Marina produkter och rätter Lax Hur Mycket Väger En Abborre?

Hur Mycket Väger En Abborre?

Hur Mycket Väger En Abborre
Mensen zoeken ook naar Snoek 0,5 – 1,4 kg Snoekbaars 11 kg Blankvoorn 450 g

Hur mycket väger en vanlig abborre?

Honan kan uppnå en längd kring 50 centimeter och vikt över 3 kg. Hanen väger sällan över 1 1/2 kg.

Vad väger en 40 cm abborre?

Välnärda abborrar Hej! Efter cirka 50 båtpimpelturer det senaste året dök frågan upp. Var är abborrarna mest välnärda. För att kunna hitta ett lämpligt värde delade jag vikten med längden. Enligt detta ger en abborre på 1000 gr med en längd av 40 cm värdet 25.

En abborre med längd 42 cm vikt 1000 gr ger ett värde av 23. En 880 gr med längd av 40 cm gav värdet 22. Det var bara att räkna och följande tabell dök upp. Att olika sjöar har olika förhållanden visar min sammanställning. Med reservation för variation under året. Mars och april är fisken romstinn och i några av sjöarna är det septemberfisk som vägdes och mättes.

Abborrar jag räknat på är i nästan alla fall runt 700-900 gr De abborrar runt 900 gr jag fångat med högst värde är Svartåabborrar med 28, Men det var på bottenmete. Kul för en nörd som mig. Men kanhända fler är intresserade.26 Drögen 25 Norra Åsunden 23 Svanasjön Sommen 23 Mellersta Åsunden 23 Glimmingen 23 Ören Svalsjö 22 Örlången Svalsjö 22 Södra Åsunden 22 Tranåssjön Sommen 22 Björkern 21 Malexandersjön Sommen 20 Skiren Drögen har med andra ord de mest välnärda abborrarna i spannet 700-900 gr I dag fredag var jag på mellersta Åsunden och letade mataborre.

Vinden var sydvästlig och Åsunden ligger något skyddad. En tur för någon vecka sedan på samma vatten gav ett 20 tal matfiskar på 250 till 400 gr förutom ett 100 tal 30-40 gr. Fiskedjupet på 16 m som förra veckan gav fisk var i dag omöjligt. Istället fungerade 11-11,5 m. Troligen på grund av en mulen himmel och några regndroppar.

Vid förra tillfället fanns solen på plats och därmed var ljuset troligen bättre på den djupare nivån. Förmiddagen gav ett 20 tal matfiskar förutom smått. Jag hittade ett stim med stor fisk id 12.30 tiden. Men hur jag än försökte var det tvärstopp. Efter en kvart klev en bra fisk på men ve och fasa.

  • En brax.! Det var bara att leta vidare.
  • Vid 14.15 tiden beslöt jag mig för att ge mig för dagen.
  • När jag åkte mot land dök några fina ekon upp på en 11.5 meters plattbotten.
  • I med pirken och en halvtimme senare var nästa hink fylld med abborre på 500 gr – 900 gr.43 abborrar med en totalvikt på knappt 20 kg blev dagens fångst med matfisk.

Båtpimplet visar sig igen för mig vara överlägset isfisket vad avser stor fisk. Bilder från de senaste veckorna finns här under. Det är dags att sammanställa fångstrapporterna för sportfiskeklubbarnas fiske i Sommen för 2016. Skicka in dina fångster till undertecknad.

Vad är en bra mat abborre?

Föda – Som liten äter abborren djurplankton, sedan går den över till insektslarver, kräftdjur och fiskyngel. Riktigt stora abborrar äter fisk och kräftor.

You might be interested:  Vilken Tonfisk Ska Man Köpa?

Hur mycket kostar abborre filé?

Svensk abborrfilé av bästa kvalitet.

Hur stor jigg för abborre?

Jiggfiska abborre – Dogger Fisket med jigg är oerhört effektivt med tanke på att du kan fiska av allt från grunda gräspartier med offsetkrok som ger ett mer vasskyddat utförande samt längs med botten på större djup med en traditionell – du kan med andra ord komma åt abborren på alla tänkbara djup.

Utbudet av jiggar och färger är stort och enklast för att hitta det som funkar i dina vatten är att prova sig fram, men nedan följer några riktlinjer för hur jag själv brukar tänka i valet av storlek och färg, även om det kan variera många gånger med vad som fungerar för dagen. Soligt väder – i klart vatten naturliga, transparenta/glitter och ljusa/diskreta färger med inslag av orange på buken.

I grumligt vatten grälla/skrikiga och kontrastrika färger som röd/vit, chartreuse/grön, gul, orange samt beten med mycket flash och glitter. Mulet väder – i klart vatten naturliga, dova och mörka färger. I grumligt vatten kontrastrika färger samt mörka och svarta färger kan faktiskt fungera riktigt bra.

Jiggar som mäter ca 6-13 cm är ett bra val och de större modellerna är perfekta att använda om du vill sålla bort mindre fisk, även om stora abborrar gärna hugger på en liten jigg. Hade jag endast fått välja en storlek har valet hamnat på en jigg som mäter ca 9-10 cm då detta är en bra allroundstorlek.

Tyngden på jiggskallen kan många gånger vara minst lika viktigt som färgval, då du kan laborera med hur fort betet sjunker vid vevstopp. Nedan följer en liten guide på vilken ungefärlig vikt på jiggskallen jag använder mig av vid olika bottendjup för att jiggfiska nära botten.

Fiskedjup Vikt på jigghuvud1-2 m 7 g2-4 m 10 g4-8 m 14 g8-12 m 18 g12-15 m 20-25 gFörsök att alltid anpassa jiggskallens tyngd till bottendjupet för att ha så bra kontakt som möjligt, ofta kommer hugget precis innan betet sjunkit till botten vid vevstopp, så var på tårna och kroka vid minsta hugg då abborren ofta kan ta ditt bete försiktigt och spottar snabbt.

Tänk på att det finns många olika typer av jiggskallar och att vissa beten är väldigt smala framtill. En del jiggar kräver att du använder dig av en jiggskalle som inte har några gjutrester på krokskaftet utan endast är försedda med en liten smal “trådkroppshållare”, detta för att inte tryckas sönder i nospartiet.

  1. Jigghuvuden ShadTeez är ett bete som har ett väldigt smalt nosparti och till denna jiggmodell behöver du alltså ha en jiggskalle som har denna “trådkroppshållare”.
  2. Jag försöker alltid att montera jiggkroken högt upp i ryggen på betet för att på så vis få ett stort krokgap vilket ger bättre krokningsegenskaper.

Shadteez ShadTeez 9 cm monterad på en SPRO Round Jig Head HD 10g #4/0. Ett annat riktigt hett tips som jag själv använder mig mycket av är Darts Link Head tillsammans med Kamasan Jigg Hook. Denna uppsättning ger ditt bete en betydligt mer rullande och rörlig gång samtidigt som jag gillar den ledade egenskapen som verkar sitta något bättre när stora abborrar får för sig att ruska på huvudet precis efter krokning samt i det dramatiska momentet när det är dags för håvning.

  • Linkhead Jiggteknik: Håll spöt i en vinkel mot himlen för att få full uppsyn på spötoppen samt linbågen – ofta knäpper linan bara till lite snabbt när abborren hugger och du känner det knappt i handen.
  • Nyck/jigga hem betet och låt det dala mot botten vid spinnstopp och repetera denna procedur.
  • Var noga med att veva upp slacklinan som bildas mellan knyckarna för att kunna hålla bästa tänkbara kontakt med ditt bete.
You might be interested:  När Är Man Född Om Man Är Fisk?

Om det blåser mycket är det fördelaktigt att sänka spötoppen så att linan inte tar vind – vindstilla väder är alltså att föredra. Val av fiskeplats: Så var ska man då söka efter abborren? Jag föredrar att fiska intill någon form av struktur på botten, stenpartier eller utkanten av grynnor är heta platser där övergången från hård till mjuk botten ofta kan vara en plats där abborren står och vilar.

I utkanten av gräsbälten kan också abborren patrullera i jakt på småfisk så där kan det absolut vara värt att lägga sina fisketimmar. Givetvis är tillgången på föda något som styr om abborren kommer finnas i närheten, fiska i utkanten av större bytesfiskstim är ofta ett bra val. Fiskeplatser som fungerar bra under vår och sommar behöver inte vara det som gäller under hösten – abborren kan i vissa vatten, som exempelvis Stockholms skärgård, rör sig över stora ytor i jakt på föda under årets gång medan den i många mindre insjöar givetvis blir mer stationär.

Ett ekolod kan vara till ovärderligt hjälp för att hitta hårdbotten, strukturer, bytesfiskstim samt abborrar som står och vilar på botten. Utrustning: Spön på 6-8 fot fungerar utmärkt och jag själv föredrar spön runt 7 fot med en snabb aktion laddad med mycket ryggrad som krokar bra även på lite djupare vatten.

Spön med korta bakhandtag ger dig också bättre kontroll när du vill vinkla ditt spö i olika riktningar utan att fastna i med handtaget i tröjan/jackan. Till fisket på grunt vatten (ner till 3 meter) tycker jag personligen att en haspelutrustning ger dig bäst kontroll medan fisket på djupare vatten med fördel kan bedrivas med både haspel- & multiutrustning.

Haspelrullar i storlek 2500, allround om du filtrerar på hemsidan, med jämn bromsverkan är att föredra då större abborrar ofta vill göra knyckiga rusningar rakt ner mot botten. När det kommer till utväxling så fiskar jag med både “normalutväxling” (ca 5,2:1) samt med mer högutväxlande rullar, detta beroende på hur fort jag vill fiska hem mitt bete – tidigt på våren när det är kallt i vattnet kan en lägre utväxling vara smidigare när jag vill fiska långsamt.

Multirullar ska vara “lågprofil” av mindre modell och ha bra kastegenskaper med lätta beten för att passa till jiggfisket efter abborre. I de utvalda produkterna längst ner finner du de rullar som jag personligen skulle rekommendera. När det kommer till valet av lina så är flätlina helt överlägset då du får som allra bäst kontakt med betet samt ser och känner huggen bättre.

Välj gärna en färgad lina som syns bra så att du indikerar små knäpp och slack i linan när abborren hugger. Gul, lime-grön, orange och vit är ett bra koncept. En fluorocarbontafs är att föredra och denna skarvar jag ihop med en FG-knut till flätlinan, fördelen med denna knut är att du kan ha en väldigt lång tafs som går att veva in genom ringarna och löper ut enkelt vid utkast.

Lämplig diameter är 0,30-0,60 mm, jag fiskar gärna så tunt som möjligt men är det mycket gädda i området så krävs det minst 0,40 mm fluorocarbon. Går du över diameter 0,45 mm så kan själva FG-knuten vara svår att veva in genom de små öglorna på ett abborrspö, knyt då en kortare tafs för att slippa veva sönder keramiken i ringarna.

Det finns även färdigknutna fluorocarbontafsar och även mjuka wolframtafsar om du inte vill knyta själv. Wolframtafsen hämmar inte jiggens rörelsemönster som en traditionell ståltafs men håller bra mot gäddans vassa tänder. Beteslås av mindre storlek av modell SG Eggsnap Swiwel, BFT Fastach Clip och Darts Nice Snap tycker jag fungerar riktigt bra då jiggskallen får fritt spelrum samt att det är lätt att byta jiggskalle i dessa typer av beteslås.

You might be interested:  Hur Länge Ska Man Röka Fisk?

Vem äter abborre?

Påverkar varandra – Rovfiskars yngel är dock i allmänhet sämre konkurrenter om djurplankton än djurplanktonätande arter. Det uppstår därför en blandning av olika interaktioner mellan fiskar. Torsk i utsjön äter sill och skarpsill, samtidigt som sill och skarpsill konkurrerar med torskens små yngel om djurplankton. Hur Mycket Väger En Abborre

Får man sälja abborre?

Vilka arter gäller förbudet? – Förbudet att sälja fisk utan att ha fiskelicens gäller allt fiske i havet. Fångst från sjöar, vattendrag och andra inlandsvatten omfattas inte av förbudet. När det gäller fisketurism bedrivet från fartyg som inte har fiskelicens får syftet med verksamheten inte vara att fånga fisk för försäljning.

Hur snabb är en abborre?

Fisketips till abborrtrolling –

Lämplig trollingfart kan variera från 1,5 – 3 knop. När vattnet är varmt gillar abborren mer fart på betet och det motsätta gäller då vattnet blir kallare fram emot hösten. Jag har dock märkt ett tydligt mönster att de större abborrarna gärna vill ha lite lägre fart än de mindre/ mellanstora individerna och då brukar runt två knop vara en bra hastighet att utgå ifrån.Fiska med förhållandevis små beten. Lämplig storlek på vobblers 5-12 cm.Fiska med beten som har en hetsig gång. Detta är ofta nyckeln till framgång.Fiska med relativt lätt utrustning. Då blir fisket både effektivare och roligare.Fiskar man i ett nytt vatten är trolling en bra metod att starta med. Man lär sig snabbt var abborrarna håller till samt hur sjön ser ut i form av djup, bottenstruktur m.m.Med lite träning kan man utan större problem fiska själv med fyra spön utan att använda sidoparavaner. Min strategi är då att använda två spön (gärna lite längre spön) som pekar rakt utåt från var sin sida från båten. Dessa fiskas med längre linutsläpp. Sedan två spön pekande rakt bakåt. Ett av dessa med kortare linutsläpp (ca 10-15 m) och det andra spöet då med längre linutsläpp.Välj ett lämpligt trollingspö.

Hur mycket kostar abborre filé?

Svensk abborrfilé av bästa kvalitet.

Hur vanlig är abborre?

Abborren är en av Sveriges mest utbredda fiskarter. Den är egentligen en sötvattenart, men är också vanlig längs Östersjökusten och i å- och älvmynningar på västkusten. Abborrar kan bli över 20 år gamla, men växer långsamt och riktigt stora individer är oftast honor.

Related Post