Ostron i världsklass De svenska ostronen är bland de bästa i världen och i Bohuslän kan du få vara med om att både fiska och äta dessa delikatesser – i sin rätta miljö dessutom. Besök Bohuslän bortanför sol och bad; höst, vinter och vår när skaldjuren är som allra godast och då livet här i Bohuslän egentligen är som bäst.
- Det finns många härliga paketresor att salta livet lite extra med! I Kosterhavets nationalpark pumpas friskt, syrerikt Atlantvatten in, bra underlag för skaldjur överlag men alldeles speciellt idealiskt för ostron.
- Vårt eget ostron, det europeiska ostronet, Ostrea Edulis, även kallat Belon, förekommer från Medelhavet i söder till Norge i norr.
Det anses av kännare vara av yppersta världsklass, om inte tom det bästa med ett härligt tuggmotstånd. Utmed den svenska västkuaten finns ostron ner till Varberg där den låga salthalten i vattnet begränsar utbredningen. De tätaste ostronbankarna finns vid 3-8 meters djup på sydvästsidan av öar med relativt sandiga, lätt sluttande bottnar.
- Ostronen är tvåkönade vilket innebär att samma individ kan fortplanta sig både som hona och som hane.
- När ett ostron blir könsmoget, vid ungefär ett års ålder, fortplantar det sig som hane.
- Vid tre års ålder kan de, om vattentemperaturen tillåter, fortplanta sig som hona och därefter som hane igen.
- Sedan skiftar de mellan hane och hona resten av sitt liv.
Det livnär sig på växtplankton och kommer således som andra steg i näringskedjan. Därav blir de mycket nyttiga, rika på spårämnen, mineraler, vitaminer och är det mest B12-vitaminrikaste livsmedel man känner till vilket är bra för bla blodbildningen. Ostronet innehåller även den viktiga antioxidanten selen, så denna delikatess från havet är verkligen en sund och näringsriktig föda.
- På vintern bildas glykogen i ostronet vilket ger en viss sötma.
- Förr fiskades ostronen med skavor, krattor och speciella tänger, numer endast av dykare.
- I så kallade Kökkenmöddingar, avfallshögar från sten och bronsåldern (5 – 8 000 år sedan) finns mängder av ostronskal som tyder på att seden att äta sotron är mycket gammal.
Havet här var då ungefär lika varmt som det är på Rivieran nu. “Det är som att sköta en trädgård” säger ostrondykarna som ser stor skillnad på ett välskött och ett outnyttjat ostronvatten. Ostronvattnen ägs av vattenägaren till 200 meter ut i havet och man måste således ha tillstånd av dessa för att få plocka ostron.
Våra ostron fiskas alltid på vilda bankar men odlingsförsök göres för närvarande. Man har två storlekar på ostronen: 1:or och 2:or.2:orna är minst och måste ha en storlek på minimum 6 cm. Vårt ostron är runt och platt till skillnad från de importerade, oftast franska, vilka ursprungligen kommer från Japan och är avlånga och kupiga.
Ostronen kan givetvis redas på en mängd olika sätt, gratineringar, soppor etc. men många föredrar att äta vårt eget, Bohuslänska ostron naturellt p.g.a den förnämliga kvaliteten och smaken. Om man vill dricka något gott till passar t.ex. ett torrt vitt vin, typ Chabli/Muscat bra.
Ett annat alternativ är vår svenska Carnegie Porter som sitter fint men, Ostronakademiens egen Champagne är det ulitimata valet. I samarbete med ChampagneHuset har Ostronakademien valt ut en Gran Cru – Champagne från Le Mesnil s/Oger i hjärtat av Cote de Blancs i Champagne. Det finna bara ett sätt att förvara vårt svenska ostron – Med den kupiga sidan nedåt! Då stannar ostronvattnet kvar i den djupa skalhalvan.
Annars rinner vattnet ut, den blir torr och dör fortare. Givetvis i obruten kylkedja! Skalen skall stänga sig när man knackar på det och ta alltid för vana att lukta på det – det skall lukta friskt hav. Från trakterna runt Grebbestad kommer numer de flesta ostronen från Bohuslän.
Contents
Finns det ostron på västkusten?
I svenska havsområden förekommer europeiskt ostron (Ostrea edulis) i Skagerrak och då främst i den norra och mellersta delen av Bohuslän. Ostronet är tvåkönat och byter kön under hela sin livstid beroende på temperatur.
Kan man äta svenska ostron?
I köksavfall från sten- och bronsåldern, så kallade ‘kökkenmöddingar’, finns mängder av ostronskal som tyder på att seden att äta ostron är mycket gammal. Ostron är hälsosam mat som innehåller mycket mineraler, spårämnen, nyttiga fettsyror och vitaminer.
Kan man äta japanska ostron?
Ät japanska ostron
Japanska ostron är en invasiv art som invaderar Sveriges västkust och nu är det varje medborgares plikt att njuta dem råa, gratinerade, grillade. Absolut. De är inte bara goda och näringsrika, genom att äta japanska ostron från Västkusten gör du dessutom miljön en tjänst. Ja! I Frankrike – där de är besatta av goda ostron – har de odlats i över 40 år (vilket kan vara en av flera anledningar till att de spridits). |
table>
Ät japanska ostron
Hur länge klarar sig öppna ostron?
Ostron | Sjömatsfrämjandet Foto Ilar Gunilla Persson Ostron är ett gemensamt namn för en rad olika arter. De äts vanligtvis råa naturella eller med lite vinägrett. De kan också gratineras eller användas som smaksättare i fiskrätter. Den platta sidan är ovansidan på ett ostron. Om ett ostron “gäspar”, knacka på skalet, tänger sig ostronet så lever det, om inte kassera.
Ett friskt ostron är vätskefyllt och doftar hav. Ostron skall förvaras fuktigt och inte kallare än +4°. Öppnade ostron skall förvaras kylda och bör ätas inom några timmar. Att öppna ostron handlar mer om teknik än styrka. Hemligheten är att komma åt muskelfästet som håller ihop skalen. Använd helst en ostronkniv, annars en morakniv.
Använd skyddshandske t ex en trädgårdshandske i skinn.
Kan man odla ostron?
Hur odlas ostron? Vilda ostronyngel samlas in genom att man sätter ut yngelsamlare, som de små ostronen kan sätta sig på (t ex plattor som staplas på ett rör). När de är ca.5-10 mm plockas de loss från plattorna och placeras i nätkassar eller burar i havet för att odlas upp till ätbar storlek.
Yngel kan också produceras i en landbaserad kläckerianläggning för att därefter flyttas till en havsbaserad plattform för tillväxt. I kläckeriet matas avelsdjuren, larverna och ostronynglen med odlade växtplankton. När ynglen blir ca.5–9 mm placeras de ut i havet för tillväxt i nätkassar/burar. I Sverige utvecklas odling av det platta, europeiska ostronet ( Ostrea edulis ).
: Hur odlas ostron?
Får man plocka musslor på västkusten?
En härlig musselgryta kan få det att vattnas i munnen. Men vill du vara helt säker på att musslorna inte innehåller alggift eller bakterier så är det fiskaffären som gäller. Musslor är en delikatess för många och kanske allra helst om de är självplockade.
Men s ommarvärmen ökar risken för alggift och bakterier i både musslor och ostron. En del älskar att äta dem, andra avskyr dem. Vissa tycker att ett musselkok i all enkelhet på stranden är en riktig höjdare. Eller kanske kokta i vin, grädde och schalottenlök, serverade med en skål pommes frites – “moules frites”.
Andra förknippar musslor med något man agnar kroken med och som följaktligen inte kan användas som människoföda. Om du nu blivit sugen på att äta blåmusslor eller ostron, finns det flera sätt att hitta dem. Det enklaste är att gå till fiskaffären. Då vet du också att de är kontrollerade och säkra.
Var fångar man ostron i Sverige?
Ostron, Stillahavsostron/Japanskt jätteostron – Världsnaturfonden WWF I Sverige hittar man ostron på grunda bankar och ned till 180 meters djup i Skagerrak och Kattegatt. Ostron trivs bäst på hårda underlag i tempererat, salt, rent vatten. Som många andra blötdjur är ostronet en vattenfiltrerare, och intar sin föda genom gälarna.
- Ostron är tvåkönade och tillhör den grupp som kallas protandriska hermafroditer.
- De tillbringar större delen av sina liv som hanar, men beroende på vattnets temperatur kan de genomgå en tillfällig förvandling till honor.
- Vid vattentemperaturer som överstiger 16 °C börjar ostronet fungera som en hona vartannat år.
Vid vattentemperaturer på mellan 15-16 °C sker denna förvandling från hane till hona endast vart fjärde år.
Får man fiska ostron?
Br Klemmings Dykhjälp har specialiserat sig på ostronplockning och skötsel av ostronvatten. Med hjälp av bl.a. marinbiologer och har de under 20 år utvecklat ostronhanteringen och plockar idag ca 80 % av de svenska ostron som säljs på marknaden. Ostronfisket är till skillnad från övrigt fiske inte fritt.
I stort sett alla vatten ägs av stat, kommun, olika organisationer eller privata markägare. Detta innebär att det alltid krävs markägarnas tillstånd till att plocka ostron. Br Klemmings Dykhjälp har löst detta genom arrendeavtal eller andra typer av uppgörelser. Idag finns avtal, från Hamburgsund i söder till Strömstad i norr.
med ett femtontal nöjda markägare. I avtalet ingår,förutom plockning, även skötsel och underhåll av ostronvattnen. Ostronvatten som inte vårdas och underhålls, dör sakta ut. Detta är ett stort resursslöseri. Om man däremot gallrar bort de stora ostronen och håller borta skadedjur/växter, får man en levande ostronbank som hela tiden ger nya skördar! Förr skavde man upp ostronen med stora krattor som drogs efter båtar.
- Idag är detta förbjudet pga de skador som redskapen gör på bottnarna.
- Nu får bara fiske ske med håv eller av dykare.
- Fördelen med att använda dykare är att han kommer åt ostronet på alla djup vilket ju inte håven gör.
- I stort sett alla ostron finns på djup mellan 1-10 m.
- Br Klemming plockar ostronen i specialgjorda lövkorgar som har visat sig fungera bra.
Korgarna lastas sedan i ostronbåten och transporteras till Brygguddens Musslor och Ostron, i Sannäskilen, ett företag som i generationer ägnat sig åt ostronförsäljning. Där sumpas ostronen i stora bassänger innan de rengörs, paketeras och transporteras till olika grossister runt om i Sverige.
Havstenssunds Ostron har odlingar är belägna i närheten av Havstenssund i Norra Bohuslän som är ett gammalt centrum för ostronhandel. Härifrån skeppades det ut stora mängder ostron redan på 1800-talet och detta fortsatte fram till början på 80-talet, då den naturliga förekomsten av ostron reducerades kraftigt.
Den större delen skickades till Stockholm och ostron från Havstenssund var ett begrepp inom restaurangvärlden. Deras ambition är att åter sätta Havstenssund på kartan som ett centrum för ostronleverans ut i Sverige. För drygt 20 år sedan påbörjades försök med att odla vår inhemska art Ostrea edulis, det så kallade platta ostronen.
Under årens gång har en teknik utvecklats, där hela odlingsprocessen sker naturligt i havet. Havstenssunds Ostron är för närvarande den enda kommersiella odlingen i Skandinavien. Varje vecka under hela säsongen, som sträcker sig från september till och med maj månad, sorterar de ut och skördar konsumtionsstora ostron som vi levererar till grossister, fiskhandlare, och direkt till restauranger.
Sedan några år tillbaka skördar vi också ostron från det vilda beståndet, både de inhemska platta ostronen (Ostrea edulis) och de invasiva Stillahavsostronen (Crassostrea gigas). De arrangerar även event i sin lokal Södra Magasinet i Havstenssunds hamn och turer till vår odling.