Marina produkter och rätter Lax Vin Till Räkor Och Aioli?

Vin Till Räkor Och Aioli?

Vin Till Räkor Och Aioli
Frågor och svar – Vin till räkor och aioli? Till räkor och aioli vill man ha ett friskt vin med mineraliska toner och helst lite sälta, som en Chardonnay från Jura. Vin till räkor i het sås? Till räkor med het sås krävs ett vin med lite sötma för att möta hettan i maten och fruktiga toner och örtighet till räkorna.

  1. En Riesling spätlese är en perfekt kombo! Vin till räkor och ost? Till räkor och ost passar en Muscadet med fruktig smak, krispig syra och honungstoner.
  2. Vin till räkor och avokado? Till räkor och avokado vill man välja ett lätt, friskt vin med hög syra och mineraltoner, som ett vitt vin från Vinho Verde.

Vin till räkor och kräftor? Till räkor och kräftor vill man undvika kraftigare ekfatslagrade viner, välj istället ett krispigt vin med hög syra, mineraliska toner och sälta. I Chardonnay från Jura hittar man oftast dom karaktärerna. Mer om hur du kombinerar fisk och skaldjur med viner: Dela med sig:

Vilket vin passar till räkor?

Rätt med räkor – Räkor är en tacksam råvara som snällt låter sig serveras på många sätt, räkorna anpassar sig till allt mellan chili och sparris. Räkor kan serveras i sallader, cocktails, crepes, paella, såser och mycket mer. Särskilt i det asiatiska köket är räkor en viktig ingrediens i många smakrika och ibland kryddstarka rätter.

  1. Mångfalden och smakrikedomen gör att vinvalen blir mer komplicerade, även om rekommendationen att hålla sig kvar vid vitvinshyllorna ofta räcker långt.
  2. Tänk på att låta smakerna i maten möta smakerna i vinet.
  3. Är det citrus i maten så bör man välja ett vin med citrustoner.
  4. Smörstekta räkor och lite fetare räkrätter går riktigt bra med smörigare viner som en eklagrad bourgogne.
You might be interested:  Vilken Fisk Kan Man Äta Rå?

Friterade räkor passar bra ihop med mousserande viner, medan heta thairäkor eller indiska rätter väl matchar lite sötare viner, som till exempel en riesling. När det gäller smaker finns det inga rätt eller fel, tycker man att något är gott så är det gott.

Det finns många vinskribenter som rekommenderar röda viner till skaldjur. Vill och vågar man kan man till exempel prova en ung beaujolais, eller något annat friskt vin, som exempelvis en enklare pinot noir till räkorna. Vinvalet handlar mera om hur räkorna serveras än räkorna i sig. Till en kraftfull italiensk räkpasta eller risotto kan ett mustigt, som en ripasso, eller rent av en amarone, vara ett utsökt val.

Nigab — Org.nummer: 556228-1112 Tel: E-post: Stockholm Gårdsvägen 18 SE-169 70 Solna Göteborg Arendalsvägen 22 SE-434 39 Kungsbacka

Vilket bubbel till räkor?

Snabbmeny för denna artikel – Råd för att välja perfekt champagne till skaldjur och fisk :

Blanc de Blancs: Dessa champagner gjorda på enbart vitvinsdruvor passar perfekt till alla fisk- och skaldjursrätter. Blanc de Noirs: Gjorda på Pinot Meunier och Pinot Noir-druvor och passar bra till röda och oljiga fiskar och rätter med feta såser. Rosé: Vit champagne med Pinot Noir iblandat för färgen. Söta viner som passar perfekt till lättare fiskrätter och framförallt desserter.

De lätta och matvänliga smakerna hos en fin champagne gör den inte bara ett bra val till de flesta rätter, det underlättar också hopparningen med de flesta skaldjur. Bubblorna gör att vinet kan genomskära starka smaker och oljiga fiskar. När man väljer rätt champagne att servera med fisk och skaldjur, tar man också bort beslutet om man ska välja rött eller vitt vin.

You might be interested:  Hur Ofta Ska Man Äta Fisk?

Kan man dricka prosecco till kräftor?

Festliga bubblor i glaset – Även mousserande vin gör sig lysande till kräftor, där de läskande bubblorna hjälper till att hålla munnen fräsch och smaklökarna på topp. Bollinger Special Cuvée Brut ( nr 7418, 499 kr) är ett suveränt val med sin lyxigt rika brödighet.

LÄS OCKSÅ: Rumor has it – hellre en bra crémant än en billig champagne Crémant, som görs enligt samma metod som champagne, är också ett fullgott mousserande alternativ. Langlois Crémant de Loire Brut ( nr 7404, 149 kr) bjuder till exempel på rik gul frukt, honungstoner och grapefrukt, och sitter bra både som aperitif innan festen börjar och som ackompanjemang till kräftorna.

Vinet får ofta höga betyg av vinkännare. Langlois Crémant de Loire Brut är gjort på en blandning av de gröna druvorna chenin blanc och chardonnay samt den blå druvan cabernet franc. Foto: Langlois-Chateau

Vilka röda viner passar till fisk?

Stekt gösfilé med smörstekta gula kantareller och crème fraîche smaksatt med örter och lime – 199,00 kr En välsmakande fiskrätt som för sig väl i sällskap med en välgjord röd Bourgogne. I vinet finner man fint rödfruktiga toner som paras med en elegant kryddighet. Ett trevligt rött vin till fisk.

Kan man dricka rött vin till kräftor?

Rött vin till kräftor – Umami är en smak som matchas bäst med vita viner eftersom smaken umami gör att drycken upplevs ha mer beska och strävhet. Ett rött vin har tanniner vilket gör att vinet upplevs som strävt naturligt. Om det trots allt är rött vin som står på menyn så finns det en del saker att tänka på:

You might be interested:  Äta Lax Som Inte Är Genomstekt?

Välj ett lätt vin, fylliga viner tar över den delikata kräftan. Vinet ska upplevas som “mjukt” med lite strävhet. Ta ett fruktigt vin med sälta och mineralitet.

Vilket bubbel till räkor?

Mousserande vin till skaldjur – Ett torrt till halvtorrt mousserande vin går också bra till räkor och andra skaldjur. Återigen är det fruktsyran som gör kombinationen med sältan lyckad – och bubblorna fräschar upp munkänskan. Vitt vin till färska skaldjur Rosévin till färska skaldjur Vin till gratinerade skaldjur

Related Post