Marina produkter och rätter Lax Vin Till Förrätt Med Räkor?

Vin Till Förrätt Med Räkor?

Vin Till Förrätt Med Räkor
Vinjournalens tips på vin till räkor – Vid annorlunda tillagningssätt av räkor kan dock andra tips gälla eller om man äter

Friterade räkor passar bäst med ett mousserat vin som gör den ofta oljiga upplevelsen mer angenäm.En ekad och smörig Chardonnay ackompanjeras med fördel till smöriga grillade räkor.Ett kylt rosévin smakar även det ypperligt i kombination med lite tyngre räkrätter.Låt aromerna i maträtten återspeglas av smakinslagen i vinet. Det vill säga vid citronaromer i rätten är det av fördel med citrusinslag i vinet.

Ord som krispig, frisk, ungdomlig och syrlig är stilpreferenserna man ska ha i minnet vid val av vitt vin till räkor. Citrusfrukt går också utmärkt till havets frukt räkan.

Kan man dricka rött vin till räkor?

Skaldjur är som bekant ett uppskattat inslag att bjuda på. Lika noga som du är med att tillaga och servera rätterna bör du vara att välja dryckerna som hälls i glasen. Fel dryck kan nämligen ta ned upplevelsen och förstöra en del av kalaset. Det klassiska valet är ett vitt vin.

 • Men faktum är att många tycker att en bra rosé eller ett mousserande vin fungerar lika bra.
 • Oftast så länge vinet är friskt och fruktigt med lite eller ingen sötma, vilket passar bäst på grund av skaldjurens naturliga sälta.
 • Här spelar också tillagningen roll.
 • Har skaldjuren halstrats föredrar många ett fylligare och smakrikare vin, gärna med fatkaraktär.

En annan huvudregel att följa är att inte glömma bort tillbehören som skaldjuren serveras tillsammans med när valet av dryck görs. Ett rött vin kan passa perfekt när tillbehören är tyngre, såsom när räkorna syns i en pastarätt. Ett rosévin kan vara det rätta valet när rätten inte är fullt så mäktig, medan ett bubbel gärna gifter sig med friterade skaldjur.

 • På samma gång tycker många att valet av dryck påverkas av vilket skaldjur det gäller.
 • En hummer serveras gärna med en champagne så klart, medan musslor och ostron passar bättre med ett krispigare, vitt vin.
 • Till krabban får det vita vinet gärna ha inslag av ekfat.
 • Hur är det med öl då? Jodå, det går också.

Särskilt till räkor och kräftor där sältan är lite extra. Det generella tipset är att välja en ljus lager eller ett veteöl som är mildare i smaken. Till halstrade skaldjur kan en ale med lagom beska vara en höjdare, och till ostron föredrar vissa en stout.

Vilket vin passar till ren?

Ren Renfilé som är röd inuti kan matchas med ett fylligt och stramt rött vin. Välj exempelvis ett robust och kraftigt rödvin på Syrah-, Shiraz- eller Cabernet Sauvignon-druvor. Gryträtter på ren eller renstek kan också serveras med ett aningen mjukare vin, till exempel rödvin av typen mustigt och syltig eller nyanserat och utvecklat.

 1. Välj till exempel Syrah, Shiraz eller Malbec av någondera smaktypen.
 2. Till renkött passar det också fint med mustig italiensk Amarone, eller fylligt vin från Toscana, Rhône eller Rioja.
 3. De är alla på sitt sätt klassiska val.
 4. Också ölet till ren får vara fylligt.
 5. Välj exempelvis mörk lager, ale, stout eller porter.

Rökt renkött serveras kallt som uppskärningar. Till det platsar det därför med nyanserat och strukturerat vitt vin på exempelvis Pinot Gris- eller Rieslingdruvor. Vinernas syra och arom står sig tillsammans med den rökta aromen. Öl som fungerar till rökt ren är bland annat smakrik stout och porter.

You might be interested:  Hur Länge Håller Varmrökt Lax I Kylen?

Renskav är en traditionell rätt som serveras med sur lingonsylt. Till den passar det med öl, exempelvis frisk och ljus pilsner eller lager. Också mer aromatisk mörk lager är ett fungerande alternativ. Vin till renskav får vara mustigt och syltigt rödvin med mogen fruktighet som matchar rättens smaker. Välj ett rött vin från exempelvis Spanien eller Portugal.

Också Carmenère från Chile passar fint. Viltskav är en liknande rätt som renskav, men ofta med kött från kronhjort. Samma drycker passar till den. : Ren

Vad passar Chablis till?

Frågor och svar om Chablis – Var ifrån kommer Chablis vin? Vitt vin chablis är ett otroligt populärt vin som kommer från vinregionen Chablis, den nordligaste delen av Bourgogne, Frankrike. Hur smakar Chablis vitt vin? En god chablis har ungefär samma smakprofil som Chardonnay, men kan skilja sig genom att exempelvis ha toner av äpplen, hö och noter av citrus.

Vinet är ett klart, krispigt och kraftfullt vin, med mineraliska toner och hög syra. Vad är Chablis? Chablisvin är appellationsreglerat franskt vin från regionen med samma namn. Chablis druva är Chardonnay. Det är den enda druva som är tillåten under Chablis appellationsregler. Vad är gott att äta till Chabli? Chablis vin passar till rätter med sniglar, fisk, ostron och fågel, men är även väldigt gott att dricka på egen hand så som det är, utan tillbehör.

Chablis passar till lättare rätter tack vare vinets krispighet och syra. När började Chabli produceras? Vinet började tillverkas redan så tidigt som på 1200-talet, men det var inte för än på 1930-talet som vinet fick de strikta produktionsregler det har idag.

Vad passar Pinotage till?

Pinotage – lär dig mer om olika blå druvsorter Odlas i: Sydafrika. Några få odlingar finns även i Kalifornien, Tyskland, Zimbabwe och Nya Zeeland. Kända distrikt: Stellenbosch, Kapprovinsen. Smak: Fruktiga aromer av plommon, björnbär och rökta charkuterier.

Vad äter man till rött vin?

Strävhet och mat – Har vinet låg strävhet, max klockvärde 6, fungerar det till allt från blandade bufféer och halloumiburgare till stekt vit fisk med smakrika tillbehör. Ett mjukt rödvin klarar också av en viss hetta och sötma i maten, även om det är klokt att vara sparsam med dessa egenskaper om du väljer rött vin. Röda viner med strävhetsklocka upp till 6 Många rödviner har medelstor strävhet som hamnar på klockvärde 7–8. De passar bra att kombinera med de flesta grytor och kötträtter som fläskfilé och lammkorv eller svamprisotto. Röda viner med strävhetsklocka 7–8 Har vinet en strävhetsklocka på 9 och uppåt brukar en kötträtt på nötkött, lamm eller vilt passa bäst. För att balansera strävheten är det bra med tillbehör som antingen innehåller fett i form av grädde eller smör, eller att strävheten möts av syra, exempelvis i form av en rödvinssås.

Varför sätter man en sked i bubbel?

Sked i bubbel – Längs dessa linjer är teorin om att hålla en metallsked i en öppen flaska Champagne – metallet kommer att fungera som en värmeledare och hjälper till att hålla insidan av flaskan extra kall. Om du inte har ett bra stopp runt kan en metallsked fungera i en nypa.

Men oavsett vilken metod du använder, blir din bubbla platt när den är öppen för en dag eller två. Leta upp en riktig silversked. Se till att det verkligen är en silversked och inte en plastsked eller en sked av rostfritt stål. Det är nästan som ett mirakel. Silverskeden behåller kvar bubblorna i flaskan.

You might be interested:  Hur Mycket Skaldjur Per Person?

Vänd bara skeden upp och ner i flaskhalsen. Handtaget behöver inte vidröra champagnen. Det räcker med att sätta in skeden bara. Kall luft fungerar nämligen som ledare och bevarar kolsyran i flaskan upp till tre dagar i kylskåpet.

Vad ska man äta till riesling?

Riesling – lär dig mer om olika gröna druvsorter Odlas i: Tyskland, Frankrike, Österrike, Australien. Kända distrikt: Mosel, Rheingau, Pfalz, Alsace. Smak: Från torra till söta, alltid med hög fruktsyra och inslag av citrus, äpple, päron, blommor, honung och mineral.

Vilket vin passar bäst till skaldjur?

Vin Till Förrätt Med Räkor Vin till skaldjur, sa du? Vi tipsar om vilka viner som gör sig bäst till havets frukt. Och lär dig lite om deras druvor som bonus. Få saker känns festligare på middagsbordet än skaldjur. Dessa typer av läckerheter innehåller grundsmaken umami, som tyvärr ofta kan ställa till det när gäller matchningen till dryck.

Särskilt om drycken är sträv eller har fatkaraktär. I värsta fall kan det nämligen bli en lite metallisk och oangenäm känsla i munnen. De viner som passar bäst till skaldjur är därför ofta ofatade vita och mousserande (eller lättare rosé och orange) med hög syra. Är det lite sötare skaldjur eller tillbehör (som exempelvis hovmästarsås) gör du klokt i att välja ett vin som dessutom har lite fruktsötma.

Annars är ju det flesta klassiska tillbehör ofta väldigt vinvänliga smakbryggor: rostat bröd med smör och lagrad ost eller kräftskivans västerbottenpaj och feta röror gör det ännu enklare att lyckas matcha skaldjur med vin. Vin Till Förrätt Med Räkor SKALDJURSDRUVAN GRECO DI TUFO Här har vi en antik druvsort från Medelhavets vackraste kust. En druva som är missnöjd med det mesta, trots att den lever i ett ljuvligt landskap i östra Kampanien. Regionen utmärks av urgamla och för regionen unika druvor och viner.

Det krävs en minst sagt omvårdande och mycket tålmodig hand ute i vingården – men den belönas då med fantastiska viner. FÖRSLAG PÅ VIN Greco di Tufo dei Feudi di San Gregorio 2021 Vi är glada att Feudi di San Gregorio kan hantera denna ljuva gnällspik! Vulkanisk jordmån som är rik på kalk samt de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt gör sitt för att du ska få ett vin med mineralitet så att det krasar om det – och en sjungande syra.

Är du sorten som brukar säga att friska viner smakar surt rekommenderar vi dig att dricka något annat. Gillar du däremot att svalka dig med torra, läskande viner med inslag av solmogen stenfrukt, mineralisk havsälta och struktur som får dig att tänka på Amalfiklippor tycker vi du ska kyla en pava och ta fram pasta vongole, grillade skaldjur eller för all del en pizza bianco med syrlig ost. Vin Till Förrätt Med Räkor SKALDJURSDRUVAN RIESLING Riesling är en aromatisk druva som har sitt ursprung i Tyskland, alltid har en omisskännlig syra och som ofta görs sig vansinnigt bra till skaldjur. Druvan dras med ett envist rykte om att vara billig och söt, men vinälskare världen över fortsätter att argumentera för varför riesling är en av världens bästa druvor och den främsta druvan för högklassiga vita viner.

 • Trots att det är en av de mest lagringsdugliga druvorna går den oftast att njuta redan som ung.
 • DRYCKESFÖRSLAG: The Grape Collective Riesling Returns 2020 Precis så är det med Riesling Returns, från Pfalz.
 • Vinet är ett utmärkt exempel på klassisk, torr riesling med några gram restsocker: lätt, krispigt frisk, med härligt aromatiska toner och inslag av mineral.

Pris: 129 kr Art.nr: 72859 Alk.halt: 12,5 % vol. Vin Till Förrätt Med Räkor SKALDJURSDRUVAN CHENIN BLANC Chenin blanc har faktiskt många likheter med riesling: viner på druvan görs på hela skalan mellan knastertorrt och sockersött, vinerna blir ofta lagringsdugliga och det finns oftast toner somrig stenfrukt och alltid en skinande syra i rampljuset.

You might be interested:  Vilken Fisk Är Dalslands Landskapsfisk?

Druvan kommer ursprungligen från Frankrike och odlas främst i Loiredalen i den nordvästra delen av landet. Och kanske är vinerna just härifrån landets allra mest skaldjursvänliga. Passande nog löper Loirefloden längs hela regionen. FÖRSLAG PÅ VIN: Pierre Chainier Clos de Nouys Sec 2021 Här hivar vi fram ostron, musslor, kräftor och kanske blir det även en räkfrossa.

Står det skaldjur på bordet passar det helt enkelt väldigt ofta att hiva fram en flaska Pierre Chainier Clos de Nouys Sec! Vinet är torrt och bjuder på friska syror varvat med honungslen krämighet och balanserat, fruktigt avslut. Pris: 149 kr Art.nr: 72189 Alk.halt: 12,5% vol. Vin Till Förrätt Med Räkor SKALDJURSDRUVAN CHARDONNAY Chardonnay odlas i princip i hela vinvärlden, men Frankrike och USA är nog de länder som flest förknippar med druvan. Champagne och Bourgogne är de regioner som bidragit mest till druvans höga status. Det är många som vet att de gillar vin från Chablis, men inte riktigt lika många som vet att det är ett vin som alltid är gjort på chardonnay.

 • Druvan är anpassningsbar och lättodlad och brukar beskrivas som neutral i karaktären.
 • Det gör den särskilt lämpad som bas för mousserande viner, inte minst för champagne.
 • Druvan genererar nästan alltid torra viner, och passar ypperligt för ekfatslagring – men till skaldjur rekommenderar vi som sagt en ofatad historia.

FÖRSLAG PÅ VIN: Laroche L Chardonnay 2020 Chablisproducenten Laroche kan sin chardonnay. Redan på instegnivå och under hundralappen får vi ett aptitretande och friskt vin med fruktiga toner av gröna äpplen, gul citrus, vit stenfrukt och inslag av mineral och färska örter. Vin Till Förrätt Med Räkor SKALDJURSDRUVAN ALBARIÑO Den spanska druvan albariño (alvarinho i Portugal) vinner allt mer popularitet och brukar nästintill alltid bli ett fantastiskt skaldjursvin. Druvans fruktiga karaktär med sälta och fräschör ackompanjerar exempelvis kräftor perfekt. Vin Till Förrätt Med Räkor SKALDJURSDRUVAN SAUVIGNON BLANC Det är läckert att möta upp skaldjur och inte minst kräftors örtighet från krondillen med ett örtigt och aromatiskt vin – som en klassisk sauvignon blanc. Druvan har sin hemvist i Sancerre i Loire, känt för sina högklassiga, friska och eleganta viner.

Viner gjorda på sauvignon blanc är så gott som alltid torra och friska, med tydligt gröna och aromatiska toner av färska nässlor, svartvinbärsblad, krusbär och en omisskännlig mineralitet. FÖRSLAG PÅ VIN: Domaine La Croix St-Laurent Sancerre 2021 Det här är en perfekt kombination av elegans, mineralitet och utsökt, läskande fruktighet.

Vinet är knastertorrt med en iskall syra och lång, nyanserad och lätt aromatisk eftersmak. Gör sig lika bra till färska och tillagade skaldjur som till tjusigare fiskrätter. Pris: 199 kr Art.nr: 78949 Alk.halt: 13 % vol. Vin Till Förrätt Med Räkor SKALDJURSDRUVAN GRÜNER VELTLINER Grüner veltliner är nästan alltid lika med Österrike. Den har ofta likheter med torra, friska och fruktiga rieslingviner från landet, men har vanligtvis även kryddigare toner, lite mildare syra och krämigare struktur. FÖRSLAG PÅ VIN: Soellner Fumberg Grüner Veltliner Reserve 2021 Weingut Soellner håller till i det kuperade landskapet runt den lilla byn Gösing am Wagram, strax öster om Kamptal.

Egendomens jordbruk bedrivs helt ekologiskt och här görs ett våra favoritexemplar på druvan. Fumberg Grüner Veltliner Reserve får jäsa och vila på stora, gamla ekfat och komplext balanserad karaktär som gör sig ypperligt till grillade pilgrimsmusslor, krämig fisk- och skaldjurssoppa samt till en redig bouillabaisse.

Pris: 189 kr Art.nr: 74660 Alk.halt: 13 % vol. Viner som passar till skaldjur

Related Post