Blåmusslor – Blåmusslor köps i nät hos fiskhandlaren, vilket innebär att de är kontrollerade. Vildfångade musslor säljs vanligtvis i röda nät och odlade i blå. Blåmusslor livnär sig genom att filtrera planktonalger och dessa kan periodvis under året vara giftiga.
- Musslan blir inte sjuk men de som äter musslorna kan bli magsjuka.
- Vill man vara säker, köp istället kontrollerade musslor i nät hos fiskhandlare.
- Gör så här: Skölj musslorna under rinnande kallt vatten, ta bort “skägget” från varje mussla.
- Musslor ska kokas levande och ett bra sätt att kontrollera detta på är att knacka den öppna musslan lätt i bordet.
Musslan stänger sig då om den lever. Släng alla musslor som inte stänger sig eller som är trasiga. Obs! Ibland tar den någon minut innan musslan stänger sig så var inte för snabb med att slänga.
Lägg musslorna i en kastrull med tättslutande lock och sätt på högsta värmen på plattan. Skaka kastrullen då och då och låt ångan i kastrullen fördela sig till alla musslor. Eftersom det är en hel del vatten i varje mussla kommer detta att skapa ett ångtryck i kastrullen och musslorna öppnar sig av värmen. När alla musslor öppnat sig avbryts kokningen. Detta tar inte mer än 3-5 minuter. Ha koll på kastrullen, eftersom spadet lätt kokar över och bränner fast. Plocka ut öppnade musslor och låt musslor som inte öppnat sig koka ytterligare några minuter. Släng oöppnade musslor. Sila gärna spadet genom finmaskig sil. Spadet kan användas som bas till en soppa eller sås.
Contents
Kan man äta trasiga musslor?
3. Ansa och sortera – Dra bort skägget. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
Kan musslor gå?
Ekologi – De flesta musslor är skildkönade och har en livscykel som innefattar en växling mellan ett frilevande larvstadium och ett fastsittande vuxenstadium. Födan består mest av plankton som sugs in. Larven har, liksom hos snäckor, ett segel besatt med cilier, som tjänstgör som rörelseorgan.
Hur ser en död mussla ut?
Man kan inte äta en mussla som är död vid tillagning. Lättaste sättet att avgöra om musslan lever, är skalet slutet så lever musslan. Är en mussla öppen så knackar man den lite i bordet, sluter den sig så lever den. Skulle det vara så att den inte sluter sig så ska den kastas.
Hur länge kan man ha färska musslor i kylen?
Tips och info – Engelskt namn: common mussels, mussels, blue mussels Finns i affären: Färska blåmusslor finns i fiskdisken. Frysta blåmusslor finns i frysdisken. Konserverade blåmusslor finns bland konserverna. GI tips: Blåmusslor har lågt GI. Hållbarhet och förvaring: Färska musslor håller sig 1-2 dagar i kylskåp. Frysta och konserverade musslor håller sig länge, se bäst före datum på förpackningen. Pris: ca 60 kr/kg för frysta blåmusslor med skal Ersätt med: Färska blåmusslor kan ersättas med frysta. Beroende på maträtt kan musslor uteslutas eller ersättas med andra skaldjur. E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:
skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com
Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. | Fisk och skaldjur |
Kan musslor röra på sig?
En stor mussla kan filtrera flera liter vatten i timmen. Musslan kan förflytta sig med hjälp av en fot, men fäster sig helst vid underlaget med sina byssustrådar.
Har musslor blod?
Blodcirkulation – Blötdjur har ett öppet blodcirkulationssystem, Detta innebär att hjärtat pumpar ut allt blod i hela organismen, det bildas då ett så kallat övertryck i vävnaderna dit blodet kommer. Eftersom det blir ett övertryck pumpas vatten in och trycker tillbaka blodet.
- Hjärtat pumpar ut och suger in blodet igen.
- Hjärtat ligger i hjärtsäcken och innehåller en kammare och två förmak.
- Blodet får syret från gälar eller lungor.
- Blodet som pumpas ut, rinner via väldigt små hålrum till njurar, gälar och lungor.
- Efter det går blodet tillbaka till hjärtat.
- Bläckfiskar har till skillnad från de andre molluskerna ett slutet blodsystem, omgivet av membran,
Membranet gör att blodet inte kommer i direkt kontakt med organen och vävnaden som det gör i de andra blötdjuren. Hjärtat är uppbyggt i två delar: ett förmak och en kammare med klaffsystem. Tillsammans ligger de i hjärtsäcken. Cirkulationen fungerar nästan som hos däggdjur, då blodet pumpas ut via artärer och in via vener.
Kan man koka öppnade musslor?
Rensa musslor – När du ska tillaga färska musslor är det viktigt att de fortfarande lever. Musslor ska alltid vara slutna innan tillagning. Knacka på de musslor som är öppna – sluter de sig är de ok att använda, annars ska de slängas. Musslor vars skal har gått sönder ska också slängas.
Hur gamla musslor kan man äta?
Hållbarhet – Kokta musslor håller ca 2 dagar i kyl och 5-6 månader i frys. Plocka ur musslorna ur skalet och förvara i spadet. Levande musslor håller 1-2 dagar i konsumentkyl.
Är det bra att äta musslor?
Med låg fetthalt, massor av protein och rikligt med järn är musslor den perfekta hälsomaten. Musslor är dessutom en bra källa till selen och vitamin B12. Det kan ta lite tid att förälska sig i musslor, men när så väl skett är det ofta kärlek som varar.
- Våra blåmusslor odlas på rep och är ASC-märkta, medans våra Limfjordsmusslor är vildfångade i Danmark och MSC-märkta.
- De är stora, fria från sand och grus – och väldigt goda förstås.
- Våra musslor på burk kommer i tre varianter, blåmusslor i vatten, Limfjordsmusslor i vatten och rökta musslor, och går att variera i oändlighet.
Musslor passar utmärkt att toppa fiskgrytan eller skaldjurspastan med, eller varför inte vitlöksfrästa på egen hand på en bit nybakat bröd?
Hur ofta kan man äta musslor?
Blåmusslor lever längs hela västkusten, sydkusten och östersjökusten upp till Ångermanland. De trivs på utsatta ställen i strömt vatten där de kan sitta med skalet öppet och filtrera plankton från vattnet. Musslor som växer glest i näringsrikt vatten med mycket planktonproduktion ger matiga och goda musslor. Råd till dig som själv vill plocka och äta musslor. Blåmusslor är nyttig och mager mat. Under vissa perioder ska du dock inte äta okontrollerade musslor eftersom de kan innehålla skadliga bakterier, virus och alggifter från planktonalger som periodvis (främst under vår- och höstblomningar) kan bilda ett gift och då kan man bli matförgiftad.
- Symptom på förgiftning märks från en halvtimma och några timmar framåt och kan pågå upp till 3 dygn.
- Vanligast är att man får diarré, illamående, kräkningar och magsmärtor.
- Hur svår magsjukan blir beror på vilken mängd och sorts gift eller bakterier som finns i musslorna samt hur många musslor man ätit, den går över av sig själv.
Men känner du stickningar och domningar runt munnen och i fingrar och tår ska du uppsöka läkare. Algtoxiner (gifter) försvinner inte vid kokning och ger ingen smak. Höga bakteriehalter kan undvikas genom att kontrollera att alla musslor som kokas är levande, se hur nedan.
Döda musslor kan nämligen innehålla höga bakteriehalter och också orsaka förgiftning. Livsmedelsverket (se www.slv.se ) kontrollerar att halterna av algtoxiner och bakterier i musslor är acceptabla i olika havsområden på västkusten där det förkommer kommersiellt fiske efter musslor. Dessa kontroller sker varje vecka.
Om det finns höga halter av bakterier eller toxiner, stängs området för skörd av musslor. Risken för att råka ut för en förgiftning av musslor från kontrollerade havsområden är liten. Livsmedelsverket listar alla kommersiella musselområden på sin hemsida, men avråder generellt från att konsumera okontrollerade musslor.
- Tidigare kunde den som befann sig i den bohuslänska skärgården och ville plocka musslor ringa informationscentral Blåmusslan (ännu tidigare kallad Fröken Mussla).
- Länsstyrelsen i Västra Götaland var ansvariga för denna uppdatering.
- Numer lägger de upp information (dock mindre frekvent) om förekomsten av giftalger i kustvattnen längs Bohuskusten under rubriken Aktuellt på www.infowest.se,
Vill du läsa mer om musslor se Musselakademien www.musselakademien.se, Havs- och Vattenmyndigheten www.havochvatten.se, Sjömatsfrämjandet www.sjomatsframjandet.se, Musslor i maten. Blåmusslor används till bland annat soppor, såser, kan gratineras eller ätas naturella.
Gemensamt för alla musselrätter är följande: Putsa och rengör musslorna, gärna med kniv. Skölj musslorna ordentligt. Kolla samtidigt att musslorna lever, knacka t.ex. med något hårt på dem eller spola dem under kallt vatten. Lever de så kommer de som är öppna att sluta sig. Kasta de som fortfarande är öppna.
Kasta också de musslor där skalet är krossat. NOT I Det finns undersökningar som visar att musslor som inte öppnar sig efter att de kokats 3-5 minuter kan vara lika bra som de som gör det. De behöver bara längre tid innan musslans förslutarmuskel släpper taget och öppnar sig.
- Detta bildspel kräver JavaScript.
- Grillade musslor.
- Antingen kokar du musslorna innan de läggs på grillen eller så grillar du dem råa.
- Är de råa förvarar du dem så svalt som möjligt fram till grillningen.
- Även de japanska jätteostronen är mycket goda att grilla råa.
- NOT II Det japanska jätteostronet (Crassostrea Gigas) är det mest odlade ostronet i världen.
Det kommer ursprungligen från Stilla Havet (kallas även just Stillahavsostron) och är idag det vanligaste ostronet i europeiska vatten efter att ha planterats in i Frankrike på 1970-talet. Det japanska jätteostronet upptäcktes i Sverige utanför Bohusläns kust 2007.
Kokar du musslorna först gör du det ca 3-5 minuter så att de öppnar sig. Kasta de musslor som inte öppnat sig, se fotnot 2. Ta bort den tomma skalhalvan. Blanda lite olivolja och/eller rapsolja (alternativt smör), vitlök, riven parmesanost och färsk basilika eller persilja till en röra. Lägg musslorna på grillen, lägg en tesked röra i varje mussla och låt den steka i skalet tills den fått lite färg. Råa musslor grillas på varmaste läget ca 3–5 minuter tills musslorna öppnar sig och ser färdiga ut. Kasta de musslor som inte öppnar sig. Ha en tång till hands och lägg upp de färdiggrillade musslorna på ett fat. Ät genast, direkt ur skalet. Till de råa grillade musslorna kan du pressa lite citronsaft eller droppa över vitlöksröran. Eller bara äta som de är! Uppvärmt bröd – med hjälp av grillen – är gott till.