta kött har alltså slaktats på ett Halalgodkänt sätt samtidigt som den följer svensk lagstiftning och därmed säkrar att djuret har behandlats väl och bedövats före slakt. Är Det Haram Att Äta Skaldjur Är Det Haram Att Äta Skaldjur Källa: ICAs kundtjänst, e-postkonversation den 18 Januari 2013. : Ica-kyckling halal-godkänd

Vilka djur är halal?

Märkt och omärkt – Enligt EU:s slaktförordning (3) får medlemsstaterna tillåta slakt utan bedövning av religiösa skäl. Det saknas statistik över hur många djur som slaktas utan bedövning, eftersom EU-kommissionen inte kräver att medlemsländerna rapporterar in antalet.

 • De europeiska länder som kräver bedövning innan all slakt, även så kallad religiös slakt, är Sverige, Norge, Danmark, Island, Schweiz och Slovenien.
 • 4) Kött från djur som dödats utan bedövning kan vara märkt som halal eller kosher i butikerna, men det kan också vara omärkt.
 • Ött från de djur som slaktats utan bedövning behöver inte märkas på något särskilt vis.

Det betyder i praktiken att allt kött, inklusive det som importerats till och säljs i Sverige, som kommer från länder där slakt utan bedövning förekommer kan vara kött från obedövade djur. (5) Den som äter kött utan att vara säker på att det kommer från ett land där djur måste slaktas med bedövning, äter med stor sannolikhet kött från djur som slaktats obedövade.

Vad säger muslimer när de äter?

Undervisningstips –

Titta på den muslimsk måltid på video.

Till exempel i Yles Arkivet finns en video om ramadan.

Diskutera de tankar som videon väckt.

Läs texten i läroboken och gå igenom den så att även de som inte har så starkt språk förstår den.

Diskutera mat och matvanor, till exempel älsklingsrätter, och att äta tillsammans eller ensam.

Dela in eleverna i grupper och ge varje grupp en berättelse. I berättelsen går allt fel: man har glömt att tvätta händerna, man glömmer att säga al hamdulillah när man börjar äta och så vidare. Det är elevernas uppgift att rätta berättelsen så att allt går rätt.

Som hemläxa ber varje elev hemma om ett matrecept som hör till den egna kulturen. Läraren skriver rent recepten och eleverna ritar bilder. På så sätt får islamgruppen en egen halal-kokbok som kopieras åt alla elever.

“Förbjudet för er är kött av självdöda djur och blod och svinkött och sådant kött som har slaktats i ett annat namn än Guds; vidare kött av djur som strypts eller kvävts eller dödats genom ett hårt slag eller som fallit utför ett stup eller stångats ihjäl eller rivits av ett rovdjur – om ni inte har slaktat djuret på föreskrivet sätt medan det var vid liv – och djur som slaktats på hedniska offeraltare.” Koranen 5:3

“Vi har sannerligen visat Adams söner stor heder. Vi har gjort det möjligt för dem att färdas över land och hav och försörjt dem med god och hälsosam föda och gynnat dem framför många av de andra varelser som Vi har skapat.” Koranen 17:70

I traditionen uppmanas muslimerna att äta tillsammans, eftersom det är en välsignelse att äta tillsammans. Till goda seder hör också att bjuda dem som finns i samma rum på mat. Den som ger hungriga mat belönas.

Vilka djur får man inte äta enligt islam?

Exempel på Halal i det muslimska köket är frukt, grönsaker, kyckling och nötkött. Griskött och skaldjur är däremot inte tillå- tet att äta eftersom det enligt Koranen är ‘orent’.

Är fågel halal?

För att ge svar på frågor och motverka att felaktig information sprids har vi samlat de vanligaste frågorna på ett och samma ställe. Vi vill att du som konsument alltid ska kunna känna dig trygg och informerad när du köper produkter märkta med den Gula Pippin.

 • Frågor och svar om märkningen Vad står Svensk Fågels märkning för? Vår märkning – Den Gula Pippin – garanterar att kycklingen eller kalkonen är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige.
 • Märkningen är också ett bevis på att fåglarna är uppfödda enligt strikta kvalitets- och kontrollprogram för djurvälfärd, djurhälsa och smittskydd där kraven är hårdare än svensk djurskyddslag.

Svensk Fågels bönder och företag ska dessutom sträva efter en hållbar uppfödning och produktion, därför är det till exempel inte tillåtet med fiskmjöl i fodret och majoriteten av bönderna har ett eget kretslopp på gården. Vilka får använda märkningen? Produkter som kommer från Svensk Fågels medlemmar får bära märkningen.

Medlemmarna består av kläckerier, uppfödare, fodertillverkare och slakteriföretag som ska vara godkända enligt programmen i hela värdekedjan. Kan andra än medlemmarna använda märkningen? Nej, endast de som är knutna till Svensk Fågel och uppfyller våra krav får använda märkningen. Du hittar alltid den Gula Pippin på produkter från våra medlemsföretag, och ibland också på produkter från mataffärernas egna varumärken.

Då betyder det att butiken har köpt in kycklingen eller kalkonen från någon av våra medlemmar. Vilka kan bli medlemmar i Svensk Fågel? Endast de som uppfyller Svensk Fågels krav och kontroller som rör djurhälsa, djurvälfärd och livsmedelssäkerhet kan bli medlemmar. Svensk Fågels medlemmar representerar 99,2 procent av matfågelproduktionen i Sverige.

 1. Vem kontrollerar att kraven uppfylls? För att garantera hög standard och livsmedelssäkerhet genomförs löpande kontroller.
 2. Ontrollerna omfattar djurvälfärd, djurhälsa och smittskydd för hela kycklingen och kalkonens liv, från uppfödningen på gården till lastning, transport och slakt.
 3. Veterinärer från Livsmedelsverket finns på plats på slakterierna för att inspektera fåglarna och se till att reglerna följs.

Resultaten från kontrollerna rapporteras årligen till myndigheter och en referensgrupp på Jordbruksverket som även består av representanter från Livsmedelsverket, Sveriges lantbruksuniversitet, SVA samt intresseorganisationer. Förutom dessa kontroller har Svensk Fågel anlitat ett oberoende ackrediterat kontrollorgan som gör ytterligare kvalitetskontroll i samband med lastning, transport och hantering på slakteriet.

 1. Ontrollerna är en viktig byggsten i Svensk Fågels kvalitetsarbete.
 2. För oss är förtroende viktigt och till skillnad från till exempel utländska aktörer nöjer vi oss inte med bra program – vi vill även kunna garantera att de krav som ställs följs Varför övergår ni inte till märkningen “Från Sverige”? Märkningen “Från Sverige” är endast en ursprungsmärkning som visar att produkten kommer från Sverige.

Vår Svensk Fågel-märkning ställer även krav på kvalitet och kontroll som rör djurhälsa, djurvälfärd och livsmedelssäkerhet i hela värdekedjan (se ovan). Varför har inte ekologisk kyckling eller kyckling med tillgång till utevistelse (free range) märkningen? Olika märkningar har olika krav.

Svensk Fågel har höga krav när det gäller smittskydd, på gårdsnivå innebär det bland annat att kycklingarna hålls inomhus. Fåglar som vistas utomhus löper större risk att drabbas av bakterier och smittor och uppfyller därmed inte Svensk Fågels krav om smittskydd på gården. Några av Svensk Fågels medlemsföretag säljer både Gula Pippin-kyckling och ekologisk eller free range-uppfödd kyckling, men det är alltså enbart produkter som uppfyller samtliga krav som får bära vår märkning.

Frågor och svar om halalslakt Är kyckling och kalkon från Svensk Fågels medlemmar halalslaktad? Det finns olika tolkningar av hur slakt ska genomföras för att bli halal, ett sådant exempel är bedövning av djur inför slakten. All kyckling och kalkon som bär Svensk Fågels märkning har bedövats före slakt enligt svensk djurskyddslagstiftning, som ställer mer långtgående krav på bedövning än vad EU-reglerna anger.

Inget av Svensk Fågels slakterier halalslaktar. Kolla efter Svensk Fågels märkning, Gula Pippin, på förpackningen, ser du den är kycklingen inte halalslaktad utan slaktad med långtgående krav på bedövning, enligt svensk djurskyddslag och Svensk Fågels djurskyddsprogram, allt enligt bästa djurvälfärdsstandard.

Svensk Fågels medlemmar arbetar i alla led enligt både svensk djurskyddslag och branschorganisationens egna kontrollprogram för att minimera smärta, skador och stress hos svenska kycklingar. Frågor och svar om uppfödning Hur gamla är kycklingarna när de kommer till gården? Kycklingarna kommer till gården när de är nykläckta.

You might be interested:  Vad Är Nyttigt I Fisk?

Till skillnad från däggdjur så har de en gulesäck som tillhandahåller dem den näring som den nykläckta kycklingen behöver. I stallet är det också uppvärmt och det finns fri tillgång till mat och vatten som kycklingen enkelt hittar till så fort de anländer till gården. Sitter kycklingarna i bur? Nej – det förekommer aldrig i Sverige.

Svenska bönder arbetar enligt världens striktaste djurskyddsregler, allt för att djuren ska ha det bra. Fåglarna växer upp i stora luftiga stallar där de kan sprätta fritt på en bädd av halm, flis eller kutterspån. De har fri tillgång till mat och vatten samt mörka perioder för vila.

Vad händer med tuppkycklingarna, avlivas de? Nej, inom svensk matfågeluppfödning görs ingen skillnad vad gäller kön, därför sker ingen avlivning av tuppkycklingar. Alla friska kycklingar tas tillvara och går till uppfödning hos bonden. Matfågeluppfödning skiljer sig därmed från äggproduktion med värphöns för konsumtionsägg, en annan bransch och produktionsform där mer information finns att få från branschorganisationen Svenska Ägg.

Kan kycklingarnas levnadsförhållanden orsaka stress, sjukdomar och andra besvär? Nej – den generella hälsostatusen bland våra svenska fåglar är idag mycket bra. Våra bönder betraktas som föredömen globalt och i Sverige är antibiotikaanvändningen extremt låg.

 1. Endast sjuka fåglar får antibiotika och då på ordination av veterinär.
 2. Vilka kycklingraser används? I Sverige finns det idag tre olika typer av kycklingraser, Ross 308, Ranger Gold och Hubbard.
 3. De flesta av Svensk Fågels medlemmar använder idag Ross 308 i sina stallar, men även Ranger Gold används i viss utsträckning.

Ross 308 är genom avel anpassade för uppfödning av traditionell svensk kyckling och uppfyller kraven som Sverige har när det gäller att hålla djuren friska från en rad fjäderfäsjukdomar. Med rätt foder och skötsel föds djuren upp utan negativ inverkan på välfärden.

 1. Den mer långsamtväxande rasen Rowan Gold är väl anpassad för nischuppfödning där djuren hålls under en lite längre period och där man tillämpar egna konceptuella krav.
 2. Utveckling och val av ras är inget som Svensk Fågel har synpunkter på då vikten snarare ska läggas på djurens förmåga, välfärd och friskhet,

Varje ras har vitt skilda behov och det är viktigt att bonden anpassar foder och skötsel efter just den specifik ras de har för tillfället. Svensk Fågel följer upp kycklingarnas välfärd och hälsa genom våra gedigna kontroll- och smittskyddprogram och ställer samma höga krav oavsett vilken ras som våra bönder har i sina stallar.

 • Ycklingarna är stora.
 • Vad matar ni dem med? Kycklingarna som växer upp hos våra bönder är en korsras som är anpassad för fågelkött och deras storlek är helt naturlig.
 • De får inga hormoner, ingen tillväxtantibiotika (vanligt utomlands) och heller inget fiskmjöl eller GMO-soja.
 • Maten besår huvudsakligen av spannmål från svenska gårdar.

Varför växer kycklingen nästan dubbelt så mycket som sin vuxna vilda släkting? Vilken storlek en kyckling har beror på ras och storleken däremellan kan variera. Fåglar växer generellt snabbt, och ska i det naturliga tillståndet växa snabbt för att vara flygfärdiga framåt sommaren efter att de har kläckts på våren. Är Det Haram Att Äta Skaldjur Får kycklingarna vistas utomhus? Kycklingar är känsliga djur som lätt drabbas av olika typer av smittor. Campylobacter tillhör de vanligaste men även salmonella och fjäderfäsjukdomar som newcastlesjuka och aviär influensakan förekomma. För bönder och konsumenter som vill ha kycklingar som skyddats från smitta, finns kyckling som växer upp i stora luftiga och uppvärmda stallar.

 • Fönster släpper in dagsljus och ljuset regleras även teknologiskt i stallet som släcks ner på kvällen/natten då kycklingarna sover.
 • I kycklingsstallarna kan kycklingarna sprätta fritt och utföra naturligt beteende på en bädd av halm, flis eller kutterspån och de har fri tillgång till både vatten och mat.

Den skyddade miljön innebär att kycklingar är garanterat fria från salmonella. För personer som vill ha en kyckling som gått utomhus finns även det alternativet. Är Det Haram Att Äta Skaldjur Hur många kycklingar bor det per kvadratmeter? Sverige tillåter en maximal beläggning (djurtäthet) på 36 kilo kyckling per kvadratmeter. I många länder regleras inte beläggningen i kycklingstallet alls. Inom EU gäller dock sedan juni 2010 maximalt 42 kilo kyckling per kvadratmeter.

 1. Svenska kycklingar har gått om plats – de går lösa i uppvärmda, luftiga stallar på en bädd av halm, flis eller kutterspån.
 2. I Sverige regleras hur många kilo kyckling samt maxantal som får finnas i stallarna.
 3. Svensk Fågels djuromsorgsprogram är dessutom tuffare än Djurskyddslagen.
 4. Programmet är godkänt av Jordbruksverket.

Samtliga stallar inbesiktas och kontrolleras kontinuerligt av en rikslikare från Agria Djurförsäkring utöver den offentliga kontrollen från länsstyrelsen. De bönder som har de allra bästa anläggningarna och har högst poäng i programmet får ha upp till 36 kilo kyckling per kvadratmeter – en maxvikt som uppnås sista dagen, då kycklingarna skickas till slakt.

Vikt och antal ligger dock fortfarande långt under de maximala gränser som regleras på EU-nivå där man får ha upp till 42 kilo per kvadratmeter och antalet inte regleras alls. Och tyvärr så finns det länder som inte ens tillämpar dessa regler. Stämmer det att ni avlar fram kycklingar för att de ska växa snabbt? Nej, idag är det är ett 40-tal faktorer som beaktas i avelsarbetet, allt från fysik, skelett, robusthet, tillväxt, fri från sjukdomar, fodereffektivitet och köttkvalitet.

Fördelen med den riktade aveln och dagens raser är att man har lyckats ta fram en kyckling som är i stort sett salmonellafri och har bättre benhälsa än tidigare. Stämmer det att nästan alla kycklingar är halta vid fem veckors ålder? Nej. Detta är en myt som tyvärr spritt sig.

 1. På nätet cirkulerar flera fall som inte är representativ för Sverige och för majoriteten i den svenska lantbruksnäringen.
 2. De är fall där dålig skötsel och andra omständigheter resulterat till en dålig djurhållning.
 3. Trimmar ni fåglarnas näbbar? Nej, svenska bönder trimmar inte fåglarnas näbbar, det är förbjudet enligt svensk lag.

Metoden används ofta utomlands för att motverka att stressade och/eller understimulerade fåglar, framförallt könsmogna och vuxna djur, skadar varandra genom hackning. I Sverige jobbar vi istället förebyggande med en bättre fodersammansättning bra miljö i stallarna.

 1. Önsmogna kalkoner får exempelvis halmbalar och bollar att leka med och i vissa fall används speciella ljusprogram.
 2. An fåglarna skadas och bryta sina vingar på väg till slakt? Hanteringen av fåglar på väg till slakt är noga reglerad och följs upp av myndighetskontroller samt av experter och ackrediterat oberoende kontrollorgan på uppdrag av Svensk Fågel.

Svensk Fågels medlemmars kycklingarna och kalkonerna hanteras på ett bra sätt som inte ger upphov till skador eller stress bland djuren. Enligt en uppgift har ett slakteri i Sverige uppmätt marginellt högre siffror för vingskador. Berört slakteri arbetar nu aktivt för att minska skadorna och uppnå nollvision gällande skador på djuren, under insyn av Svensk Fågels rikslikare.

 1. Hur är transporten till slakteriet? För att undvika onödig stress samlas kycklingarna när stallet är nedsläckt och kycklingarna ligger still och vilar.
 2. Själva transporten sker med bilar som är anpassade för levande djur och har oftast temperaturreglering.
 3. Hur lång tid går det mellan insamling och slakt? Den totala tiden från att de samlas in tills det att de har slaktats överskrider sällan 8 timmar.

Fjäderfä får transporteras 12 timmar nattetid eftersom fjäderfän till skillnad från däggdjur har kräva som är ungefär som en “matsäck” för kycklingarna som de bär med sig. Om transporten sker vid tidpunkten då de sover så tillåter lagstiftningen max 12 timmar.

Generellt så ligger gårdarna i anslutning till slakterierna just för att minska transporttiden då transporterna även innebär kostnader för företagen. Hur bedövas djuren före slakt, används el eller gas? Mer än 50 % av djuren bedövas idag med gas. Elbedövningen håller på att fasas ut, men att byta metod kräver en om- eller nybyggnation.

Därför kan det vara svårt för en del slakterier att ställa om direkt på grund av brist på yta eller möjlighet till investering. Frågor och svar om fågelinfluensa Vad är fågelinfluensa? Fågelinfluensa orsakas av ett virus vilket kan ge upphov till plötsliga sjukdoms-utbrott med varierande symptom/dödlighet från relativt symptomlösa (fr.a hos ankor och gäss) till mycket hög dödlighet hos tamfåglar.

 1. Sjukdomen har förekommit bland fjäderfä under hela 1900-talet.
 2. Fågelinfluensaviruset är som de flesta influensavirus relativt artspecifikt, men samtidigt har dessa virus på olika sätt förmåga att ändra sin genetiska karaktär och därigenom möjlighet att infektera annan art.
 3. I Sydostasien har det rapporterats c:a 120 humanfall, varav ungefär hälften har avlidit.

I samtliga dessa fall har det varit en mycket nära kontakt mellan sjuka fåglar och den insjuknade personen. Europeisk medicinska experter gör bedömningen att de fall som på senaste tiden rapporterats inte innebär någon risk för människa. Hur smittar den? Fåglar utsöndrar virus i avföringen.

 • Människor som insjuknat har haft mycket nära kontakt med sjuka fåglar eller deras avföring.
 • Det finns inga säkra belägg för att sjukdomen kan överföras direkt från person till person.
 • Hur stor är risken att bli smittad? Risken för människa att bli smittad är nästan obefintlig om personen i fråga inte har mycket tät kontakt med sjuka fåglar.

Av alla miljontals människor i Asien som dagligen hanterar fåglar har hittills i år bara ett tiotal hamnat på sjukhus och fått diagnosen fågelinfluensa. Törs jag äta kyckling? Ja, självklart – det finns inga misstankar att någon har fått fågelinfluensa genom att äta kyckling.

 • Viruset dör dessutom när det upphettas till 70 grader, därför är det som alltid viktigt att köttet är genomstekt.
 • Svensk kyckling är dessutom inte smittad, titta efter vår blågula ursprungsmärkning när du handlar så att du vet vad du köper.
 • Om man inte blir sjuk av köttet, varför är det då importstopp på kycklingkött från de länder som har drabbats? Anledningen till att man inte tillåter införsel av levande fjäderfä eller färska fjäderfäprodukter från AI-infekterade länder är för att minimera risken att sådana produkter ska kunna infektera tamfjäderfä eller vilda fåglar.

Det finns inga konstaterade fall där människor blivit sjuka genom att äta fågelkött. Kycklingkött som har värmebehandlats (virus har avdödats) från länder med fågelinfluensa får importeras. Hur kan vi förhindra att smittan kommer till Sverige? Genom att följa de skyddsåtgärder som EU har infört när det gäller importförbud från de länder där man har konstaterat fågelinfluensa.

 • Svenska myndigheter bevakar läget såväl nationellt som internationellt mycket noggrant och samarbetet mellan myndigheterna har intensifierats.
 • Ommer fågelinfluensan till Sverige, och i så fall hur drabbas vi? Det är självklart omöjligt att svara på.
 • Men sannolikheten att fågelinfluensa skall drabba den kommersiella höns/kalkon produktionen är liten.

Salmonellaprogrammet har ställt som krav att vi har ett högt smittskydd. Tama och vilda fåglar kommer inte direkt i kontakt med varandra och det är långt mellan anläggningarna. Dessutom är det strikta hygienbarriärer när man besöker ett kycklingstall. Skulle vi få ett utbrott är möjligheten stor att vi kan stoppa spridningen mycket effektivt.

Ontrolleras svenska fåglar? Övervakningen av fågelinfluensaviruset hos vilda fåglar och svenska fjäderfä sker genom EU:s gemensamma övervakningsprogram. Det svenska kontrollprogrammet omfattar undersökning av värphöns, avelsdjur, kalkoner, gäss, strutsar och vilda fåglar. Provtagning av fjäderfä sker genom blodprov vid slakt.

Vad gör svenska kycklingbönder för att förhindra att deras fåglar smittas? Svenska kycklingbönder som är medlemmar i Svensk Fågel har redan i dag en mycket hög smittskyddskontroll, inte minst via vår tuffa salmonellakontroll. Hygienreglerna är mycket strikta och besökare får bara tillträde till stallet efter att ha passerat en hygienbarriär där det sker skobyte eller att man sätter på skoskydd,

 • Dessutom får man inte besöka svenska kycklingbönder inom 24 timmar från det att man varit i kontakt med andra fåglar.
 • Hur märker man om kycklingarna blir sjuka, vilka är de första symtomen? Symptomen kan variera beroende på vilken virustyp det handlar om.
 • Allmänt kan man säga att sjukdomen har ett mycket hastigt förlopp och fåglarna kan dö utan att man sett några symptom.

I andra fall ses nedsatt allmäntillstånd, blåfärgad hud, sänkt äggproduktion (höns), och minskad foderkonsumtion. Även hosta, andningssvårig-heter, svullet huvud, symptom från nervsystemet som exempelvis darrningar, kramper och svårigheter att gå samt diarré kan förekomma.

Vad ska uppfödaren göra om han eller hon misstänker att fåglarna är smittade? Uppfödaren anmäler omedelbart detta till en veterinär som i sin tur kontaktar Jordbruksverket och länsstyrelsen (enligt epizootilagen). Vad händer om en kyckling eller kalkonbesättning insjuknar? Redan vid misstanke om fågelinfluensa lägger Jordbruksverket ett förbud/en spärr mot att flytta levande djur, ägg, gödsel eller annat som kan sprida smittan från gården.

En veterinär tar ett blodprov och transporterar några fåglar för test till SVA. Där genomförs provtagning och obduktion samt analyser. SVA har dygnet runt jour. Jordbruksverket påbörjar omedelbart en smittskyddsutredning där man bland annat försöker spåra smittan.

 • Om smittan kan ha spridits till en annan besättning spärras även denna av.
 • Om fågelinfluensa konstateras i en fjäderfäbesättning avlivas och destrueras samtliga djur omedelbart.
 • Därefter rengörs och desinfekteras stallarna och andra utrymmen där djuren varit.
 • Runt smittade anläggningar inrättas skydds- och övervakningsområden på tre respektive tio kilometers radie.

Ersätts uppfödaren om fåglarna slaktas ut? Ja enligt epizootilagen har uppfödaren rätt till ersättning. Kan uppfödaren åka på semester till länder som har drabbats av fågelin-fluensa? Ja, risken att smittas är mycket liten och UD avråder inte från resor till länder som har fågelinfluensa.

Men precis som för andra svenskar så gäller det att man inte får ta med levande fjäderfä eller råa fjäderfäprodukter till Sverige. Dessutom bör man undvika att besöka fjäderfäuppfödningar i dessa länder. Om man som uppfödare varit på utlandssemester vad ska man tänka på när man kommer hem? Här gäller samma regler som för andra svenskar, dvs att man ej får ta med sig levande fjäderfä eller råa fjäderfäprodukter till Sverige.

Dessutom ska uppfödaren vara medveten om att kläder, skor etc som kan ha kommit i kontakt med avföring från fåglar är en stor smittorisk och måste därför noggrant tvättas och desinficeras. Vem i Sverige har det övergripande ansvaret om vi drabbas av fågel-influensa? Jordbruksverket har det övergripande ansvaret i bekämpningen.

 • Finns det i dag en beredskap bland myndigheter och bransch för ett utbrott? Ja, det finns i dag en mycket hög beredskap hos både myndigheter och bransch.
 • Hur får jag mer information om fågelinfluensan? Svenska myndigheter uppdaterar ständigt sin information, på följande hemsidor hittar du senaste nytt.

www.jordbruksverket.se www.livsmedelsverket.se www.socialstyrelsen.se www.sva.se Frågor & svar om campylobacter Campylobacter finns naturligt i vår miljö och bakterien kan förekomma i till exempel kycklingflockar. I Sverige är dock förekomsten bland kycklingar lägre än i många andra länder.

 1. Bakterien kan orsaka maginfektioner hos människor men med rätt hantering av djur och mat kan riskerna minskas.
 2. Vad är campylobacter? Campylobacter är en bakterie som vanligen förekommer i tarmkanalen i de flesta varmblodiga däggdjur och fåglar och därmed också i jord och vatten.
 3. Men campylobacter framkallar sällan sjukdom hos djur.

Hos människa framkallar campylobacter en mag- och tarminfektion med diarré. Campylobacter är den vanligaste bakteriella orsaken till mag- och tarmsjukdomar hos människor i Sverige. Hur kan människor smittas? Den största risken att smittas är vid utlandsvistelser.

 • Två tredjedelar av campylobacterfallen som rapporteras i Sverige är smittade utomlands.
 • Smittvägarna kan vara följande: – Vatten, som till exempel var orsak till de två största campylobacterutbrotten i Sverige (Grums och Marks kommun).
 • Opastöriserad mjölk – Livsmedel, till exempel färsk kyckling eller kött som har grillats dåligt – Man kan också smittas av knivar och skärbräden som inte rengjorts ordentligt efter det att man har skurit kyckling eller annat kött – Direktkontakt med hund och katt.

En genomförd studie i Danmark av friska hundvalpar visade att 30 procent hade campylobacter i avföringen Eftersom infektionsdosen kan vara låg, även för personer med gott allmäntillstånd, behöver bakterien inte tillväxa i livsmedlet för att åstadkomma infektion, och kylda livsmedel kontaminerade med Campylobacter utgör därför en smittrisk.

Vad kan jag som konsument göra för att undvika att smittas av campylobacter när jag äter kyckling? Det viktigaste vid hantering av kyckling, precis som allt kött, är att ha god hygien i köket. Det innebär till exempel att man ska diska knivar och skärbrädor efter att man har skurit i kycklingen/köttet.

Man ska också se till att kycklingköttet blir helt genomstekt, vilket sker vid cirka 70º C (kokt/grillat). Det innebär att köttet ska vara helt vitt — inte skärt, rött eller blodigt invid benen. Om man följer dessa regler så smittas man inte av campylobacter.

Hur är campylobacternivån i andra länder? I många länder är campylobacternivån i kyckling betydligt högre än vad den är i Sverige. Sverige har således få smittade kycklingflockar sett i ett internationellt perspektiv. Dessutom har studier från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg visat att 80–95 procent av campylobacterna i importerad kyckling från Spanien och Thailand är multiresistenta.

Muliresistens (innebärande att antibiotikabehandling inte alls fungerar) är ett problem som vi inte har i Sverige. Samma studie visade att endast 8 procent av de campylobacterna på svensk kyckling var resistenta mot enstaka antibiotika. Hur smittas kycklingen med campylobacter? Forskarna vet inte i dag exakt hur kycklingarna smittas.

Men några troliga orsaker kan vara: – Via kycklingarnas dricksvatten – Brister i hygien i uppfödningsstallarna – Insekter, främst flugor Vad görs för att minska förekomsten av campylobacter hos kycklingar? Branschorganisationen Svensk Fågel har länge arbetat med att minska förekomsten av campylobacter hos svensk kyckling.

Redan år 1988 startade Svensk Fågel tillsammans med myndigheterna ett övervakningsprogram i syfte att minska förekomsten av campylobacter hos svensk kyckling. Ambitionen för branschen är att nå samma låga nivå som gäller för salmonella. I Sverige analyseras samtliga slaktkycklingflockar avseende förekomst av campylobacter vid slakten.

Det är viktigt att komma ihåg att campylobacter finns naturligt hos alla fåglar och på andra ställen i vår miljö. De svenska kycklinguppfödarna jobbar därför också dagligen med den så kallade biosäkerheten. Det betyder att man är noggrann med hygienen i uppfödningen. Inga vilda fåglar eller smågnagare kommer in i stallen och forskning sker också för att ta fram teknik för flugsäkring.

Varför säljs kycklingar som är smittade med campylobacter? Går det inte att göra motsvarande kontroll och åtgärdsprogram som man i Sverige gör med salmonella? Kycklingarna tycks ofta bli smittade av campylobacter under de sista dagarna före slakt och eftersom det ännu så länge inte finns tillräckligt snabba och säkra analysmetoder går det inte säkerställa leverans av helt campylobacterfria kycklingar.

 1. Vi vet att kyckling är en potentiell smittkälla men också att det finns många andra smittkällor (se ovan).
 2. De senaste studierna visar att 2/3 av de positiva humanfallen inte kan härledas till kyckling.
 3. Därför är viktigt med hanteringsanvisningar så att en god kökshygien tillämpas (se ovan).
 4. Observera att campylobacterkontroll inte förekommer på importerad kyckling.

Är det inte misslyckande från branschens sida att ändå en viss del, om ändå en liten del, av kycklingflockarna fortfarande är smittade? Nej, det är det inte. Förbättringar sker successivt. När problemet uppdagades i samband med den så kallade campylobacterkrisen i slutet av 1980-talet var hela 60 procent av kycklingarna smittade.

 • Tack vare den svenska kycklingbranschens övervakningsprogram, punktinsatser och riktade projekt samt flera studier har man nu (som nämnts ovan) kommit ned till avsevärt lägre nivåer av campylobacter i svensk kyckling.
 • Frågor och svar om koccidiostatika och narasin Är koccidiostatika ett antibiotika? Koccidiostatika är ett tillåtet medel som enligt en mycket strikt och teoretisk definition tillhör det man kallar antibiotika.

Detta för att koccidiostatika bildas av en levande organism och har effekt mot en annan levande organism. Dock är det ett medel mot tarmparasiten koccidios och klassas av EU som en fodertillsats. Det finns ingen risk för resistens hos människor vid användning av parasitmedlet då substansen inte används inom sjukvården.

 1. Vad är koccidios? Koccidios är en tarmparasit som ger tarmskador med nedsatt allmäntillstånd hos fåglarna, och kan vid sporadiska utbrott även orsaka hög dödlighet.
 2. Vad är koccidiostatika? Koccidiostatika ges i fodret för att förebygga en allvarlig parasitsjukdom som finns i kycklingens miljö, såväl inomhus som utomhus.

Medlet har dålig effekt mot bakterier och används inte till människor. Vid utbrott av koccidios hos kycklingar använder man däremot antibiotika av helt andra typer. Men är det inte en risk att bakterierna utvecklar antibiotikaresistens? Parasitformen koccidier kan bli resistenta mot koccidiostatika precis som bakterier kan utveckla resistens mot antibiotika.

 • Men medlet används inte inom humansjukvården vilket innebär att det inte har någon relevans i den aktuella problematiken där risken för att resistens utvecklas hos djur och förs över till människor.
 • Så ni accepterar att det förekommer resistens? Svensk Fågel driver ett resistensövervakningsprogram för coccidier i samarbete med Livsmedelsverket, SVA och Jordbruksverket.

Den övervakningen visar att det inte finns någon resistensproblematik kopplat till koccidiostatika i den svenska kycklinguppfödningen. Anledningen till det är att svenska kycklingbönder arbetar förebyggande med god hygien i sina stallar. Den omgångsvisa uppfödning där stallarna tvättas noggrant mellan varje uppfödningsomgång innebär att mängden bakterier och kvarvarande coccidier minskar.

Hygienrutinerna har även bidragit till att vi har en salmonellafri kyckling och väldigt friska djur där vi mycket sällan behöver behandla dem mot sjukdomar. Vad används för typ av parasitmedel i Sverige? Det används för närvarande endast en form av koccidiostatika till kyckling i Sverige som kallas narasin.

Det får användas fram till 3 dagar före slakt och i undantagsfall med 1 dags karens vid flyttad slakt, tillfällig störning på inrådan av veterinär eller för enskilda flockar vid delat slakt. Vilket är mer strikt än den gällande EU-förordningen som inte har någon karens alls före slakt.

Hur kontrolleras användningen? Förekomsten av koccidios i svenska kycklingflockar övervakas inom kontrollprogrammet för koccidios och klostridios. I nämnden sitter experter från Jordbruksverket, SVA och Livsmedelsverket. Även fjäderfäveterinärer finns i nämnden som årligen ordinerar typ och mängd för dem som är anslutna till Svensk Fågel.

I Sverige registrerar Jordbruksverket och sammanställer den mängd som foderföretagen använt vad gäller koccidiostatika. Har ekokycklingen också koccidios? Ja, eftersom parasiten förekommer i kycklingen miljö, såväl inomhus som utomhus. Får ekokyckling också koccidiostatika? Nej, om eko-kycklingen får koccidios så måste den behandlas med antibiotika.

 • An ekologiska kycklingar bli sjuka i koccidios? I ett forskningsprojekt som pågår på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) där man studerade förekomsten av koccidios inom sk nischuppfödning där inte koccidiostatika används, påvisades frekvent koccidieinfektioner.
 • SVAs rekommendation baserat på dessa resultat är att kycklingar i nischproduktion bör vaccineras om inte koccidiostatika används.

Vaccinering ger dock inget fullskaligt skydd mot sjukdomen och full immunitet hinner inte heller utvecklas hos kycklingarna under normal uppfödningstid. Får alla kycklingar i Svensk Fågel koccidiostatika? Nej det finns mindre, nischproducenter med sitt koncept att inte använda koccidiostatika.

 • De vaccinerar sina djur vilket fungerar då man slaktar djuren vid en högre ålder.
 • Det finns även medlemmar i branchen som inte använder koccidostatika, till exempel Bjärefågel.
 • Frågor & svar om antibiotikaresistens och kyckling Kan man bli smittad med vankomycinresistenta enterokocker,VRE, om man äter kyckling? Ja, men med rätt tillagning och god kökshygien, som man ju alltid ska ha, så dör bakterien och då finns det ingen risk.

Inga av de fall som finns rapporterade från sjukhus i Sverige kan kopplas till kyckling. Förekommer VRE i kyckling från andra länder? Ja, det gör det. VRE hittas på både svenskt och utländskt kycklingkött. I till exempel Norge och Danmark är det mycket vanligare att kycklinguppfödningar är infekterade.

Förekommer VRE i andra livsmedel? Ja det kan finnas i till exempel fläskkött i länder där man använt denna typ av antibiotika, dvs. avoparcin, i svinuppfödningen. I Sverige har VRE aldrig hittats på svin. Kan man smittas med VRE när man är inne i ett kycklingstall? Ja, det finns en viss risk, om än liten, om man vistas i ett smittat stall, men man kan minska risken genom att tvätta händerna noga efter besöket.

Kan människor överföra VRE till djur? Ja, på samma sätt som djuren kan överföra VRE till oss genom exempelvis direktkontakt, kan vi överföra VRE till djur. Har uppfödare, kläckeri eller avelsföretagen använt antibiotika till kyckling som lett till VRE på kyckling? Nej, den typ av antibiotika som leder till vankomycinresistens har inte använts de senaste 20 åren i svensk djuruppfödning.

Kan förekomsten av VRE ha samband med användning av koccidiostatika? Nej, det finns ingenting som tyder på ett sådant samband. Det är helt olika typer av substanser. Har VRE alltid funnits hos kyckling? VRE har funnits i Europa utanför Sverige, åtminstone sedan 1994 då den första publikationen om detta kom.

Vad gör man för att få bort VRE hos kyckling? Man har slutat använda denna antibiotikatyp, avoparcin, i all djuruppfödning i Europa sedan 1998. I Sverige försöker vi finna vägar för att helt få bort bakterien från stallarna. Kan kycklingarna ha blivit smittade genom fodret? Ja det skulle vara tänkbart, men VRE har inte påvisats i miljöprov från svenska foderfabriker och inte heller i foder i länder som Danmark och Norge.

You might be interested:  Vad Är Seabream För Fisk?

Vilka djur går att äta?

Köttätare och växtätare: människans, andra däggdjurs och fåglars mag-tarmkanal, matspjälkning och näringsbehov

Tre köttätande och ett allätande däggdjur. Överst till vänster den sydamerikanska jaguaren ( Panthera onca), en köttätare som nedlägger sitt byte själv, helst större däggdjur. Överst till höger den afrikanska fläckiga hyenan ( Crocuta crocuta), som är en beryktad asätare, men hyenflockar nedlägger faktiskt större delen av sitt byte själva, ofta stora däggdjur. Nederst till vänster en sydasiatisk fladdermus ( Scotophilus heathii) som, liksom de flesta andra fladdermöss, är en utpräglad insektsätare. Nederst till höger ett europeiskt vildsvin ( Sus scrofa), som är en utpräglad allätare. From Encyclopedia of Life, courtesy of Carlos Henrique Luz Nunes de Almeida (above left) and Jerzy Strzelecki (below right), both under, Gerald and Buff Corsi (above right) and the Darwin Initiative Centre for Bat Research (below left), both under,

/td>

Ryggradsdjurens matspjälkningssystem, mag-tarmkanalen, är en fantastisk apparat. Matspjälkningsapparaten är i princip ett långt rör, vars olika delar har olika funktioner. Den arbetar som ett löpande band, längs med vilket födan successivt transporteras och behandlas, på olika sätt i olika avsnitt.

 1. Denna grundplan är dessutom fantastiskt anpassningsbar.
 2. De olika delarna är på flera sätt anpassade till djurens föda.
 3. Olika djurgrupper kan ha radikalt olika diet.
 4. Växtätare kan bland annat äta frukter, frön, blad eller gräs.
 5. Öttätare kan äta andra ryggradsdjur, till exempel däggdjur, fåglar eller fiskar.

De kan också äta ryggradslösa djur, till exempel insekter och djurplankton. De kan fånga sitt byte själva eller äta as, alltså kadaver av döda djur. Köttätare, växtätare och allätare Ordet kött användes huvudsakligen om muskler hos däggdjur, fåglar och kanske fiskar.

 • Med det problematiska ordet köttätare (karnivorer) avser jag däremot här alla djur som äter animalisk föda, inklusive de som äter insekter och andra ryggradslösa djur.
 • Växtätare (herbivorer) äter förstås oftast växter, men ofta också alger, svampar och lavar.
 • Allätare (omnivorer) har en blandad animalisk och vegetabilisk diet.

Men det finns mycket få rena köttätare och växtätare bland däggdjuren och fåglarna. De flesta köttätare äter även en del vegetabilisk föda, de flesta växtätare en del animalisk föda. Nämnas här bör också att matspjälkning är att föredra framför “matsmältning”.

 • Födan bryts ju ner, den smälter inte som snön i vårsolen.
 • Texten fortsätter under bilderna.
 • Mag-tarmkanalens byggnad och funktioner Bilden i faktarutan nedan visar mag-tarmkanalens organ med människan som exempel.
 • Organen beskriv i rutans text.
 • Med mycket få undantag, återfinns alla bildens organ hos alla andra däggdjur.

Några däggdjur saknar dock tänder och många blindtarmens maskformiga bihang. Alla fåglar saknar tänder och gom, många av dem blindtarm. Hos fåglar är en del av matstrupen utvidgad till en kräva, i vilken föda kan lagras. Texten fortsätter under faktarutan.

Är Det Haram Att Äta Skaldjur
Översikt av mag-tarmkanalens delar En schematisk bild av mag-tarmkanalen hos människan. Födan tas in i munhålan, i vilken sex större och flera mindre spottkörtlar mynnar. I munhålan tuggas födan och förs av tungan till svalget ( pharynx). Sedan transporteras den genom matstrupen ( esophagus) till magsäcken ( ventriculus) och därifrån till tolvfingertarmen ( duodenum), som är tunntarmens första del. I tolvfingertarmen mynnar leverns ( hepar) och bukspottkörtelns ( pancreas) utförsgångar, Bukspottskörtelns huvudgång mynnar gemensamt med leverns enda gång. Gallblåsan, som lagrar galla, mynnar i leverns utförsgång. Tolvfingertarmen övergår i tunntarmens andra och tredje avsnitt ( jejunum och ileum). Tunntarmen är flera meter lång. Den mynnar nedtill på bukens högra sida ( se pilen ) i tjocktarmen. I denna mynning finns en klaff som portionsvis tömmer ut tunntarmsinnehållet i tjocktarmen. Tjocktarmen består av fyra delar: blindtarm ( cecum), grovtarm ( colon), ändtarm ( rectum) och analkanal, Blindtarmen bildar en säck nedanför tunntarmens mynning. Den är försedd med ett maskformigt bihang ( appendix vermiformis). Läs på en annan sida. Grovtarmen består av fyra delar: en uppåtgående, en tvärgående, en nedåtgående och en S-formad. Ändtarmen avslutas med en säckformad utvidgning, ampullen, som töms genom analkanalen, De översta luftvägarna utgörs av de båda näshålorna, svalget ( pharynx), struphuvudet ( larynx) och luftstrupen ( trachea). Naturligtvis kan vi också andas genom munnen. Näshålorna avgränsas nedtill från munhålan av gommen, som består av en främre benförstärkt del, den hårda gommen, och en bakre del, den mjuka gommen. Den grå zonen i svalget är det område där andningsluftens väg korsar födans. Modified image. Courtesy of Mariana Ruiz Villarreal, in the public domain.

/td>

Viktiga funktioner hos mag-tarmkanalen är bland annat födointag, sväljning, transport av innehållet längs med kanalen, mekanisk nedbrytning av födan, kemisk nedbrytning av födan, upptag av näringsämnen till kroppen och defekation (“bajsning”). Födointag och mekanisk nedbrytning Eftersom animalisk föda oftast är lättspjälkad brukar köttätare inte tugga maten särskilt noga.

 • Öttätande däggdjur skär ofta bara sönder maten med sina vassa kindtänder eller så krossar de den.
 • Öttätande fåglar river sönder bytet med sin kraftiga näbb eller så sväljer de bytet helt.
 • Växtföda är oftast svårspjälkad.
 • Växtätande däggdjur måste därför tugga maten väl, så att den blir lättare att angripa för de mikroorganismer, som hjälper dem med matspjälkningen.

Läs om dessa mikroorganismer längre ner på denna sida. Vid idissling och så kallad koprofagi (förtäring av avföring) passerar födan växtätarnas mag-tarmkanal två gånger. Växtätande däggdjur har oftast kraftiga, slitstarka kindtänder, som mal sönder födan.

Fåglar saknar tänder. De har emellertid en muskelmage, som mekaniskt sönderdelar födan, ofta med hjälp av nedsvalda små stenar. Deras näbbar är också på många olika sätt anpassade till deras födointag. Läs och på en annan sida. Läs och på andra sidor. Texten fortsätter under bilderna. Fågelnäbben är ett fantastiskt redskap som kan anpassas till alla typer av föda.

Exempel är rovfåglars spetsiga kroknäbb, som kan riva bytet i bitar, papegojors och finkars kraftiga näbbar, som kan krossa frön och frukter, insektsätande fåglars ofta smala näbbar, med vilka de fångar bytet i flykten, och många fiskätande fåglars långa näbbar, som kan fungera som spjut eller har vassa utskott, i vilka bytet fastnar.

Sväljning och transport av födan Det förefaller inte vara särskilt funktionellt att födans väg korsar andningsluften. Det gör den hos både däggdjur och fåglar. Det finns emellertid skyddsmekanismer som gör att födan inte hamnar i luftvägarna. Här beskrivs däggdjurens sväljreflex, Vid sväljning förs den mjuka gommen uppåt och täpper till vägen mellan svalget och näshålorna.

Dessutom täcks struphuvudets mynning av struplocket, samtidigt som röstspringan mellan stämbanden inuti struphuvudet stängs. Men dessa mekanismer fungerar inte alltid. Ibland kan föda komma upp i näshålorna eller ner i struphuvudet. Det förra är mest obehagligt.

Det senare kan vara mycket farligt och leda till andningsstopp. Hos andra däggdjur än människan bildar struphuvudet en upphöjning i svalgregionen, vilket leder till att födan passerar på båda sidor om det, inte över det, som hos människan. Risken att födan hamnar i luftvägarna är då betydligt mindre. Människans nersänkta struphuvud är en konsekvens av att huvudets läge ändrades, när våra förfäder anpassade sig till att gå på två ben.

Detta illustrerar ett viktigt faktum, nämligen att evolutionen leder till bra lösningar, men inte alltid till de bästa möjliga. Å andra sidan har det hävdats att vår talförmåga gynnas av att struphuvudet är nedsänkt. Matstrupen är, åtminstone hos människan, överst och nederst försedd med två ringformiga slutmuskler som bara öppnas vid sväljning.

 1. Den nedre är belägen precis där matstrupen passerar mellangärdesmuskeln och får stöd av denna.
 2. Notera att magsäckens “övre magmun” inte är försedd med någon slutmuskel.
 3. När en tugga av tungan förs bakåt in i svalget, inleds sväljreflexen.
 4. Då öppnas matstrupens övre slutmuskel, födan transporteras genom matstrupen, den nedre slutmuskeln öppnas och födan hamnar i magsäcken.

Texten fortsätter under videon.

En gastroskopisk undersökning av övre delarna av mag-tarmkanalen hos en människa. Ett gastroskop är en böjligt fiberoptiskt rör försett med en kamera. Titta inte på videon, om du tycker det är obehagligt. Videon börjar inuti tolvfingertarmen. Sedan förs gastroskopet uppåt mot svalget. Först ser man tolvfingertarmens insida, som är försedd med höga cirkelformade veck. När gastroskopet lämnar tarmen, ser man en kort stund öppningen i magsäckens slutmuskel ( pylorus). Sedan granskas under en längre tid magsäckens insida, som bitvis är försedd med låga längslöpande veck, bitvis är slät. Magsäcken är uppblåst med luft. I en tom ihopdragen magsäck ser man vecken tydligare, men de försvinner när organet tänjs ut. När spetsen på gastroskopet vänds 180 °C, ser man hur matstrupens nedre slutmuskel sluter tätt runt om det svarta gastroskopröret. Därefter förs gastroskopet uppåt genom matstrupen, Slutligen får man en glimt av struphuvudets insida med stämbanden samt svalget, From YouTube, courtesy of Dr. Santosh Rawlani.

/td>

Transport längs med magtarmkanalen sker med så kallad peristaltik, Ett avsnitt av den ringformade glatta muskulaturen i väggen snörper då åt hålrummet, så att det blir avsevärt smalare. Insnörpningen vandrar sedan framåt som en våg och skjuter hålrummets innehåll framför sig.

Peristaltiska vågor löper med jämna mellanrum längs med magtarmkanalen, oftare när man har ätit. Enligt “tarmens lag” rör de sig lyckligtvis alltid i riktning från munnen och mot ändtarmsöppningen ( anus). När man spyr, är det bukväggens skelettmuskler som pressar ihop magsäcken, så kräkning bryter inte mot “tarmens lag”.

Läs mer på en annan sida. Magsäckens nedersta del är försedd med en slutmuskel ( pylorus). Den är hos människor märkligt nog normalt öppen, men stängs strax efter det att en peristaltisk våg fört magsäcksinnehållet mot tolvfingertarmens öppning. På så sätt portioneras magsäckens innehåll ut i tarmen i lagom takt.

Ändtarmsöppningen har, åtminstone hos människor, två slutmuskler, en icke viljekontrollerad glatt muskel och en viljekontrollerad skelettmuskel, som spädbarn inte kan styra. Kemisk nedbrytning och upptag av födan Köttätande däggdjur och fåglar lever, som nämnts ovan, på en mera lättspjälkad föda än de flesta växtätare.

De tenderar därför att ha en kortare, enklare utformad mag-tarmkanal än växtätare. I synnerhet tunntarmen, grovtarmen och blindtarmen brukar vara kortare än hos växtätare. Köttätare är däremot ofta utrustade med en stor magsäck som lagrar föda. Köttätare utsöndrar ofta också extra mycket koncentrerad saltsyra i magsäcken för att luckra upp bindväv och muskelvävnad samt lösa upp proteiner och skelettben från födan.

 • Saltsyran i magsäcken dödar också bakterier i rutten föda, något som är särskilt viktigt för asätare.
 • Notera att även köttätare, som normalt jagar sitt byte, också ofta äter as.
 • En del köttätande däggdjur och fåglar spyr upp ospjälkbara delar av födan, till exempel hår och fjädrar, i form av spybollar.

Växtätande däggdjur är ofta försedda med en jäskammare, i vilken mikroorganismer hjälper dem att bryta ner födan. De kan vara framtarmsjäsare med en mycket stor magsäck, ofta uppdelad i två, tre, fyra eller fem delar. Vissa av magsäcksdelarna kan egentligen vara utvidgningar av matstrupens nedre del eller tunntarmens övre del.

De kan också vara baktarmsjäsare med en mycket stor grovtarm och/eller en mycket stor blindtarm. Läs samt på en annan sida. Märkligt nog känner man bara till en fågelart som är framtarmsjäsare, nämligen den sydamerikanska hoatzin ( Opisthocomus hoazin), som använder krävan som jäskammare. Många fåglar är dock baktarmsjäsare.

En del av dem har flera blindtarmar. Däggdjur och fåglar har således, i större eller mindre grad, hjälp av mikroorganismer med att bryta ner födan kemiskt. Men de bryter naturligtvis alla också ner den utan denna hjälp. I synnerhet köttätare och allätare bryter ner större delen av födan själva.

 • Den kemiska nedbrytningen sker med hjälp av saltsyra i magsäcken, gallsalter från levern och en rad olika enzymer,
 • Enzymer är proteiner som spjälkar starka kemiska bindningar i molekyler.
 • Magsäckens saltsyra löser upp födan och genom att bryta svaga bindningar mellan molekyler.
 • Den spjälkar inte molekylerna.

Gallans gallsalter spjälkar inte heller molekyler, utan fungerar som tvättmedel (detergenter). De är molekyler med en fettlöslig och en vattenlöslig ände. De fäster sig på ytan av stora fettdroppar, med den ena änden i fettet och den andra i det omgivande vattnet.

Fyra växtätande fåglar. Överst till vänster en kolibriart ( Colibri thalassinus). Kolibrier äter huvudsakligen nektar från blommor, men kompletterar kosten med insekter. Överst till höger en tjäder ( Tetrao urogallus). De vuxna fåglarna livnär sig sommartid bland annat på blad och bär av blåbär samt knoppar och frön. Vintertid äter de mest tallbarr. De unga kycklingarna äter mest insekter och är således köttätare. Nederst till vänster en stenknäck ( Coccothraustes coccothraustes). Den lever huvudsakligen på hårda frön och fruktkärnor, som den knäcker med hjälp av sina starka käkmuskler och mycket kraftiga näbb. Nederst till höger en grågås ( Anser anser), tamgåsens förfader. Den lever mestadels på gräs och annan växtföda, bland annat jordstammar, rötter och frön. From Encyclopedia of Life, courtesy of Mdf (above left) and Sławek Staszczuk (below left). both under, A. Neumann under (above right), and Mark Wilkinson under (below right).

/td>

De matspjälkande enzymerna De viktigaste enzymerna är av två typer. Här följer en beskrivning av några enzymer hos människan och många andra däggdjur. Den ena typen av enzymer bildas framför allt i bukspottkörteln och verkar då lösta i den vätska som finns i tunntarmens hålrum.

 1. De står oftast för den inledande nedbrytningen av stora molekyler till mellanstora.
 2. Från bukspottkörteln kommer bland annat trypsin och kymotrypsin, som spjälkar proteiner, amylas, som spjälkar stärkelse, nukleaser som spjälkar nukleinsyror (DNA och RNA) och lipas som spjälkar fett (triglycerider).

Pepsin bryter ner proteiner i magsäckens sura miljö. Salivamylas börjar bryta ner stärkelse i munhålan. Den andra typen av enzymer är inbäddade i tunntarmens vägg, i de cellmembran som vetter mot dess hålrum. De bryter ned produkterna av de lösliga enzymernas aktivitet.

Sådana enzymer är peptidaser, som spjälkar proteinfragment i mindre bitar, och maltas som spjälkar stärkelsefragment till druvsocker (glukos). Tarmväggens enzymer bryter också ner en del små molekyler från födan som inte kan absorberas, utan måste spjälkas till upptagbara produkter. Till de senare hör vanligt socker (sackaros), som av sukras spjälkas till druvsocker (glukos) och fruktsocker (fruktos), samt mjölksocker (laktos), som av laktas spjälkas till druvsocker (glukos) och galaktos.

De flesta vuxna däggdjur saknar laktas. Läs på en annan sida. Slutresultatet av alla dessa enzymers aktivitet är små molekyler, som kan absorberas och tas upp av kroppen. Dessutom finns det molekyler från födan, som inte behöver brytas ner, utan kan absorberas direkt.

 1. Till dem hör vatten.
 2. Absorptionen sker hos människan huvudsakligen i tunntarmen genom eller mellan de celler som finns närmast hålrummet.
 3. Vattenlösliga ämnen absorberas oftast med hjälp av proteintransportörer, som finns i de mot hålrummet vettande cellernas cellmembran.
 4. Sådan transport är oftast energikrävande.

Fettlösliga ämnen kan däremot passera rakt igenom cellmembranen med icke energikrävande diffusion, Läs på en annan sida. Vatten tas upp med osmos igenom eller mellan cellerna. Osmos innebär att vatten passivt transporteras från en lösning med låg totalhalt av lösta ämnen till en med hög, så att skillnaderna i halt mellan de två lösningarna minskar.

 1. Det allra mesta vattnet absorberas hos människor i tunntarmen, resten i grovtarmen.
 2. Näringsbehov och essentiella ämnen Olika däggdjur och fåglar är evolutionärt anpassade till sin speciella kost.
 3. Det innebär också att olika arter skiljer sig åt i sin ämnesomsättning.
 4. Dessutom innebär det att de har utvecklat olika ekosystem av mikroorganismer i mag-tarmkanalen.

Mikroorganismerna kan inte bara hjälpa dem att bryta ner många näringsämnen. De kan också producera så kallade essentiella ämnen åt dem. Essentiella ämnen är kemiska ämnen som ett djur behöver, men inte kan producera själv eller inte producera själv i tillräcklig mängd.

De inkluderar hos människan vatten, flera aminosyror, några omättade fettsyror, ett flertal vitaminer och åtskilliga mineralämnen. Andra däggdjur och fåglar har nästan samma eller samma behov av essentiella näringsämnen. Hos växtätande däggdjur bryter mikroorganismerna ner bland annat cellulosa till huvudsakligen korta fettsyror: myrsyra, ättiksyra, propionsyra och smörsyra.

Fettsyrorna absorberas till blodet och är en mycket viktig energikälla. Utan mikroorganismer hade många växtätare inte fått i sig tillräcklig mycket energi med födan. Detta gäller särskilt de växtätare som äter gräs och blad, som är energifattig och svårnedbrytbar föda, Frukter och frön innehåller däremot betydligt högre halter av energirika ämnen och är lättare att bryta ner.

 • Djur som äter animalisk föda har inte samma problem med att bryta ner födan.
 • De kan bryta ner alla viktiga stora molekyler i födan med hjälp av egenproducerade enzymer.
 • Växtätarna tillgodogör sig också vitaminer och essentiella aminosyror som mikroorganismerna producerat.
 • Växters proteiner har en annorlunda aminosyrasammansättning än djurs.

För djuren essentiella aminosyror saknas därför ofta i växter, olika aminosyror i olika växter. Djur som äter animalisk föda har inte detta problem, eftersom födan har ungefär samma aminosyrasammansättning som de själva. Läs på en annan sida. Texten fortsätter under bilderna.

Är Det Haram Att Äta Skaldjur
Överst ses en knölval ( Megaptera novaeangliae). Den filtrerar främst djurplankton och fisk med hjälp av sina barder. Alla valar är köttätare. Ändå har de en flerdelad magsäck, något som är typiskt för växtätare. Det har sannolikt att göra med att de härstammar från växtätare. Valarna är släkt med de partåiga hovdjuren och räknas numera tillsammans med dem till gruppen Cetartiodactyla. I sin magsäck har de kanske mikroorganismer som bryter ner kitin och vaxer, ämnen som finns i hög halt i många djurplankton och som är onedbrytbara för de flesta däggdjur. Läs mer på en annan sida. Nederst ses en hoatzin ( Opisthocomus hoazin). Den har mikroorganismer i sin kräva och är den enda kända framtarmsjäsaren bland fåglarna, Hoatzin är en märklig fågel, mest känd för att ungarna på vingarna har klor som hjälper dem att klättra. Klorna är dock en nybildning, som inte motsvarar den 150 miljoner år gamla ( Archaeopteryx) klor. Hoatzin ser ut som en hönsfågel, men det är den inte. Den bildar en egen fågelordning och dess släktskap med andra fåglar är oklar. From Encyclopedia of Life, courtesy of Cláudio Dias Timm under (above) and Fritz Geller-Grimm under (below).

/td>

Några däggdjur och fåglar skiljer sig från de andra i sitt behov av ett fåtal essentiella ämnen. Ett exempel är vitamin C. Vitamin C förkommer i mycket låga halter i nästan all animalisk föda. Men de flesta däggdjur och fåglar kan bilda vitaminet själva.

Hos bland annat människan är vitamin C däremot ett essentiellt ämne. Läs mer på en annan sida. Mycket få däggdjursarter äter enbart vegetabilisk föda eller enbart animalisk föda. Växtätare äter ofta små mängder animalisk föda, till exempel insekter. Rovdjur och asätare äter ofta små mängder vegetabilisk föda.

De senare kan också, precis som växtätare, tillgodogöra sig vitaminer som deras mikroorganismer producerat. Dessa tillskott i kosten kan tillföra djuren olika essentiella ämnen. Många däggdjur och fåglar äter också jord, så kallad geofagi, Funktionen med detta beteende kan vara tillförsel av essentiella mineralämnen.

Synpunkter på människans näringsbehov Människor kan inte leva på ren köttdiet. Detta leder förr eller senare till brist på essentiella näringsämnen. Den första bristsjukdom som uppkommer hos människan är skörbjugg, brist på vitamin C. I gamla tider drabbades många sjömän på långresor av skörbjugg. Först på 1700-talet kom man underfund med att man kunde bekämpa skörbjuggen med hjälp av växtföda, till exempel citrusfrukter. Inuiternas traditionella diet består nästan bara av animalisk föda. Men de lärde sig att undvika bristsjukdomar genom att äta vissa typer av växtföda och vissa vävnader i jaktbytet. Å andra sidan finns det, till exempel i Indien, många människor som är vegetarianer. De kan klara sig bland annat genom att äta en varierad växtdiet och genom att ha en mycket välutvecklad flora av mikroorganismer i mag-tarmkanalen. Med ensidig växtdiet blir dock risken stor att drabbas av bristsjukdomar. Människan har sannolikt ätit animalisk föda i hundratusentals år. Människan är således med stor sannolikhet en allätare, evolutionärt anpassad till att äta både animalisk och vegetabilisk föda, dock sannolikt en betydligt mindre andel animalisk föda, än de flesta av oss äter i dag. Notera dock, som ovan diskuterats, att människan har en fantastisk förmåga att anpassa sig till en rent vegetabilisk och en nästan rent animalisk diet. Jag är inte kompetent att uttala mig om kostrekommendationer. Notera dock att det är ganska lätt att visa vilket intag av ett visst näringsämne, som krävs för att undvika bristsjukdom. Det är däremot mycket svårare att visa vilken balans mellan olika näringsämnen som är bäst för vår hälsa och som minskar risken att drabbas av olika sjukdomar. Det är också svårt att fastställa värdet av eller risken med de olika dieter, som nu är populära. Officiella kostrekommendationer har delvis ändrats några gånger under de senaste decennierna. Ett råd som stått sig genom åren är dock att det är bra att äta en varierad föda. Men det är ju inte särskilt vägledande. Läs på en annan sida. För trodde man att de mikroorganismer som lever i människans tarmar, det så kallade mikrobiomet, inte hade någon större betydelse för vår hälsa. Under senare år har man emellertid gjort en radikal omvärdering. Mikrobiomet är på många sätt nödvändigt för att vi ska kunna överleva. Störningar i dess sammansättning kan leda till sjukdomar. Läs mer på en annan sida.

/td>

Referenser K.E. Barrett, S.M. Barman, S. Boitano, and H.L. Brooks: Ganong’s review of medical physiology (23rd ed, McGraw-Hill Lange, 2010).C. Hickman, L. Roberts, A. Larson, H. l’Anson, and D.J. Eisenhour: Integrated principles of zoology (13th ed, McGraw Hill, 2005).R.W.

Hill, G.A. Wyse, and M. Anderson: Animal Physiology (3rd ed, Sinauer, 2012).K.V. Kardong: The vertebrates (5th ed, McGraw-Hill, 2009). Widmayer, H. Raff, and K.T. Strang: Vander’s human physiology (12th ed, McGraw-Hill, 2011).P. Willmer, G. Stone, and I. Johnston: Environmental physiology of animals (2nd ed, Blackwell, 2005).

: Köttätare och växtätare: människans, andra däggdjurs och fåglars mag-tarmkanal, matspjälkning och näringsbehov

Får muslimer ha husdjur?

Änglarna tycker inte om hundar som vistas inomhus – Sedan barnsben har vi blivit lärda att djuren enligt islam bör behandlas väl. Det berättas att en kvinna kom till paradiset för att hon gav en törstig katt vatten. En annan fick en plats i himlen för att hon hade gett mat till en utsvulten hund – även om hon hade dåligt rykte och hade strulat till det för sig. Är Det Haram Att Äta Skaldjur Bild: Mostphotos hund,Hundar,bett,Bita,aggressivitet,attacker,anfall,Varningsskylt,Varning,hundbett Hundar är framför allt vakt- och jakthundar. De får med andra ord lov att stanna utomhus, och därför betraktas de också som smutsiga, eller “orena” som min faster säger.

Detta gäller framför allt tikarna, eftersom de har mens Det sägs att änglarna gör stora lovar runt ett hus där man har en hund inomhus, och att man inte heller kan be i huset. Hunden är inte ren, och renhet är en av grundstenarna i religionen. Av någon anledning anses inte katter vara smutsiga. Katternas hemvist duger bra för änglarna och bönerna går inte förlorade även om katten spinner vid ägarens fötter under bönestunden.

Detta kanske beror på att katten håller sig ren på egen hand.

Related Post