Kaloriinnehåll Torskfile.100 g Torskfile (Torskfilé panerad stekt hemlagad) innehåller 143 kcal, vilket är genomsnittligt mycket kalorier. En portion (125 g) innehåller 179 kcal. Då Torskfile innehåller mycket proteiner så kan man räkna med att kroppens verkliga upptag blir runt 122 – 129 kcal för 100 g.
Contents
Hur mycket kalorier i en panerad fisk?
Makronutrienter mm per 100 g Fisk medelvärde, panerad, stekt
Kalorier | 203 kcal |
---|---|
Kolhydrater varav Fibrer varav Sockerarter | 6,9 g 0,5 g 0,5 g |
Fett varav Mättat varav Enkelomättat varav Fleromättat | 11,8 g 1,7 g 3,5 g 2,6 g |
Salt | 1,1 g |
Aska | 2,4 g |
Hur mycket väger en panerad fisk?
Sejfilé, panerad & förstekt, 140-160g Styckfryst, förstekt och panerad sejfilé, 80-100g/st, i 5 kg-kartong.
Vilken fisk kan man äta varje dag?
Hur mycket fisk bör vi äta – Ät fisk ofta – gärna tre gånger i veckan Detta säger Livsmedelsverket, i ett av sina fem kostråd, om vad vi behöver äta för att må bra. Bakgrunden till rekommendationen är att det nu finns så mycket forskning som visar att fisk påverkar hälsan på ett positivt sätt.
- Fisk är rik på vitaminer och mineralämnen och är en utmärkt proteinkälla.
- Den feta fisken, som till exempel lax, sill, strömming och makrill innehåller mycket av de fina omega-3-fettsyrorna.
- De kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
- En av tre fiskportioner i veckan kan vara fet fisk.
- För mer information om kostråden se www.slv.se.
En vuxen person bör äta i genomsnitt minst ca 2,5-3 g omega-3 fiskfett per dag, vilket motsvarar ungefär en halv portion (ca 100 g) lax, makrill eller annan fet fisk men faktiskt upp till ½ kg av de magra fisksorterna ex torsk, kolja, abborre eller gös.
Hur många kalorier i köttbullar och potatis?
Näringsvärde
Tillagningsstatus: | Ej tillagad |
---|---|
Energi: | 650 kJ |
Energi: | 160 kcal |
Fett: | 10 g |
– Varav mättat fett: | 5.6 g |
Är det mycket fett i fisk?
Fisk ger mycket näring, lite energi och har låg fetthalt. Fisken i vår kost svarar för ca 7 % av vår totala proteintillförsel. Men bara 2 % av fettet vi äter kommer från fisk. Fisk är kalorisnål mat, vi får bara 2 % av våra kalorier från fisk. I dag när vårt energibehov kraftigt har minskat medan behovet av näringsämnen är oförändrat är fisk ett idealiskt livsmedel.
Proteinrikt Knappt något annat livsmedel innehåller så mycket protein som fisk. De fiskar som vi kallar magra har den högsta proteinhalten. Protein är ett näringsämne som bygger upp nya och ersätter gamla celler. För växande ungdomar är proteiner särskilt viktiga för hälsan. Näringsvärdet (protein, fett, vitaminer och mineraler) varierar mellan de olika fiskarterna.
Det högvärdiga fiskproteinet innehåller alla de för oss nödvändiga aminosyrorna. Fiskprotein håller sig stabilt till stekning och kokning. Det enda protein som går förlorat är det som löses ut i kokspadet. Ju varsammare fisken kokas desto större del av proteinet bevaras.
Fisk bör sjudas, inte kokas, vilket är en skonsam metod som gör att näringsvärdet behålls på bästa sätt. Fiskspad kan användas till soppa och såser. Fett Fetthalten varierar med olika sorters fisk. Man talar om magra och feta fiskar. Exempel på magra fiskar är torsk och kolja som innehåller 0,3-0,5 % fett.
Feta fiskar som makrill, lax, sill, strömming och ål innehåller i genomsnitt 15-20 % fett. Fetthalten i samma fisksort varierar med årstiden och fiskens ålder. Fiskfettet är uppbyggt av fleromättade fettsyror och därför är fiskfettet värdefullt ur näringssynpunkt.
- Stek i lite fett Att fisken steks omsorgsfullt är viktigt.
- Stekfett och temperatur är avgörande.
- Vid hög temperatur påverkas fettsyrasammansättningen i stekfettet.
- Paneringen suger åt sig stekfett som blir mättat.
- Sill och strömming kan paneras i rågmjöl.
- Det ger inte så mycket stekskorpa och suger inte upp onödigt mycket fett.
Bäst är att använda så lite fett som möjligt vid stekningen. Risken är annars att det fina fleromättade fettet förstörs. Stek därför i så lite fett som möjligt, undvik för hög värmen och panera med måtta. Vitaminer De viktigaste vitaminerna är de fettlösliga, A och D.
De finns framför allt i fiskleverolja och feta fiskar som lax, ål, sill och makrill. Mindre mängder vitamin E och vissa av B-gruppens vitaminer förekommer i fisk. B-vitaminer är värmekänsliga och påverkas vid stekning vid allt för hög temperatur. Mineralämnen Viktiga mineralämnen som kalcium, järn, fosfor och jod samt spårämnen av magnesium och koppar förekommer i fisk.
Framför allt är jod en viktig mineral som finns i all saltvattensfisk. I inget annat livsmedel förekommer selen så rikligt som i fisk. Det finns ungefär lika mycket selen i saltvattensfisk som i sötvattensfisk. Kalcium och fosfor hör ihop. Därför finns kalcium också i fosfor.
Är fiskpinnar bra mat?
God, praktisk och fullständigt oemotståndlig, fiskpinnar har länge varit självklart i frysen för många familjer och maträtten har kommit långt ifrån gamla tiders fiskpinnar med mos! Vårt utbud av maträtter och recept med panerad fisk inkluderar fiskpinnar i wrap och fisk tacos, så om du vill vara kreativ i köket finns Findus här för att hjälpa dig! Kika på vårt utbud av recept för fler måltidstips! Att göra hälsosamma måltider till familjen med fiskpinnar är enkelt, men glöm inte att inkludera dessa tre element för att balanserad, näringsrik måltid: 1.
- Protein: Att ha med protein är nödvändigt när det kommer till att skapa nyttiga familjemåltider.
- Våra fiskpinnar är ett bra val av protein och är ett enkelt sätt att få din familj att äta fisk två gånger i veckan.2.
- Olhydrater : Kolhydrater som pasta, ris och potatis bör utgöra en stor del av din måltid och när det är möjligt bör du välja fullkornsvarianten.
Kolhydrater är en bra källa till energi och en balanserad kost.3. Frukt och grönsaker: Sträva efter att äta åtminstone 500 gram av frukt och grönsaker varje dag och se till att fylla halva din tallrik med grönsaker för att komplettera resten av din hälsosamma måltid.
Att äta olika grönsaker är viktigt för att se till att du får en varierad mix av vitaminer och mineraler, och det är ett perfekt sätt att få din måltid att se mer aptitlig och färgglad ut! Med de här tre elementen är du på god väg att skapa en hälsosam och näringsrik måltid för hela familjen medan du kan glädjas åt näringsvärdet i fiskpinnar! Oavsett om du avnjuter dem vid lunch eller som din huvudmåltid så är Findus fiskpinnar hälsosamma och ett bra sätt att uppmuntra hela din familj att njuta av fisk.
Vårt utbud av recept gör att din middag aldrig blir tråkig och med så många olika sätt att njuta av våra fiskpinnar är vi säkra på att du hittar en hälsosam måltid som hela familjen kommer att älska!
Vad är det för skillnad på Enkelpanering och Dubbelpanering?
5 steg till en perfekt panering –
Torka först av det som ska paneras med hushållspapper. Det gör det lättare för paneringen att hålla sig kvar. Salta och peppra råvaran före panering för en jämnare kryddning. Handlar det om salta grejer, exempelvis fetaost eller halloumi (suveränt gott att pankopanera), räcker det med peppar. Strö gärna över lite flingsalt efter tillagning – det lyfter smakerna. Dubbelpanera för bästa resultat, det vill säga vänd råvaran först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko. En dubbelpanering gör att allt håller ihop bättre och ger en ännu frasigare yta jämfört med en enkelpanering, där råvaran endast vänds i mjöl eller ströbröd/panko. Låt paneringen torka en liten stund före stekning eller fritering. Använd både en neutral olja och smör för att kunna steka vid högre temperaturer för att få till en gyllenbrun yta och samtidigt ge paneringen god smak (särskilt fisk älskar smör!). Oavsett om du väljer att steka eller fritera det du har panerat, ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Pappret suger upp överflödigt fett, vilket gynnar frasigheten.
Tips! Blanda panko med sesam-, pumpa eller solrosfrön, hackade nötter (hasselnötter är en favorit!), kokosflingor, riven lagrad ost (hallå parmesan och västerbottensost!), finrivet citronskal eller grovhackade färska örter om du vill ha mer smak. För hett sting, blanda senapspulver eller kajennpeppar med panko alternativt dijonsenap eller en pepparsås från TABASCO® i äggvispet.
Vad kan man äta mycket av med lite kalorier?
Livsmedel som innehåller mycket fibrer, vatten och protein – Dessa livsmedel ger hög mättnad per kalori. Exempel är frukt och grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fettsnåla proteinrika livsmedel såsom torsk, tonfisk och kyckling. En kost baserad på denna typ av livsmedel ger automatiskt få kalorier och det är därmed lättare att hålla vikten.
Vilken mat är mest kalorisnål?
Kalorisnåla vinnare: Frukt, bär och grönsaker – Det finns en vinnare på kaloritabellen, det är frukt och grönt. Nästan all frukt, bär och grönsaker innehåller väldigt lite kilokalorier, samtidigt som de är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fiber.
Hur många kalorier har ägg?
Näringsvärdet i ägg – Som kan utläsas i tabellen ovan innehåller ett medelstort ägg på ca 55 g (utan skal) strax under 80 kcal, ca 7 g protein, 5 g fett och i princip inga kolhydrater. En äggvita innehåller ca 15 kcal och strax under 4 g protein medan gulan bidrar med strax över 60 kcal, 3 g protein och allt fett.
Notera att allt protein INTE sitter i vitan vilket är en vanlig missuppfattning. Ägg innehåller en rad vitaminer och mineraler varav de flesta finns i just gulan. Vitamin E, D-vitamin, B12, fosfor, zink, selen och folat är exempel på de mikronutrienter vi hittar i riklig mängd i äggula. Ägg är en komplett proteinkälla, det innehåller nämligen alla essentiella aminosyror som människan behöver.
Människans proteinbehov kan alltså tillgodoses genom att endast äta ägg. Fettsammansättningen är gynnsam i ägg, 25 E% är enkelomättat fett, 9,4 E% är fleromättat och 18,1 E% kommer från mättat fett. Kolesterolhalten är relativt hög, därav den långlivade myten om att ägg skulle höja LDL-kolesterolhalten i blodet.