Rött vin till lax – Fiskrätter serveras typiskt med vita viner, men det är inte färgen på köttet som är helt avgörande för vilken typ av vin som maten ska serveras med. Utan det är även tillbehören, kryddorna och tillagningsmetoden som påverkar beslutet.
Lax är en av de mest smakrika typerna av fisk, och den har också en högre fetthalt än till exempel torsk som är väldigt fettsnål. De bästa vinerna för lax är just fruktiga viner som exempelvis Pinot Noir från nya vinvärden (så som USA, Nya Zeeland, Australien och Chile) eller Barbera från Piemonte och även vissa lättare Zinfandel från USA.
De kombineras fint med laxen.
Contents
Vad har man för vin till lax?
Vin till fet fisk – undvik rött – Fetare fisk som lax, röding och makrill behöver vin med hög fruktsyra. Det finns inom smaktypen Friskt & Fruktigt eller hos ett rosévin i kategorin Friskt & Bärigt. Om fisken är halstrad eller grillad kan du även välja ett fatlagrad vitt vin från kategorin Fylligt & Smakrikt.
Vad dricker man till gravad lax?
Lageröl är det traditionella finska dryckesvalet till gravad fisk. Också vitt vin går bra. Välj till exempel Chardonnay, Riesling eller Grüner Veltliner av smaktypen nyanserat och strukturerat. De har frisk syra och färsk arom som passar till fiskens smak. Också torrt mousserande vin eller champagne är ett naturligt, friskt och syrligt par till gravad fisk.
Hur serveras rött vin?
Rött vin (16-18 grader) – När det kommer till röda viner talar om ofta om “rumstemperatur” – men då skall man komma ihåg att man inte refererar till dagens uppvärmda hem där centralvärmen får temperaturen att leta sig upp mot behagliga 20-22 grader. Nej, för röda viner innebär “rumstemperatur” snarare 16-18 grader – där trivs de allra flesta röda viner som bäst.
- Lite “lättare” röda viner (gjorda på druvor som exemeplvis pinot noir och gamay) kan du till och med servera ännu svalare; gärna runt 14-16 grader.
- Så hur uppnår man dessa temperaturer? Måste man införskaffa en termometer och mäta? Nej, så avancerat behöver det inte vara! Har du vinerna i en vinkyl hemma (där temperaturen ligger runt 12 grader) plockar du bara ut dem en halvtimme innan servering.
Har du ingen vinkyl löser du problemet enkelt genom att istället ställa in det röda vinet i kylen i 20-30 minuter innan servering. Voila!
Vad dricker man till gravad lax?
Lageröl är det traditionella finska dryckesvalet till gravad fisk. Också vitt vin går bra. Välj till exempel Chardonnay, Riesling eller Grüner Veltliner av smaktypen nyanserat och strukturerat. De har frisk syra och färsk arom som passar till fiskens smak. Också torrt mousserande vin eller champagne är ett naturligt, friskt och syrligt par till gravad fisk.