Fredningstider för Abborre – Abborre är förbjudet att fiska under perioden 1 mars till 31 maj i kustvattenområdet inom Gotlands län, i Kalmar sund och Öland. På kusträckan från norra Uppsala län och ner till och med Kalmar län finns flera fredningsområden.
Contents
När är abborren aktiv?
Fisketips – Abborren är en typisk rovfisk som ofta jagar i stim. Ser du stim skrämd småfisk som hoppas i ytan kan det vara några större abborrar som jagar upp småfisk! Har du fått en är chansen stor att du får fler, passa på och var snabb innan stimmet drar vidare mot nya jaktmarker.
Fiske under Sommarhalvåret Fiske under Vinterhalvåret
Bästa fisket efter abborre är under högsommaren och tidig höst. Fisken älskar varmt vatten och drar sig ofta till områden där den kan stå och sola sig, t.ex. på relativt grunt vatten nära växtlighet och vass, nedfallna träd och vasar, där det också finns gott om föda.
- Dragtips: Jiggar kan vara mycket effektiva på abborrar, men den effektivaste färgkombinationen varierar från sjö till sjö – testa dig fram! Under sommaren fiskar du abborren med mask på mete eller med mindre spinnare, små skeddrag eller mindre vobblers.
- Det går även att ta abborre med fluga.
- Ett spännande sätt att fånga större abborrar på är via ytgående wobblers, s.k.
Poppers. Dessa dras ryckvis fram på ytan och skvätter upp små skurar av vatten för att efterlikna en skadad fisk. De ofta våldsamma huggen kommer snabbt och oväntat underifrån, så håll hela tiden ett öga på draget. Abborren är utan tvekan även en Sveriges populäraste fisk att pimpla efter på vintern.
- På vintern är abborren mindre aktiv och drar sig ofta ned mot djuphålorna, fiska på mellan 3 till 10 meters djup.
- Framförallt är fisket bra under tidig vår, d.v.s.
- Februari-mars då den blir mer aktiv.
- Ett tips är att abborren ofta står längst djupbranterna på vintern, så att den kan röra till djupare eller grundare vatten.
Detta gör den eftersom den har en sluten simblåsa och därför inte kan tryckkompensera, utan istället påverkar låg- och högtryck abborren så att den måste röra sig mot grundare eller djupare vatten. Ofta fungerar röda och vita färger bra under vinter. Agna med maggot eller ett utkramat abborreöga så ökar dina chanser att få napp.
Vilken tid på dygnet är bäst att fiska abborre?
Bästa fisketiderna Långåfiskets fyra årstider indelas i vinterfisket, vårfisket, sommarfisket och höstfisket. Indelningen följer kalendern och fiskarnas biologiska klocka, men kan variera i längd beroende på olika klimatfaktorer. De fyra årstiderna ryms gott och väl inom Långås fjorton årstider.* Att fiskelyckan varierar med väder, vind, lufttryck och temperatur i vatten och luft, det vet alla.
Och egentligen finns inget riktigt dåligt fiskeväder – om man är rätt förberedd. En mulen dag brukar vara bättre än solskensdagar. Lagom vind är bättre än vindstilla för den skapar rörelser i vattnet och skymmer dig för fisken. Men alla de här faktorerna påverkar fisken och till det kommer fiskens egen livsrytm och tillgången på föda.
Var uppmärksam på insektslivet och kläckningarna. De ökar fiskens aktivitet. Lär dig “läsa vattnet” så förstår du bättre var fisken håller till och hur fisken använder vattnet för sina olika livsbehov. Fisken har, liksom vi, olika ställen för olika behov där förutsättningarna för tillfället är optimala.
- Läs gärna böcker som innehåller kunskap om detta; det sparar din tid och du når vetskap snabbare än om du ska utforska allting själv.
- Publicisten och konstnären Thommy Gustafsson är en av de främsta inom området och tillsammans med legendariske Ulf Pierrou, som avled 2012, gett ut böckerna ‘Flugfiskarens insekter’ och ‘Ekologiskt flugfiske’.
Thommy har där ansvarat för de pedagogiska illustrationerna som ger insyn i livet under vattenytan och detaljer i fiskens insektsvärld. För sportfiskaren pendlar erfarenheterna av fisket mellan ytterligheterna “fantastiskt bra”, respektive “urdåligt”.
- En del säger: det finns ingen fisk! Men fisken finns där! En annan säger: det var bara smått!, utan att inse glädjen åt naturligt reproducerade nya generationer och framtida fiske.
- Och en fiskedag ger en fin upplevelse även om fiskekorgen är tom! Upplevelsen är större än fångsten.
- Fiskereglerna talar om när det är tillåtet att fiska och självklart ska man respektera fiskens “lektider” då den skapar nästa generation.
Öring, röding och sik är fredade på hösten. Harren på våren. Långåfisket välkomnar alla, alltifrån den som metar med ett enkelt fiskespö till den som ägnar sig åt avancerat flugfiske. Fiskemetoderna står sig genom tiderna, men sedan några år ökar flugfisket markant, särskilt bland kvinnor och yngre.
Prova gärna långspöfiske i de mindre åarna. Vinterfisket inleder fiskeåret med pimpelfiske. Det kan börja så snart isarna bär och runt nyår märks att det sakta återvändande ljuset sätter fart på fisken. På vårisarna är rödingfisket en speciell attraktion, ofta i flödande solsken, från tidig morgon till sen eftermiddag.
Pirkar, blänken, mask eller maggot. Använd isborr med minst 150 mm diameter, helst mer. Det finns “risk” att få t ex abborrar med 20 cm höjd. Vårfisket är en efterlängtad tid då fisken söker föda för att kompensera de energiresurser som förbrukats under vintern.
Det kan innebära att de är lite mindre skygga än annars på sin jakt efter föda för att äntligen få äta sig mätta. Det innebär att fisket kan vara bra när som helst på dygnet med vissa toppar på eftermiddag och kvällar. Nattfisket är möjligt med ljuset i krispiga vårnätter. Fågellivet är en upplevelse i sig.
Sommarfisket, särskilt tiden runt Midsommar, är fiskeårets mest populära årstid och det är då som de flesta av landets dryga 2 miljoner sportfiskare är aktiva. Fisket är bäst under morgon, kväll och natt. Heta sommardagar gör att fisken, liksom vi, helst tar det lite lugnt och kvicknar till mot kvällen.
Ju varmare det blir i vattnet, desto djupare går fisken. Storöringen jagar in mot land sena kvällar. Rödingen hittas i djuphålor under dagen och söker sig mot ytan i stim mot kvällen. Höstfisket är uppskattat, särskilt harrfisket. Harren är Härjedalens landskapsfisk och brukar locka många flugfiskare till strömmarna.
I och med att vattnet blir kallare letar sig fisken in på lite grundare vatten i sjöar och tjärnar. Fisket brukar vara bra hela dagen, från soluppgången till kvällningen. Den svala, friska luften i milt solsken är en del av upplevelsen. Härjedalen är känt för sitt fina fiske! *De fjorton årstiderna i Långå är högvintern, senvintern, vårvintern, förvåren, våren, senvåren, försommar, sommar, högsommar, sensommar, förhöst, höst, senhöst och vintern (ofta kallad förejulvintern).
Vår hittar man abborren i april?
Fiska Abborre – Allt du behöver veta inför abborrfisket Abborren är förmodligen den fiskart vi hittar flest av i Sverige. Den finns allmänt i sjöar och vattendrag över hela landet med undantag för vissa delar av fjällregionen. Även fast abborren är en sötvattensart så kan du hitta den längst hela och, I Sverige råder det sällan fiskerestriktioner mot abborrarna, dels för att det inte finns något hot mot dem, men också på grund av mängden abborre vi har.
- Det har dock att man sett aningen minskad mängd abborre i Östersjön.
- På våren när temperaturen uppnår ca.7-8 grader så blir abborren extremt lekfull.
- Detta sker oftast nära stranden och på grunt vatten.
- De är bland de fiskarter som tål de tuffaste förhållanden. Bl.a.
- Den art som tål försurning bäst.
- Oftast blir abborren upp mot 20-40 cm lång, men det har rapporterats fångst med en längd på 60 cm.
Honorna är de som blir stora, i vissa fall kan kan de t.om. väga upp mot 3 kg. Hanen är betydligt mindre och hamnar vanligtvis runt 1.5 kg. De växer som snabbast när de är små. Redan under andra året så är de ofta över 10 cm långa och först efter 10 år hittar du en abborre som är över 30 cm.
- Det sätter lite perspektiv på tillväxtkurvan.
- Vanligtvis blir de inte äldre än 15 år, men enstaka individer på 26 år har påträffats.
- Oavsett om du är nybörjare eller en rutinerad fiskare så är abborrfisket extremt roligt.
- Inget fiskepass är sig likt eftersom abborren hela tiden ändrar sina preferenser.
Det som fungerade för någon annan kanske inte alls fungerar för dig. Därför finns det inget facit för hur du ska fiska abborre. Här är det bara kreativiteten som sätter stopp. Ett tips att känna till är att om du väl fått en abborre så är det stor chans till att där finns betydligt fler.
- Så kroka av den fort och kasta igen innan stimmet rör sig vidare.
- Sommaren och tidig höst är högtid för att fiska efter abborre.
- Den trivs bra i varmt vatten och drar sig ofta dit solen lyser igenom under ytan. Dvs.
- På grunt vatten nära stränder eller växtlighet och vass.
- Här finns det också gott om bete för dem.
Eftersom abborren är en rovfisk som vanligtvis jagar i stim så är det viktigt att uppmärksamma om småfiskar hoppar på ytan. Detta kan vara ett tecken på att det är större abborrar som jagar upp dem. Som vanligt så finns det en hel uppsjö av olika drag och beten för olika ändamål.
Generellt så kan vi säga att talesättet “stort bete fångar stor fisk” tillämpas även på abborrfisket. Ibland kan det dock krävas mindre drag för att få dem intresserade. Som vi nämnde tidigare så fort du fått napp och hittat ett stim så kan det vara värt att byta upp sig till en större storlek på betet.
De vanligaste betena för abborrfiske är bl.a.:
Wobblare mete Jiggar Jerkbait Crankbaits Ytbeten Dropshot
Som i många andra fall så är det bästa “all-round” betet för abborrfisket spinnaren. Den är lättkastad, ger starka vibrationer i vattnet och är väldigt lätt att kroka abborren med. En spinnare på 10gr brukar funka perfekt i de flesta förhållanden. Även jiggar har en tendens att vara mycket effektiva på abborrar. Precis som på sommaren så är abborren också en av Sveriges mest populära fisk att pimpla efter under vintern. Bästa tiden för att pimpla abborre är under tidig vår (februari-mars), då är det inte för kallt och de blir mer aktiva i vattnet. Det bästa stället att pimpla abborre är från isen och i de delar av Sverige där det finns tjock och säker is.
Till skillnad från abborrfiske på sommaren så drar de sig neråt mot de varmare djuphålorna, en bra tumregel är att fiska på ca 3-10 meters djup. Anledningen till att de håller sig till djuphålorna är för att de har en sluten simblåsa och kan därför inte tryckkompensera för det ökade trycket på bottnen.
De måste röra sig mellan grundare och djupare vatten. Här kommer tre högt aktuella tips:
Borra flera gånger för att vara säker att du hittar fisk, det är väldigt sällan du hittar ett guldläge på första borrningen. Om du märker av att det faktiskt finns fisk på plats men att de inte biter ordentligt? Byt till ett mindre bete och testa igen. Även fast det är vinter så simmar de fortfarande i stim, var därför snabb på att kasta ner betet igen för att hålla igång.
Har du inte kastat med fiskeutrustning är det bra att börja med en tyngd utan krok för att få den rätta tekniken. Annars finns det risk att betet fastnar och du blir tvungen att klippa linan. Begränsa antalet beten och lär dig hur ett fåtal av dem fungerar. Det kan exempelvis vara spinnare, jiggar och skeddrag du testar. Det är bättre att vara riktigt bra med ett fåtal beten än att vara medelbra med många. När det väl nappar så måste du ta mothugg, det innebär att man rycker till snabbt med spöt för att kroken skall fasta i fiskens mun. En metod för effektivt fiske är att metodiskt kasta av varje fiskeställe. Prova att fiska både djupt, ytligt och veva in i olika hastigheter. Fisket kan även vara bra vid olika tid på dygnet och olika väder. Som exempel har vi abborre och gös som tycker om varmt väder och högtryck och gäddan som nappar bra i blåst, regn och rusk. Prova att fiska tidigt på morgonen eller på kvällen eftersom fisken ofta är aktiv när ljuset ändras.
: Fiska Abborre – Allt du behöver veta inför abborrfisket
Vad för drag ska man ha för att fånga abborre?
Olika beten för spinnfiske – Skeddrag är oftast gjorda av metall och sjunker därför i vattnet. Skeddrag skickar ut blänk och ljus- och ljudsignaler i vattnet när de vevas in. Stora breda skeddrag passar för gäddfiske, långsmala, kompakta drag är lämpliga för havsöring och näbbgädda, riktigt små drag funkar för fjällöring, röding och regnbåge.
- Vobbler liknar i regel en fisk och har en haksked som gör att den dyker och simmar vid invevning.
- Beroende på vilket material de är gjorda av kan de flyta eller sjunka i olika hastighet.
- Små vobbler är bra beten för fiskar som abborre, regnbåge och öring, medan större modeller ofta används till fiske efter gädda, gös och exempelvis kanadaröding.
Jerkbait är ett superbete för gädda. Många av betena har inte någon inbyggd rörelse utan man måste rycka med spöspetsen för att betet ska röra sig lockande. Det kräver ett ganska kort och styvt spö för att fungera. De flesta jerkbeten fiskar ytligt, men det finns sjunkande alternativ för djupt fiske.
- Spinnare består av en kropp och en eller flera skedar som snurrar och vibrerar vid invevning.
- Spinnare är effektiva för många arter som abborre, gädda, regnbåge, harr och öring.
- Jiggar är mjuka gummibeten i olika former.
- Ofta har de en mycket lockande gång.
- Fisklika småjiggar är ett superbete för abborre och större gummifiskar funkar bra för gädda, gös, torsk, sej och andra fiskar.
Många jiggar har ett tungt huvud med en stor enkelkrok som sticker ut på ovansidan av jiggen. Det gör att man kan fiska väldigt nära botten och låta den studsa lockande mot botten.
Vilket djup ska man meta på?
Spön – Till abborre och då vid mete av abborre, så kan du använda dig av dina kastspön till att meta med. Då är det glidmete som är det bättre, om du inte väljer bottenmete. Spölängden vid mete kan vara från 7 fot till runt 11 fot. Gärna lång aktion, en djup kurva på spöet, så det inte blir snärtigt, alltså motsatsen till toppaktion, som bara böjer sig i toppdelen. Djup kurva är bra när du tex skall kast ut betesfisk, så att inte betet lossnar vid utkastet.
- Vid jiggning så skall du ha ett anpassat spö från 5½ fot upp till 8 fot.
- De bör vara anpassade till en betesvikt runt 4-8 gram.
- Då har du bra aktion för att kunna kasta de lätta jiggarna med bra längd på kastet, och sedan fint drilla en abborre på det smidiga spöet.
- Om du skall pimpla så har du nu de moderna, lätta fina pimpelspöna att tillgå.
(När det gäller isborrar, se Ismete )
När ska man fiska abborre på sommaren?
Jiggfiske – Den bästa säsongen för att jigga abborre startar i slutet av juli, när havsvattnet har värmts upp och abborren bildar större stim. Fisket blir bara bättre fram till slutet av september och fortsätter ända tills isarna lägger sig. Abborre kan fiskas med jigg även efter vårens lekperiod i närheten av lekplatserna.
Vårens säsong är kort och sträcker sig bara över några veckor. Under sommaren när vattnet värms finner man abborren i grunda varma vikar eller på kraftigt strömmande platser. När man söker efter lämpliga fiskeplatser har man stor hjälp av sjökort och ekolod. Från sjökortet söker man efter intressanta områden och ekolodet hjälper en att noggrannare hitta de rätta platserna.
De bästa platserna är sådana där undervattensrev höjer sig från djupare vatten till 5-8 m djup. Bästa botten för jiggfiske är en hård botten utan växtlighet. Våren: När isarna har släppt är det abborrens lektid. Efter lektiden splittras abborrstimmen och drar sig ut på djupare vatten.
- Efter leken är abborren hungrig och den söker sin föda en kortare tid i närheten av lekplatserna, vart det lönar sig att koncentrera fisket.
- Sommaren: I början av sommaren är det svårare att hitta abborren än senare.
- Abborren finns ofta i grunda varma vikar och om vattnet är varmt i kraftiga strömdrag.
Genom att koncentrera fisket till strömdrag som broöppningar eller smala sund kvällar och mornar kan man få goda fångster. Hösten: Från senare delen av sommaren eller början av hösten börjar abborren bilda större stim, och söker föda för att bygga upp fettreserverna inför den kommande vintern.
Abborstimmen söker sig till branter, undervattensrev och strömdrag. Sensommarens kvällar hittar man abborrstimmen på grunda vatten alldeles i strandkanten var de jagar småfisk så att det skvätter i vattnet. Redskap och jiggen: När man jiggar behöver man relativt lätta kastfiskeredskap. som spö lämpar sig bäst ett styvt spö med full action, ett spö som man klarar att kasta tillräckligt tunga drag med.
Ett spö som är alltför mjukt har det problemet att fisken lätt släpper. Som rulle passar en lätt UL- eller en rulle av första klass, även lätta kan användas. Som lina endera en monofil eller spunnen lina. Den spunna linas fördel är att den inte töjer och därmed ger en bättre känsla för huggen.
Den har även större dragtålighet, och gör det därför möjligt att använda en finare lina som i sin tur ger längre kastavstånd och draget sjunker snabbare. Monifil linans fördelar är bättre skavtålighet. Lämplig tjocklek på linan är för monofil 15-30 mm och för spunnen lina 10-18 mm. Jiggen består av ett metallhuvud med krok och en silikondel.
Huvudets vikt bestämmer hur snabbt jiggen sjunker till botten. I strömmande vatten eller på djup vatten använder man ett tyngre och snabbare sjunkande jigghuvud, än på grunda vatten. De jigghuvuden som lämpar sig bäst för Kvarken växlar mellan 5-25 gr beroende på djup och vattnets strömning.
- Storleken på kroken väljer man enligt den silikonjigg som man skall använda.
- Jiggens silikondel finns det en stor variation av, i Kvarken använder man vanligen larv-, fisk-, eller maskjiggar.
- De mest omtyckta färgerna är motorolja, röd, brun, grön och blå.
- Det är svårt att se något som helst samband mellan färgen på jiggen och väderförhållandena.
Den mest lämpliga färgen för varje tillfälle får man genom att pröva sig fram. Teknik: Jiggen kastas ut åt till önskad plats och sen låter man den sjunka till botten. När linan slakar vet man att jiggen har nått botten. Grundtekniken är att veva in linan några varv och igen låta jiggen sjunka till botten.
Jiggen får hoppa på detta sätt längs med botten tills fisken nappar eller jiggen är under båten. Fiskens hugg känns som en skarp knyck, varefter fiskaren bör göra ett mothugg för att kroka fisken. När ett stim är på hugget kan man på bara en kort stund få rikligt med fisk. Efter att fisken krokats av bedövas den och avblodas.
Den fisk som skall släppas tillbaks försöker man ta loss från kroken utan att röra vid fisken. Tillstånd: När man jiggar abborre krävs betald fiskevårdavgift samt det länsvisa spöfiskekortet eller det lokala fiskelagets tillstånd. : Abborre (Perca fluviatilis)