Omega 3- och omega 6-fettsyror i kosten – Omega 3 i kosten kommer ofta från rapsoljebaserat matfett, till exempel flytande margarin (innehåller korta fettsyror, ALA) samt från fisk (innehåller långa fettsyror, EPA och DHA). Även en del nötter, till exempel valnötter, ger en del omega 3.
- Olivolja, majs- och solrosolja innehåller små mängder omega 3-fettsyror.
- Balansen mellan de olika fettsyrorna är viktig Kroppen behöver inte bara få i sig omättade fettsyror.
- För att få en optimal effekt måste de intas i en balanserad mängd.
- I dagens kost är det vanligt att vi får i oss allt för mycket omega 6-fettsyror från margarin och växtoljor jämfört med omega 3-fettsyror från fisk och havsmat.
Omega 3- och omega 6-fettsyror ger upphov till olika signalsubstanser, ofta med motsatt effekt. Därför kan en obalans mellan dessa fettsyror leda till sämre hälsa. Skillnaden mellan omega 3 och omega 6 är att omega 3 har en dubbelbindning tre led från slutet av fettsyrekedjan, medan omega 6 har en dubbelbindning sex led från slutet.
Vilken fisk kan man äta varje dag?
Hur mycket fisk bör vi äta – Ät fisk ofta – gärna tre gånger i veckan Detta säger Livsmedelsverket, i ett av sina fem kostråd, om vad vi behöver äta för att må bra. Bakgrunden till rekommendationen är att det nu finns så mycket forskning som visar att fisk påverkar hälsan på ett positivt sätt.
Fisk är rik på vitaminer och mineralämnen och är en utmärkt proteinkälla. Den feta fisken, som till exempel lax, sill, strömming och makrill innehåller mycket av de fina omega-3-fettsyrorna. De kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. En av tre fiskportioner i veckan kan vara fet fisk. För mer information om kostråden se www.slv.se.
En vuxen person bör äta i genomsnitt minst ca 2,5-3 g omega-3 fiskfett per dag, vilket motsvarar ungefär en halv portion (ca 100 g) lax, makrill eller annan fet fisk men faktiskt upp till ½ kg av de magra fisksorterna ex torsk, kolja, abborre eller gös.
Hur vet man om man har brist på omega 3?
Brist på omega 3 – Vid brist på omega 3 kan man märka av torr och/eller skrovlig hud, sår i hårbotten och sköra naglar. Även depression och trötthet tros kunna vara kopplat till brist på omega 3-fetterna EPA och DHA.
Kan man äta fisk för ofta?
3. Det är skadligt att äta för mycket fisk – Nja, inte skadligt direkt men när det gäller mat är lagom oftast det bästa. Variation är ett annat ledord som gör att man ökar sannolikheten att få i sig lagom mycket av de vitaminer och mineraler som behövs.
Är det omega 3 i olivolja?
Omega 3- och omega 6-fettsyror i kosten – Omega 3 i kosten kommer ofta från rapsoljebaserat matfett, till exempel flytande margarin (innehåller korta fettsyror, ALA) samt från fisk (innehåller långa fettsyror, EPA och DHA). Även en del nötter, till exempel valnötter, ger en del omega 3.
Olivolja, majs- och solrosolja innehåller små mängder omega 3-fettsyror. Balansen mellan de olika fettsyrorna är viktig Kroppen behöver inte bara få i sig omättade fettsyror. För att få en optimal effekt måste de intas i en balanserad mängd. I dagens kost är det vanligt att vi får i oss allt för mycket omega 6-fettsyror från margarin och växtoljor jämfört med omega 3-fettsyror från fisk och havsmat.
Omega 3- och omega 6-fettsyror ger upphov till olika signalsubstanser, ofta med motsatt effekt. Därför kan en obalans mellan dessa fettsyror leda till sämre hälsa. Skillnaden mellan omega 3 och omega 6 är att omega 3 har en dubbelbindning tre led från slutet av fettsyrekedjan, medan omega 6 har en dubbelbindning sex led från slutet.
Är det bra att äta fiskolja?
Vad gör fiskolja nyttigt? – Du har säkert fått höra att fisk gör dig smart, och även om det inte är riktigt så enkelt så ligger det något i det. Det är den essentiella fettsyran omega-3 som gör fisken nyttig. Omega-3 är en så kallad alfalinolensyra, den mest hälsosamma fettsyran för oss och livsviktig att äta. Omega-3 är viktigt för flera livsavgörande processer i kroppen. Hjärnan behöver omega-3 för att utvecklas normalt och behövs därför under en graviditet och ett barns första år. Men även i vuxen ålder kan det påverka kognitiva processer. Personer med koncentrationssvårigheter har ibland kunnat vittna om förbättringar efter att ha ätit fiskoljekapslar under en period.
Hjärtat mår bra av omega-3 för att fungera normalt. Omega-3 har visat sig kunna sänka blodfetter och minska det farliga LDL-kolesterolet. Dessutom bidrar det till att hålla blodtrycket på en hälsosam nivå. Ledernas rörlighet har visat sig påverkas av fiskolja. Fiskoljans fettsyror har studerats för att verka inflammationshämmande och lindra ledbesvär.
Teorin är att EPA och DHA indirekt skulle utlösa frigörandet av prostaglandiner som bland annat stimulerar cirkulationen. För att uppnå den effekten krävs dock en större mängd fettsyra som är svårt att äta sig till och enbart läkemedelsklassade fiskoljekapslar innehåller en tillräcklig dos.
Fisk rik på omega-3 är bland annat böckling, lax, makrill och strömming. Även annan fisk och skaldjur innehåller omega-3, men inte lika mycket. Mängden fiskolja som krävs för att vi ska kunna ta del av dess hälsosamma effekter är runt 3 gram per dag, vilket motsvarar en portion lax, men de flesta av oss får inte i oss så mycket via kosten idag.
När det gäller fiskkonsumtion finns det idag mycket att tänka på. Eftersom våra vatten tyvärr innehåller mycket miljögifter rekommenderas du att inte äta viltfångad fisk från förorenade vatten. Välj gärna odlad fisk istället, men handla miljösmart från ett hållbart fiske.
Vad får man brist på om man inte äter fisk?
Många unga tror att de äter hälsosamt. I en ny undersökning där ungdomar i åldern 15-18 år tillfrågats om sina matvanor, ansåg 69 procent att de äter hälsosamt och varierat. Verkligheten är en annan. Undersökningen visar att många ungdomar äter alldeles för lite frukt, grönsaker och fisk, och därför riskerar att få i sig för lite av viktiga näringsämnen.
En stor nordisk matvaneundersökning som genomfördes nyligen visade även den på samma mönster. Svenska barn i åldern 7-12 år har bland de sämsta kostvanorna i Norden och endast 2 procent av barnen äter tillfredställande, enligt Nordiska Ministerrådets rekommendationer.2 – Att äta rätt är otroligt viktigt när man växer.
Därför är det oroande att se att så många barn och ungdomar inte äter tillräckligt näringsrikt och varierat. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att många unga ändå tror att de äter bra. Det ser ut att finnas en stor kunskapsbrist här. Överlag skulle både ungdomar och vuxna i Sverige behöva mycket bättre kunskap om vad goda kostvanor innebär, säger nutritionisten Marianne Wrife.
- I en svensk undersökning som genomförts av Netigate på uppdrag av ACO, uppger 54 procent av de tillfrågade ungdomarna i åldern 15-18 år, att de äter grönsaker varje dag, men bara 1 av 10 kom upp i en mängd som motsvarar Livsmedelsverkets rekommendationer.
- Hela 9 procent svarade att de aldrig eller mycket sällan åt grönsaker.
När det gäller frukt så är det endast 5 procent av de tillfrågade ungdomarna som når upp till den rekommenderade mängden per dag.1 Livsmedelsverket rekommenderar att man bör äta minst 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Frukt och grönsaker är några av de viktigaste källorna till vitaminer, mineraler och antioxidanter.
- Vitamin A, C, D, E, folat, kalcium, järn och magnesium är näringsämnen som den växande kroppen behöver.
- Många unga riskerar även att få i sig för lite vitamin D, som är särskilt viktigt när man växer eftersom det reglerar kalkbalansen i skelettet.
- Fisk är huvudkällan till D-vitamin genom maten, men endast 1 av 10 av ungdomarna i undersökningen uppger att de äter fisk minst tre gånger i veckan, vilket är vad Livsmedelsverket rekommenderar.
Så många som 27 procent uppgav att de sällan eller aldrig åt fisk.1 Även Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten, som kom under hösten 2012, visar att unga äter för lite fisk. I åldersgruppen 18-30 år åt man hälften så mycket fisk som de över 30 år gjorde.
Unga kvinnor åt minst fisk av alla.3 – Det är framförallt det viktiga D-vitaminet som ungdomar riskerar att få brist på under vinterhalvåret, särskilt om man inte äter tillräckligt med fisk. Men även järn och kalcium, som både killar och tjejer behöver under tonåren, kan vara svårt att få i sig i tillfredställande nivåer när kosten eller kunskaperna brister, säger Marianne Wrife.
Marianne Wrife tycker att det är viktigt att man som förälder ser till att ens barn får med sig bra matvanor hemifrån, eftersom det är något de kommer att ha stor glädje av senare i livet när de själva börjar ansvara för vad de äter. – I första hand rekommenderar jag att man ser över sina matvanor och ser till att äta mer frukt, grönsaker och fisk.
- Vet man med sig att man slarvar med maten, eller inte får i sig ett visst näringsämne, så kan det leda till exempelvis trötthet och på sikt även till sjukdom.
- Att då komplettera kosten med ett kosttillskott, kan vara en första väg till att höja sin näringsstatus, säger Marianne Wrife.
- För mer information kontakta gärna: Jonna Bendtsen, nutritionist, ACO Hud Nordic AB, om undersökningen, tel.076-307 26 08, e-post [email protected] Marianne Wrife, nutritionist/ kost- och friskvårdskonsult, Kropp i Harmoni, tel.076-84 99 301, e-post [email protected] Undersökningar om ungas matvanor: Not 1.
Matvanor hos svenska ungdomar 15-18 år En undersökning om svenska ungdomars matvanor genomfördes av undersökningsföretaget Netigate på uppdrag av ACO i december 2012. Undersökningen bestod av en webbaserad enkät och totalt svarade 536 ungdomar i åldern 15-18 år på frågor om hur ofta de äter olika livsmedel.
Ontakta gärna Jonna Bendtsen på ACO om ni vill ta del av hela undersökningen. Not 2. Nordic monitoring of diet, physical activity and overweight 2011 I en kostvaneundersökning av Nordiska Ministerrådet framkom att få nordbor når upp till målen om bra matvanor och endast 2 procent av barnen i Sverige (ålder 7-12 år) hade enligt undersökningen en kost som bedömdes vara tillfredställande i förhållande till de mål som Nordiska ministerrådet har fastslagit i “The Nordic Plan of Action for Better Health”.
Undersökningen baserades på telefonintervjuer med över 9 000 vuxna i åldern 18-65 år och (föräldrar till) 2 500 barn i åldern 7-12 år. Undersökningen kan laddas ner här. http://www.norden.org/sv/publikationer/publikationer/2012-552 Not 3. Riksmaten Vuxna 2010-11 I Livsmedelsverkets tredje rikstäckande matvaneundersökning, som publicerades hösten 2012, konstaterades att unga vuxna, d v s kvinnor och män i åldern 18-30 år, hade sämst matvanor av alla åldergrupper.
Vinnor hade generellt sett något bättre matvanor än män. Enligt undersökningen fick många unga vuxna för lite D-vitamin, järn och folat via kosten. I undersökningen deltog 1,800 personer. Länk till undersökningen. http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matvanor-undersokningar/Riksmaten-2010-Fragor-och-svar/ ACO HUD NORDIC AB är ledande inom hud och hälsa i Norden.
Med ett sortiment som sträcker sig från topikala läkemedel till kosttillskott och exklusiv hudvård, erbjuder vår produktportfölj både bredd och djup. På det egna forsknings- och utvecklingslaboratoriet utvecklar vi säkra produkter med moderna formuleringar för den nordiska konsumenten.
Hur ofta kan man äta tonfisk på burk?
Om du äter tonfisk på burk tre gånger i veckan så har du inget utrymme för att variera fisksorterna. Det är inte farligt att spara rester från en tonfiskburk och äta dem senare. Tänk på att inte spara tonfisken i själva konservburken och att förvara i kylskåp.
När ska män inte äta fisk?
Fakta – Texten är hämtad ur boken “Friskare barn” av Peter Wilhelmsson. Det är viktigt främst för gravida och ammande mammor att få i sig mycket fisk. Fisk innehåller bra fettsyror som barn behöver för utveckling av hjärna, hälsa och intelligens. Men då många fisksorter innehåller tungmetaller och är dåliga för miljön står föräldrar inför ett dilemma idag – äta eller inte äta fisk? Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson berättar mer.
- Helt avgörande för barnets hälsa är om det får i sig tillräckligt med omega 3-fettsyror samt arakidonsyra under fosterstadiet och det första halvåret av livet.
- En ammande mamma rekommenderas att äta tillräckligt med fisk eller ta kosttillskott innehållande fiskolja.
- Alternativet för vegetarianer är att ta kosttillskott innehållande linfröolja, samt få i sig DHA från algtillskott.
Behövs en bra balans Den enda gången människan själv tillverkar fettsyror är när en ammande kvinna producerar DHA och arakidonsyra för att framställa bröstmjölk. Trots att DHA är en mycket viktig fettsyra för utveckling av hjärna, hälsa och intelligens hos barnet, är det viktigt att betona att barn behöver en bra balans av fettsyror.
- Det behöver också arakidonsyra som finns i smör och ägg.
- Emikalier i fettvävnaden Brist på omega 3-fettsyror ger sämre skydd mot biverkningar efter vaccinering och ökar risken för allergi, autism, inlärningssvårigheter, dyslexi och ADHD.
- Fisk är också en mycket god proteinkälla och innehåller dessutom värdefulla mängder av vitamin B12, kalcium, krom och fettlösliga vitaminer.
Att barn föds med förhöjda halter av kvicksilver i kroppen på grund av mammans fiskintag är vanligt. Det är vanligt att de som äter fisk flera gånger i veckan har upp till 20 gånger högre halter av tungmetaller och kemikalier i fettvävnad och vitala organ än de som inte äter så mycket fisk.
Vad ska man då göra för att lösa detta svåra dilemma? Se fem följande förslag nedan: 1. Ammande mammor och småbarn ska äta fisk men undvika de fiskarter som innehåller mycket kvicksilver, DDT, PCB och andra föroreningar. Fisk från insjöar och Östersjön är mer förorenad än fisk från ishavet. Ju djupare och renare hav, desto mindre förorenad fisk.
Småfisk som sill, sardiner och strömming innehåller nyttiga fettsyror och mycket lägre halter av föroreningar än stora fiskar, som exempelvis svärdfisk. Undvik så mycket som möjligt odlad lax och annan odlad fisk. Odlad fisk förorenar miljön och innehåller lägre halter av nyttiga fettsyror, eftersom den inte matas med sin naturliga föda utan med genmanipulerade soja- och sädesprodukter.
- Odlad fisk innehåller dessutom ofta många olika föroreningar.
- Den kan till och med innehålla lika mycket antibiotika som massproducerade kycklingar och har dessutom ett alltför obalanserat omega 6- till omega 3-fettsyraförhållande.
- Ät fisk som är mindre förorenad en till två gånger i veckan, exempelvis sardiner, sill, strömming i form av ansjovis, hälleflundra, tonfisk i vatten eller tomatsås på burk, flundra, torsk eller lax från Alaska eller Norra, respektive Södra ishavet.
Förutom problemet med kvicksilver innehåller vissa fisksorter även stora mängder av PCB och DDT. Undvik de fisksorter som är mest förorenade: svärdfisk, ål, kattfisk, hummer, makrill och forell, samt gädda och abborre från svartlistade insjöar. Efterlys KRAV-märkning av fisk, motsvarande den som finns för spannmål, grönsaker och frukt, hos livsmedelsbutiker, Konsument-, Livsmedelsverket och miljöengagerade politiker.
- Man bör få veta var fisken kommer ifrån och om den innehåller låga eller höga halter av tungmetaller och kemikalier.2.
- Upprepade studier har visat att koriander och alger hjälper till att avlägsna tungmetaller som kvicksilver, bly och aluminium ur kroppen.
- Använd färsk koriander i sallader och torkad som krydda samt alger flera gånger i veckan.3.
Var försiktig med intag av sushi och rå fisk. Rå fisk kan innehålla parasiter och mask. Det är dyrt att testa om man blivit smittad och svårt att bli av med om man har fått i sig parasiter. Om du älskar sushi, ät vegetarisk sushi och lättkokt fisk. Det finns sushirestauranger som håller god standard, och där risken att bli smittad är minimal.4.
- Omplettera med andra livsmedel som innehåller nyttiga fettsyror.
- Fisk är bästa källan till omega 3-fettsyror, men det finns andra produkter.
- De måste visserligen omvandlas i kroppen till EPA/DHA, och hur effektivt det sker beror på den personliga biokemin och näringsstatusen.
- Ät varje dag någon eller några av följande livsmedel, som innehåller nyttiga fettsyror: Omega 3-ägg, valnötter, pumpakärnor, linfrö som krossas i mixern och tillsätts morgondrycken, linfröolja, hampaolja, pumpakärnolja, valnötsolja.5.
Kosttillskott. Det säkraste sättet för mor och barn att få i sig tillräckligt med bra fetter är att ta kosttillskott. Den blivande mamman bör äta ett starkt multivitamin/mineralpreparat, plus de tilläggsmineraler hon behöver, samt ta extra tillskott av fiskolja under graviditeten, för att ge fostret optimalt med näring.
- Om spädbarnet inte ammas kan det ges mjölkersättning/mjölktillägg med tillsats av fiskolja eller få näringsdrycker som innehåller dessa fettsyror.
- Det finns också en näringsdryck som innehåller rikligt med DHA och näringsämnen som är speciellt lämpliga för större barn med inlärningsproblem, eksem och allergi.
Vegetarianer kan komplettera sin kost med DHA som finns koncentrerad i speciella alger. Av Peter Wilhelmsson Kategori: Gravid/barn | Etiketter: DDT, DHA, omega 3-fettsyror, omega-3, omega-6, PCB, tungmetaller Skriv ut artikel
Hur vet man om man har brist på omega 3?
Brist på omega 3 – Vid brist på omega 3 kan man märka av torr och/eller skrovlig hud, sår i hårbotten och sköra naglar. Även depression och trötthet tros kunna vara kopplat till brist på omega 3-fetterna EPA och DHA.
Vad innehåller mycket omega 3?
Omega 3- och omega 6-fettsyror i kosten – Omega 3 i kosten kommer ofta från rapsoljebaserat matfett, till exempel flytande margarin (innehåller korta fettsyror, ALA) samt från fisk (innehåller långa fettsyror, EPA och DHA). Även en del nötter, till exempel valnötter, ger en del omega 3.
- Olivolja, majs- och solrosolja innehåller små mängder omega 3-fettsyror.
- Balansen mellan de olika fettsyrorna är viktig Kroppen behöver inte bara få i sig omättade fettsyror.
- För att få en optimal effekt måste de intas i en balanserad mängd.
- I dagens kost är det vanligt att vi får i oss allt för mycket omega 6-fettsyror från margarin och växtoljor jämfört med omega 3-fettsyror från fisk och havsmat.
Omega 3- och omega 6-fettsyror ger upphov till olika signalsubstanser, ofta med motsatt effekt. Därför kan en obalans mellan dessa fettsyror leda till sämre hälsa. Skillnaden mellan omega 3 och omega 6 är att omega 3 har en dubbelbindning tre led från slutet av fettsyrekedjan, medan omega 6 har en dubbelbindning sex led från slutet.