Man blir intelligent av fisk – LäkemedelsVärlden Det gamla talesättet att man blir intelligent av att äta fisk kan mycket väl vara sant. Det har flera undersökningar under senare år visat och orsaken är främst vissa fiskfettsyror, speciellt DHA, som finns i hjärnan och fet fisk.
- Experimentella studier som har gjorts av Tom Salden vid Rättsmedicinska institutionen, Uppsala universitet har visat att intag av naturlig stabil fiskolja ökar halten av DHA i hjärnan.
- Den stabila fiskoljan ökar också kväveoxidsytaset, en viktig länk i hjärnans kommunikationsnät.
- Väveoxidsyntaset är nödvändigt för bildningen av kväveoxid som har stor betydelse för inlärning och minne.
Dessa positiva förändringar var mycket starkare efter intag av stabil fiskolja än efter vanlig fiskolja. : Man blir intelligent av fisk – LäkemedelsVärlden
Contents
Vad händer om man aldrig äter fisk?
Många äter ingen fisk alls – I Sverige äter vi årligen cirka 13 kg fisk eller skaldjur per person och år, det vill säga en till två gånger per vecka. De arter som vi äter mest av är lax, sill, torsk och räkor. Livsmedelsverkets rekommendation är att vi ska äta fisk eller skaldjur två till tre gånger per vecka för att minska riskerna för kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, fetma och vissa cancerformer.
- Onsumtionen av fisk och skaldjur är ojämnt fördelad med högre konsumtion bland äldre, män och personer med högre inkomst och utbildning.
- En av tre svenskar äter inte fisk och skaldjur alls.
- Och två av tre skulle behöva öka sin konsumtion av fisk och skaldjur både ur miljö- och hälsosynpunkt, säger Friederike Ziegler.
Livsmedelsverket rekommenderar samtidigt att man ska begränsa intaget av de arter som kan innehålla höga halter miljögifter. Det gäller framför allt vissa konsumentgrupper som exempelvis gravida. – Konsumenter har generellt uppfattningen att fisk och skaldjur är nyttigt och bra för hälsan, men många känner en osäkerhet kring vilka arter som är bra att äta och hur ofta de kan ätas.
- Forskningen visar också att konsumenterna har begränsad kunskap om var fisken och skaldjuren de köper kommer ifrån, säger Friederike Ziegler.
- Rapporterna “Svensk konsumtion av sjömat” och “Frisk med fisk utan risk? Betydelsen av svensk konsumtion av sjömat för hälsa och miljö” visar att det finns en utmaning i kommunikationen kring fisk och skaldjur.
Konsumenterna har för lite information om både hälsofördelar, hälsorisker och klimatpåverkan gällande olika arter och olika fångstmetoder för att aktivt kunna planera sin konsumtion. Forskningen visar att det är möjligt att ta fram tillförlitlig statistik över svensk konsumtion av nästan alla arter men att det inte finns någon samlad information som skulle underlätta för konsumenterna vid fiskdisken.
Varför blir man trött av fisk?
Varför blir du trött efter en måltid? Det verkar logiskt att mat skulle göra oss pigga och rastlösa, eftersom vi tillförts energi, men så förhåller det sig inte. Det beror förmodligen på att våra förfäder var tvungna att vara vakna och uppmärksamma när de skaffade mat, medan det i gengäld var meningsfullt att spara på energi genom att lägga sig och sova, så snart de hade intagit den svårfångade födan.
-
- Maten bryts i matsmältningssystemet ned av enzymer till bland annat druvsocker. Det tas upp genom tunntarmen och förs över i blodet.
-
- Sockret förs runt i blodet och hämmar de nervceller i hjärnan som bildar “vakenhetshormonet” orexin. Bland annat därför blir vi trötta.
-
- Sockret tas så småningom upp i muskler, lever och fettväv med hjälp av insulin från bukspottkörteln.
Livsmedel som innehåller mycket protein och kolhydrater kan få människor att bli mer trötta än exempelvis livsmedel som innehåller mycket fibrer. Generellt sett känner man sig trött efter en måltid eftersom kroppen producerar mer, Serotonin finns främst i matsmältningssystemet och i det centrala nervsystemet, och det spelar en roll i regleringen av humör och sömnmönster.
- Aminosyran tryptofan finns i många proteinrika livsmedel och den hjälper kroppen att producera serotonin.
- Olhydrater hjälper kroppen att absorbera tryptofan.
- Precis som vissa livsmedel kan göra dig extra trött kan också tidpunkten då du äter under dagen ha betydelse för hur trött du blir efter måltiden.
Vår inre klocka kan påverka hur vi känner oss efter en måltid. Enligt The National Sleep Foundation har människan vanligtvis en lägre energinivå klockan 14.00 på dagen och klockan 02.00 på natten. Dåliga sömnmönster kan göra dig trött efter att du har ätit.
Hur känns en fisk?
Fiskar kan känna med sina vänner – Sveriges Natur Fiskar känner med sina vänner. Ny forskning visar att stressen inte bara ökar hos fisken som fångas – hjärtfrekvensen höjs även hos andra fiskar. Fiskar känner smärta, precis som däggdjur. Att få en krok i munnen gör ont.
Att fiskar kan lära sig att undvika fiskeutrustning efter att ha fångats med krok och sedan frisläppts igen är känt sedan tidigare. Liksom att de nappar bättre om man byter drag. Men hittills har man inte vetat om den enskilda fiskens upplevelse har betydelse för eller påverkar andra fiskar. – När vi fiskade i dammar med en dags mellanrum blev fångsten inte lika stor som när vi fiskade med flera dygns mellanrum.
Hur kommer det sig att den minskar mer i ena fallet? Vi började fundera på om det finns en stresseffekt och hur den i så fall påverkar övriga fiskar, säger Magnus Lovén Wallerius som är verksam vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet.
Kan fiskar dricka?
Vad dricker fiskar? Jag har ofta funderat på vad fiskar egentligen dricker, om de över huvud taget dricker. Shutterstock Lästid: 1 Minuter
Fiskar dricker inte i vanlig mening. De tar däremot upp vätska genom födan, via gälarna och genom att befinna sig i vatten. Eftersom fiskar lever i antingen salt- eller sötvatten, är det stor skillnad på hur de tar upp och gör sig av med vattnet. Saltvattenfiskar har en lägre salthalt i sin kropp än i det omgivande saltvattnet. Därför löper de konstant risk att torka ut och måste ta upp mängder med vatten. De blir av med de överflödiga saltet med hjälp av gälarna. Sötvattenfiskar tar å andra sidan upp mer vatten än de behöver och måste hela tiden göra sig av med vatten genom urinen. Ett liv som fisk präglas alltså av att konstant vara tvungen att reglera sin vätskebalans.
: Vad dricker fiskar?