Marina produkter och rätter Lax Vitt Vin Till Fisk Och Skaldjur?

Vitt Vin Till Fisk Och Skaldjur?

Vitt Vin Till Fisk Och Skaldjur
Som med alla mat- och vinkombinationer så finns det inga regler som säger att man måste bjuda på ett specifikt vin till vissa skaldjur. Det är oftast bättre att bara välja ett vin man tycker om istället för vad som rekommenderas. Men det finns såklart vissa kombinationer som är mer lyckade än andra. Bra att tänka på när man väljer vitt vin till fisk skaldjur :

Mousserade viner, Cavas och Champagner: Är alla utmärkta val till friterade skaldjur, då vinernas krispighet skär igenom rättens flottighet och förbättrar måltiden. Pinot Grigio, Sauvignon Blanc och Chenin Blanc: Passar perfekt till lättare fiskar som hälleflundra, flundra, samt musslor och ostron. Chardonnay, Pinot Gris, Viognier och Fume Blanc: Dessa fylligare viner är det bästa komplementet till oljigare fiskar som tonfisk, makrill och rätter med feta såser.

När man letar efter det bästa vita vinerna att servera till fisk eller skaldjursrätter, måste man tänka på rättens helhet, och inte bara på fisksorten. Det är naturligtvis viktigt att matcha vinet till rättens “kött”, men det måste också passa bra till eventuella såser och andra tillbehör.

Vad dricker man för vin till räkor?

Rätt med räkor – Räkor är en tacksam råvara som snällt låter sig serveras på många sätt, räkorna anpassar sig till allt mellan chili och sparris. Räkor kan serveras i sallader, cocktails, crepes, paella, såser och mycket mer. Särskilt i det asiatiska köket är räkor en viktig ingrediens i många smakrika och ibland kryddstarka rätter.

 1. Mångfalden och smakrikedomen gör att vinvalen blir mer komplicerade, även om rekommendationen att hålla sig kvar vid vitvinshyllorna ofta räcker långt.
 2. Tänk på att låta smakerna i maten möta smakerna i vinet.
 3. Är det citrus i maten så bör man välja ett vin med citrustoner.
 4. Smörstekta räkor och lite fetare räkrätter går riktigt bra med smörigare viner som en eklagrad bourgogne.
You might be interested:  Hur Ofta Ska Man Äta Fisk?

Friterade räkor passar bra ihop med mousserande viner, medan heta thairäkor eller indiska rätter väl matchar lite sötare viner, som till exempel en riesling. När det gäller smaker finns det inga rätt eller fel, tycker man att något är gott så är det gott.

 1. Det finns många vinskribenter som rekommenderar röda viner till skaldjur.
 2. Vill och vågar man kan man till exempel prova en ung beaujolais, eller något annat friskt vin, som exempelvis en enklare pinot noir till räkorna.
 3. Vinvalet handlar mera om hur räkorna serveras än räkorna i sig.
 4. Till en kraftfull italiensk räkpasta eller risotto kan ett mustigt, som en ripasso, eller rent av en amarone, vara ett utsökt val.

Nigab — Org.nummer: 556228-1112 Tel: E-post: Stockholm Gårdsvägen 18 SE-169 70 Solna Göteborg Arendalsvägen 22 SE-434 39 Kungsbacka

Vad ska man dricka till havskräftor?

Vin som passar till kräftor – Sälta och syrlighet i kräftorna tillsammans med umami gör att ett friskt vin med sötma men utan fatkaraktär funkar bäst. Välj gärna från smaktypen Friskt & Fruktigt eller Druvigt & Blommigt och leta efter en sötmaklocka med värde två. Vitt vin till kräftor

Vilket rödvin passar till fisk?

Salt och lite syrlighet kan åstadkomma underverk – De vanligaste rödvinerna till fisk är ganska lätta, mjuka och fruktiga, som exempelvis Pinot Noir och Gamay. Det är dock många som dricker ganska kraftigt och strävt rött vin till fisk. För att få en smakbalans är det då viktigt att fiskrätten är kraftig och att man tillför sälta, syrlighet och fett eller något krämigt, så att vinet inte blir för beskt och kärvt.

Vad kan man mata en fisk med?

Vad ska jag mata fiskarna med? – Fiskar uppskattar också en omväxlingsrik meny. Det finns många olika alternativ för en varierad kost: flingor, fodertabletter, levande foder, frysta eller frystorkade foderdjur. Om du gärna observerar fiskarna är det särskilt praktiskt att ge dem fodertabletter som fästs vid akvarieglaset. Här hittar du vårt sortiment av fiskmat,

You might be interested:  Näringsämnen I Fisk Och Skaldjur?

Vilket vin till abborre?

Abborre Till abborrfiléer är det bäst med friskt och fruktigt vitt vin som är lika lätt som maten. Också aningen fylligare, nyanserade och strukturerade vita viner matchar fint om fisken serveras med en fet sås eller något annat matigt tillbehör. Ta till exempel en Sauvignon Blanc från Chile, Nya Zeeland eller Frankrike.

 • Vin av den druvan har färsk örtighet som går bra ihop med många abborrätter.
 • Likaså passar en nyanserad och strukturerad Chardonnay bra i bilden.
 • Rökt abborre kan också serveras med torr Riesling exempelvis från Australien.
 • Dess typiska mineraliga aromer och syra fungerar utmärkt ihop med den rökta smaken.

Bra öl till abborre är ljusa, friska och lätta, det vill säga i synnerhet lager, pilsner och veteöl. : Abborre

Vad bör man vara försiktig med vid tillagning av skaldjur?

Är man osäker på hur råvaran hanterats i tidigare led bör man använda sina sinnen; syn och lukt. Fisk skall lukta friskt av hav. Fisk som luktar sött, syrligt eller surt, beroende på hur man upplever det, skall man vara försiktig med. Man kan också titta på fiskens skinn, ögon, gälar och kött.

Vad dricker man för vin till kräftor?

Vin till kräftor? Nu när vi är mitt i dessa underbara kräfttider är det många som funderar på om man kan dricka vin till kräftor och isåfall vilka viner? Historiskt sett har vi i norden alltid druckit öl och brännvin till kräftor, av den enkla anledningen att det var vad vi producerade och kände till.

 • Idag har vinkunskapen och intresset för vin ökat lavinartat och många njuter gärna av vin till kräftorna! Det finns några saker att tänka på som gör mötet mellan kräftorna och vinet ännu bättre och mycket handlar om tillbehören.
 • Då vi kokar våra kräftor i stora mängder salt och dill får de den karaktäristiska härliga sältan och örtigheten som tillsammans med umamin gör att det kan bli besvärligt att välja vin till.
You might be interested:  Dålig I Magen Av Lax?

Men sanningen är att det finns en hel drös med viner som passar utmärkt till kräftor, det som kan vara värt att tänka på är att vita viner gärna får ha lite sötma eller vara av druvan Sauvignon Blanc eller Riesling. Mousserande går ofta utmärkt, men då gärna en Cava från Spanien som har mer sötma i frukten än en Champagne.

Om du är sugen på rött vin till kräftorna får det gärna vara ett fruktigt, bärigt, lättare vin som inte har så mycket tanninstruktur (det som upplevs som strävhet på tungan). Sträva rödviner blir ofta en riktig smakkrock då umamin i kräftorna förstärker det sträva och beska i rödvinet och det är sällan en trevlig upplevelse! Vi brukar ofta säga att det är tillbehören till en maträtt som “styr” vilket eller vilka viner som passar till och det är samma sak med kräftor.

Alla vintyper ovan gör sig ännu bättre till kräftorna om det även finns västerbottenpaj, aioli/majonnäs och rostat bröd med smör på som med sina feta smaker bygger en perfekt smakbrygga till vinerna. Prova att äta en kräfta och drick vin direkt efter och prova att ta en tugga av en smörad rostad brödskiva med kräftkött på och drick vin efter så märker du snabbt vad tillbehören bidrar med! Vinförslagen nedan finns alla i Systembolagets fasta sortiment med undantag av Campos de Luz White och El Gran Botánico Cava som går att beställa till ditt närmaste Systembolag. Big plate of tasty boiled crawfish closeup, seafoo : Vin till kräftor?

Related Post