Marina produkter och rätter Lax Världens Största Gädda I Sverige?

Världens Största Gädda I Sverige?

Världens Största Gädda I Sverige
Sluta fånga små gäddor: De bästa dragen – Världens Största Gädda I Sverige Gäddjigg som liknar en realisisk ankunge. Lockar effektivt till sig rovfiskar och större gäddor som hugger utan misstanke. Världens Största Gädda I Sverige Vassdrag som lämpar sig för gäddfiske i mindre sjöar med mycket växtlighet och vass där de stora gäddorna ligger och lurar. Världens Största Gädda I Sverige Ett allround-fiskedrag som är effektivt mot flera typer av fisk. Fungerar mot gädda, regnbåde, abborre, röding med mera. Sveriges största gädda som är godkänd av sportfiskeförbundet väger 21,070 kilo fångades av Fredrik Johansson 2016. Gäddan var både tung och lång och mättes till en längd på 128 cm.

Den stora fisken fångades i Vättern och slog alla Fredriks tidigare rekord. Utöver den stora gäddan som fångades 2016 har en stor gädda registrerats av det internationella sportfiskeförbundet. Enligt dem fångades Sveriges största gädda år 1989 av Åke Nilsson i Lodde. Den stora gäddan vägde hela 21,45 kilo men är inte godkänd av det svenska sportfiskeförbundet.

Sannolikt eftersom den aldrig testades där. Vad du väljer att tro på är helt upp till dig men de båda gäddorna är iallafall godkända och registrerade. Sammanfattningsvis kan man säga att man bör vara väldigt nöjd som fiskare om man lyckas fånga en gädda över 20 kilo då man tillhör några av de få bästa fiskarna i hela landet.

Hur stor är den största gäddan i Sverige?

Full koll på grejorna – Detaljerna är viktiga. Inget lämnas åt slumpen, vilket ju vore förödande om en rekordgädda skulle hugga. Fredrik och Jimmie kör med långa fluorocarbontafsar och små, hårda, dubbla fjäderringar. De byter givetvis alla betens originalkrokar till nya vassa krokar i storlekar 2/0 eller 3/0, beroende på betets storlek. Den enorma fisken som nu är svenskt rekord på gädda mäter 128 centimeter och är 71 centimeter i omkrets. Innan de sjösätter sin båt har de också en färdig plan. De väljer mellan ganska många områden, som alla kan leverera fisk. De nöter sällan på ett litet område en hel dag, utan väljer ut ett fåtal som de flyttar sig mellan när de fiskat av det ena.

Hur mycket vägde Sveriges största gädda?

Foto: Storfiskregistret /Sportfiskarna Fredrik Johansson från Enköping har fångat en gädda över drömgränsen 20 kilo. Den nya svenska rekordvikten är 21,07 kilo. Drömmen om att få en riktigt stor gädda driver sportfiskare runt om i landet att ge sig ut på gäddjakt.

  • Men det är inte lätt att fånga de största exemplaren.
  • Det tidigare svenska rekordet på gädda var 19,34 kilo.
  • Den fisken fångades en aprildag 1999 i Vättern, en sjö känd för sina jättegäddor.
  • Nu, 17 år senare, har en betydligt större gädda fångats i samma sjö.
  • Gäddan är vår i särklass viktigaste sportfisk och en symbol för hela det moderna fisket.

En gädda över 20 kilo har länge ansetts som en dröm. Nu har Fredrik Johansson visat att det är mer än möjligt att fånga en sådan fisk, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare. Det var den 1 april 2016 som Fredrik Johansson och Jimmie Johansson från Enköping fiskade gädda i norra Vättern.

Duon fiskar här varje vår och har tidigare lurat ett antal stora gäddor. De fiskar över tio meters djup när en fisk hugger på en 19 centimeter lång Zalt – ett klassiskt gäddbete. Aprilskämtens dag visar sig vara en alldeles fantastisk fiskedag. När Fredrik ser gäddan i håven inser han att han lyckats med något speciellt.

Han tillkallar ännu en vän som hjälp och vittne till vägning och mätning. Gäddan visar sig väga 21 070 gram, vara 128 centimeter lång och mäta 71 centimeter i omkrets. – Efter en snabb fotografering släppte vi sedan tillbaka gäddan i Vättern. Där ute kan den nu simma vidare och kanske äta sig ännu större, berättar Fredrik Johansson.

You might be interested:  Rött Vin Till Lax Systembolaget?

Vågen som användes är dubbelkontrollerad av Sportfiskarna. Samtliga uppgifter och foton har också granskats noga av Sportfiskarna, som nu utsett Fredrik Johanssons gädda till nytt officiellt svenskt sportfiskerekord. Här finns en utförlig artikel med fler bilder på fisken som är svenskt rekord på gädda.

Missa inte heller den unika intervjun med Sveriges nye rekordinnehavare på YouTube. Mer information: Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas Storfiskregistrerare 08-410 80 660 [email protected] Andreas Ollinen, Kommunikationschef 070-999 41 19 [email protected]

Hur mycket vägde världens största gädda?

Tillbakablick – Världens största gädda? Källa: Expressen Fiskeligan 19 juli 1986 skriven av Göteborgaren Jan Olsson. “Fehmi Varli, Södertälje, har tagit fem gäddor över 17 kg. Med den senaste och tyngsta på 26,57 kg sopar denne gäddkungarnas gäddkung rent i de flesta rekordtabeller.

Fehmis gädda är fångad i vittnes närvaro och likaså vägd på kontrollerad våg i vittnes närvaro. Av allt att döma kommer den att bli godkänd som svensk rekordgädda. – Jag tog gäddan i Ulvsundet i Järnafjärden (Södertälje) vid 15-tiden den 17 juni, berättar Fehmi. Här har jag tidigare fått stora gäddor när jag rott eller kastat med drag.

Den här gäddan togs på ett 35 gr, självlysande UTÖ- drag när jag kastade. Efter 50 kämpiga minuter hade jag fått gäddan nära båten och min fiskekompis kunde sätta huggkroken i den. För säkerhets skull bestämde vi oss för att knocka gäddan för gott innan den togs ombord.

  1. Men knockoutslaget, som utdelades med ett gammalt stolsben när gäddan hängde halvvägs över relingen träffade inte rent.
  2. Gäddan gjorde ett väldigt kast, slet av linan och försvann i djupet med huggkrok och drag.
  3. Fehmi berättar att kompisen och han höll sig kvar på slagfältet i hopp om att besten åter skulle dyka upp.

Efter två timmars spanande och fiskande belönades kikandet och gäddan kunde död bordas. Gäddan överträffas nu gällande rekord svenska rekord på 22,5 kg, och aktuellt Europarekord (25,3 kg) från Tjeckoslovakien. Den tyngsta gäddan anmäld och godkänd som världsrekord är en USA-gädda på 20,92 kg.

Fehmi har följdaktningen chans att bli tidernas rekordhållare”. Fakta: År 1998 skrotades alla tidigare gamla svenska rekordgäddor. Experter konstaterade att en del storgäddor som under årens lopp fått högsta ranking ej sanningsenligt visat sig väga så mycket, eller fångats på det sätt som uppgivits. Sportfiskarnas storfiskregistrerare skrotade därför hela listan och förklarade gäddrekordet för vakant.

Dock med minimivikt på 19 kilo för att registrera nytt rekord. Den sjunde april 1999, var Kumlabon Torben Larsson, båtledes och sökte gädda i norra delen av Vättern, söder om Askersund. Han lyckades fånga en 128 centimeter lång gädda på hela 19,34 kg. I skrivande stund (jan 2014) är detta gällande svenska rekordgäddan.

Hur lång är Sveriges längsta gädda?

Det avgörande beslutet – Panik. Adrenalin. Mållöshet. Sebastian ser en gädda som är en bra bit över 130 centimeter och bred som en smärre kalv. – Jag känner att jag är helt frånkopplad innan jag får ordning på mig själv och kan börja agera. Det är en helt abnormt stor fisk! Men om det är den största gäddan som simmar i Vättern, det vet vi inte. Kanske finns det ännu större? Han mäter giganten till 137 centimeters längd. Omkretsen är 70 centimeter. På grund av sin storlek ryms fisken knappt i den annars väl tilltagna håven.

Den vill inte riktigt stå på rätt köl, utan böjs och ser lite trängd ut. Han placerar gäddan i vågslingen, sänker ner den i vattnet och försöker samla sig. Det är svårt. Orden finns inte riktigt där, när han ringer en annan god vän, Felix Lundin, som i stort sett slänger sig i bilen redo för att åka och möta upp Sebastian och gäddan någonstans.

You might be interested:  Hur Många Ben Har En Bläckfisk?

Men, det mörknar snabbt på våren och det återstår kanske maximalt en timme innan ljuset är borta. Det är ont om tid och goda råd är dyra. Den här varelsen ska få simma tillbaka levande. Det sista Sebastian vill är att sitta där i mörkret med en död fisk i knäet, rekordfisk eller ej.

Hur stor är världens största lax?

Världens största lax? Världens Största Gädda I Sverige 32,5 kilo lax fångad i Tana älv, en älv som fortfarande producerar mycket storlax. Fotocredit: Chris Appelby Ä r detta världens största spöfångade Atlantlax som finns på bild? Enligt uppgift väger den 32,50 kg och är 142 cm lång. Laxen fångades 1951 av Nils Valle i Tana älv, på gränsen mellan Norge och Finland.

Älven är känd för sina storvuxna laxar och även för sin stora mängd lax. Det är faktiskt så att det i Tana älv både fångas mest lax i antal ton och fler 20-plussare än i de övriga nordiska laxälvarna tillsammans.2010 fångade norrmannen Runar Kokko en lax i Tana älv som var 144 cm lång. Vad den vägde får vi aldrig veta, då Runar lät fisken simma vidare mot sina lekplatser.

Eftersom var i god kondition, kan den gott och väl ha passerat 30-strecket. Publicerad: 22 November 2015 Av: Maria Ålander : Världens största lax?

Hur långt kan man kasta med flugspö?

Flugkastning En av grundstenarna i Flugfiske är förstås att kunna kasta och presentera såväl torrflugor som streamers och nymfer på ett bra sätt under alla möjliga förutsättningar. För att bli bättre på flugfisket kräver det att man tränar och förbättrar sin kastteknik.

Det är ur denna träning som tävlingsformen flugkastning har kommit till. I Flugkastning tävlar vi med samma utrustning som vi fiskar med och grenarna har utformats baserat på praktiskt fiske. Tävlingsverksamheten i Sverige började 2010, samma år som det första Världsmästerskapet hölls i Norge och nu för tiden har vi ett flertal årligen återkommande, nationella, tävlingar över hela vårt avlånga land där deltagande även är uttagsgrundande för vårt landslag.

Kika in i vår om du är intresserad av att delta eller om vi vill komma som åskådare. Världens Största Gädda I Sverige I Flugkastning tävlar vi i 6 olika grenar som kan delas in i 1 precisionsgren, 3 distansgrenar “överhands” och 2 distansgrenar “spey”. Våra tre distansgrenar “överhands” kan genomföras på land eller ut över vatten beroende på tävlingsarrangörens möjligheter, medan precisionsgrenen och de två distansgrenarna “spey” alltid genomförs över vatten.

I Sverige använder vi de officiella VM-reglerna för flugkastning. Trout Accuracy, eller “Öring Precision” som den svenska översättningen lyder är en precisionsgren där kastaren genomför totalt 16 kast och ska träffa fyra slumpvis utplacerade mål på mellan 8 och 15 meters avstånd. Kastaren har 5 minuter på sig, och utrustningen som används är valfritt 9 fot spö samt lina av märket Scientific Anglers Mastery Expert Distance Competition i klass 5.

Jeremy Searches For Monster Pike in the Lakes Of Sweden | Jeremy Wade’s Dark Waters

Här gäller även att tafsens totala längd måste vara minst 2,5 meter och de sista 40 cm måste vara maximalt 0,30mm tjock. Målen vi kastar på är 60, 120 och 180cm i diameter. Träff i Innersta ringen ger 5 poäng, mellersta ringen ger 3 poäng och yttersta ringen ger 1 poäng. Världens Största Gädda I Sverige Som namnet antyder är Trout Distance baserat på den typ av spö och lina som används vid fiske efter öring. Här tävlar vi i att kasta så långt som möjligt med valfritt 9 fot spö samt lina av märket Scientific Anglers Mastery Expert Distance Competition i klass 5 och en tafs på maximalt 3 meter. Världens Största Gädda I Sverige Seatrout Distance är en distansgren där utrustningen, som är ett valfritt 10 fot spö och en valfri, så kallad, klumplina med maximal vikt 27 gram och en tafs på maximalt 3 meter, har inspirerats av kustfisket efter havsöring. Även i denna gren kastar vi på banor som är 5-10 meter breda och vi har 4 minuter på oss. Kasten kan, vid gynnsamma förhållanden, nå så långt som över 55 meter! Världens Största Gädda I Sverige I Salmon Distance går det ut på att kasta så långt som möjligt med ett tvåhandsspö som får vara maximalt 15 fot långt och en klumplina som får väga maximalt 55 gram med en tafs på maximalt 5 meter. De allra duktigaste kastarna kan komma över 70 meter i bra förhållanden. Världens Största Gädda I Sverige Spey Distance har sitt ursprung i praktiskt laxfiske där fiskaren har vadat ut i vattnet och har begränsade möjligheter att genomföra ett bakkast i luften. Här gäller det att genomföra så långa spey-kast som möjligt med ett spö av en maximal längd på 15 fot och 1 tum, från såväl höger som vänster sida, där linans utgångsposition i vattnet är i 40 graders vinkel från kastriktningen. Världens Största Gädda I Sverige I Spey Distance 16’/18′ tävlar damer med en maximal spölängd på 16 fot och herrarna på 18 fot. Till skillnad från Spey Distance 15’1″ står kastaren här på en brygga istället för i vattnet och här räknar vi endast det längsta kastet oberoende av om det görs från höger eller vänster sida. Världens Största Gädda I Sverige Som Svenskt rekord i flugkastning får endast räknas resultat som är gjorda på nationella eller internationella, officiellt sanktionerade, tävlingar.

You might be interested:  Dålig I Magen Av Lax?
Gren Res Namn Förening Datum Tävling
Trout Accuracy 69,0 Mattias Rosell SFK Fenan 2015-08-23 NM
Trout Distance 45,9 Bernt Johansson Piteå SFK 2021-10-02 SM Vallentuna
Seatrout Distance 66,2 Bernt Johansson Piteå SFK 2021-10-02 SM Vallentuna
Salmon Distance 72,4 Magnus Hedman Piteå SFK 2021-10-02 SM Vallentuna
Spey Distance 15 113,5 Tellis Katsogiannos WCFCC 2019-05-25 Westcoast Flycasting Challange
Spey Distance 16/18 67,0 Magnus Hedman Piteå SFK 2022-06-12 SM Piteå
Trout Distance (RIO comp.) 46,3 Ulrik Röijezon Piteå SFK 2017-05-28 Ryd Open
Trout Distance (inomhus) 36,0 Ulrik Röijezon Piteå SFK 2018-03-25 SM Skellefteå

table>

Gren Res Namn Förening Datum Tävling Trout Accuracy 63,0 Anna-Karin Wiklund Piteå SFK 2021-10-02 SM Vallentuna Trout Distance 41,0 Anna Hedman Piteå SFK 2018-08-19 VM Seatrout Distance 50,5 Anna-Karin Wiklund Piteå SFK 2021-10-02 SM Vallentuna Salmon Distance 67,9 Anna-Karin Wiklund Piteå SFK 2021-10-02 SM Vallentuna Spey Distance 15’1″ 92,5 Anna Hedman Piteå SFK 2022-08-13 VM Gaustablikk Spey Distance 16’/18′ 52,0 Anna Hedman Piteå SFK 2019-05-25 Westcoast Flycasting Challange Trout Distance (inomhus) 31,2 Anna Hedman Piteå SFK 2018-03-25 SM Skellefteå

table>

Kastare Guld Silver Brons Totalt Magnus Hedman 9 12 9 30 Bernt Johansson 8 11 10 29 Ulrik Röijezon 6 11 6 23 Tellis Katsogiannos 14 2 2 18 Roger Håkansson 7 4 11 Joakim Karlsson 1 2 6 9 Mattias Rosell 3 2 2 7 Niklas Eriksson 3 2 2 7 Stefan Siikavaara 2 2 2 6 Ronny Landin 2 4 6 Fredrik Hedman 2 1 1 4 Henrik Österberg 2 1 1 4 Joakim Tuovinen 2 1 3 Eric Forsberg 2 2 Lars-Eric Ericsson 2 2 Esa Raudasvirta 2 2 Loa Andersson 2 2 Fredrik Cederlund 1 1 Bo Häll 1 1 Seppo Kumpula 1 1 Gustav Kransberg 1 1 Robert Östlund 1 1

table>

Kastare Guld Silver Brons Totalt Anna-Karin Wiklund 25 24 49 Anna Hedman 20 17 5 42 Lise-Lotte Janson 2 3 2 7 Sara Tjälldén 3 4 7 Sara Tjällden 1 3 4 Carolin Berell 2 2 Linnea Morild 2 2 Linnea Lundmark 1 1 Caolin Berell 1 1 Sara Berggren 1 1

table>

Kastare Guld Silver Brons Totalt Fredrik Hedman 2 2 4 Ulrik Röijezon 2 2 4 Tellis Katsogiannos 4 4 Mattias Rosell 1 2 3 Magnus Hedman 1 2 3 Ronny Landin 1 1 2 Bernt Johansson 2 2 Magnus Uhr 1 1 Roger Håkansson 1 1 Niklas Eriksson 1 1 Stefan Siikavaara 1 1

table>

Kastare Guld Silver Brons Totalt Anna-Karin Wiklund 10 2 5 17 Anna Hedman 5 4 2 11

table>

Kastare Guld Silver Brons Totalt Bernt Johansson 3 2 5 Tellis Katsogiannos 1 1 1 3 Ulrik Röijezon 1 2 3 Magnus Hedman 1 1 2 Fredrik Hedman 1 1 2 Ronny Landin 1 1 Niklas Eriksson 1 1 Seppo Kumpula 1 1

table>

Kastare Guld Silver Brons Totalt Anna Hedman 2 3 7 12 Anna-Karin Wiklund 2 6 2 10

Flugkastning

Related Post