Marina produkter och rätter Lax Lutfisk Vad Är Det För Fisk?

Lutfisk Vad Är Det För Fisk?

NYHET Lutfisk är sedan många hundra år en traditionell svensk festmat, och i dag är rätten naturligtvis ett måste på julbordet. Men visste du att arten långa blir könsmogen vid hög ålder, eller att lutad fisk är en av världens mest basiska livsmedel? Två av Umeå universitets forskare berättar mer om den klassiska och nyttiga maträtten. Bildtext: Lutfisken – den hälsosamma läckerheten på julbordet med egenartad konsistens och lyster. Foto: Wikipedia Får lutfisk dig att vattnas i munnen eller rynkar du på näsan? Oavsett smak så är den torkade långan som lagts i lutblandning en av våra mest traditionella maträtter. Långans utbredning. Bild: Wikipedia I dag kommer all svensk lutfisk från långa som fiskas av norska fiskare. Långan fiskas under 4–6 veckor på våren och sommaren i vattnen utanför Irland, söder om Island och norr och väster om Skottland mitt ute i norra Atlanten.

Eftersom den blir könsmogen vid hög ålder är långa känslig för fiske. – Långa fångas med bottentrål, men också med mer selektiva redskap som långrev med krok. Det sistnämnda är alltid att föredra ur ett bevarandeperspektiv. Hållbara bestånd av långa och som inte är rödlistade av världsnaturfonden WWF finns exempel utanför Island och i Barents hav, berättar Pär Byström, fiskforskare och universitetslektor vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet – som inte alls gillar lutfisk.

Lutning – en hemlig process Färsk långa torkas inomhus, och Sveriges enda nutida torkplats ligger i Skärhamn på sydvästsidan av Tjörn. Av gammal tradition påbörjar man här själva lutningen på Anna-dagen den 9 december för att lutfisken ska hinna bli klar till jul.

Lutningen startar med att torrfisken läggs i blöt i 4–6 dagar. Sedan tappas vattnet ut och en blandning av soda och kalk hälls över fisken. Det exakta receptet på sodakalkblandningen är varje lutares hemlighet. Lutfisken är troligen världens mest basiska livsmedel innan den blivit avlutad – med ett pH-värde mellan 11 och 12.

– Vid lutning skapas ett mycket högt pH-värde som löser upp en del av fiskens proteiner. Köttet blir då löst och geléartat, och tar även upp stora mängder vatten. Om man är för hård i sin lutning, eller sköljer fisken för dåligt vid avlutningen innan kokning, påstås det att proteinet kan lösas upp helt och man får dricka upp fisken istället, säger Lars Lövgren, universitetslektor vid kemiska institutionen.

 1. Lutning går inte att mekanisera eller kontrollera med maskiner, utan är ett handarbete där varje fisk får sin individuella behandling.
 2. Metoden är gammal och härstammar från den tiden då torkning var en viktig konserveringsmetod.
 3. Man hittade helt enkelt ett sätt att få den knasterhårda torrfisken mjuk.
You might be interested:  Vad Innehåller Fisk Som Är Nyttigt?

Luten som användes då fick man fram genom att lösa upp björkaska i vatten. Gillar du själv lutfisk? – Ja, jag gillar lutfisk som maträtt när den serveras tillsammans med en vitsås kryddad med kryddnejlika eller kryddpeppar. Den kombinationen hör definitivt hemma på julbordet!, säger Lars Lövgren.

Vad är lutfisk för sorts fisk?

Långa – Världsnaturfonden WWF Långan tillhör familjen torskfiskar. I Sverige är långan kanske mest känd som lutfisk. Långan tillhör familjen torskfiskar. I Sverige är långan kanske mest känd som lutfisk. Långa är en rovfisk som trivs bäst på hårdbottnar på 25–1000 meters djup – gärna där det finns klippor, stenblock och skeppsvrak.

Vad är lutfisk gjord av?

Produktbeskrivning – Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som blötlagts i vatten och därefter i lut innan den slutligen sköljs i vatten och kokas. Matberedningen härstammar antagligen från Nederländerna och norra Tyskland och är känd sedan medeltiden. Idag lever traditionen endast kvar i Norge (lutefisk), Sverige och Finland (lipeäkala) och tillhör jultraditionerna i dessa länder.

Är det farligt att äta lutfisk?

Lutfisk hör till det nyttigaste vi kan äta! Lutfisk Vad Är Det För Fisk Det är glädjande att intresset för fisk hunnit ifatt de gamla näringsrekommendationerna. Allt fler svenskar äter fisk och gillar att äta fisk. Det är idag enbart 12 procent av svenskarna som på grund av allergi eller matpreferenser inte äter fisk. Varför intresset för fisk har ökat kan man alltid spekulera över.

 • En orsak är säkert att duktiga kockar har skapat spännande, nya rätter.
 • All fisk är mager mat.
 • Även den fetaste fisk innehåller mindre fett än en vanlig falukorv.
 • Lutfisken är dessutom extremt mager och nyttig mat.
 • Den består nästan helt av värdefullt protein.
 • Den lilla mängd fett som ingår i lutfisken är till yttermera visso rikt på så kallade omega-3-fetter, sådana fetter som vi behöver för att må bra.

Av professor Stephan Rössner, chef för Överviktsenheten på Huddinges Sjukhus, får vi veta att fett i fisk har hälsoeffekter på blodets levringssystem och motverkar nedbrytande processer i kroppen. Fettet behövs för våra nervtrådar, för leder och hud. Tanken att man blir intelligent av fisk är faktiskt inte heller bara en myt.

 • Det finns data som antyder att fiskätare klarar sig lite bättre i skolan och att dyslektiker som ofta serveras fisk får lättare att läsa och skriva rätt.
 • Många ålänningar påstår att de är så intelligenta på grund av att de äter så mycket strömming.
 • Lutfisken innehåller bara 25 kalorier per 100 g.
 • En normalportion är 300 – 400 g.
You might be interested:  Vad Kallas En Vegetarian Som Äter Fisk?

Det betyder att du blir rejält mätt av bara fisken på mindre än 100 kalorier. Det är en halv ostsmörgås eller ett stort äpple. Stephan Rössner påpekar dock att om en rätt blir nyttig eller inte beror på tillbehören. Tänker vi oss för och väljer de rätta tillbehören finns det alla möjligheter att laga lutfisken till verkligt nyttig smalmat.

Varför äter vi lutfisk?

Traditioner – Lutfisk på norsk restaurang, med bacon, potatis och ärtstuvning. Lutfisk äts ofta kring jul, men Lutfiskens dag infaller fredagen före Alla helgons dag, Av gammal tradition påbörjar man lutningen på Anna-dagen den 9 december för att fisken skall hinna bli klar till jul.

 • Förr var lutfisk speciell högtidsmat, och serverades gärna till påsk, midsommar och vid begravningar.
 • I Sverige brukar tillbehören vara kokt potatis och béchamelsås, i Skåne senapssås,
 • I vissa delar av landet äter man lutfisk med kokta gröna ärter, på andra håll söt senap, salt, kryddpeppar, vitpeppar och svartpeppar,

I Jämtland kan lutfisken avnjutas på tunnbröd med messmör, Överbliven fisk och sås kan följande dag stuvas tillsammans och serveras med stekt potatis som tillbehör. För att dränera lutfisken så mycket som möjligt, sedan den tagits upp från kokvattnet, lägger man den i en skål, som klätts invändigt med en till flera lager hopvikt bomullsduk.

Vad kostar lutfisken i är?

SKÄRHAMNS. ca 1 kg. Jfr-pris 89:90kr/kg.

Får barn äta lutfisk?

Välj rätt fisk till barn – En hel del miljögifter finns i viss fisk. PCB, dioxiner och kvicksilver är något av det som vi vill undvika att barnet får i sig. Fisk är viktigt för att barnet ska få i sig bland annat viktiga omega-3-fettsyror som behövs för hjärnans och nervsystemets utveckling, men det gäller att välja rätt.

 • All odlad fisk går bra att äta 2-3 gånger i veckan.
 • Tonfisk på burk går bra (välj gärna delfin-säkrad) men undvik att köpa hel tonfisk i bit.
 • Lax och laxfiskar går utmärkt att äta, utom sådan som är viltfångad från Östersjön och Vänern och Vättern.
 • Livsmedelsverket rekommenderar bland annat också följande fiskar: Sill (om den inte är fångad i Östersjön), torsk, sardiner, sej, Alaska pollock, kolja, kummel, lutfisk, makrill och rödspätta.

Vad är norsk torrfisk?

Norska : Tørrfisk Stockfisk är en form av torkad torsk som vi norrmän är särskilt stolta över.

You might be interested:  Hur Länge Håller Abborre I Frysen?

Vad ska man äta för att få en lugn mage?

Bra kostråd –

 • Fördela maten över dagen. En bra vana är att äta frukost, lunch, middag och 1-3 bra mellanmål på regelbundna tider varje dag.
 • Välj fiberrikt bröd, mjukt eller hårt. Hela linfrön, havre och vetekli är också bra och går utmärkt att lägga i gröt, exempelvis molinogröt, se recept.
 • Ät gärna grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Rekommendationen är att äta 500 gram varje dag och det kan du lätt göra genom att äta grönsaker och frukt vid varje måltid.
 • Fibrer suger åt sig vätska i tarmen och gör avföringen mjuk. Det är därför viktigt att dricka mycket varje dag, cirka 1,5-2 liter. Vatten är den bästa drycken.

Hur ska lutfisk lukta?

Tuff behandling för lutfisken – Lutfisken är en sällsam delikatess som ingen är likgiltig inför. Den lätta, mjälla fisken smakar himmelskt, tycker entusiasterna. Vedervärdig, tycker andra. Och vad man framför allt inte gillar, är doften en mycket karakteristisk, lite frän doft.

Lutfisk är den mest alkaliska maträtt vi känner till. Det beror på den tuffa behandling som fisken utsätts för innan den hamnar på matbordet. Den lutfisk som säljs i Sverige i dag är mestadels långa, som fångas i Nordatlanten och förädlas i Norge. Där torkas den också, förr på stora träställningar, numera mest maskinellt inomhus.

Sedan blötläggs den en vecka i vatten för att därefter lutas i släckt kalk och kristallsoda. Så är det dags för blötläggning igen. Processen med lutning och torkning tar 10–12 dagar och gör fisken vit och porös, fylld med vatten samtidigt som en del av proteinet har försvunnit.

Varför äter vi lutfisk?

Traditioner – Lutfisk på norsk restaurang, med bacon, potatis och ärtstuvning. Lutfisk äts ofta kring jul, men Lutfiskens dag infaller fredagen före Alla helgons dag, Av gammal tradition påbörjar man lutningen på Anna-dagen den 9 december för att fisken skall hinna bli klar till jul.

Förr var lutfisk speciell högtidsmat, och serverades gärna till påsk, midsommar och vid begravningar. I Sverige brukar tillbehören vara kokt potatis och béchamelsås, i Skåne senapssås, I vissa delar av landet äter man lutfisk med kokta gröna ärter, på andra håll söt senap, salt, kryddpeppar, vitpeppar och svartpeppar,

I Jämtland kan lutfisken avnjutas på tunnbröd med messmör, Överbliven fisk och sås kan följande dag stuvas tillsammans och serveras med stekt potatis som tillbehör. För att dränera lutfisken så mycket som möjligt, sedan den tagits upp från kokvattnet, lägger man den i en skål, som klätts invändigt med en till flera lager hopvikt bomullsduk.

Vad kostar lutfisken i är?

SKÄRHAMNS. ca 1 kg. Jfr-pris 89:90kr/kg.

Related Post