Makrill Scomber scombrus Makrillen är en vacker snabbsimmare och hör till våra mest lättidentifierade fiskar. Den har spolformig kropp och två ryggfenor. Stjärtspolen är kraftigt avsmalnande och har små fenor. Stjärtfenan är djupt kluven, vilket är typiskt för snabbsimmare.
Fiskens färger är starka och vackra med en pärlemorskimrande buk. Ryggen är gräsgrön till blåflammig och har svarta ränder. Makrillen kan väga upp till 3,5 kg och bli 65 cm lång. Vanligtvis ligger vikten på ca 0,5 kg i våra vatten. Makrillen är en säsongsfisk. Under våren och som-maren är den allmän i Skagerrak, Kattegatt och Öresund.
Vid enstaka tillfällen i Östersjön. På hösten flyttar den till djupare vatten i västra Nordsjön eller till farvatten väster om de Brittiska öarna. Makrillen saknar simblåsa och måste simma hela livet. Den lever hela sitt liv i stim och unga fiskar är planktonätare.
- På gälbågarna sitter långa, täta gäl-räfständer som silar födan från vattnet.
- Vuxna fiskar fångar även sill och skarpsill.
- I Kattegatt och Skager-rak leker makrillen under juni-juli.
- Den stannar sedan kvar och äter sig fet på småsill innan den vandrar till nordvästra delen av Nordsjön för att övervintra.
Köttet är rikt både på fett, protein och vitaminer. Smaken är kraftig och särpräglad. Makrill kan tillagas på en mängd sätt. Stekt filé är mycket gott, liksom rökt och inkokt. Under andra delar av året finns på marknaden både spansk- och norskfångad makrill.
Makrill förekommer i de blåmarkerade områdena och ibland påträffas de i de ljusblå markeringarna. Makrill Bohusläns landskapsfisk Eng: Atlantic mackerel Tys: Makrele Fra: Maquereau commun
: Makrill
Contents
När hugger makrill?
Trolla upp makrillen – En annan metod som är effektiv när den grova fisken går djupare under speciellt hösten är trolling med antingen dipsy-diver, sänken framför betet eller allra bäst via en eller två djupriggar. Ett trollingspö är ju redan från början sladdrigt i sin helaktion och ger rätt känsla när makrillen hugger.
- Betet kan vara en wobbler, ett skeddrag, en dodger med en tubfluga släpandes bakom eller hel tobis/småsill tacklat i en liten beteshållare.
- Nackdelen med trolling efter makrill är att fisken sällan rusar rätt akterut utan väljer sidospåret alltför ofta.
- Då säger det sig själv att ibland uppstår problem när det trollingfiskas med mer än en djuprigg.
Men det underhåller ju alltid någon Makrillen verkar bli som allra mest aktiv precis när solen går upp/ner i horisonten. Visst hugger den från gryning till skymning, men det är ofta en topp när makrillen simmar nära ytan vid både soluppgång och solnedgång.
Makrillfiske tilltalar en mångfald sportfiskare, men det finns en baksida – städningen efteråt. Fjäll, fjäll och åter fjäll, överallt! Har du fiskat från egen båt och är relativt noggrann får du en uppgift att lösa. Har du några tips, hör gärna av dig. Fjäll från makrill, näbbgädda och sill går mig på nerverna.
Det är delvis därför jag hellre väljer att fiska efter den grova höstmakrillen, eller X-makrill som den kallas i Hälleviksstrand. Sedan kan man ju undra hur bränd gaisare klingar, jag menar, det är väl inte många som vet att det betyder rökt makrill mer än Göteborgarna – det skulle vara Sanna Nielsen i så fall
Hur djupt ska man fiska makrill?
Mete – Metet efter denna fisk är roligt, effektivt, och oftast fångas de största på just mete. Makrillen jagar sina byten i hela vattenpelaren men ett djup på 3-7 meter brukar vara bra. Med ett flötesstopp på linan är det lätt att variera djupet. Tafsarna görs bäst av ca.50 cm, 0,40 mm nylonlina eller fluorocarbon.
Vad hugger makrill på?
Fiska Makrill – En komplett guide för makrillfiske Makrillen ankommer oftast i slutet av maj och kan fiskas ända in på höstkanten av allt från fritidsfiskare till rutinerade havsfiskare. Fisken hittar du längst hela västkusten. Arten har en vidsträckt utbredning som omfattar norra Atlanten från södra Norge och Island söderut till Marocko, Medelhavet och Svarta havet samt östra Nordamerikas kust.
En makrill kan växer vanligtvis till en läng på 30 – 60cm och kan väga upp mot 3kg. Det är inte ovanligt att en makrill kan leva upp mot 20 år. Det mest effektiva sättet att fiska makrill är med en lina med flera beten eller fjädrar. Dessa beten rör sig okontrollerat vid inhämtning. de beter sig i princip som mindre betesfisk med andra ord.
Vilket är den perfekta måltiden för makrillen. Vita och orangea färger är det som har funkat bäst för oss. Vill du testa med lite dyrare beten så funkar allt som är designat för att glittra och blinka i vattnet.T.ex. med silverreflexremsor. Vi rekommenderar att använda ett lätt kastspö på ca 8 fot och ett drag som väger max 60 gram, då får du lätt in ett långt kast, bra känsla och roliga hugg.
Flätad lina är också en rekommendation, ett tunnare och starkare alternativ till nylonlinan. Glöm inte tafsen i änden. Populära fiskemetoder för makrill: Som vanligt så finns det massvis med olika drag och beten för olika ändamål. Generellt så kan vi säga att talesättet “stort bete fångar stor fisk” tillämpas även på makrillfisket.
De vanligaste betena för att fiske makrill är bl.a.:
Makrillhäcklor
Till skillnad från många andra arter så är det bästa betet för makrillfisket häcklor. Att fiska makrill med häckla är en vanlig metod vid fiske från båt eller land beroende vilken pilk som används. Även skeddrag & spinnare har en tendens att vara mycket effektiva på makrillar.
Har du inte kastat med fiskeutrustning är det bra att börja med en tyngd utan krok för att få den rätta tekniken. Annars finns det risk att betet fastnar och du blir tvungen att klippa linan. Begränsa antalet beten och lär dig hur ett fåtal av dem fungerar. Det kan exempelvis vara spinnare, jiggar och skeddrag du testar. Det är bättre att vara riktigt bra med ett fåtal beten än att vara medelbra med många. Ståltafs eller fluorocarbontafs är ett måste om du ska fiska makrill, annars finns risken att den biter den av linan och du tappar både fångsten och betet. När det väl nappar så måste du ta mothugg, det innebär att man rycker till snabbt med spöt för att kroken skall fasta i fiskens mun. En metod för effektivt fiske är att metodiskt kasta av varje fiskeställe. Prova att fiska både djupt, ytligt och veva in i olika hastigheter. Fisket kan även vara bra vid olika tid på dygnet och olika väder. Prova att fiska tidigt på morgonen eller på kvällen eftersom fisken ofta är aktiv när ljuset ändras.
: Fiska Makrill – En komplett guide för makrillfiske
Vart fiskar man makrill?
Lär dig fiska makrill som ett proffs! Makrillen är en av våra mest folkkära saltvattensarter. Arten går att fånga på alla tänkbara metoder från både land och båt och passar således både nybörjare och proffs. I den här guiden avslöjar vi allt du behöver veta för att bli en hejare på makrillfiske, häng med! Makrillen anländer i maj Makrillen är mycket vanlig från Öresund och norrut, längs hela Västkusten.
- Den förekommer både nära land och långt ut till havs och kan fiskas med en mängd olika metoder.
- Som art är makrillen en riktig fajter och det finns nog ingen fisk i svenska vatten som kan visa upp samma styrka i förhållande till storlek.
- Under vintern uppehåller sig makrillen på stora djup uppe vid Island, men någon gång i maj brukar de första rapporterna komma om att makrillen anlänt till våra kuster.
De första makrillarna hittar man ofta nära land, långt in i Bohusläns fjordar. Har du turen att hitta dem kan du ha ett riktigt kul fiske, direkt från klippor, bryggor och pirar. Spinnfiske med långa kast För det tidiga makrillfisket vill du kunna kast långt.
- Utrustningen ska även vara bekväm för att hanteras under långa fiskepass med många kast.
- Haspel- och spinnspön på nio till elva fot med kastvikter upp till 40 gram är perfekt.
- Fiskar du med haspel bör diametern på spolen vara ganska stor, vilket ger längre kast.
- Multirullen ska ha rätt mängd lina och vara väl intrimmad.
Flätlina ett självklart val. Skarva på en halvmeter lång 0,35-millimeters fluorocarbontafs på flätlinan och knyt på ett beteslås av hög kvalitet. Dragen ska vara långkastande vilket gör gjutna drag till ett bättre val, än sådana som är stansade ur plåt.
- Ustvobbler i inte allt för stora storlekar kan också vara ett bra val eftersom de är gjorda för att kasta långt, även i motvind.
- Drag i vikter på 20 till 30 gram är lagom.
- Ett gammalt och välbeprövat trick som ofta ökar fångstchanserna betydligt är att använda en upphängarfluga på tafsen.
- Flashflugor av samma typ som du finner på makrillhäcklor är perfekta.
Vill du så kan du naturligtvis binda flugorna själv. Tänk bara på att använda krokar som både tål saltvatten och tuffa fajter. Spinnfiske är en metod som funkar hela säsongen även om du hittar makrillen på lite andra platser och djup längre fram på sommaren.
Här hittar du bra fiskeset för spinnfiske efter makrill Här hittar du bra beten för spinnfiske efter makrill Från handlina till sportfiske Vid midsommartid är makrillen på plats på sommarställena. Det är ganska enkelt att lokalisera de mest välbeprövade fångstplatserna eftersom de oftast avslöjas av de kluster med båtar som jagar den populära sommarfisken.
Här kan du fiska med en rad olika metoder. Traditionellt har man fiskat med handlina och ett enkelt tackel bestående av sänke och en eller ett par krokar. Nu är vi ju sportfiskare så att översätta den klassiska metoden till spöfiske med ett liknande tackel blir enkelt.
Sänket bör väga 20 till 40 gram och krokar i storlek 1 är lagom. Knyt en krok som upphängare på en tafs över sänket och en krok i en tafs någon centimeter under sänket. Gör inte tafsarna för långa för det orsakar lätt trassel. Här hittar du bra beståndsdelar för tackel till makrillfisket Fiska från ankrad båt För att fisket ska vara effektivt krävs det att man fiskar från ankrad båt.
Som agn använder du småsill, eller stagg som man kallar det längs kusten. Staggen köper du i lokala matbutiker på bensinmackar eller i den välsorterade fiskdisken. Du kan även använda strimlor av sill eller strömming. Färsk sill är bäst och den frysta strömmingen får ses som en nödlösning.
- Bäst agnar man staggen genom att först trä kroken genom ögonhålorna och sedan precis bakom gälarna.
- Sillstrimlor agnas genom att man trär kroken fram och tillbaka ett par gånger genom ena änden av strimlan.
- Var inte för snabb med mothugget om du fiskar med lite längre sillstrimlor.
- Makrillen måste få chans att ta in hela betet i munnen.
Kastmete med glidande flöte En annan metod som funkar fantastiskt bra från båten, bryggan eller kajen är kastmete med glidande flöte och stopper på linan. Precis som vid mete efter abborre, gädda och gös kan du meta makrillen med flöte. Det glidande flötet är perfekt och du bestämmer själv hur djupt du vill fiska med hjälp av en stoppknut eller en stopper på linan.
- Metoden är vansinnigt roligt och otroligt effektivt.
- Till detta fiske är faktiskt traditionell nylonlina bäst.
- Ett flöte som bär 15 till 30 gram är lagom.
- Om du inte har lust att knyta tackel själv så finns det färdiga tackel för abborrmete som funkar perfekt.
- Agna med stagg.
- Asta försiktigt, staggen är mjuk och lossnar enkelt.
Här har du allt som krävs för att knyta ett glidande flötestackel Flugfiske med livfulla fiskyngel-imitationer På vissa ställen, särskilt i Bohusläns fjordar, kommer makrillen så nära land att du når den med flugspöt. En klassisk havsöringsutrustning med ett spö på nio till tio fot i klass sex eller sju och en intermediatelina är perfekt.
Livfulla imitationer av fiskyngel fiskar bra. Ta hem flugan med snabb distinkta ryck. I Öresund finns det chans till flugfiske efter riktigt stor makrill. Där tas den från båt och lockas upp till ytan genom att man hänger en löksäck med mosad sill över relingen, som skapar ett lockande doftstråk. Här funkar det bäst med en snabbt sjunkande fluglina.
Här hittar du bra och välbeprövade flugfiskeset för makrillfisket Lokalisera makrillen Makrillen finns från långt ut till havs och ända in i det innersta av fjordarna. Den föredrar oftast ett djup på åtta till tio meter. Men inga regler utan undantag, ibland kan den jaga i vikar och strömsatta sund med meterdjupt vatten.
Längs kusten, från norr till söder, finns djupkajer, vågbrytare och pirar där folk samlas för att fiska makrill. Med ett enklare ekolod kan du söka efter sillstim som ritas upp som kompakta moln på ekolodsskärmen, makrillen är sällan långt borta om du hittar rätt. Fiska strax över eller under stimmet.
Kommer du till ett nytt ställe är det bara att fråga lokalbefolkningen i småbåtshamnarna eller där du köper stagg, var makrillen är. Det råder inte samma hemlighetsmakeri om makrillplatserna som du kanske är van vid från annat fiske. Makrillfiske är en folksport där alla har en plats, unga som gamla, nybörjare som proffs.
Och givetvis du med. Ekolod för salta och söta vatten finner du här Tips från makrill-coachen 1. Staggen blir lätt mjuk och sladdrig. Ta ur den ur förpackningen frusen och lägg den i en blandning av salt och socker och låt den tina. Rör om då och då. Saltet och sockret gör staggen seg och den sitter bättre på kroken.2.
Så fort du fångat en makrill ska den blodas av. Skär ett snitt över halsen och låt blodet rinna ur. På så vis kommer fisken smaka mycket bättre. Makrillen måste sedan förvaras i en kylväska för att inte bli dålig. Makrillfiskarens ordlista Haspelspö: Spö som används tillsammans med haspelrulle.
Spinnspö: Spö med så kallad trigger och lågt surrade spöringar avsett för att fiskas med multirulle. Kastvikt: Berättar vikten på betet som spöet hanterar. Spole: Spolen är den delen på fiskerullen som linan lindas upp på. Multirulle: En rulle som fästs på ovansidan spöet med vinkelrät spole. Spolen roterar vid utkast.
Rullen har oftast ett antal olika bromsar som kan ställas in före kast. Fluorocarbon: Åldersbeständig och stark monolina. Tafs: En stryktålig länk mellan betet och huvudlina som fungerar som ett skydd mot gäddans vassa tänder. Kustvobbler: En spolformad vobbler, oftast med en krok avsedd för att kastas långt.
- Beteslås: En liten hake som du snabbt fäster betet i utan att du behöver knyta.
- Flätlina: En lina som är spunnen av ett antal olika kevlartrådar.
- Nylonlina: En monolina som är tillverkad av nylon.
- Upphängarfluga: En fluga som man fäster på huvudlinan framför ett drag eller över ett sänke.
- Flashfluga: En fiskefluga som är bunden av ett plastmaterial som kallas flash eller flashabou.
Makrillhäckla: Likt strömmingshäcklan är makrillhäcklan ett tackel med cirka fem upphängarflugor. Upphängare: En liten bit tafs som löper ut från tacklet eller huvudlinan. Handlina: Lina som fiskas för hand, utan spö. Sänke: En tyngd som används för att få ett tackel att falla mot botten.
- Agn: Det man sätter på kroken för att locka fisken till hugg.
- Stagg: Skarpsill som används som agn till bland annat makrill.
- Mothugg: Ett bestämt ryck i spöet för att fästa krokarna i fiskens käft vid hugg.
- Glidande flöte: Ett flöte som glider fritt på linan.
- Används ihop med stoppknut eller stopper.
- Stopper: En liten gummikula som man fäster på linan för att få ett glidande flöte att fastna vid ett visst djup.
Stoppknut: I stället för en stopper kan du använda en stoppknut till ett glidande flöte. Intermediatelina: En flugfiskelina som sjunker mycket långsamt, eller “svävar” precis under ytan. Fluglina: Den typen av lina du använder när du fiskar med flugspö.
När är fisken bäst?
Bästa fisketiderna Långåfiskets fyra årstider indelas i vinterfisket, vårfisket, sommarfisket och höstfisket. Indelningen följer kalendern och fiskarnas biologiska klocka, men kan variera i längd beroende på olika klimatfaktorer. De fyra årstiderna ryms gott och väl inom Långås fjorton årstider.* Att fiskelyckan varierar med väder, vind, lufttryck och temperatur i vatten och luft, det vet alla.
- Och egentligen finns inget riktigt dåligt fiskeväder – om man är rätt förberedd.
- En mulen dag brukar vara bättre än solskensdagar.
- Lagom vind är bättre än vindstilla för den skapar rörelser i vattnet och skymmer dig för fisken.
- Men alla de här faktorerna påverkar fisken och till det kommer fiskens egen livsrytm och tillgången på föda.
Var uppmärksam på insektslivet och kläckningarna. De ökar fiskens aktivitet. Lär dig “läsa vattnet” så förstår du bättre var fisken håller till och hur fisken använder vattnet för sina olika livsbehov. Fisken har, liksom vi, olika ställen för olika behov där förutsättningarna för tillfället är optimala.
- Läs gärna böcker som innehåller kunskap om detta; det sparar din tid och du når vetskap snabbare än om du ska utforska allting själv.
- Publicisten och konstnären Thommy Gustafsson är en av de främsta inom området och tillsammans med legendariske Ulf Pierrou, som avled 2012, gett ut böckerna ‘Flugfiskarens insekter’ och ‘Ekologiskt flugfiske’.
Thommy har där ansvarat för de pedagogiska illustrationerna som ger insyn i livet under vattenytan och detaljer i fiskens insektsvärld. För sportfiskaren pendlar erfarenheterna av fisket mellan ytterligheterna “fantastiskt bra”, respektive “urdåligt”.
En del säger: det finns ingen fisk! Men fisken finns där! En annan säger: det var bara smått!, utan att inse glädjen åt naturligt reproducerade nya generationer och framtida fiske. Och en fiskedag ger en fin upplevelse även om fiskekorgen är tom! Upplevelsen är större än fångsten. Fiskereglerna talar om när det är tillåtet att fiska och självklart ska man respektera fiskens “lektider” då den skapar nästa generation.
Öring, röding och sik är fredade på hösten. Harren på våren. Långåfisket välkomnar alla, alltifrån den som metar med ett enkelt fiskespö till den som ägnar sig åt avancerat flugfiske. Fiskemetoderna står sig genom tiderna, men sedan några år ökar flugfisket markant, särskilt bland kvinnor och yngre.
Prova gärna långspöfiske i de mindre åarna. Vinterfisket inleder fiskeåret med pimpelfiske. Det kan börja så snart isarna bär och runt nyår märks att det sakta återvändande ljuset sätter fart på fisken. På vårisarna är rödingfisket en speciell attraktion, ofta i flödande solsken, från tidig morgon till sen eftermiddag.
Pirkar, blänken, mask eller maggot. Använd isborr med minst 150 mm diameter, helst mer. Det finns “risk” att få t ex abborrar med 20 cm höjd. Vårfisket är en efterlängtad tid då fisken söker föda för att kompensera de energiresurser som förbrukats under vintern.
Det kan innebära att de är lite mindre skygga än annars på sin jakt efter föda för att äntligen få äta sig mätta. Det innebär att fisket kan vara bra när som helst på dygnet med vissa toppar på eftermiddag och kvällar. Nattfisket är möjligt med ljuset i krispiga vårnätter. Fågellivet är en upplevelse i sig.
Sommarfisket, särskilt tiden runt Midsommar, är fiskeårets mest populära årstid och det är då som de flesta av landets dryga 2 miljoner sportfiskare är aktiva. Fisket är bäst under morgon, kväll och natt. Heta sommardagar gör att fisken, liksom vi, helst tar det lite lugnt och kvicknar till mot kvällen.
Ju varmare det blir i vattnet, desto djupare går fisken. Storöringen jagar in mot land sena kvällar. Rödingen hittas i djuphålor under dagen och söker sig mot ytan i stim mot kvällen. Höstfisket är uppskattat, särskilt harrfisket. Harren är Härjedalens landskapsfisk och brukar locka många flugfiskare till strömmarna.
I och med att vattnet blir kallare letar sig fisken in på lite grundare vatten i sjöar och tjärnar. Fisket brukar vara bra hela dagen, från soluppgången till kvällningen. Den svala, friska luften i milt solsken är en del av upplevelsen. Härjedalen är känt för sitt fina fiske! *De fjorton årstiderna i Långå är högvintern, senvintern, vårvintern, förvåren, våren, senvåren, försommar, sommar, högsommar, sensommar, förhöst, höst, senhöst och vintern (ofta kallad förejulvintern).
Vilket djup ska man fiska på?
Utrustning – De flesta havsfiskespön är 6-7,5 fot långa. Ofta fiskar man på djup över 20 meter, ibland ner till 50-100 meter. Utrustningen behöver därför ofta vara lite tuffare och klara påfrestningarna från en tyngd som ibland väger 150-200 gram. Fiskar man grunt kan man ha lättare utrustning, exempelvis ett spö med en styrka på 6-12 lbs.
- Med ett spö upp till 20 lbs klarar du det mesta kustnära fisket.
- För fiske över 50-100 meter och vid exempelvis vrakfiske kan man behöva gå upp till ett spö på 20-30 lbs.
- I extremfall fiskar man på flera hundra meters djup och då krävs ett spö på 30-50 lbs.
- För att avlasta rygg och armar använder man ofta ett spöbälte vid tungt havsfiske.
Havsfiskerullar finns både som haspel- och multirullar, men det senare alternativet är klart vanligast och ofta att föredra. De rymmer mycket lina och har ofta en kraftig broms. Eftersom man ibland fiskar på stora djup är det ofta bra att ha en linspridare som kan fördela linan på spolen.
- Det kan också vara en stor fördel med linräknare, särskilt när man fiskar efter arter som befinner sig i mellanvattnet, exempelvis makrill och gråsej.
- Vid tungt djuphavsfiske som sliter hårt på utrustningen brukar man dock undvika både linspridare och linräknare.
- Vid havsfiske används numera nästan uteslutande flätlina som huvudlina.
Flätlina innebär tack vare sin dragstyrka och stumhet att man dels kan fiska med väldigt tunna linor, dels att man kan fiska på stora djup med bra bottenkontakt. En lintjocklek över 0,25 mm behövs väldigt sällan vid havsfiske. Däremot används nylonlina till tackel, eftersom nylonlinan är betydligt mer slitstark och nötningskänslig än flätlinan.
Är det bra att fiska på morgonen?
Mer tips: – Om du aldrig kastat med en fiskeutrustning tidigare kan det vara bra att börja kasta med en tyngd utan krok tills du fått till tekniken. Börja fiska med ett litet urval beten och lär dig hur de fungerar. Det kan exempelvis vara en spinnare, en jigg och en vobbler.
- Man fångar mer fisk genom att vara duktig att fiska med ett par beten än att ha en jättestor dragask! Gäddtafs måste du ha om du ska spinnfiska gädda annars biter gäddan av linan och du blir av med både fångst och ditt bete.
- När fisken nappar måste man dra fast kroken i fiskens mun.
- Det kallas “mothugg” och innebär att du snabbt rycker till med fiskespöt.
Ett sätt att fiska effektivt är att metodiskt kasta av varje fiskeställe noga. Prova även att fiska både djupt och ytligt och veva olika fort. Fisket är ofta olika bra vid olika tid på dygnet och i olika väder: exempelvis abborre och gös gillar ofta varmt väder med högtryck och gädda kan nappa bra i regn, rusk och blåst.
Kan man fiska i februari?
Regler för 2021 – Under 2021 är det reglerat hur mycket torsk som får behållas vid sport- och fritidsfiske i Östersjöns delområde 22 till 26, det vill säga Bälthavet, Öresund, Arkonahavet, och Östersjön öster om Bornholm. I Bälthavet och Öresund (ICES delområde 22 och 23) får man behålla 5 torskar per person per dag under 2021.
- Undantag finns för tiden mellan 1 februari 2021 och 31 mars 2021 då man endast får behålla 2 torskar per person per dag i dessa områden.
- Detta för att skydda lekande torsk.
- I Arkonahavet (ICES delområde 24) får man inte fiska torsk utanför sex nautiska mil från baslinjen.
- Detta för att skydda det hotade östra torskbeståndet.
Får man en torsk, ska den skonsamt och skyndsamt sättas ut i havet igen. I Arkonahavet får man innanför 6 nautiska mil behålla 5 torskar per person per dag. Undantag för tiden mellan 1 februari 2021 och 31 mars 2021 där man endast får behålla 2 torskar per person per dag.
Vilken tid på dygnet nappar fisken bäst?
Bästa fisketiderna Långåfiskets fyra årstider indelas i vinterfisket, vårfisket, sommarfisket och höstfisket. Indelningen följer kalendern och fiskarnas biologiska klocka, men kan variera i längd beroende på olika klimatfaktorer. De fyra årstiderna ryms gott och väl inom Långås fjorton årstider.* Att fiskelyckan varierar med väder, vind, lufttryck och temperatur i vatten och luft, det vet alla.
- Och egentligen finns inget riktigt dåligt fiskeväder – om man är rätt förberedd.
- En mulen dag brukar vara bättre än solskensdagar.
- Lagom vind är bättre än vindstilla för den skapar rörelser i vattnet och skymmer dig för fisken.
- Men alla de här faktorerna påverkar fisken och till det kommer fiskens egen livsrytm och tillgången på föda.
Var uppmärksam på insektslivet och kläckningarna. De ökar fiskens aktivitet. Lär dig “läsa vattnet” så förstår du bättre var fisken håller till och hur fisken använder vattnet för sina olika livsbehov. Fisken har, liksom vi, olika ställen för olika behov där förutsättningarna för tillfället är optimala.
- Läs gärna böcker som innehåller kunskap om detta; det sparar din tid och du når vetskap snabbare än om du ska utforska allting själv.
- Publicisten och konstnären Thommy Gustafsson är en av de främsta inom området och tillsammans med legendariske Ulf Pierrou, som avled 2012, gett ut böckerna ‘Flugfiskarens insekter’ och ‘Ekologiskt flugfiske’.
Thommy har där ansvarat för de pedagogiska illustrationerna som ger insyn i livet under vattenytan och detaljer i fiskens insektsvärld. För sportfiskaren pendlar erfarenheterna av fisket mellan ytterligheterna “fantastiskt bra”, respektive “urdåligt”.
- En del säger: det finns ingen fisk! Men fisken finns där! En annan säger: det var bara smått!, utan att inse glädjen åt naturligt reproducerade nya generationer och framtida fiske.
- Och en fiskedag ger en fin upplevelse även om fiskekorgen är tom! Upplevelsen är större än fångsten.
- Fiskereglerna talar om när det är tillåtet att fiska och självklart ska man respektera fiskens “lektider” då den skapar nästa generation.
Öring, röding och sik är fredade på hösten. Harren på våren. Långåfisket välkomnar alla, alltifrån den som metar med ett enkelt fiskespö till den som ägnar sig åt avancerat flugfiske. Fiskemetoderna står sig genom tiderna, men sedan några år ökar flugfisket markant, särskilt bland kvinnor och yngre.
Prova gärna långspöfiske i de mindre åarna. Vinterfisket inleder fiskeåret med pimpelfiske. Det kan börja så snart isarna bär och runt nyår märks att det sakta återvändande ljuset sätter fart på fisken. På vårisarna är rödingfisket en speciell attraktion, ofta i flödande solsken, från tidig morgon till sen eftermiddag.
Pirkar, blänken, mask eller maggot. Använd isborr med minst 150 mm diameter, helst mer. Det finns “risk” att få t ex abborrar med 20 cm höjd. Vårfisket är en efterlängtad tid då fisken söker föda för att kompensera de energiresurser som förbrukats under vintern.
- Det kan innebära att de är lite mindre skygga än annars på sin jakt efter föda för att äntligen få äta sig mätta.
- Det innebär att fisket kan vara bra när som helst på dygnet med vissa toppar på eftermiddag och kvällar.
- Nattfisket är möjligt med ljuset i krispiga vårnätter.
- Fågellivet är en upplevelse i sig.
Sommarfisket, särskilt tiden runt Midsommar, är fiskeårets mest populära årstid och det är då som de flesta av landets dryga 2 miljoner sportfiskare är aktiva. Fisket är bäst under morgon, kväll och natt. Heta sommardagar gör att fisken, liksom vi, helst tar det lite lugnt och kvicknar till mot kvällen.
- Ju varmare det blir i vattnet, desto djupare går fisken.
- Storöringen jagar in mot land sena kvällar.
- Rödingen hittas i djuphålor under dagen och söker sig mot ytan i stim mot kvällen.
- Höstfisket är uppskattat, särskilt harrfisket.
- Harren är Härjedalens landskapsfisk och brukar locka många flugfiskare till strömmarna.
I och med att vattnet blir kallare letar sig fisken in på lite grundare vatten i sjöar och tjärnar. Fisket brukar vara bra hela dagen, från soluppgången till kvällningen. Den svala, friska luften i milt solsken är en del av upplevelsen. Härjedalen är känt för sitt fina fiske! *De fjorton årstiderna i Långå är högvintern, senvintern, vårvintern, förvåren, våren, senvåren, försommar, sommar, högsommar, sensommar, förhöst, höst, senhöst och vintern (ofta kallad förejulvintern).
Är det bra att fiska på morgonen?
Mer tips: – Om du aldrig kastat med en fiskeutrustning tidigare kan det vara bra att börja kasta med en tyngd utan krok tills du fått till tekniken. Börja fiska med ett litet urval beten och lär dig hur de fungerar. Det kan exempelvis vara en spinnare, en jigg och en vobbler.
Man fångar mer fisk genom att vara duktig att fiska med ett par beten än att ha en jättestor dragask! Gäddtafs måste du ha om du ska spinnfiska gädda annars biter gäddan av linan och du blir av med både fångst och ditt bete. När fisken nappar måste man dra fast kroken i fiskens mun. Det kallas “mothugg” och innebär att du snabbt rycker till med fiskespöt.
Ett sätt att fiska effektivt är att metodiskt kasta av varje fiskeställe noga. Prova även att fiska både djupt och ytligt och veva olika fort. Fisket är ofta olika bra vid olika tid på dygnet och i olika väder: exempelvis abborre och gös gillar ofta varmt väder med högtryck och gädda kan nappa bra i regn, rusk och blåst.
Vilka fiskar nappar på natten?
Vilka fiskar nappar på natten? – Två av de vanligaste fiskarna som nappar på natten är Gös och Öring. Det är vanligt att de större av de sorterna letar sig till grundare vatten för jakt. Även storgäddan letar sig fram på natten.2021-01-01 : Lyckas med nattfisket