Räkor Räkan kokas redan på fiskebåten. Råräka är inte så lätt att få tag på ute i handeln men kan ibland beställas hos fiskhandlaren. Förvara färska kokta räkor i en skål i kallaste delen av kylen. Blir det räkor över kan de förvaras ett par dygn i frysen. Förvaras de längre blir de torra och sega.
- Fryst räkor från butik har en skyddande hinna av is för att behålla sin kvalitet.
- Nordhavsräkan är i levande livet blekrosa.
- Okt får den en markerad, jämn rödfärg, ju större djup räkan levt på, desto djupare röd färg.
- Ännetecken är de långa antennerna och det kraftiga pannhornet.
- Räkan kan bli 185 mm lång.
Räkor skiftar skal flera gånger under sin livscykel, i synnerhet innan parning och äggläggning i september-oktober och efter att de kläckt ut alla sina ägg i mars-april. Då blir kvaliteten på köttet gärna mer mjöligt och räkan innehåller mer vatten. Själva räkan blir också mjuk, svår att skala och kan verka lite “mosig”. : Räkor
Contents
Hur länge håller sig färska skalade räkor i kylen?
Tips och info – Engelskt namn: shrimps Finns i affären: Frysta i frysdisken och färska i fiskdisken. Hållbarhet och förvaring: Färska räkor håller sig ca 2-3 dagar i kylskåp. Frysta räkor ca 10 månader se förpackningen. Ersätt med: Krabba, kräftor, hummer eller pilgrimsmusslor. E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:
skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com
Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. | Fisk och skaldjur |
Kan man äta 3 dagar gamla räkor?
Räkor och havskräftor rekommenderar vi att äta inom 4 dagar.
Hur snabbt blir man dålig av räkor?
Hygien & hantering – Skaldjur är livsmedelshygieniskt känsliga produkter, och därför är det viktigt att de hålls fräscha. Detta gäller särskilt när du handskas med färska, levande skaldjur. Kyl dina skaldjur så fort som möjligt. De ska förvaras vid låg temperatur, gärna så nära 0°C som möjligt. Ett tips är att placera dem längst in på mittenhyllan i kylskåpet, som är den kallaste delen i kylen. Färska, kokta skaldjur håller bara ett par dagar i kylen, medan levande håller något längre. Tinar du frysta skaldjur bör de ätas upp inom ett dygn. Använd näsan för att känna att det inte luktar surt!
Levande skaldjur måste leva när de ska tillagas. Kontrollera att kräftdjuren är levande. För att se om musslor och ostron lever tittar du om skalet är stängt. Om inte, knacka försiktigt på skalet och se om det stänger sig. Kasta om det fortfarande är öppet, släng även de med trasigt skal.
Kan man frysa handskalade räkor?
Frysa och tina fisk, skaldjur Frysning av fisk och skaldjur är det bästa sättet att långtidsförvara fisk. De kan frysas råa eller tillagat. Vid infrysning av varor bör frysen bör vara väl avfrostad, inga tjocka islager. Sätt frysen på maximal kyla, helst 1 dygn i förväg.
- INFRYSNING FISK & SKALDJUR
- Allmänt :
- Köpt fryst fisk eller skaldjur skall snarast in i frysen om den inte skall direktkonsumeras.
- Förpacka så lufttätt som möjligt i fryspåse eller vanlig plastpåse om varan först rullats in i frysfolie.
- Färdig rätt förpackas så att den kan värmas direkt.
- Platta paket fryser och tinar jämnare, samt tar mindre plats.
- Märk förpackningen med innehåll, vikt och datum.
- Infrysning bör ske vid så låg temperatur som möjligt, allra bäst sker detta vid -32°C.
- Styckfrys gärna opackad vara utspritt på smörpapper t.ex. räkor eller fiskfiléer. Ta ut, förpacka och lägg tillbaka i frysen.
- Snabb infrysning är bäst. Fyll inte frysen med för mycket åt gången vilket sänker temperaturen. Packa inte varorna på varandra, utan sprid ut dem tills de är infrysta.
Infrysning fisk:
- Resa och förbered fisken för framtida tillagning före infrysning.
- Nyfångad strömming och småfisk kan frysas orensad.
- Hel rå fisk kan med fördel (block-)frysas i vatten. Gäller främst fet fisk som lax, sik och ål.
- Hel urtagen rå fisk packas bäst i fryspåse. Alternativt i aluminiumfolie + plastpåse.
- Filead fisk bör packas med mellanlägg av plastfolie. Filéerna kan också styckfrysas och sedan packas.
- Kokt och inlagd fisk fryses i sitt spad.
Infrysning skaldjur:
- Skaldjur kokas och får kallna i sitt spad före infrysning.
- Hummer och kräftor fryses bäst hela i sitt kokspad.
- Krabba kan frysas hel utan spad.
- Skalade räkor fungerar bättre att frysas än oskalade.
LAGRING FRYST FISK & SKALDJUR Förvaring skall alltid ske vid temperatur av högst -18 (för butiker och restauranger enligt lag). Ännu bättre om temperaturen är under -25°C. Vid -30°C kan varan förvaras ungefär dubbelt så länge som vid -18°C. Nedan lagringstider vid -18°C.
- Feta fiskfiléer 4 månader.
- Magra filéer 9 månader.
- Hel plattfisk 9 månader.
- Vacumförpackad fisk upp till ett år.
- Frysta skaldjur minst 3 månader.
- Skaldjur i spad minst 6 månader.
TINING AV FRYST FISK & SKALDJUR
- Upptining av fisk sker bäst i kylskåp. Hel och förpackad fisk kan tinas i kallt vatten. Sämst är att snabbtina i rumstemperatur. Snabbtinad fisk skall omgående anrättas.
- Skaldjur bör tina snabbt, men bör inte bli rumsvarma.
- Räkor tinas utbredda t.ex. på en bricka.
- Större skaldjur i tät förpackning tinas bäst i kallt vatten.
- Tiningstid från 15 minuter för skalade räkor till 1 dygn eller mer för vara fryst i hink.
: Frysa och tina fisk, skaldjur
När kan man gå till jobbet efter matförgiftning?
Att tänka på vid sjukdom –
Släng alla livsmedel som kan ätas utan upphettning om du lagat mat när du blev sjuk.Stanna hemma 48 h efter sista kräkning eller diarré!Om personal blivit sjuk: rengör toalett, dörrhandtag, redskap och annat som den sjuke kan ha kommit i kontakt med.
Hur vet jag om det är matförgiftning?
Matförgiftning är en magsjuka som beror på att du fått i dig mat eller dryck som innehåller bakterier, virus, parasiter eller gifter. De vanligaste symtomen är diarré, kräkningar, illamående och magsmärtor. Det typiska är att symtomen kommer snabbt och går över efter ett dygn.
Hur vet man om man har fått salmonella?
SYMTOM – De kliniska manifestationerna vid Salmonella omfattar enterit/enterokolit samt septisk salmonellos, inkluderande tyfoid- och paratyfoidfeber, med eller utan fokala manifestationer från organ utanför tarmkanalen. Asymtomatiskt bärarskap förekommer också.
Äldre samt spädbarn liksom immunsupprimerade individer tycks ha en ökad mottaglighet för infektion. Salmonellaenterit Inkubationstid 1-3 dygn. Stora variationer i sjukdomsbild. Ofta akut insjuknande, feber, vattniga, voluminösa diarréer; ibland kolit med blodig, slemmig avföring. Som regel spontan läkning inom 7-14 dygn.
Septisk sjukdom med hög feber och allmänpåverkan förekommer, framför allt hos patienter med allvarliga underliggande sjukdomar. Tyfoidfeber och Paratyfoidfeber Inkubationstid 2-3 veckor. Hög feber, 39-40 °C, allmän sjukdomskänsla, huvudvärk, illamående, ibland omtöcknat allmäntillstånd.
Diarré förekommer, men ibland förstoppning. Relativ bradykardi, mjältförstoring och roseoler, 3-4 mm runda utslag, sparsamt spridda över framför allt bålen, är klassiska statusfynd, men inte obligata. Obehandlad varar sjukdomen 2-3 veckor. Fruktade komplikationer i obehandlade fall är tarmperforation och blödning.
Fokala manifestationer Vid septisk spridning kan fokala manifestationer utvecklas, framför allt i anslutning till tarmkanalen, t ex kolecystit, divertikulit, men även i andra organ, t ex spondylit, artrit, tyreoidit, orkit, pyelonefrit, meningit och endokardit.
Varför ska man inte äta svenska räkor?
Rådet: Ät inte svenska räkor Publicerad: 30 maj Uppdaterad: 30 maj WWF rödlistar svenska räkor, rapporterar Göteborgs-Posten. I stället rekommenderas man äta räkor från Kanada. Undvik räkor från svenska vatten. Det råder, i organisationens senaste fiskeguide, något som rapporterat om.
Nordhavsräkan som fiskas i svenska, norska och danska vatten får nu rött ljus av WWF.Anledningen är att de menar att det finns problem med bland annat kontroll och övervakning samt att det fångas fler räkor än vad som är kvoterat.Den enda räkan som får grönt ljus är den som fiskas med trål utanför Kanada.
: Rådet: Ät inte svenska räkor
Kan man äta skalade räkor dagen efter?
Räkor | Sjömatsfrämjandet Räkan kokas redan på fiskebåten. Råräka är inte så lätt att få tag på ute i handeln men kan ibland beställas hos fiskhandlaren. Förvara färska kokta räkor i en skål i kallaste delen av kylen. Blir det räkor över kan de förvaras ett par dygn i frysen. Förvaras de längre blir de torra och sega.
- Fryst räkor från butik har en skyddande hinna av is för att behålla sin kvalitet.
- Nordhavsräkan är i levande livet blekrosa.
- Okt får den en markerad, jämn rödfärg, ju större djup räkan levt på, desto djupare röd färg.
- Ännetecken är de långa antennerna och det kraftiga pannhornet.
- Räkan kan bli 185 mm lång.
Räkor skiftar skal flera gånger under sin livscykel, i synnerhet innan parning och äggläggning i september-oktober och efter att de kläckt ut alla sina ägg i mars-april. Då blir kvaliteten på köttet gärna mer mjöligt och räkan innehåller mer vatten. Själva räkan blir också mjuk, svår att skala och kan verka lite “mosig”. : Räkor | Sjömatsfrämjandet
Vad är skillnaden på tigerräkor och Vannameiräkor?
ASC-produkter från Miramar i Martin & Servera sortiment – De odlade varmvattensräkor som säljs idag är tigerräka (penaeus mondon) och vannameiräka (litopenaeus vannamnei). I Martin & Serveras sortiment från Miramar hittar du vannameiräkan. Det är den mest odlade räkan i världen och odlas främst i Sydostasien, Sydamerika och Mellanamerika.
Skillnaden mellan vannameiräkan och tigerräkan är att tigerräkan blir större, men smak och textur är väldigt lika. Räkornas kött är spänstigt och har en söt mild smak. De passar bra att grillas, stekas, paneras, friteras, wokas eller kokas. Vi rekommenderar Recept Den färdigmarinerade vitlöksräkan kan tas direkt från frysen och tillagas i ugnen.
Perfekt som plockmat och på buffébordet.
Varför inte äta gambas?
Kemikalier läcker från dammarna – I dammarna där räkorna föds upp trängs räkorna på så liten yta att de lätt blir sjuka. Därför används antibiotika och andra kemikalier i förebyggande syfte. Starka kemikalier används också för att rengöra dammarna och hålla dem fria från oönskade djur och växter.
Kan man äta räkor som har gått ut?
Sista förbrukningsdag – Efter att en vara har passerat sista förbrukningsdagen betyder det att livsmedlet ofta är en direkt hälsorisk. Sista förbrukningsdag används för känsliga varor som köttfärs, rått kött, fisk, skaldjur och fågel samt ibland även gravade och rökta produkter.
Hur snabbt blir man dålig av räkor?
Exempelvis våra signalkräftor har en hållbarhet på ca 10 dagar efter förpackningsdag. Räkor och havskräftor rekommenderar vi att äta inom 4 dagar.
Kan man äta frysta räkor som gått ut?
Det korta svaret är att maten inte blir skadlig att äta även om den förvaras många år i frysen, däremot kan både smaken och konsistensen försämras. Mat som förvaras i frys (- 18 grader, eller kallare) blir inte hälsofarlig, eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperaturer.