Näringsinnehåll
Energi | 580kJ 139kcal |
---|---|
Protein | 12g |
Kolhydrat | 2.6g |
varav sockerarter | 2.3g |
Fett | 8.6g |
Nog 2 rijen
Contents
Hur många kalorier innehåller en makrill burk?
100 g Makrill ( Makrill kokt) innehåller 253 kcal, vilket är ganska mycket kalorier. En portion (100 g) innehåller 253 kcal.
Vad väger en burk makrill?
Makrillfilé i Tomatsås är från Lettland, väger 375g och är Nyckelhålsmärkt.
Kan man äta makrill varje dag?
Innehåller makrill på burk mindre kvicksilver än tonfisk? Hej Bodylab, Jag har konserverad tonfisk i min matlåda nästan varje dag. Men jag har läst at det är mycket mer kvicksilver i tonfisk på burk, och att man därför inte ska äta så mycket av det. Jag tycker dock att det är ett enkelt alternativ att ha en burk och några rågbröd som matlåda.
Så jag undrar om jag istället kanske ska börja äta makrill i tomatsås på burk, eller är det lika mycket kvicksilver i det? Och får man i sig mindre kvicksilver om man köper en hel fisk istället för konserverad fisk? Är det till exempel mindre kvicksilver i makrill på burk än vad det är i en hel rökt makrill? Svar: Det stämmer att tonfisk kan innehålla relativt stora mängder av tungmetallen kvicksilver.
Det är dock stor skillnad i hur stor mängd tungmetall olika typer av tonfisk innehåller. Därför bör man bara konsumera cirka 1 burk långfenad tonfisk i veckan för att inte överskrida gränsen för intag av metylkvicksilver. Dock kan man istället äta 3-4 burkar gulfenad tonfisk eller bonit för att få i sig samma mängd kvicksilver som 1 burk vanlig tonfisk.
Större tonfisk innehåller med kvicksilver än mindre tonfisk. Välj därför konserverad tonfisk, snarare än tonfiskbitar. Välj arten bonit eller gulfenad tonfisk och undvik långfenad tonfisk eller big eye. Det kan kanske vara en fördel att undvika att äta tonfisk som är fiskad i Atlanten eller Stilla havet. Välj tonfisk på burk med MSC-märkning.
Ovanstående råd är hämtade ur artikeln där du kan lära dig ännu mer om innehåller av kvicksilver i tonfisk. Nå, men nu till frågan om makrill. Makrill är ett riktigt bra alternativ till tonfisk inte minst på grund av att makrill är en fet fisk och har ett högt innehåll av selen, jod och de nyttiga Omega 3-fettsyrorna.
- Makrill har heller inte ett lika högt innehåll av kvicksilver då makrill är en mindre fisk, som inte är så högt upp i näringskedjan och därför samlas inte miljögifterna i samma utsträckning i köttet.
- Makrill kan dock ha ett relativt högt innehåll av tungmetallen kadmium och det är inte något man bara ska äta ohämmat av.
Men 2-3 burkar i veckan ger ingen skada. Det är dessutom inte mindre mängd tungmetaller i hela fiskar i jämförelse med fisk på burk. Tvärtom. För det är vanligtvis kött från mindre fiskar som används i produktionen av konserver. För makrillens del gör det dock inte någon större skillnad då det som sagt är en mindre fisk.
Men däremot kan tonfisken växa sig riktigt stor och därför man det vara betydligt större mängd kvicksilver i tonfiskbitar (som görs av stora tonfiskar) än konserverad tonfisk, som beskrevs ovanför. En nackdel med konserverad fisk är dock att insidan av burken kan vara belagd med en färg som innehåller bisfenol A (BPA) – ett ämne som misstänks vara hormonstörande.
Om du vill undvika hormonstörande ämnen bör du vara noga med att köpa konserver där burkens beläggning inte innehåller BPA eller ämnet BADGE. : Innehåller makrill på burk mindre kvicksilver än tonfisk?
Hur mycket kalorier är det i en baconskiva?
Generella portionsstorlekar
Portions storlek | Kalorier |
---|---|
1 medelstor skiva (portion efter tillagning) | 43 |
1 oz, rå (portion efter tillagning) | 43 |
1 tjock skiva (portion efter tillagning) | 65 |
1 portion (16 g) | 87 |
Hur många kalorier är det i en Vaniljsemla?
Näringsvärde
Tillagningsstatus: | Ej tillagad |
---|---|
Energi: | 1550 kJ |
Energi: | 370 kcal |
Fett: | 16 g |
– Varav mättat fett: | 10 g |
Hur mycket protein i makrill i tomatsås?
Makronutrienter mm per 100 g Makrillfilé konserv i tomatsås
Kalorier | 186 kcal |
---|---|
Proteiner | 11,7 g |
Kolhydrater varav Sockerarter | 3,9 g 3,2 g |
Fett varav Mättat varav Enkelomättat varav Fleromättat | 13,9 g 2,6 g 5,6 g 4 g |
Kolesterol | 39,7 mg |
Hur mycket makrill per person?
Hur mycket fisk bör vi äta – Ät fisk ofta – gärna tre gånger i veckan Detta säger Livsmedelsverket, i ett av sina fem kostråd, om vad vi behöver äta för att må bra. Bakgrunden till rekommendationen är att det nu finns så mycket forskning som visar att fisk påverkar hälsan på ett positivt sätt.
- Fisk är rik på vitaminer och mineralämnen och är en utmärkt proteinkälla.
- Den feta fisken, som till exempel lax, sill, strömming och makrill innehåller mycket av de fina omega-3-fettsyrorna.
- De kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
- En av tre fiskportioner i veckan kan vara fet fisk.
- För mer information om kostråden se www.slv.se.
En vuxen person bör äta i genomsnitt minst ca 2,5-3 g omega-3 fiskfett per dag, vilket motsvarar ungefär en halv portion (ca 100 g) lax, makrill eller annan fet fisk men faktiskt upp till ½ kg av de magra fisksorterna ex torsk, kolja, abborre eller gös.
Hur mycket socker ska man äta på en dag?
Hur mycket socker kan man äta? – Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012, bör högst 10 procent av kalorierna vi äter och dricker per dag komma från socker. Det innebär att den som är:
2 – 5 år inte bör äta mer än 27-33 gram socker per dag, vilket motsvarar 7-9 sockerbitar per dag.6 – 15 år inte bör äta mer än 33-53 gram socker per dag, vilket motsvarar 10-17 sockerbitar per dag.16 år och äldre inte bör äta mer än 54-60 gram socker per dag, vilket motsvarar18-20 sockerbitar per dag.
När ska man äta makrill?
Makrillen är ett undantag – Den första svenska makrillen brukar ha “premiär” i början av april. På våren kommer makrillen in till den svenska kusten för att leka och först då blir den tillgänglig att fiska. Makrillen blir som andra arter magrare under lekperioden, men hos makrillen uppskattar vi det magrare köttet och tycker “vårmakrill” smakar bäst.