Marina produkter och rätter Lax Vad Fiskar Man Makrill Med?

Vad Fiskar Man Makrill Med?

Vad Fiskar Man Makrill Med
Makrillen fångas på många olika metoder – Makrillen fångas från egen båt, turbåt alternativt från land. Kustspinn med ett drag och en fluga som upphängare är ett tackel som ger allt från makrill till havsöring. Flötmete är en annan metod som fungerar bra både till havs och kustnära.

 • Nackdelen landbaserat är att makrillen inte alltid befinner sig nära eller kring kusterna.
 • Lokalkännedom, rapporter från andra sportfiskare och rätt tid är a och o när det gäller allt fiske.
 • Speciellt när det gäller fiskarter som ideligen simmar.
 • Makrillen befinner sig ena sekunden nära botten nästa nära ytan.

Dels på grund av att makrill saknar simblåsa, dels för att arten ständigt är på jakt efter föda under dygnets ljusa timmar. Flötmetar du från egen båt ökar chanserna till ett lyckat fiske. För då kan du fiska enklare med flera spön. Ett som fiskar på 5 meter, nästa på 7 meter, det tredje på 9 meter och så vidare.

 • Pröva dig fram för bästa resultat, ibland huserar makrillen på 15-20 meter, ibland en meter under ytan, ibland bottennära.
 • Väder och vind och tillgången på bytesfiskar styr var makrillen för stunden håller till.
 • Danskarna metar nästan uteslutande med hel eller halv tobis, speciellt i Öresund och Store Bält.

Andra bra agn är småsill (stagg) eller strimlor på 7-10 cm utav sillfilé. EL-GE:s fysiska butik i Göteborg säljer stagg i burkar för 29:-/asken, eller 100:- för 4 styck.

Vad gillar makrill för drag?

Fiska Makrill – En komplett guide för makrillfiske Vad Fiskar Man Makrill Med Makrillen ankommer oftast i slutet av maj och kan fiskas ända in på höstkanten av allt från fritidsfiskare till rutinerade havsfiskare. Fisken hittar du längst hela västkusten. Arten har en vidsträckt utbredning som omfattar norra Atlanten från södra Norge och Island söderut till Marocko, Medelhavet och Svarta havet samt östra Nordamerikas kust.

En makrill kan växer vanligtvis till en läng på 30 – 60cm och kan väga upp mot 3kg. Det är inte ovanligt att en makrill kan leva upp mot 20 år. Det mest effektiva sättet att fiska makrill är med en lina med flera beten eller fjädrar. Dessa beten rör sig okontrollerat vid inhämtning. de beter sig i princip som mindre betesfisk med andra ord.

Vilket är den perfekta måltiden för makrillen. Vita och orangea färger är det som har funkat bäst för oss. Vill du testa med lite dyrare beten så funkar allt som är designat för att glittra och blinka i vattnet.T.ex. med silverreflexremsor. Vi rekommenderar att använda ett lätt kastspö på ca 8 fot och ett drag som väger max 60 gram, då får du lätt in ett långt kast, bra känsla och roliga hugg.

Flätad lina är också en rekommendation, ett tunnare och starkare alternativ till nylonlinan. Glöm inte tafsen i änden. Populära fiskemetoder för makrill: Som vanligt så finns det massvis med olika drag och beten för olika ändamål. Generellt så kan vi säga att talesättet “stort bete fångar stor fisk” tillämpas även på makrillfisket.

De vanligaste betena för att fiske makrill är bl.a.:

Makrillhäcklor

Till skillnad från många andra arter så är det bästa betet för makrillfisket häcklor. Att fiska makrill med häckla är en vanlig metod vid fiske från båt eller land beroende vilken pilk som används. Även skeddrag & spinnare har en tendens att vara mycket effektiva på makrillar. Vad Fiskar Man Makrill Med

Har du inte kastat med fiskeutrustning är det bra att börja med en tyngd utan krok för att få den rätta tekniken. Annars finns det risk att betet fastnar och du blir tvungen att klippa linan. Begränsa antalet beten och lär dig hur ett fåtal av dem fungerar. Det kan exempelvis vara spinnare, jiggar och skeddrag du testar. Det är bättre att vara riktigt bra med ett fåtal beten än att vara medelbra med många. Ståltafs eller fluorocarbontafs är ett måste om du ska fiska makrill, annars finns risken att den biter den av linan och du tappar både fångsten och betet. När det väl nappar så måste du ta mothugg, det innebär att man rycker till snabbt med spöt för att kroken skall fasta i fiskens mun. En metod för effektivt fiske är att metodiskt kasta av varje fiskeställe. Prova att fiska både djupt, ytligt och veva in i olika hastigheter. Fisket kan även vara bra vid olika tid på dygnet och olika väder. Prova att fiska tidigt på morgonen eller på kvällen eftersom fisken ofta är aktiv när ljuset ändras.

: Fiska Makrill – En komplett guide för makrillfiske

Vilken tid på dygnet är det bäst att fiska makrill?

Makrillen kom tidigt till kusterna – så fångar du den! Vad Fiskar Man Makrill Med Makrillen är både en populär sportfisk och matfisk. Foto: Anders Nicander E tt av de absolut mest populära fiskena i Sverige är kustfisket efter makrill. Den här säsongen börjar kalaset extra tidigt eftersom makrillen närmades sig land redan i början av maj – Ja, den är någon vecka eller några veckor tidigare än normalt, men det brukar variera lite det där.

 1. Möjligen är det värmeböljan i april som gjorde att de kom lite tidigare i år, berättar Fiskejournalens expert Anders Nicander.
 2. Det kanske roligaste makrillfisket är ofta nu i början av säsongen när fisken går högt i vattnet och man kan se den jaga.
 3. Ett tips är att spana efter måsdyk.
 4. Stora samlingar av tärna och mås betyder ofta att det är makrilljakt under ytan, och det bästa är att du inte behöver någon båt för att uppleva ett riktigt roligt fiske.
You might be interested:  Vilka Månader Ska Man Äta Skaldjur?

Anders Nicander ger råd för ett lyckat fiske efter vårmakrill: – När makrillen kommer in mot kusten i mitten av maj så går den ofta strandnära och är då lätt att nå från land. Samma grejer som man normalt använder för kustöringen – en haspell eller spinnutrustning på 8-10 fot, och lättkastade långsmala skeddrag är perfekt, säger Anders.

 1. En trick är att krydda tacklet med fler beten för att öka chanserna till hugg.
 2. En glittrig upphängarfluga är en detalj som kan mångdubbla fångsterna.
 3. Makrillen finns ofta där det är djupt intill land och strömt i vattnet, men här kan det vara bara att kolla runt lite i sportfiskeforumen och inte minst fråga i sportfiskebutiken där du bor.

Där brukar man ha koll på var det fångas makrill just nu. Om du vill behålla makrillen som mat, så gäller det att var noga med att snabbt bloda av den, annars kan den snabbt bli dålig. Vill du ändå återutsätta fisken bör den lossas från kroken utan att du tar i den.

Det absolut bästa fisket efter makrill brukar vara mellan juli och september, men säsongen pågår långt in på hösten. Ofta jagar öring och näbbgädda i samma område, så chansen till roliga bifångster är goda. Fakta: Makrill (Scomber scombrus) En snabbsimmande tonfisksläkting som under våren kommer in till Sveriges västkust efter att ha spenderat vintern i Atlantens och Nordsjöns djupare vatten.

Hit kommer den för att leka och när vattentemperaturen är omkring 14 grader läggs rommen i ytvattnet. Efter leken stannar makrillen kvar men kan följa födan ända in i Östersjön. Under hösten återvänder den ut till djupvattnen. Makrillen kan bli 20 år och nå en längd på omkring 70 centimeter.

Vad kan man fiska i mars?

Fisketips – Abborren är en typisk rovfisk som ofta jagar i stim. Ser du stim skrämd småfisk som hoppas i ytan kan det vara några större abborrar som jagar upp småfisk! Har du fått en är chansen stor att du får fler, passa på och var snabb innan stimmet drar vidare mot nya jaktmarker.

Fiske under Sommarhalvåret Fiske under Vinterhalvåret

Bästa fisket efter abborre är under högsommaren och tidig höst. Fisken älskar varmt vatten och drar sig ofta till områden där den kan stå och sola sig, t.ex. på relativt grunt vatten nära växtlighet och vass, nedfallna träd och vasar, där det också finns gott om föda.

 1. Dragtips: Jiggar kan vara mycket effektiva på abborrar, men den effektivaste färgkombinationen varierar från sjö till sjö – testa dig fram! Under sommaren fiskar du abborren med mask på mete eller med mindre spinnare, små skeddrag eller mindre vobblers.
 2. Det går även att ta abborre med fluga.
 3. Ett spännande sätt att fånga större abborrar på är via ytgående wobblers, s.k.

Poppers. Dessa dras ryckvis fram på ytan och skvätter upp små skurar av vatten för att efterlikna en skadad fisk. De ofta våldsamma huggen kommer snabbt och oväntat underifrån, så håll hela tiden ett öga på draget. Abborren är utan tvekan även en Sveriges populäraste fisk att pimpla efter på vintern.

 1. På vintern är abborren mindre aktiv och drar sig ofta ned mot djuphålorna, fiska på mellan 3 till 10 meters djup.
 2. Framförallt är fisket bra under tidig vår, d.v.s.
 3. Februari-mars då den blir mer aktiv.
 4. Ett tips är att abborren ofta står längst djupbranterna på vintern, så att den kan röra till djupare eller grundare vatten.

Detta gör den eftersom den har en sluten simblåsa och därför inte kan tryckkompensera, utan istället påverkar låg- och högtryck abborren så att den måste röra sig mot grundare eller djupare vatten. Ofta fungerar röda och vita färger bra under vinter. Agna med maggot eller ett utkramat abborreöga så ökar dina chanser att få napp.

Vad äter en makrill?

Biologi – Arten lever i den fria vattenmassan där den söker föda i stim nära ytan. Den tillhör de snabbaste och mest uthålliga simmarna. Födovalet varierar med ålder, plats och tidpunkt på året. Makrillen äter både djurplankton som hoppkräftor och krill men även fisk som tobis, sill, skarpsill och torsk.

Är det bra att fiska på natten?

Som människa blir det lätt problematiskt när man försöker navigera i mörkret och man får ofta förlita sig på andra sinnen än synen. Många fiskar förlitar sig delvis på synen när de jagar, så kan man ens fiska på natten? Generellt kan man säga att de allra flesta fiskarterna i våra svenska vatten går att fiska under nattens mörka timmar.

Vad som upplevs som mörkt för oss människor är ofta tillräckligt med ljus för fisken. Det skiljer dock mycket mellan olika fiskarter hur aktiva de är under natten, vilket påverkar hur villiga de är att nappa under nattfisket. Om du testar på nattfiske så kommer du märka att när solen går ner och din syn börjar försämras i mörkret så kommer dina övriga sinnen att ta över och vara på helspänn.

Du får därmed ett annorlunda och spännande fiske som i många lägen kan ge bra utdelning. Vissa fiskar bjuder nämligen på ett erkänt bra nattfiske, framför allt under sommaren när vattentemperaturen är som högst. Av olika anledningar skiljer det dock mycket mellan olika fiskarter hur aktivt de jagar under natten.

You might be interested:  Doris Hitta Nemo Vilken Fisk?

Hur vet man var man får fiska?

Även om fiske inte ingår i allemansrätten får du fiska fritt med spö och vissa andra handredskap längs kusterna och i våra fem största sjöar: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. För fiske i andra vatten krävs fiskekort eller annat tillstånd.

Havs- och vattenmyndigheten är den myndighet som ansvarar för frågor om fiske, och som tillhandahåller information om regler för fisket: Lagstiftning som rör fritidsfiske Du kan tillfälligt lägga till vid eller använda en brygga som ligger utanför en tomt. Om den som äger bryggan själv behöver använda bryggan måste du självklart flytta på dig.

Att tälta enstaka dygn ingår i allemansrätten, men tältning i flera dygn eller tältning i grupp med flera tält kräver lov från markägaren. Att tänka på:

Ta alltid reda på vad som gäller där du vill fiska. Ta med skräpet hem, även linor och krokar. Stör inte växt- och djurliv. Håll avstånd till boningshus, allemansrätten gäller inte inom hemfridszon. Allemansrätten gäller inte på åkermark eller annan mark som kan ta skada, exempelvis planteringar. Färdas du på vatten, visa hänsyn genom att inte störa omgivningen med onödigt buller eller höga svallvågor. Iläggning av båt med dragbil eller trailer ingår inte i allemansrätten, för det krävs markägarens tillstånd. Att köra med motordrivet fordon på is omfattas inte av allemansrätten. I skyddade områden finns särskilda föreskrifter kolla alltid upp vad som gäller för det område som du tänkt besöka.

Hur Dörjar man makrill?

Västkustens mest klassiska fiske – dörja makrill. Trävinda med lina och några makrillblänken har narrat många gaisare som makrillen benämns i Göteborg med omnejd. Antingen kör du med en pilk under blänken eller häcklan, eller så använder du en tyngd som ett päronsänke.

Eller så dörjar du makrill från en snipa eller plastbåt och farter upp till cirka 3 knop. Det vill säga – ett ränndörjsbly i linändan med ett antal blänken ovanför som släpas efter båten. Andra benämningar är harpa och släpdörj. Populärt är även en paravan som drar ned dina blänken eller en häckla mot makrillarna.

Med en vinda kan du även pilka torsk, bli inte förvånad om det hugger arter som gråsej, bleka eller sill.

Hur lång måste en makrill vara?

Minimimått och maximimått

Art Minimimått Område
Makrill 20 cm Skagerrak, Kattegatt
Makrill, vid foderfiske 30 cm Skagerrak, Kattegatt
Taggmakrill 15 cm Skagerrak, Kattegatt
Torsk 30 cm Skagerrak, Kattegatt

Är makrill gott?

Njut av makrillen! ​ ​ Foto: Thomas Carlén Leve säsongerna! Det finns en mening med att inte ha tillgång till allt året runt. Att få längta. Njut av makrillen när den är som bäst på förskommar och sommar. Allra bäst riktigt färsk. Makrillen är en säsongsfisk och för alla vid västkusten är makrillen ett säkert vårtecken.

 1. Med sina vackra färger och pärlemorskimrande buk är makrillen lätt att känna igen.
 2. Den första makrillen brukar landas i slutet av april eller början av maj.
 3. Priset är lite högre i början av säsongen men många tycker att den är värt varenda krona.
 4. Vårmakrillen är lite fetare än vanligt – den mindre, magrare spirren kommer in något senare på säsongen.

Makrillen är mycket smakrik med en alldeles egen, ganska kraftfull smak. Den tillhör våra så kallade feta fiskar och innehåller nyttigt fiskfett (omättat och fleromättat, Omega 3 och Omega 6 fett) och de viktiga fettlösliga vitaminerna A, D och E. Den ger oss också vattenlösliga vitaminer och flera mineralämnen.

 • Varför kallas det vårmakrill? Under vintern äter makrillen nästan ingenting.
 • Då lever den på djupt vatten (200-250 m) i västra Nordsjön och väster om de Brittiska öarna där det är en stabil “varm” vintertemperatur.
 • Det är när makrillen bestämt sig för att komma in till kusten för att leka som den blir tillgänglig att fiska.

Detta sker på våren varför vi också kallar den för vårmakrill. Under lekperioden är makrillen mager och får därför sin karaktäristiska smak. På hösten när den ätit sig fet igen, blir smaken en annan. En hona kan producera upp till en miljon ägg, och det är nu den blir tillgänglig för oss att fiska.

Det innebär att den första makrillen är mager i kroppsformen men äter sakta upp sig för att bli riktigt god och rund på sensommaren eller tidig höst. Då innehåller köttet också mer fett och fisken passar bättre att koka i olika former. Inkokt makrill är en delikatess! Makrillen säljs hel eller som filé Fisk bör hanteras i en obruten kylkedja och normalt fileas den så snabbt som möjligt för att öka hållbarhetstiden.

Ofta ligger makrillen hel i fiskdisken. Det beror främst på gammal tradition. Så har man gjort för att man på så sätt vill intyga att den är färsk. Ber du din fiskhandlare så filear han eller hon gärna din makrill till “pannfärdiga” filéer och idag blir det allt vanligare att den även finns färdigfiléead.

MSC märkt makrill Välj gärna makrill märkt med MSC eller KRAV eller förlj rekommendationerna i WWFs fiskguide. WWFs guide finns som app eller kan läsas från WWFs hemsida. Rekommendationerna varierar mellan olika år så läs dem för att få de senaste rekommendationerna. Kanske fiskar du egen makrill, ta då inte upp mer än som kan ätas upp och var rädd om våra fiskbestånd.

Mycket gott med makrill! Makrill kan tillagas på en mängd olika sätt. Det är en delikatess att steka filéerna precis som de är och gärna servera med stuvad spenat (en annan vårprimör). Rökt makrill är toppenbra snabbmat tillsammans med en fräsch potatissallad och grönsaker.

Makrillen är också mycket god att grilla, helst i halster. marinera den gärna för variation. Får du tag i hel färsk makrill kan den fyllas med något gott, t ex dill/vitlök/putjolök, och bädda in i foliepaket att ugnsbaka eller lägga på grillen. Överbliven stekt makrill kan läggas in på samma sätt som stekt strömming.

Makrillsoppa kan få många på västkusten att bli lyriska. Frysa in makrill Makrill är allra godast färsk, men om du själv får en större fångst makrill och vill ta vara på den så går det bra att frysa, men den härsknar ganska fort. För att fördröja härksningen kan makrillen frysas in i vatten eller med vattenglacering.

You might be interested:  Hur Långt Innan Kan Man Öppna Ostron?

Vilken tid ska man angla?

Utsättning av angeldon – Vanligast är att man ger sig ut tidigt på morgonen. Många anser att sätta ut angeldonen i gryningen oftast ger bäst resultat. Man börjar då med att med isborr eller isbill göra ett antal hål i isen, och med isskopa rensa ur issörjan.

Därefter placerar man angeldonet med ett avstånd från hålet så att när linan hänger på vippan hamnar linan ungefär i mitten av hålet. Blåser det så placera angeldonet på vindsidan av hålet för att minimera risken för vindfäll. För att fästa angeldonet i isen hugger man med isbill eller yxa en skåra eller grop i isen, några centimeter djupt.

Sen trycker man lite issörja runt pinnen med händerna så blir det stadigt när det fryst efter en stund. I nästa moment släpper man ner kroken i hålet utan betesfisk på och låter linan löpa ut tills kroken landar på botten. Det är nu man mäter ut hur djupt kroken med betesfisken ska hamna.

 1. Här kan man välja allt från strax över botten, till strax under iskanten.
 2. Tipset är att prova olika djup.
 3. När man dragit upp linan till det djup man önskar, så gör man en ögla på linan, vilken man sen hänger på vippan.
 4. Sen är det dags att sätta på betesfisken, vanligtvis en mört.
 5. Dra upp hela linan så kroken kommer upp.

Använder du klassisk angelkrok så håller du fisken i ena handen och för in kroken under skinnet med början bakifrån och sedan framåt tills den är inskjuten nästan fram till gälarna. Använder du trekrok så sätter du den vid ryggfenan. Släpp ner kroken med betesfisken på i hålet och låt det sjunka.

Vad kan man fiska med?

Fiskar som nappar på mete Att meta är en mycket populär form av fiske som många tycker om att ägna sig åt. Man talar i huvudsak om tre olika typer av mete och dessa är bottenmete, flötmete och mete med frilina. Man kan få i stort sett alla olika fiskar när man metar, till exempel mört, braxen, abborre, löja sik och öring. Vad Fiskar Man Makrill Med För att meta behöver man egentligen inte mer än ett metspö med lina och krok. Man kan använda både nätlinor och flätlinor men tänk på att inte välja för grov lina eftersom det gör kastningen lite svårare. Det är förstås inte heller bra att ha för tunn lina eftersom man då riskerar att linan brister när man får napp om det är en lite större fisk på kroken.

 • Rokens storlek bör anpassas efter vilken fisk man vill fånga men enkelt kan man säga att en lite mindre och vass krok lättare fastnar i fiskens mun.
 • På hittar man roliga och användbara kläder till barnen när man skall ge sig ut på fisketur med hela familjen.
 • Vilket bete man skall använda är också lite olika beroende på vilken fisk man skall meta efter.

Bra bete är mask, maggot, majskorn, deg, räkor, bröd, larver, fiskbitar och olika sorters småfisk. Man kan också köpa boilies som är speciellt smaksatta degkulor. Även här gäller regeln liten fisk – litet bete, större fisk – större bete. Ägnar man sig åt flötmete innebär det att man har ett flöte på linan och när flötet dyker betyder det att man har en fisk på kroken.

Med ett mothugg fäster man kroken i fiskens mun och sedan är det bara att ta hem fisken. Bottenmete fungerar bra när man fiskar i strömt vatten eller när man behöver kasta ut långt från land. Då används ett sänke som tyngd och spöspetsen visar när det nappar. Vid mete med frilina har man bara en krok med bete och detta fungerar till exempel särskilt bra vid bäckmete i Norrland.

Med bara en mask på kroken får man fina bäcköringar. Man måste också komma ihåg att så man inte riskerar böter.2018-05-12 : Fiskar som nappar på mete

Vad använder man för att fiska?

Vilka beten och prylar ska jag köpa först? – Att rekommendera specifika beten och dylikt är inte något vi föredrar att göra utan det som är spännande med fiske är att upptäcka nya fiskeprodukter själv. För att vara beredd på de flesta situationer till en början kan du däremot börja med att införskaffa dessa saker: Vanliga spinnare, shadjiggar, wobblers, jigghuvuden, beteslås, färdigknutna tafsar (exempelvis i fluorocarbonmaterial), lekanden och börja där. Spinnare Shadjigg Jigghuvuden Wobbler Tafs av fluorocarbon Beteslås

Vad äter en makrill?

Biologi – Arten lever i den fria vattenmassan där den söker föda i stim nära ytan. Den tillhör de snabbaste och mest uthålliga simmarna. Födovalet varierar med ålder, plats och tidpunkt på året. Makrillen äter både djurplankton som hoppkräftor och krill men även fisk som tobis, sill, skarpsill och torsk.

Related Post