Det finns många olika typer av vegetarianer och det kan vara svårt att hålla isär dem. Vad kan man laga när man har en lakto-ovo-vegetarian på besök och har man helt plötsligt blivit flexitarian när man börjat med “köttfri måndag”? Precis som det finns flera olika typer av vegetarianer finns det också flera orsaker att bli vegetarian.
Några av de vanligaste orsakerna är religiösa, djurrättsliga, miljöskäl, hälsoskäl och smakskäl. En laktovegetarian äter inte kött, fisk och fågel. De äter dessutom heller inte ägg. Däremot äter en laktovegetarian fortfarande mejeriprodukter som mjölk, yoghurt och ost. Eftersom laktovegetarianer äter mejeriprodukter har man större möjlighet att få i sig D-vitamin än veganer, men intaget av vitamin B12 kan vara en utmaning eftersom man heller inte äter ägg.
Livsmedelsverket rekommenderar att lakto-ovo-vegetarianer äter tillskott av vitamin B12 och dessa äter ägg, något laktovegetarianer inte gör. En ovo-vegetarian äter ägg, men inte några mejeriprodukter. “Ovo” härstammar från det latinska ordet för ägg. Lakto-ovo-vegetarianer äter samma sak som laktovegetarianer, med skillnaden att de även äter ägg.
Enligt livsmedelsverket kan lakto-ovo-vegetarianer behöva ett tillskott av vitamin B12 trots att de äter mjölkprodukter och ägg. En vegan äter inga produkter som kommer från ett djur överhuvudtaget, inklusive mjölk och ägg. En vegansk kost kan kräva mer planering för att innehålla alla näringsämnen som behövs, och för att få i sig några av dem kan man behöva ta ett kosttillskott.
Livsmedelsverket rekommenderar att veganer äter kosttillskott eller berikade produkter som innehåller vitamin B12 och D-vitamin. En pescetarian, eller “stockholmsvegetarian”, äter en vegetarisk kost men även fisk och skaldjur. En pescetarian kanske inte anses som en “riktig” vegetarian i allas ögon, men ett intag av fisk kan bidra till att man får i sig mer av t ex D-vitamin och omega 3-fettsyror.
En flexitarian försöker att hålla sig ifrån att äta kött, men gör det ibland. Flexitarianism har blivit populärt och kan vara ett sätt att närma sig vegetarianismen. Det kan vara en positiv trend både miljömässigt och hälsomässigt eftersom det kan minska konsumtionen av rött kött. Ett vanligt sätt att börja vara flexitarian är att införa en köttfri dag i veckan, t ex en “köttfri måndag”.
En relativt ny typ av vegetarianism är klimatarianismen. Målet med att vara klimatarian är att äta mat som orsakar mindre utsläpp, t ex genom att minimera transport och sophantering. I praktiken kan det innebära att man väljer närodlade livsmedel för att minimera utsläpp av bensin.
Contents
Kan man äta skaldjur om man är vegetarian?
Lakto-ovo-vegetarianism – du äter vegetariskt med tillägg av mejeriprodukter och ägg. Pescetarianism – du äter mejeriprodukter, ägg, fisk och skaldjur. Demivegetarianism – utöver ovanstående äter du också kyckling. Flexitarian – du äter allt men mindre av kött.
Kan veganer äta räkor?
Laga vegansk mat – veganisera Många maträtter kan lätt veganiseras med hjälp av råvaror, hel- eller halvfabrikat. Om du ska laga mat helt utan animalier ger vi tips på hur några vanliga råvaror och maträtter kan veganiseras. Veganisera blev ett så kallat nyord från Språkrådet och Språktidningen i slutet av december 2017.
Ett ord som använts allt mer under året som gått. Vegansk mat ska vara fri från alla animalier. Många utesluter även honung och tillsatser med animaliskt ursprung. Läs ingrediensföreteckningen ordentligt för att hålla kolla på vilka ingredienser som ingår. En lista på vilka tillsatser som kan ha animaliskt ursprung finns på livsmedelsverket.se Även om du inte vill bli vegan, är det hälsosamt och klimatsmart att äta vegetariskt flera gånger i veckan.
Lika eller snarlika Vissa veganska råvaror fungerar och smakar väldigt likt de animaliska råvarorna så skillnaderna blir små i både konsistens och smak. Andra veganska råvaror behöver vi lära oss att både tillaga och smaksätta, eller helt enkelt vänja oss vid smaken på.
- Vi kan inte förvänta oss att en mejeriliknande produkt som är baserad på till exempel havre eller soja ska smaka som en komjölksbaserad produkt.
- Balväxter en god grund Våra fina baljväxter kan ofta ersätta animalier i många typer av produkter.
- De kan bli grunden i olika typer av bollar, biffar, grytor, soppor och pålägg.
Ett klimatsmart, hälsosamt och ekonomiskt sätt att veganisera många maträtter. Det är oftast lågförädlade, vilket uppskattas av många. De upplevs som naturliga och välkända. Eftersom baljväxter i sig är en stor varugrupp är variationsrikedomen stor. Dessutom har baljväxter mycket bra näringsvärde.
Råvaror och bearbetade produkter Personer som äter vegansk mat har olika anledningar till att de väljer att äta veganskt och därför är det ganska naturligt att vissa känner motvilja mot råvaror som liknar eller smakar som kött men andra vill att det ska likna kött så mycket som möjligt. Några vill äta råvaror som är så lite bearbetade som möjligt medan andra gärna äter av livsmedelsindustrins mer eller mindre processade hel- och halvfabrikat.
Fler närproducerade produkter Idag är många ersättningsprodukter för kött, så kallade köttsubstitut, baserade på främst importerad soja. Men produktutveckling pågår och allt fler produkter baserade på t ex havre, bondbönor, lupin och raps med flera säljs redan eller håller på att utvecklas.
I framtiden kommer vi säkert se fler svenskproducerade alternativ till kött. Veganmat passa många Veganmaten fungerar utmärkt om mat ska serveras till en blandad grupp människor med olika behov och önskemål på maten. Den passar alla religioners matregler, till de som inte tål mjölkprotein eller laktos, ägg, fisk eller andra animalier och de allra flesta varianterna av vegetarisk kost.
Naturligtvis kan den veganska maten innehålla andra allergen som vi kan behöva ta hänsyn till, som spannmål och gluten, nötter och frön med flera. Färs till sås, tacos, soppa och liknande och liknande: Köttfärsen kan ersättas med linser, sojafärs eller annan vegansk färsprodukt.
- Torkade bönor som är hackade i mindre bitar kan också fungera bra men är ännu inte så vanliga i svenska butiker.
- Om det ingår buljong så välj en vegetarisk variant.
- Öttbullar: Kan lagas på vegansk färsprodukt för att likna köttbullar så mycket som möjligt.
- Vissa former av nötbollar kan efterlikna köttbullar ganska mycket.
Annars så kan den här typen av rätter baseras på potatis, baljväxter, grönsaker, gryn eller rotfrukter av diverse olika slag. En vegan tillsätter inte ägg för att hålla ihop smeten, istället kan det fungera bra att använda t ex potatismjöl, majsstärkelse eller någon form av mjöl.
- Ett annat utmärkt sätt är att blötlägga chia- eller psylliumfrön i vatten så det bildas ett gel.
- Detta gel ger både en bindande effekt och saftighet (1 msk frön läggs i blöt i ca 3 msk vatten).
- En klassisk ersättare är till köttbullar är falafel.
- Grytor : Grytbitar kan bytas ut mot kokta baljväxter som bönor eller ärtor.
Byt gärna ljusa köttslag i ljusa såser mot ljusa bönor och ärtor, mörka köttslag i mörka såser ersätts gärna mot mörka bönor. Veganska grytbitar finns av olika slag, vanligtvis baserade på soja, havre eller quorn (som ibland är veganska, ibland innehåller de ägg).
- Använd vegetarisk buljong.
- Tofu och tempeh finns i olika konsisten och smak, de är protein- och mineralrika och kan användas som proteinkomponent” istället för både fisk, ägg och kött i många olika typer av maträtter, t ex grytor.
- Men de kan också skäras i skivor eller kuber och stekas.
- Ibland kan de marineras och paneras för att variera smaken.
Korv och charkvaror: alternativ finns som veganska helfabrikat av flera olika producenter. De är oftast gjorda på soja eller seitan (vetegluten). Flera olika sorter av pastejer och spreads finns idag att köpa färdiga från både svenska och utländska producenter.
Fisk, skaldjur, rom: Det finns algprodukter som är utmärkta alternativ till rom och kaviar. Vi kan få “havssmak” i maten av alger och dill. Det finns veganska substitut för skalade räkor men de har inte riktigt slagit igenom i Sverige. Om ett sällskap äter räkor och även några veganer är inbjudna kan det passa bra att istället servera dem “plockig” mat som edamamer (gröna sojabönor i sitt skal) eller kokt kronärtskocka.
Istället för att panera och steka fisk kan grönsaker paneras och stekas. Ägg ingår i en mängd produkter och ersätts på olika sätt i den veganska maten. Majonnäs kan göras på kikärtsspad och olja eller sojadryck och olja (+ kryddor). Det finns även färdig majonnäs i handeln av varierande kvalitet.
Fler produkter baserade på andra baljväxter har utvecklats. Maränger kan göras på kikärtsspad, lite syra och socker. Det vispade kikärtsspadet blir som ett hårt äggviteskum och kan också tillföra “luftighet” i exempelvis en kaka eller mousse. Blötlagda chia- eller loppfrön kan användas som bindemedel i t ex biffar och bollar.
Det finns produkter som ser ut ungefär som ägg i handeln men de har inte slagit igenom. Mejeriprodukter och ost kan ersättas av växtbaserade produkter på enkelt sätt. Idag finns det många produkter som liknar och används på samma sätt som mjölk, yoghurt, grädde, baristamjölk, crème fraiche och färskost.
De som används mest i Sverige är baserade på havre eller soja, men de kan också vara baserade på ris, olika typer av nötter, mandel med flera. De skiljer sig åt lite i smak, fetthalt och hur väl de klarar att upphettas utan att de “flockar” sig. Kokosmjölk är en annan produkt som platsar väl i veganmaten.
Veganska produkter som ska efterlikna hårdost finns av många olika sorter. Gemensamt är att de flesta av dessa är att de inte smälter särskilt bra vid matlagning. Produkter som efterliknar färskost finns av mångas olika varianter, både naturella och smaksatta och är omtyckta och lätta att använda på samma sätt som de baserade på mjölk.
- Av Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet Väst. Januari 2018
Kan vegetarianer äta insekter?
Alla vegetarianer har olika idéer om vad de vill äta. Vissa av oss såsom jag vill inte äta några djurprodukter inklusive honung, mjölk eller ägg om de inte är producerade på ett naturligt sätt. Andra såsom vissa fruktiarianer tar det mycket längre och vill inte äta något som inte fallit av en växt av sig själv.
- De äter t.ex.
- Bara frukt som är mogen och har ramlat av plantan.
- Ett annat mer extremt exempel är Jainister vars diet inte får skada något levande inklusive växter.
- På andra sidan har vi individer som kallar sig själv vegetarianer men som har gjort vissa undantag såsom att de bara äter vegetariskt och fisk, eller bara vegetariskt och skaldjur.
De flesta av oss skulle förmodligen uppskatta deras försöker att äta mer vegetariskt men bestämt hävda att de inte är vegetarianer. Entomofagins framväxande har dock skapat en för mig relativt intressanta filosofisk fråga. Får en vegetarian äta insekter. Det spontana svaret skulle oftast vara nej men när man tänker lite mer på det är svaret inte alls lika säkert. Om vi tänker att en vegetarian skall undvika alla djurprodukter som djuret måste dödas för att framställa då är det klart att vi inte skall äta syrsor.
Men hur många av oss kollar egentligen vår sallad noga för insekter innan vi äter den. Hur många insekter äter vi redan på en vecka? Om vi redan äter dem kan man då säga att det inte är okej att äta dem? Detta är bara en fråga som entomofagin tvingar fram. En annan är: Spelar storleken på insekten någon roll? Det är lätt att se stora insekter men små insekter kan vara nästan omöjliga att se utan ett förstoringsglas eller mikroskåp.
Innebär detta att man får äta små insekt men inte stora insekter? Var drar man då gränsen? Beror den på hur bra syn man har? Om vi istället hävdar att det är okej att äta insekter då uppstår en helt ny rad frågor. Om vi ponerar att en vegetarian får äta en begränsad mängd insekter eftersom det är ofrånkomligt då kommer frågan om varför man inte får äta skaldjur.
Många av dessa är antropoder precis som insekterna. Mitt svar på dessa frågor är att vegetarianer inte får äta insekter och att man i högsta möjliga mån skall föröka att undvika att äta dem om de finns på de grönsaker man skall äta. Att man då och då kommer misslyckas och äter en insekt av misstag innebär inte att man skall sluta försöka undvika det utan man skall hela tiden försöka äta en strikt vegetarisk diet.
Det ärr upp till var och en av oss att göra vårt bästa för att undvika att äta insekter eller andra djur.’ Med detta sagt så tycker jag att det är viktigt att man regelbundet ställer sig själv denna typ av frågor så att man måste tänka igenom vad man egentligen tycker och varför.
- Du får mycket gärna kommentera med dina tankar här nedan.
- Det skulle vara mycket roligt att höra vad du tycker om dessa frågor och om det är några andra frågor som jag också borde ställa.
- // Jag har tvingats stänga av kommenterin gsfunktionen på denna post och har tagit bort alla kommentarer från att vara synliga p.g.a.
alltför många troll. Jag hoppas kunna öppna denna diskussion igen när jag har hittat en bättre antispam lösning. Jag kommer troligen inte posta fler inlägg i debatt innan detta har kunnat lösas.
Är honung vegetariskt?
Vegansk honung är ett påhittat begrepp. Det förekommer recept på vegansk honung men detta är inte honung eftersom bara honung producerad av honungsbin är och får kallas honung enligt lag. Honung och andra biprodukter är animaliska. Maskroshonung och Granskottshonung rekommenderas ibland som veganska alternativ till honung, men de rätta namnen är Maskrossirap och Granskottssirap.
- Maskroshonung får bara användas på honung producerad av honungsbin av nektar från maskros,
- Maskroshonung och Granskottshonung som namn på sirapsblandningar är antagligen gamla begrepp som användes innan skyddade beteckningar för honung infördes.
- Vad är då de veganska alternativen till honung? Kanske ekologisk sirap, lönnsirap, agavesirap eller hemkokad sirap.
Inte lika gott som honung kan vara. Men tänk på att honung är ett uråldrigt livsmedel som går hand i hand med livsmedelsproduktion och självhushållning. Svensk honungsproduktion är betydligt mer småskalig och långt ifrån den mer industriella som förekommer i t.ex.
Nordamerika, där bisamhällen fraktas långa sträckor på lastbilar för att pollinera grödor. Samtidigt är mycket av den mat veganer konsumerar beroende av både den stor- och småskaliga pollineringen med tama eller vilda honungsbin och humlor, i Sverige eller fjärran länder. Att inte utnyttja eller skada honungsbin, humlor och andra bin eller insekter är över huvud taget mycket svårt i matbutiken.
Man kan inte bo i städer, klaga på biodlare, konsumera växtbaserade och ofta insektspollinerade livsmedel producerade någon annan stans och kalla sig djurvän. Vägrenen är ju den nya ängen med mat och boplatser för vilda bin och insekter sägs det. Mattransporter dödar dock miljarder insekter varje sekund på vägarna.
- Man måste bo i skogen, odla och producera allt själv för att vara en äkta djurvän.
- Helst bara konsumera vilda växter för att inte ta upp yta från den vilda naturen.
- Resor och transporter får ske med rodd-, segelbåt eller egna ben.
- Men det är svårt att ta sig fram i den skövlade tall- och granåkern utan naturstigar.
Pappers- och träprodukter kan inte konsumeras som vegan eftersom det moderna skogsbruket är en av orsakerna till att vilda honungsbin i princip inte existerar i Sverige längre. Ihåliga träd där vilda honungsbin kan bo finns möjligtvis kvar i några av de få små öarna av naturreservat med urskog.
- I steniga branter som offrats för att skogsmaskinerna inte kan ta sig fram där.
- Så långt är nog inte många beredda att gå för bihälsan.
- Så att bo på “landet”, odla lite själv, att handla från lokala, ekologiska, småskaliga producenter, bygga insektshotell och solcellsanläggningar, är exempel bra veganska, natur- och djurvänliga alternativ – till att börja med.
Komplettera med att skippa mode- och konsumtionshetsen av onödiga slit- och slängprodukter som förgiftar djur och miljö. Tycker man om honung och/eller har ett genuint naturintresse kan man kanske ändå vill prova att sköta ett par bisamhällen med tambin eller köpa lite svensk honung hos biodlare i närområdet.
- Att äta animaliska produkter framställs ibland som om det vore dåligt för miljön och djuren men det handlar ju egentligen om var och hur maten produceras.
- Småskaligt och hållbart svenskt jordbruk och djurhållning med boskap som lever av omgivningen och inte importerat foder är bra för miljön och många sorters bin.
Importerad frukt och grönt kan däremot vara rent skadligt för djur och miljö i och med besprutning, skövling, vattenbrist, utsläpp runt om i världen. Uppgifter om biodling och biprodukter missuppfattas och överdrivs ofta i vegandiskussioner. Här reder vi ut några vanliga påståenden för dig som inte är insatt:
Biodlare tar alla biprodukter. Det är bara överskottet av honung, bipollen, propolis och bivax som skördas av biodlare. Produkter med drottninggelé kan undvikas helt och bigift ska bara användas i extremfall. Bidrottninggelé- och bigiftsprodukter är så gott som alltid importerade. Vingklippning är fel och alla biodlare gör det. Vingklippning är långt från alla biodlare som gör. Svärmfångning och/eller förebyggande åtgärder som t.ex. vingklippning görs för att behålla tama bisamhällen, som annars förr eller senare dör av kvalster, sjukdomar, svält eller kyla i naturen. Biodlare använder antibiotika och kemikalier. Antibiotika är förbjudet i svensk honungsproduktion. Endast skonsamma, naturliga syror och oljor som Oxalsyra och Thymol är i Sverige tillåtna användas mot varroakvalster för bisamhällets överlevnad. Importerade, identitetslösa biprodukter blandas däremot upp med tillsatser och produceras med antibiotika och kemikalier som inte är tillåtna i Sverige. Biodlare bolmar rök på bin hela dagarna. Rökpust används bara i undantagsfall för att lugna bina och vatten fungerar oftast lika bra. Bina får socker istället för honung. Invintring med sockerlösning är vanligt men invintring på honungsramar är ingen ovanlighet heller. Det finns alltid honung och pollen kvar i bikupans yngelrum vid invintring även om sockerlösning används för att undvika utsot, Honungsramar sparas ofta för att ges tillbaka på våren, även detta för bisamhällets bästa. Givetvis är honung det bästa alternativet och det är många biodlare som invintrar på honung. Biavel är inte bra. Honungsbin avlas av biodlare av samma anledning som att t.ex. en vegan har en snäll avlad hund, häst eller katt som inte angriper människor. Honungsbin konkurrerar med vilda bin. Några bisamhällen kan utan problem samexistera med vilda pollinatörer på samma plats. Större antal bisamhällen används främst i jordbruksområden där det råder brist på vilda pollinatörer p.g.a. enformig, storskalig (ofta kemikaliebesprutad ) produktion av vegetabiliska livsmedel som veganer givetvis också konsumerar och bidrar till.
Biodling kan som sagt vara bivänligt men finns det några biprodukter som djurvänner ska undvika? Bidrottninggelé och Bigift bör inte konsumeras om du vill använda bivänliga biprodukter. Bidrottninggelé produceras (dock inte i Sverige i större skala) genom att bidrottningar föds upp för att sedan dödas när drottninggelén skördas.
Apiterapi med bigift är ett gränsfall och bör bara användas av den som verkligen behöver det. En del biodlare utför s.k. drönarutskärning, d.v.s. drönare föds upp för att dödas p.g.a. varroakvalster, Det finns bivänligare sätt än drönarutskärning för att bekämpa varroakvalster. Drönarutskärning är märkligt nog tillåtet och förekommer bland en del ekologiska och biodynamiska biodlare.
Så fråga biodlaren du köper bivax från så att detta inte kommer från drönarutskärning. Ett annat ord för biodling är ju biskötsel – att sköta – ta hand om honungsbin – ge bostad och skydda mot sjukdomar och fiender. Vilket alla som kallar sig djurvänner borde göra istället för att dra förhastade slutsatser bara för att biprodukter är animaliska.
Är kaviar vegetariskt?
Kalles kaviar i vegansk version 2022! Orkla Sverige avslöjade i dagarna att det klassiska pålägget Kalles kaviar kommer att lanseras i vegansk version i början av nästa år. Kalles Vegan, som den kallas, ska ha en mild smak och är gjord på tångcaviar. Vi har jobbat med smaken i över två år och nu fått till en produkt som har en perfekt balans mellan sälta, sötma och rökighet – precis som Kalles ska ha!, berättar Sara Paulsson, kommunikationschef på Orkla Sverige, för Välj Vego.
Genom att erbjuda välkända produkter i vegansk tappning hoppas Orkla dels att nå en yngre målgrupp som i större utsträckning väljer veganskt, men framför allt vill man tillhandahålla veganska, klimatsmarta alternativ till den växande gruppen flexitarianer som är beredda att välja veganskt när det erbjuds, det skriver Dagens Industri i sin intervju med Maria Tilly, marknadsdirektör för Orkla Foods Sverige.
Kalles Vegan är naturligt rik på omega-3 och har 32 % mindre klimatpåverkan än originalet. Från och med vecka 11 2022 kan du hitta den i butik. Rekommenderat pris är 23,50 kronor. : Kalles kaviar i vegansk version 2022!
Är parmesan vegetariskt?
Att toppa sin pastarätt med en god bit riven parmesan tycker förmodligen de flesta är något av det bästa som finns. Och jag är utan tvekan en av dem. Dock innehåller parmesan löpe, det vill säga mald kalvmage, vilket även är något många försöker att undvika.
Med andra ord är det inte alls särskilt vegetariskt. Och saken är den att det inte finns en enda äkta parmesan som inte innehåller löpe. Dock finns det en massa andra lagrade ostar som är helt utan löpe (och istället innehåller ystenzym) som är supergoda att riva över pastan de med. I det här inlägget tipsar jag om en av flera goda ostar som enbart innehåller vegetabiliskt löpe.
Även om jag älskar ost kan det vara ganska dyrt och kanske inte något som man använder överdrivna mängder av i vardagen. Då brukar jag istället använda mig av något av alternativ jag presenterar i dagens inlägg, eller så nöjer jag mig bara med lite olivolja och rikliga mängder svartpeppar.
- Det är ju gott det också.
- Så, vad kan man ha på pastan om man vill äta något annat än parmesan? I det här inlägget presenterar jag 3 veganska recept på några goda grejer som jag brukar toppa pastan med; fröparmesan, krispigt brödsmul och friterad kapris.
- Oh, och just det! På bilden ser ni ett av mina bästa vardagsrecept; spaghetti med tomat- och fetaostsås,
Ett av mina mest populära vardagsrecept.