Marina produkter och rätter Lax Vilken Tonfisk Ska Man Köpa?

Vilken Tonfisk Ska Man Köpa?

Vilken Tonfisk Ska Man Köpa
Fiskguiden 2017: Stor osäkerhet kring tonfisken som säljs i Sverige – Världsnaturfonden WWF Det råder stor osäkerhet i tonfiskhyllan ute i Sverige och en majoritet av den tonfisk som säljs i Sverige saknar uppgifter om ursprung eller art. Det visas i en rapport som presenteras i anslutning till lanseringen av Världsnaturfonden WWFs Fiskguide 2017. Vilken Tonfisk Ska Man Köpa – Det är problematiskt att vi fortfarande har stora aktörer som säljer fisk från hotade bestånd eller som fiskats på ett skadligt sätt och hänvisar till att det efterfrågas av konsumenterna. Det är att skjuta ifrån sig ansvaret, säger Inger Melander, ansvarig för fiskguiden på Världsnaturfonden WWF.

Mer än tre fjärdedelar av den tonfisk som säljs i Sverige saknar uppgift om vilken art det är samt var och hur den är fiskad. Det innebär att det är svårt för konsumenter att avgöra om den fisk de köper är hållbart fiskad. Inte heller i hyllorna med tonfiskburkar kan man vara säker på att man gör ett hållbart val.

För att vara säker på att man väljer tonfisk som inte utarmar haven kan man välja MSC-certifierad tonfisk som WWF listar som grön i Fiskguiden 2017. – Det är ofta omöjligt att veta vad det är för sorts tonfisk man köper i butiken, än mindre lita på att den som serveras på restaurang har fiskats på hållbara bestånd.

Om de som säljer tonfisken inte kan uppge varifrån den kommer, vilken art det är och hur den fiskats, kan det vara så att man äter en tonfisk som är starkt hotad, säger Inger Melander. I många fall uppger företag som säljer burktonfisk att tonfisken skulle ha fiskats utan att delfiner och andra arter har kommit till skada.

Det menar Inger Melander är att vilseleda konsumenterna. – Det är enbart en bråkdel av den tonfisk som finns på marknaden som fiskats med skonsamma fiskeredskap. Jag skulle vilja se att företagen är mer transparenta och faktiskt redovisar vilka fiskeredskap som tonfisken fiskats med.

I årets fiskguide presenteras en rad andra uppdateringar. En nyhet är att den garnfångade torsken i östra Östersjön hamnar på rött i guiden, från att förra året ha legat på gult ljus. Det beror på att beståndet är i sämre skick, fiskeredskapet hotar andra arter och att skötseln och kontrollen av fisket i området är för dålig.

Det finns inget torskfiske i Östersjön som hamnar på grönt ljus i fiskguiden. Fem nya arter som letat sig in på den svenska fiskmarknaden och nu lyfts in i fiskguiden är havsabborre, röd snapper, guldbrax/guldsparid, clarias och grönmussla. Fiskguiden listar cirka 65 arter varav tre fjärdedelar av dem går att hitta som långsiktigt hållbara val, det vill säga på grönt ljus i årets guide.

I samband med årets lansering av Fiskguiden presenteras rapporten “Svensk konsumtion av sjömat – en växande mångfald” som är utförd av RISE, Research Institutes of Sweden, på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. Rapporten är den första större kartläggningen av svensk sjömatskonsumtion som tittar på vad för fisk och skaldjur som svenskarna äter, hur mycket och dess ursprung.

I rapporten framgår det att lax, torsk och sill fortfarande är våra vanligaste matfiskar, men också att fler exotiska arter introducerats till de svenska konsumenterna. Vidare visar rapporten att svenskarnas konsumtion av sjömat stiger och att vi numera äter i snitt 11 kilo fisk och skaldjur per person och år, vilket motsvarar 25 kilo hel fisk.

 • Drygt 75 procent av den sjömat som vi äter i Sverige är importerad.
 • FAKTA: Tonfisken är en del av familjen makrillfiskar.
 • De arter som man oftast finner på restaurang och i butik i Sverige är skipjack/bonit (Katsuwonus pelamis), albacore/vit tonfisk (Thunnus alalunga), gulfenad tonfisk (Thunnus albacares), tonggol (Thunnus tonggol) och blåfenad tonfisk (Thunnus thynnus).
You might be interested:  Kan Man Äta Skaldjur Som Gravid?

Tonfisk finns i Atlanten, Medelhavet, Indiska oceanen och Stilla Havet där de fångas med ringnot, garn, långlina, spö eller handlina. Inom fisket är det vanligt med bifångst av exempelvis sjöfågel, hajar, rockor, havssköldpaddor och delfiner, samt unga tonfiskar som ännu inte hunnit föröka sig.

Trots att många av tonfiskbestånden minskat kraftigt de senaste årtiondena, fortsätter ett intensifierat, industriellt överfiske. Det förekommer dessutom både illegalt fiske och otillåtna metoder inom fisket. Enligt FAO (FN:s fackorgan för jordbruk, skog och fiske) är flertalet av tonfiskbestånden endera fullt nyttjade eller överfiskade.

Tonfisk är en så kallad toppredator, vilket betyder att de är högst upp i näringskedjan och därför påverkar deras status även läget för många andra arter i haven. WWF rekommenderar MSC-märkt tonfisk som bästa val och den får grönt ljus i Fiskguiden. BAKGRUND: Fiskguiden ges nu ut för elfte gången sedan starten 2002.

 • Vad är det som avgör om fisken får grönt, gult eller rött ljus? WWF bedömer de vildfångade arterna efter tre kriterier:
 • – hur bestånden mår
 • – fiskets effekter på ekosystemet

– om kontrollen och förvaltningen är hållbar För odlade arter bedöms även fodrets ursprung och odlingens påverkan på omgivande miljö. I botten för Fiskguidens bedömningar ligger bland annat rekommendationer från Internationella havsforskningsrådet, ICES, artstatus enligt Artdatabanken och Internationella naturvårdsunionen, IUCN.

 1. Ladda ner rapporten
 2. Pressbilder finns i WWFs pressrum:
 3. Kontaktinformation:
 4. Inger Melander, sakkunnig fiske och marknad, ansvarig för fiskguiden på WWF, tel: 08-546 57 539
 5. Madeleine van der Veer, Pr & Policy Manager på WWF, tel: 070-292 44 12

: Fiskguiden 2017: Stor osäkerhet kring tonfisken som säljs i Sverige – Världsnaturfonden WWF

Vilken tonfisk är nyttigast?

Vilken Tonfisk Ska Man Köpa ÄLSKAR DU TONFISK? Läs mer här, för tonfisk är inte en råvara du bör äta i stora mängder. © iStock Tonfiskbiffar, sushi med tonfisk, tonfisksallad och kanske en snabb macka med tonfiskmousse. Om du älskar tonfisk är det nog en bra idé att läsa den här artiklen.

 • För även om tonfisk som utgångspunkt är nyttigt, är den långt ifrån oproblematisk.
 • Det handlar både om överfiske och kvicksilver.
 • Lär dig mer om den populära fisken här, och få nyttiga tips och goda recept.
 • Tonfisken är en saltvattenfisk, som tillhör en undergrupp av makrillfamiljen.
 • Vanligtvis hittar du tonfisken i lite ljumnare vatten än i de skandinaviska.

Tonfisken är mager och proteinrik fisk. Det finns 8 tonfiskarter som varierar i färg och storlek. De största kan bli över 3 meter långa och väga över 600 kg, De fem viktigaste arterna av tonfisk är:

Albacore/vit tonfisk Bigeye Bluefin Yellowfin Skipjack

Skipjack utgör 58 procent av den globala tonfiskfångsten och används framförallt till tonfisk på burk. Det korta svaret är: både ja och nej. Tonfisk är en mager och proteinrik fisk med viktiga vitaminer och mineraler som jod, järn och selen samt A-, D- och E-vitamin.

Så som utgångspunkt är tonfisk nyttigt. På grund av föroreningar i haven, inte minst av kvicksilver, kan det dock finnas en risk att äta rovfisk som tonfisken. Så undvik att äta det varje dag. Hoppa direkt till avsnittet om kvicksilver här Tonfisk är en mager och proteinrik fisk, som också innehåller nyttiga vitaminer och mineraler, framförallt A- och D-vitamin, järn, jod och selen.

Kolla näringsinnehållet per 100 g tonfisk här. Som utgångspunkt, ja. Världshaven är förorenade, bl a av tungmetaller som kvicksilver som samlas i kroppen hos både sjur och människor. Tonfisken är en rovfisk som äter mindre fiskar och därför kan tonfisk innehålla stora mängder kvicksilver. Vilken Tonfisk Ska Man Köpa BLUEFIN – Blåfenad tonfisk är, förutom att vara en av de största arterna av tonfisk, också en av de arter som innehåller mest kvicksilver. © iStock Vi äter generellt för lite fisk i Sverige. De officiella rekommendationerna anger att du bör äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan och gärna variera mellan feta och magra sorter.

Tyvärr har mängderna kvicksilver i mark, vatten och havsbotten har ökat på grund av vårt sätt att leva. Det gör att ohälsosamma mängder kvicksilver samlas i de fiskar som lever där. De högsta halterna finns i stora rovfiskar. Tonfisken är en av våra största rovfiskar och vi bör därför inte äta färsk tonfisk oftare än en gång i veckan.

Vilken gitarr ska man köpa? Nybörjartips!

Kvinnor som är gravida, ammar eller planerar att skaffa barn, bör inte äta fisk som kan innehålla kvicksilver oftare än 2-3 gånger per år.

You might be interested:  Hur Länge Röker Man Räkor?

TONFISK PÅ BURK: Det är ofta de mindre tonfiskarterna som konserveras, och i de små fiskarna är mängden kvicksilver ofta lägre. Därför har Livsmedelsverket bedömt att konserverad tonfisk går bra att äta. FÄRSK TONFISK: Är du gravid rekommenderar Livsmedelverket att du undviker att äta färsk tonfisk mer är max 2-3 gånger per år. Det beror på att tonfisken är en stor rovfisk som äter annan fisk och kan innehålla relativt stora mängder kvicksilver. Höga halter kvicksilver kan skada hjärnan hos foster.

Det är viktigt för barn att få i sig fisk, gärna 2-3 gånger i veckan. Råden för barn är dock lite liknande som för gravida kvinnor. Tonfisk på burk går bra att ge till barn. Men eftersom färsk och fryst tonfisk kan innehålla kvicksilver kan barn som äter färsk tonfisk oftare än en gång per vecka få i sig mängder som på sikt kan vara skadliga.

Andra fiskar som kan innehålla miljögifter är abborre, gädda, gös och lake. Tonfisken är väldigt eftertraktad. Den är faktiskt så populär att fångsten enligt organisationen MSC (Marine Stewardship Council) utgör 20 procent av allt fiske i hela världen. Populariteten har i vissa områden lett till överfiske, men enligt MSC går det åt rätt håll med det hållbara fisket.

Om du vill vara säker på att den tonfisk du köper kommer från certificerat hållbart fiske kan du som utgångspunkt titta efter den blåa MSC-märkningen. Du kan också läsa fiskguiden för hållbart fiske från WWF, Världsnaturfonden, på wwf.se/fiskguiden, Här kan du se vilken tonfisk WWF rekommenderar och avråder från att du köper.

 • Det handlar både om arten, fångstmetoden och fiskeområden.
 • Värst verkar det, enligt WWF, vara för den blåfenade tonfisken som har varit hotad länge.
 • Tonfisk på burk kan förvaras i flera år i skafferiet.
 • När burken är öppnad ska tonfisken läggas i en annan behållare.
 • Då håller den i 1-2 dagar i kylen.
 • Färsk tonfisk ska förvaras i kylskåp.
You might be interested:  Hur Länge Står Sig Egen Inlagd Sill?

Den bör ätas samma dag som den köps om du inte väljer att frysa den. Tina upp i kylskåpet. Rå fisk kan innehålla parasiter. Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all fisk som skall ätas rå för att eliminera eventuella parasiter. Vilken Tonfisk Ska Man Köpa © iStock Artikeln publicerades i I FORM nr.13/2022

Vilken tonfisk kan man äta rå?

Hur rå ska tonfisken vara? Publicerad: 22 februari 2006 Uppdaterad: 29 november 2019 Hej, Jag har hört att man ska skära tonfiskfiléer i tjocka skivor och bara steka dem på ytan och lämna en rå kärna i mitten, för att de inte ska bli torra. Jag tycker dock att det känns lite läskigt att äta rå fisk.

Hur råa ska de vara i mitten egentligen?Hälsningar// JosefinHej Josefin!

Om är riktigt bra – kolla med din fiskhandlare – så går den att äta rå som eller sashimi. Då tycker jag att det blir godast om man bara bryner den hastigt runt om och lämnar en stor kärna rå eller halvrå. Tycker du att rå fisk är läskigt så steker du givetvis längre tid, samma med tonfisk som inte håller toppkvalitet.

Var kan man köpa färsk tonfisk?

Färsk tonfisk har ett rött vackert kött som gör att det nästan ser ut som en köttbit från nöt. En underbart lyxig fisk som gärna får vara lätt stekt. Vi på MatHem levererar fisken direkt hem till dig!

Är tonfisk rödlistad?

Tonfisk lever i fria vatten ned till 500 meter djup i norra Atlanten och norra Stilla havet. Sommartid syns den sällsynt vid svenska västkusten, men har anträffats ända ner i Öresund och södra Östersjön. Tonfisken var vanlig längs svenska västkusten på 1930 – 50-talet, men sedan 1970-talet har den blåfenade tonfisken varit en sällsynt gäst i våra vatten.

 1. Genom en lyckosam förvaltning- och återhämtningsplan i framför allt Medelhavet har tonfisken blivit vanligare i våra svenska vatten under de senaste två-tre åren.
 2. Mycket tyder på att det är en kombination av minskat fisketryck i Medelhavet i kombination med bytesfiskvandringar av främst sill och makrill som gjort att tonfisken besöker våra kuster igen.

Arten är dock alltjämt rödlistad av IUCN eftersom man inte vet storleksordningen på beståndets totala utbredning.

Är tonfisk rödlistad?

Tonfisk lever i fria vatten ned till 500 meter djup i norra Atlanten och norra Stilla havet. Sommartid syns den sällsynt vid svenska västkusten, men har anträffats ända ner i Öresund och södra Östersjön. Tonfisken var vanlig längs svenska västkusten på 1930 – 50-talet, men sedan 1970-talet har den blåfenade tonfisken varit en sällsynt gäst i våra vatten.

 1. Genom en lyckosam förvaltning- och återhämtningsplan i framför allt Medelhavet har tonfisken blivit vanligare i våra svenska vatten under de senaste två-tre åren.
 2. Mycket tyder på att det är en kombination av minskat fisketryck i Medelhavet i kombination med bytesfiskvandringar av främst sill och makrill som gjort att tonfisken besöker våra kuster igen.

Arten är dock alltjämt rödlistad av IUCN eftersom man inte vet storleksordningen på beståndets totala utbredning.

Related Post