Br Klemmings Dykhjälp har specialiserat sig på ostronplockning och skötsel av ostronvatten. Med hjälp av bl.a. marinbiologer och har de under 20 år utvecklat ostronhanteringen och plockar idag ca 80 % av de svenska ostron som säljs på marknaden. Ostronfisket är till skillnad från övrigt fiske inte fritt.
- I stort sett alla vatten ägs av stat, kommun, olika organisationer eller privata markägare.
- Detta innebär att det alltid krävs markägarnas tillstånd till att plocka ostron.
- Br Klemmings Dykhjälp har löst detta genom arrendeavtal eller andra typer av uppgörelser.
- Idag finns avtal, från Hamburgsund i söder till Strömstad i norr.
med ett femtontal nöjda markägare. I avtalet ingår,förutom plockning, även skötsel och underhåll av ostronvattnen. Ostronvatten som inte vårdas och underhålls, dör sakta ut. Detta är ett stort resursslöseri. Om man däremot gallrar bort de stora ostronen och håller borta skadedjur/växter, får man en levande ostronbank som hela tiden ger nya skördar! Förr skavde man upp ostronen med stora krattor som drogs efter båtar.
- Idag är detta förbjudet pga de skador som redskapen gör på bottnarna.
- Nu får bara fiske ske med håv eller av dykare.
- Fördelen med att använda dykare är att han kommer åt ostronet på alla djup vilket ju inte håven gör.
- I stort sett alla ostron finns på djup mellan 1-10 m.
- Br Klemming plockar ostronen i specialgjorda lövkorgar som har visat sig fungera bra.
Korgarna lastas sedan i ostronbåten och transporteras till Brygguddens Musslor och Ostron, i Sannäskilen, ett företag som i generationer ägnat sig åt ostronförsäljning. Där sumpas ostronen i stora bassänger innan de rengörs, paketeras och transporteras till olika grossister runt om i Sverige.
- Havstenssunds Ostron har odlingar är belägna i närheten av Havstenssund i Norra Bohuslän som är ett gammalt centrum för ostronhandel.
- Härifrån skeppades det ut stora mängder ostron redan på 1800-talet och detta fortsatte fram till början på 80-talet, då den naturliga förekomsten av ostron reducerades kraftigt.
Den större delen skickades till Stockholm och ostron från Havstenssund var ett begrepp inom restaurangvärlden. Deras ambition är att åter sätta Havstenssund på kartan som ett centrum för ostronleverans ut i Sverige. För drygt 20 år sedan påbörjades försök med att odla vår inhemska art Ostrea edulis, det så kallade platta ostronen.
Under årens gång har en teknik utvecklats, där hela odlingsprocessen sker naturligt i havet. Havstenssunds Ostron är för närvarande den enda kommersiella odlingen i Skandinavien. Varje vecka under hela säsongen, som sträcker sig från september till och med maj månad, sorterar de ut och skördar konsumtionsstora ostron som vi levererar till grossister, fiskhandlare, och direkt till restauranger.
Sedan några år tillbaka skördar vi också ostron från det vilda beståndet, både de inhemska platta ostronen (Ostrea edulis) och de invasiva Stillahavsostronen (Crassostrea gigas). De arrangerar även event i sin lokal Södra Magasinet i Havstenssunds hamn och turer till vår odling.
Contents
Hur växer ostron?
Det svenska ostronet – Det svenska ostronet växer på så kallade ostronbankar mellan 3 och 8 meters djup på relativt sandiga lätt sluttande bottnar. För att ostronen ska fortplanta sig i våra vatten behöver vattentemperaturen helst överstiga 15° C. Det svenska ostronet plockas genom dykning och säljs både i Sverige och på export.
Ett företag på västkusten har utvecklat en teknik för att föröka det svenska ostronet i landbaserad odling, varefter larverna kan sättas ut för vidare odling och skörd i havet. Tekniken omfattar hela produktionen från reproduktion till färdigt ostron. Odlingen är tänkt att bedrivas längs Bohuskusten och försäljningen främst genom export till den europeiska marknaden.
Produktionen kommer att bedrivas i egen regi och på sikt även i samarbete med enskilda kontraktsodlare. Målet med den egna odlingen är 350 ton men produktionsmålet genom samarbete med kontraktsodlare är väsentligen högre.
När dör ett ostron?
Ostron au naturel Ingredienser Tillredning Kontrollera att ostronen är stängda. Ett ostron kan “gapa”, men om djuret lever sluter det sig om man knackar på skalet. Ostron öppnas med skicklighet, inte med kraft! För in ostronkniven mellan skalhalvorna vid “gångjärnet” och bänd sedan upp ostronet med en vickande rörelse.
- Skär loss ostronet från den undre skalhalvan.
- Ostronet dör när man öppnar skalet, vilket innebär att man inte äter ostronet levande.
- Ostron är läckra som sådana, men många föredrar att avnjuta dem med några droppar citron, lime eller vinägrett.
- Varför inte röra ihop en lite annorlunda vinägrett av saften från en passionsfrukt, vit balsamico, olivolja, färsk koriander och en nypa peppar? Salt behövs inte.
: Ostron au naturel
Hur dödar man ett ostron?
Förvaring av ostron – Förvara alltid ostron med den skålade sidan nedåt. Förvaras ostronet på andra sidan rinner all vätska ur ostronet. Försök att stapla ostronen om de ligger i kylen och lägga en liten tyngd för att få ett tryck på ostronens lock. Det rekommenderas att som högst förvara ostron i kylskåpet i någon dag.
Bra att veta när det gäller ostron Ostron är ett levande djur, även om det är ett skört liv. Så fort ostronet kommit ner i magsäcken är det dött men man äter alltså ostron levande om man inte tillagar dem på något sätt. Skär man med en kniv i ett ostron så dör det också. För att se om ett ostron lever när det ligger i sitt skal kan man knacka lite lätt på skalet.
Stänger sig ostronet lever det, annars är det en bra idé att slänga det döda ostronet. I Sverige har vi blivit lyckligt lottade med ostron i världsklass. Säsong för svenska ostron är på vintern eftersom ostronen är fredade när de förökar sig på sommaren.
Hur snabbt växer ett ostron?
Skip to content ODLING ShantiF 2021-01-26T06:57:16+00:00 Det är drygt 20 år sedan vi påbörjade försök med att odla vår inhemska art Ostrea edulis. Under resans gång har en teknik utvecklats, där hela odlingsprocessen sker naturligt i havet utan att något behöver tillföras såsom föda, energi eller antibiotika.
- Denna metod är vi för närvarande ensamma om i Skandinavien.
- Odlingen sker i specialgjorda nätkassar som flyter i ytan.
- Detta odlingssystem medför att ostronen ständigt hålls i rörelse och uppehåller sig där det finns mest föda (plankton) och friskt vatten.
- Detta avspeglas av att ostronet blir välmatat och får en vacker form som lämpar sig väl som cocktailostron.
Ostron är svårt att odla, det tar tid och kräver mycket skötsel. Det kalla klimatet i Sverige med långsam tillväxt och is under delar av året är ytterligare en utmaning, då ostron inte överlever i minusgrader. Under 1800-talet gjordes försök att odla ostron på västkusten, men verksamhetet upphörde då man inte lyckades få ostronen att föröka sig.
- Just förökningen är den svåraste delen med att odla ostron.
- Processen börjar med att samla in ostronyngel som simmar fritt i havet 2-3 veckor efter ostronens lek.
- Under denna tid lever ostronynglen som plankton och letar efter en lämplig plats att bottenfälla på.
- Ynglen är noga med valet av plats och det är många kriterier som skall uppfyllas.
Efter många års experimenterande har vi utvecklat en metod som bygger på att vara på rätt plats, med rätt utrustning, vid rätt tidpunkt och få ynglen att naturligt fästa sig på insamlingsutrustningen. Detta är den naturliga metoden att odla ostron. Många ostronodlingar runt om i världen lyckas inte själva samla in ostronynglen utan köper från andra odlare.
- Det är också vanligt att framtagning av ostronyngel sker i laboratoriemiljö.
- Ostronynglet är i det här skedet bara cirka 0,3 mm stort.
- Sedan ynglet fäst sig på en lämplig plats, genomgår det en metamorfos och får ett vuxets ostrons form och karaktär, men är fortfarande mycket litet (cirka 0,5 mm).
- Ostronet får fortsätta växa tills det är mellan 8 – 15 mm innan det plockas upp och placeras i en finmaskig kasse.
All vidare odling sker i kassar tills ostronet har uppnått konsumtionsstorlek. Det tar 3 – 5 år för ostronet att bli fullvuxet. Ostronen växer olika fort, så med jämna mellanrum tas kassarna upp så att oönskad påväxt kan tas bort och ostronen storlekssorteras och glesas ut.
Detta gynnar vattencirkulationen och därmed tillväxten. Att odla ostron på naturens egna villkor har mycket positiv påverkan på den kringliggande marina miljön. Ostron fungerar som små vattenreningsverk eftersom de filtrerar vattnet, lever på växtplankton och därmed minskar övergödningen. Ett ostron kan filtrera upp till 8 liter havsvatten i timmen.
I dag renar Havstenssunds ostronodlingar i grova drag 553 miljoner kubikmeter vatten per år. I en av de grunda vikar där vi odlar märktes en tydlig skillnad på bara några år. Förr var viken täckt av gröna algmattor och sikten dålig. Nu är vattnet klart, det simmar småfisk där, och ålgräs växer i viken igen.
- Flera studier har visat att ostronodlingar har kapacitet att dramatiskt sänka kvävenivåer i grunda havsområden.
- Vår odlingsteknik med flytande kassar innebär att vi kan odla på så grunt vatten som ner till 30 cm och även i områden där bottendöd råder.
- Detta medför en enorm möjlighet att restaurera och åter skapa en gynnsam uppväxtmiljö för fisk och andra organismer i grunda havsvikar.
Ett av våra önskemål är därför att våra odlingar inom snar framtid kan användas inom denna typ av miljöarbete. Detta sker redan utomlands, tex i USA. Ostronodling är för Sverige en ny näring och därför har tillståndsmyndigheten och vi själva varit noga med att vi får en ekologiskt hållbar odling som inte belastar miljön, utan främjar mångfald och hållbar produktion. Page load link Go to Top
Är ostron farligt?
hälsa 07 december 2017 Ostron brukar beskrivas som en kyss av havet och är sedan gammalt en delikatess som gärna serveras vid festhögtider. Men baksidan är att de i vissa fall kan göra oss sjuka. Vi har pratat med två experter som reder ut riskerna. Hur vet man om ostronet är dåligt? Det finns några tecken att leta efter.
Den salta smaken, den lena konsistensen och känslan av att äta direkt från havet gör ostron till en unik matupplevelse. Vill man dessutom ha en anledning till att dricka champagne till maten fungerar dessa havskyssar alldeles utmärkt till. Men inget gott som inte för något ont med sig. Har man otur kan ostronen vara dåliga och orsaka magsjuka, oftast genom norovirus, eller i ovanligare fall hepatit A, smittsam gulsot.
Det beror på att skadliga mikroorganismer kan ta sig in i ostronet. Varje år är det något eller några utbrott med ostron som smittkälla i Sverige, oftast måttligt stora med några tiotal drabbade åt gången. Det finns strikta regler för vattenkvaliteten i områden där skaldjuren odlas, och det är därför långt ifrån alla ostron som gör oss sjuka.
Varför ska man inte tugga ostron?
2. Ska man tugga ostron? – Svar: Ja! Tugga ditt ostron om du vill känna den verkliga smaken av ostronets förnäma sälta. Om du är nybörjare och en smula tveksam, dela ostronet i två delar för att slippa bli överraskad av ett helt ostron och dess konsistens du inte är van vid.