Marina produkter och rätter Lax Hur Länge Ska Fisk Koka I Soppa?

Hur Länge Ska Fisk Koka I Soppa?

Hur Länge Ska Fisk Koka I Soppa
Hur länge kokar du tilapia? – Hur man kokar tilapia

  1. Strö över ca 1/8 tsk.
  2. Tillsätt 1 kopp matlagningsvätska per tilapiafilé och grönsakerna i en stor stekpanna eller stekpanna.
  3. Koka upp vätskan på din spis på hög värme.
  4. Koka upp vätskan igen och sänk sedan värmen till medium.
  5. Koka filéerna i åtta till 10 minuter.

Sänk försiktigt ner fiskhuvudena i soppan. Tillsätt kål, salt och vitpeppar. Koka upp soppan på hög värme och sänk sedan värmen till låg. Täck grytan med ett tättslutande lock och koka till cirka 30 minuter, eller tills fiskhuvudets kött är genomstekt. : Hur länge ska jag koka fisk?

Hur länge kan man äta fisksoppa?

Enkel fisksoppa Mycket god och enkel fisksoppa som du snabbt slänger ihop med färdiga grönsaker. Ett tips är att köpa även fisken färdig i bitar, brukar finnas i frysdisken. Då går det ännu fortare. Hur Länge Ska Fisk Koka I Soppa Mycket god och enkel fisksoppa med wokgrönsaker och bitar av torskfilé och laxfilé. Tid: 15 minuter 3 portioner

  1. Mät upp vatten, krossade tomater och fiskfond (eller skaldjursfond) i en kastrull och koka upp.
    • 4 dl
    • 400 g
    • 2,5 msk eller skaldjursfond
  2. Tillsätt wokgrönsaker och fisken i bitar och koka några minuter så att fisken blir genomstekt. (Om man tillsätter wokgrönsaker eller fisk som är fryst, ha plattan på högsta effekt tills det kokar igen, sänk sedan värmen och låt koka några minuter tills fisken är genomstekt.)
    • 300 g fisk (färsk eller fryst t.ex. torsk eller lax)
    • 500 g
  3. Rör ner vispgrädden. Smaka av med salt. (Man kan även ta mer fond om man vill det.)
    • 1,5 dl
    • 1 tsk
  • Serveringstips:
  • Servera gärna med aioli.
  • Hållbarhet och förvaring:
  • Överbliven fisksoppa håller sig i kylen minst 5 dygn.

| | | | ✏️ Skrivet av Eva 2021-01-06 02:16 Mycket goda och enkla recept även för mig som kan läsa tegelstensrapporter, men inte kan följa ett vanligt trestegsrecept. 🙂 Stort tack! ✏️ Skrivet av Siggi 2020-04-02 09:52 Hej Susanne, Jag blev lite desperat när jag skulle få besök av en vän och hade ingenting hemma för en måltid, eftersom jag pendlar en del.

I vanliga fall tycker jag inte om frysta grönsaker eller fond, men efter att jag hittat ditt fisksoppa-recept så tänkte jag göra ett försök. I stället för fryst fisk i block, så köpte jag styckfryst torsk. Så här gick det: Jag hällde i grönsakerna och fisken SAMTIDIGT enligt receptet, men det gick inte så bra: Jag hade samma grönsaksblandning som den som syns på din bild, men grönsakerna behövde längre tid än fisken för att bli mjuka (framför allt babymajsen).

Den fina torsken krympte ihop till osynliga små bitar. Så nästa gång tillsätter jag den något senare, dvs efter att grönsakerna blivit en aning kokta. Min fråga här är också hur stora bitar man ska skära fisken i så att de inte blir för små sedan? Nästa gång testar jag receptet med ett fryst fiskblock, men jag undrar hur du ‘skär’ den i tärningar, för jag tycker inte det går när den är fryst och riktigt hårt.

Har du några tips? Du behöver veta att knivar och jag är en annan historia. Vi lever i ett slags hatkärleksförhållande, vilket kanske beror på att jag har så små händer och då flyger knivarna iväg i bland. Jag skämtar inte! Så att skära i ett fryst block känns som en utmaning. Som serveringstips vill jag rekommendera småfrallor eller baguette som bara behöver gräddas färdigt i ugnen, dvs man tar de som finns förgräddade och har en viss hållbarhet så att man kan ha de liggandes hemma, vilket är bra för sådana som mig.

Jag skulle det vore roligt om du kunde ge förslag på varianter när man har lite tid för matlagningen: Skulle man kunna tillsätta saffran som en tillyxad variant till exempel? Hur mycket i så fall? Hos Jenssens saluhall i Visby har man dessutom rosmarinkvistar i soppan.

Kan det passa även till din soppa som en variant? Det var särskilt gott med vispgrädde i såsen och det blev totalt sett en riktigt lyckad måltid. Så enkelt och så gott! Bra med att det är få ingredienser och så lättillagat. Tack för en lyckad kväll tack var ditt fisksoppa-recept. Hälsningar, Sigrid ✏️ Skrivet av Jan Torberntsson 2016-02-21 19:23 Mycket god och enkel soppa.

Skar i lite egna brytbönor från frysen, och tror också att det kan bli gott (och nyttigt) om man kompletterar med lite torkade alger som man först blötlägger ett par timmar. Skall prova det nästa gång. ✏️ Skrivet av Peo 2015-05-03 18:03 Väldigt gott! Jag testade även att blanda i en näve musslor på slutet.

Hur länge kan fisksoppa stå i kylen?

Tillagade matrester, exempelvis en gryta håller 5–6 dagar i kylen. Det vill säga om du har en kall kyl, 4 grader.

Kan man frysa in fiskgryta?

Nyttigaste fisksoppan! Laga mycket så kan du frysa in och äta även till lunch.

Kan man värma soppa flera gånger?

Den kände journalisten och läkaren Michael Mosley, berömd efter sin rapportering om 5:2-dieten, drar en lans för att vara mer noggrann vid uppvärmningen. Tricket är att innertemperaturen måste upp i 82 grader för att ta kål på skadliga bakterier. Men även om utsidan av maträtten ångar av hetta kan det var tillräckligt kallt inuti för att bakterier ska överleva.

Rör om maten så att allt värms jämnt, tipsar Mosley. Värm inte upp maten mer än en gång, råder han. För varje nedkylning ökar risken att farliga bakterier förökar sig, vilket försvårar eliminering nästa gång maten åker i pannan eller mikron. Det är särskilt sant för otäckingen Bacillus cereus, en bakterie som trivs i ris och producerar värmetåliga toxiner (gifter) varpå diarré och kräkning kan bli följden.

Om man verkligen ska spara risrester ska de in i kylen högst en timme efter tillagning, manar Michael Mosley: – Annars spelar du sannerligen rysk roulett med din mage. Bacillus cereus är en vanlig sporbakterie som lever i jord och vattendrag och finns i små mängder i de flesta råvaror.

Kan man värma upp fisksoppa?

Gör så här – Skär fisken i bitar, inte för smått så att de går sönder vid tillagningen. Lägg åt sidan. Gör du soppan i förväg väntar du såklart med fisken. Gör aiolin och sätt svalt att mogna tills servering. Vispa rumstempererade äggulor med vinäger. Vispa i oljan, först droppvis eller mixa med mixerstav.

  • Smaka av med en nypa salt.
  • Tillsätt riven eller hackad vitlök.
  • Strimla purjon, hacka lök och vitlök.
  • Fräs gul lök och purjolök glansig utan att den tar färg.
  • Fräs med vitlöken i slutet någon minut.
  • Rör ner tomatpuré, timjan och basilika.
  • Låt det fräsa ihop en liten stund.
  • Tillsätt vin och buljongtärning/fond.

Låt puttra ihop en liten stund. Häll i hälften av vattnet och låt soppan bli varm. Rör ner crème fraiche och låt det bli varmt. Sedan varvar du grädde och resten av vattnet i omgångar tills du är nöjd med konsistensen, allt medan soppan försiktigt sjuder.

  • Här väljer du själv hur mycket vatten och grädde du vill ha.
  • Red soppan om det behövs.
  • Låt soppan sjuda en kvart.
  • Smaka av med lite saffran och låt sjuda med ytterligare några minuter.
  • Hit kan du förbereda soppan – timmar innan eller dagen före – bara att ställa kallt och försiktigt värma.
  • När du är nöjd med konsistensen och smaken på soppan, lägger du i fiskbitarna och låt sjuda i 5-7 minuter tills fisken är klar.

Tillsätt räkor och/eller musslor. Hetta upp (absolut inte koka – räkorna blir sega) och servera genast. Hacka eventuellt några blad färsk basilika och/eller timjan att toppa soppan med vid servering – doftar ljuvligt och ser fancy ut. Såklart ska soppan toppas med en klick aioli.

You might be interested:  Vad Är Bra Med Tonfisk?

Kan man äta mat som stått framme över natten?

Vårt råd är att inte lämna mat framme i rumstemperatur längre än 2 timmar. Om du lämnar maten framme längre så finns risk för att bakterier kan föröka sig. De flesta är sådana som förstör maten. Om oturen är framme kan det dock finnas sådana som man kan bli magsjuk av.

Varför ska man inte sätta in varm mat i kylen?

Efter tillagning –

Laga eller förbered inte mer mat än det som ska ätas upp om du inte vill ha rester eller matlåda. Lägg upp lagom mycket mat på tallriken. Det är bättre att ta om än att slänga. Mat som blir över ska in i kylen eller frysen så snabbt som möjligt, annars finns det risk att det bildas bakterier och maten blir dålig. Tänk dock på att varm mat som stoppas direkt i kylen kan höja kylskåpets temperatur, då är det bättre att låta maten svalna lite innan du stoppar resterna i kylen. Om du har balkong eller uteplats så är det ett bra ställe att kyla ner dina matrester innan du stoppar dem i kylskåpet. Får du större mängder över så passar det bäst att dela upp och frysa in. Tillagad mat håller flera dagar, upp till en vecka i kylskåp. +4-5 C° är en bra temperatur. Generellt så håller sig mat i kylskåpet dubbelt så länge om du förvarar den vid +5 C° jämfört med +8 C°. Som vanligt är det sunt förnuft som gäller. Lita på doft och smak. Vissa personer är extra känsliga för bakterien listeria. Det gäller bland annat äldre personer med nedsatt immunförsvar samt gravida. Här gäller det att följa allmänna riktlinjer och läkares rekommendationer.

Är soppa bra för magen?

– Provivas drycker såsom blåbärssoppa eller nyponsoppa och Dofilus har bra bakterier som hjälper magen. Potatismos, kalvsylta, kokt fisk och omelett är alla lättsmälta. Mixat eller rivet är lättare för magen så soppor med grönsaker som mixas är perfekt, säger Yvonne Barck-Holst.

Vad händer om man bara äter soppa?

Soppor ger variation – Fördelen med att även äta soppor är att du får mer variation. Soppor är också värmande och mättande, och samtidigt näringstäta men kalorisnåla. – Soppor är utmärkt om du vill gå ner i vikt – om man bara undviker grädde och crème fraiche i för stora mängder.

Kan man bli mätt på soppa?

Därför blir du mätt av soppa – så funkar det Tycker du att soppa mättar mer än annan mat med liknande energisammansättning? Det är inte inbillning. I tester har man sett hur exakt samma måltid serverades till ena gruppen i fast format, och till den andra gruppen mixad till en soppa.

Den ena gruppen drack vattnet till maten, medan den andra fick samma mängd vatten via soppan. Efter två timmar röntgade man magsäckarna på deltagarna. Man kunde se att i gruppen som ätit vanlig mat så hade magsäcken krympt mycket, medan magsäckarna i gruppen som ätit soppa fortfarande var rejält fyllda.

Och de som ätit soppa var därför mättare. När vatten dricks separat så passerar det snabbt magen, och den andra maten börjar sen att brytas ner. Men när vattnet och maten blandas till en soppa så tar det längre tid för allt att passera. Inte helt fel att slänga in en varm soppa bland sommarens kalla sallader och grillmat alltså, särskilt inte om du har en tendens att överäta! : Därför blir du mätt av soppa – så funkar det

Hur varm ska soppa vara?

Varmhållning vid minst +60°C hindrar tillväxt av bakterier. Maten är mikrobiologiskt säker så länge temperaturen är +60°C eller varmare.

Kan man Mikra soppa?

Som jag tidigare skrivit så försöker jag undvika att använda matburkar i plast, framförallt då maten ska värmas i micro. När jag fryser in mat eller förvarar den i kylen så har jag oftast plastburkar, fast mest sådana som är anpassade för att återanvändas (alltså helst inte gamla glassburkar eller dylikt).

  • Jag har ett gäng glaslådor som jag använder när jag gör matlådor till jobbet men de passar inget vidare för till exempel soppa.
  • Men så kom jag på den briljanta idén att återanvända en syltburk modell större (fast det har varit äppelmos i den).
  • Det finns en stor fördel med att värma soppan i glasburken istället för i skålen en ska äta soppan ur.

Alla som värmt soppa i micron vet att skålen alltid blir varmare än soppan och det är värdigt lätt att bränna sig (på skålen alltså). Värm istället soppan i glasburken och häll sedan över den i skålen du ska äta ur. Smart va?!? I min burk fanns en härlig fisksoppa med smak av saffran. Jag utgick som vanligt när jag gör soppa från en bas på lök, vitlök, potatis och morötter som kokas i buljong. När jag gör fisksoppa har jag ofta även i fänkål och denna gången även saffran som jag mortlat med en nypa socker. Hur Länge Ska Fisk Koka I Soppa Hur Länge Ska Fisk Koka I Soppa Flygande hälsningar /Nellie

Kan man äta mat som stått i kylen i 4 dagar?

Ägg På förpackningarna brukar det stå att äggen håller sig i 28 dagar efter värpning, men det är ingenting du ska stirra dig blind på. Om du förvarar dina ägg i kylskåpet med spetsen neråt håller de i upp till tre månader. Ett kokt ägg som förvaras i kylskåp håller i ungefär en vecka.

Är du osäker på hur gamla dina ägg är kan du göra ett smart test. Lägg ägget i en kastrull med vatten. Ett färskt ägg lägger sig i botten, ett ägg som är några veckor gammalt reser sig litegrann och ett gammalt ägg flyter. Mjölk Mjölk är ett relativt känsligt livsmedel och mår bra av att förvaras kallt.

Bäst före-datumet på mjölkpaketen är satt efter förvaring i max +8 grader, men om du förvarar din mjölkförpackning i +4 grader istället håller mjölken nästan dubbelt så länge. Yoghurt Eftersom yoghurt är en syrad mjölkprodukt håller den längre än till exempel grädde och mjölk.

  1. Har du yoghurten ordentligt kyld kan den hålla upp till 10 dagar efter bäst före-datum.
  2. Ika bara så det inte bildas mögel kring öppningen, i så fall bör du slänga hela förpackningen.
  3. Ost Ost har lång hållbarhet så länge du förvarar den i kylen.
  4. Om du upptäcker mögel är det bara att skära bort, men ta ytterligare någon centimeter för säkerhets skull.

Har du mycket ost över som börjar sjunga på sista refrängen går det utmärkt att riva och frysa in – det är perfekt att ta fram när du gör pizza, lasagne eller paj. Matlådan Har du en matlåda i kylen som du är osäker på om du bör äta eller inte? Tillagad och upphettad mat håller normalt 5–7 dagar i kylskåp.

Hur länge kan man ha köttfärssås i kylen?

Hur länge håller köttfärssås i kylen? – Hur är det då med tillagad köttfärs? Hur länge håller exempelvis en köttfärssås i kylskåpet? Jo, generellt sett håller tillagad mat fyra till fem dagar i kylskåpet, och ibland så länge som en vecka. Tänk på att alltid låta maten svalna av innan du sätter in den i kylen, annars kan kylskåpet bli för varmt och hållbarheten på andra kylvaror som mejeriprodukter kan då förkortas.

Hur länge kan rå köttfärs ligga framme?

Tolv timmar i rumstemperatur är tillräckligt lång tid för att oönskade bakterier ska ha kunnat föröka sig till ohälsosamma nivåer. Alla bakterier dör när du hettar upp köttet, men vissa, till exempel stafylokocker kan bilda värmetåliga gifter om de tillåts föröka sig i livsmedel.

Vad händer om man äter gammal soppa?

Ju längre tillagad mat står framme i rumstemperatur, desto större är risken att det kan ha bildats så mycket bakterier att man blir magsjuk. Även om man upphettar maten igen och alla bakterier dör, kan det finnas kvar värmetåliga toxiner (gifter) från bakterier, till exempel Bacillus cereus och Staphylococcus aureus.

Hur länge håller fisksoppa i frysen?

När maten fryser rör sig molekyler långsamt, vilket leder till att mikroorganismer inte orkar föröka sig. Rent teoretiskt kan man förvara maten hur länge som helst i frysen utan att den blir farligt att äta. Det gäller även för livsmedel som är tillagade.

Hur länge håller soppa i rumstemperatur?

Page 2 – 2016-09-12 12:07 Skrivet av Ridder: Den är inte speciellt missvisande då bakterier växer exponentiellt. Du har rätt i att det finns bakterier som växer med olika generationstid. Det beror mycket på hur många bakterier man har redan från början (dvs en eller 100000?).

  1. Nej, det beror på hur snabbt de man har delar sig.
  2. Det är det generationstid betyder och har inget att göra med hur många man har från början.
  3. Att ha färre från början är självklart bra men det är inte poängen här.
  4. Räknar man på det och tittar på grafer dröjer det inte jättelänge innan bakterie A med gen.tid 20 min kommer ifatt bakterie B med gen.tid 30 min, även om B börjar på en miljon och A börjar på 1.
You might be interested:  Ont I Magen Av Räkor?

Visst visar grafen tydligt på hur bakterier förökar sig men den är ändå inte applicerbar på annat än labbsituationer där du vet exakt vilken bakterie du har att göra med och hur många du har. I det här fallet vi vet varken eller utan vill ge generella råd.

  • Skrivet av Ridder: Hur många bakterier som krävs för att göra en sjuk är enskilt beroende på varje person immunförsvar.
  • Nej det är det inte, speciellt inte när det gäller saker som matförgiftning.
  • Du har inte ens något aktivt immunförsvar i håligheterna i mag-tarmkanalen.
  • Du har slemhinnor men det första försvaret sitter inne i tarmväggen.

Har bakterien tagit sig dit är du redan infekterad och då avgör skicket på ditt immunförsvar hur sjuk du blir och hur länge du blir sjuk. Om du blir sjuk beror på hur många bakterier som finns, deras patogenicitet och vilka virulensfaktorer de har. Alla dessa faktorer skiljer enormt beroende på vilken patogen man pratar om.

  1. Skrivet av Ridder: Kontentan av grafen är att när mat väl börjat bli dålig, blir den dålig snabbt.
  2. Håller med överstående talare att det är bäst att använda dina sinnen.
  3. Mat som är värmd och sen tappar temperaturen långsamt kan vara en perfekt grogrund för bakterier.
  4. Speciellt om bakterierna är nära kroppstemperatur.

Håller med helt och hållet. Skrivet av Gaston85: Att använda sinnena för att att upptäcka typ salmonella eller e-coli lär dock bli svårt, inte direkt som att folk som blir matförgiftade på restauranger eller från orent livsmedel för att dem tycker maten verkar dålig.

Därför man måste titta på maten på fler än ett sätt. Se till att den ser genomstekt ut så behöver du förmodligen inte oroa dig. Fick höra en historia om någon som var på semester och ute på restaurang. Fick serverat kyckling som inte såg riktigt färdig ut, men chansade ändå. Missade jobbet i några veckor efteråt.

Citera flera (1) 2016-09-12 12:11 Lämnar ibland resterna från kvällsmaten på spisen under natten och äter det dagens efter, inga problem där inte. (Spisen är alltså av) Något jag gjort för att få mat att hålla längre i kyl och frys är att sänka temperaturen.

Har bara runt 4 grader och alltid mejeriprodukter närmast radiatorn. Sätt dem absolut inte i dörren, där är det som varmast i skåpet! Citera flera 2016-09-12 12:14 2016-09-12 12:16 2016-09-12 12:19 2016-09-13 20:38 2016-09-13 20:50 När vi ska ut på fiske äventyr köper vi Soldatens Ärtsoppa, av med locket och sleva.

Ha bara vatten bredvid och skölj ner. Minimalt med disk, visst blir det lite gas i magen men det är bara att härda ut. Som många skriver, använd näsan. Luktar det surströmming så undvik, annars ät. Visa signatur

  1. Ryzen 5 3600 @ 4.2 Ghz – Cooler Master Hyper 212 Black Edition MSI B450M Mortar Max – Corsair Ryzen LPX 32GB 3600MHz / DDR4 Phanteks Eclipse P300 – PNY GeForce RTX 3070 8GB – Seasonic Focus+ / 650W / 80+ Gold Samsung SSD 850 EVO 500GB – Kingston A400 SSD 480 GB
  2. ACER Predator X34GS – Nobelchair Hero Black Edition

Citera flera 2016-09-13 22:09 Ät. Som någon nämnde tidigare så är det värsta som kan hända att du målar om toaletten imorgon.4 1/2 timma skulle jag inte tveka en sekund över. Skulle däremot börja fundera på om det är det smartaste draget om jag glömt det ute hela natten. Se till att värma det ordentligt bara innan du hugger in. Skickades från Visa signatur | ASUS ROG Strix G15 G513QM | iPhone 12 | Citera flera 2016-09-13 22:23 Står du fortfarande? Kommer ihåg att jag brukade handla mat under lunchen för att äta den vid femtiden på eftermiddagen, blev alltid kass i kistan efter denna manöver. Visa signatur 42? Seven and a half million years and all you can come up with is 42?! ► FD Define R2 | Win10Pro | i7-3770K | Hyper212+ SP120PWM | P8P67 PRO | CML8GX3M2A1600C9 | 1080 Ti | AX750 | Asus VG27WQ | Eizo S2100 |► Raspberry Pi 3B | Osmc |► OnePlus 6 | Citera flera 2016-09-13 22:39 : inga problem, varken jag eller sambon kände nåt. Hon var dock mindre imponerad över att jag somnade vid tvn när jag sa att jag skulle ställa lådorna i kylen. 😉 Visa signatur ▪ R5-5600x – Aurous x570 elite – 32 GB DDR4 – MSI RTX 3060ti OC ▪ Nintendo Switch – iPhone XR Citera flera (2) 2016-09-14 01:18 Skrivet av xfade: Står du fortfarande? Kommer ihåg att jag brukade handla mat under lunchen för att äta den vid femtiden på eftermiddagen, blev alltid kass i kistan efter denna manöver. Jag har många gånger gjort någon korvstroganof i stek pannan med lök, grädde och diverse andra saker och ha det stått över natten, samma med hemlagad bolognese/köttfärssås, ibland kan det ha stått typ 14 timmar utan att det är nåt fel på det. Men vi är alla olika, vissa är mer känsliga i magen än andra, och det hela beror lite på. Typ om det är sommar och solen skiner in och värmer så bakterier frodas snabbare så är det såklart mindre bra. Citera flera 2016-09-14 13:39 Haha, jag äter alltid mat som stått på på spisen under natten, aldrig blivit magsjuk. Värm på det ordentligt så är det ingen fara. Visa signatur “Happiness is only real when shared” Citera flera 2016-09-14 13:46 Skrivet av Antti: Låter bra! Hade varit tråkigt att behöva slänga mat. Det står iaf i kylen nu och kommer ätas till lunch imorgon och kanske på fredag?!?!?. Dör man så dör eller vad säger man. Dör du av det, så är det med störst sannolikhet att din mat var förgiftad med cyanid eller annat gift och inte pga eventuella försurningar Visa signatur || i5-4690K@4,7GHZ||Z97-A||GTX970@1,5/2GHZ||CM V700||8GB RAM@2,6GHZ||H440||NH-D15s||G10+H55|||Win10 || Unique valley score, ExtremeHD >3047 Citera flera 2016-09-15 10:52 Skrivet av VexedRelic: Jag har många gånger gjort någon korvstroganof i stek pannan med lök, grädde och diverse andra saker och ha det stått över natten, samma med hemlagad bolognese/köttfärssås, ibland kan det ha stått typ 14 timmar utan att det är nåt fel på det. Men vi är alla olika, vissa är mer känsliga i magen än andra, och det hela beror lite på. Typ om det är sommar och solen skiner in och värmer så bakterier frodas snabbare så är det såklart mindre bra. Med ris? Det lär ju bli jättehårt om det står ute hela natten? Citera flera 2016-09-15 11:01 Skrivet av Antti: Ja som rubriken säger. Kan jag äta mat som stått framme i rumstemperatur i 4 och en halv timme? Jag tänker om det går att stoppa in det i kylen och sedan äta det som mina vanliga matlådor. Det är köttbullar och spaghetti. Jag har lite erfarenhet här och vill inte riskera att bli sjuk när man just börjat universitet. Brukar oftast göra mat för ju den måltiden eller vara snabb med att stoppa in i kylen. Jag känner att det borde vara helt okej för det är bara 4 timmar. Det brukar ju ändå typ stå 1 timme kanske och sen in i kylen för att värmas dagarna därpå. Men köttbullar kanske är känsligt, jag vet inte. Sweclockers vet saker så därför frågar jag er. Ska nog inte vara några problem. Jag hade ätit det iaf xD. Men när du lagat maten och lagt det i matlådor ska du inte låta det kylas i rumstemperatur en timme eller så. Ur hygienisk synpunkt ska det direkt in i kylen varmt, man ska inte låta det svalna i rumstemperatur först. Något morsan lärde sig när hon jobbade i ett kök på ett företag. Skickades från Visa signatur | AMD Ryzen 7 3800X | Noctua NH-U12A | Gigabyte X570 Aorus Pro | Powercolor Radeon RX 6900XT Red Devil | 16GB G.Skill Trident Z@3600 CL15 | Gigabyte Aorus 2TB M.2 NVMe SSD | Fractal Design Ion+ Platinum 860W | Fractal Design Meshify S2 Blackout | Citera flera 2016-09-15 11:22 Skrivet av Zemlan: Ska nog inte vara några problem. Jag hade ätit det iaf xD. Men när du lagat maten och lagt det i matlådor ska du inte låta det kylas i rumstemperatur en timme eller så. Ur hygienisk synpunkt ska det direkt in i kylen varmt, man ska inte låta det svalna i rumstemperatur först. Något morsan lärde sig när hon jobbade i ett kök på ett företag. Skickades från Det är ju helt logiskt att mat som inte ska ätas bör kylas så fort som möjligt. Problemet som jag har fått höra så många gånger är att det kan slita på kyl och frys som inte är designade för att ta hand om saker som är så varma. Hur bra det stämmer vet jag inte, men man kan ju dessutom tänka sig att kylen kan bli rätt mycket varmare om du ställer in något nästan rakt från spisen vilket inte är bra om du har något känsligt där inne. Citera flera (1) 2016-09-15 11:42 Mat blir inte dålig på ett par timmar efter tillagning, skulle sticka ut hakan och säga även om maten stått ute under dygnet. Det enda som egentligen är farligt är mögel. Även om du värmer upp, kokar eller steker upp gammal igen mat så att bakterierna och möglet dör så finns gifter kvar intakta från möglet. Du kan i regel värma upp mat en gång till efter tillagning utan problem. Själv kan jag värma upp maten till 3 ggr så länge maten i sig inte är för gammal eller att det finns spår av mögel eller illa lukt, men oftast värmer jag bara upp den portion jag vill ha så det blir sällan mer än en gång till. Mat kan stå ute i rumstemperatur länge, bara lukta efter bakterier (deras avföring ) och okulär besikta efter mögel. Så tipset är: Ser du mögel i mejeriprodukter som ost kan du bara skrapa bort ytan. Ser du mögel någonstans i brödet så slänger du hela limpan! Mögel trådarna är tunna och kan fortplanta sig igenom hela limpan.

  • Kuriosa, din kropp består mest utav bakterieceller än människoceller, du är en vandrande bakterieodling
  • smaklig måltid!
You might be interested:  The Gmc Hummer Ev Could Pop?

Citera flera 2016-09-15 11:51 Skrivet av Andreaz1: Det är ju helt logiskt att mat som inte ska ätas bör kylas så fort som möjligt. Problemet som jag har fått höra så många gånger är att det kan slita på kyl och frys som inte är designade för att ta hand om saker som är så varma.

Hur bra det stämmer vet jag inte, men man kan ju dessutom tänka sig att kylen kan bli rätt mycket varmare om du ställer in något nästan rakt från spisen vilket inte är bra om du har något känsligt där inne. Det är ingen fara skulle jag säga. Kyl och frys är inte designade att kyla något som kontinuerligt värmer, men att ställa in något som är varmt spelar knappast någon större roll då det enligt mig ligger inom ramarna för dess uppgift.

Kyla något varmt. Kompressorn får arbeta lite extra men den måste inte kontinuerligt arbeta vilket den hade fått göra om man kontinuerligt värmer insidan. Så det ligger inom ramarna för vad den är designad för enligt mig. Att temperaturen ökar inne i kylen tror jag inte heller spelar någon roll, den ökar för det första förmodligen inte med speciellt många grader och för det andra så handlar det om en kortare period bara.

Men du gör som du vill, ville bara uppmärksamma dig på det då många förmodligen inte vet om det. Jag ställer numera in maten varm i kylen om jag gör matlåda i alla fall. Visa signatur | AMD Ryzen 7 3800X | Noctua NH-U12A | Gigabyte X570 Aorus Pro | Powercolor Radeon RX 6900XT Red Devil | 16GB G.Skill Trident Z@3600 CL15 | Gigabyte Aorus 2TB M.2 NVMe SSD | Fractal Design Ion+ Platinum 860W | Fractal Design Meshify S2 Blackout | Citera flera 2016-09-15 11:53 Skrivet av SolidReactor: Mat blir inte dålig på ett par timmar efter tillagning, skulle sticka ut hakan och säga även om maten stått ute under dygnet.

Det enda som egentligen är farligt är mögel. Även om du värmer upp, kokar eller steker upp gammal igen mat så att bakterierna och möglet dör så finns gifter kvar intakta från möglet. Du kan i regel värma upp mat en gång till efter tillagning utan problem.

  • Själv kan jag värma upp maten till 3 ggr så länge maten i sig inte är för gammal eller att det finns spår av mögel eller illa lukt, men oftast värmer jag bara upp den portion jag vill ha så det blir sällan mer än en gång till.
  • Mat kan stå ute i rumstemperatur länge, bara lukta efter bakterier (deras avföring ) och okulär besikta efter mögel.

Så tipset är: Ser du mögel i mejeriprodukter som ost kan du bara skrapa bort ytan. Ser du mögel någonstans i brödet så slänger du hela limpan! Mögel trådarna är tunna och kan fortplanta sig igenom hela limpan.

  1. Kuriosa, din kropp består mest utav bakterieceller än människoceller, du är en vandrande bakterieodling
  2. smaklig måltid!

Många olika bakterier producerar också toxiner som vi blir sjuka av. EHEC och ETEC är bara två exempel som dyker upp i media då och då. Citera flera 2016-09-15 11:58 2016-09-15 13:02 Skrivet av Zemlan: Det är ingen fara skulle jag säga. Kyl och frys är inte designade att kyla något som kontinuerligt värmer, men att ställa in något som är varmt spelar knappast någon större roll då det enligt mig ligger inom ramarna för dess uppgift.

Kyla något varmt. Kompressorn får arbeta lite extra men den måste inte kontinuerligt arbeta vilket den hade fått göra om man kontinuerligt värmer insidan. Så det ligger inom ramarna för vad den är designad för enligt mig. Att temperaturen ökar inne i kylen tror jag inte heller spelar någon roll, den ökar för det första förmodligen inte med speciellt många grader och för det andra så handlar det om en kortare period bara.

Men du gör som du vill, ville bara uppmärksamma dig på det då många förmodligen inte vet om det. Jag ställer numera in maten varm i kylen om jag gör matlåda i alla fall. Nej jag håller med Andreaz1, du ska inte ställa in varm mat i kylen det kan förstöra maten som är i kylskåpet.

Det är en annan grej att kyla maten så fort som möjligt men du ska inte kyla mat som kommer direkt från spisen. Citera flera 2016-09-15 13:10 Skrivet av gaminggirl: För hälsans skull tror jag inte det är några problem, däremot hade jag kollat spaghettin så att den inte torkat för mycket och blivit hård.

Pasta torkar ganska fort och blir hård, och då är den inte lika kul att äta längre. Det kan du lösa rätt lätt, ställ in ett snappsglas eller äggkopp med vatten i mikron när du värmer maten så brukar pastan bli bra igen. Detsamma gäller även för ris Funkar varje gång! Citera flera 2016-09-15 13:31 4h är väll inget problem och tog mig ett snabb pizza mellanmål som vi bakade i går och ståt i ugnen sedan dess och luktar maten inte uppenbart dåligt eller smakar dåligt så är det ingen fara och ska man dra det till sin yttersta spets så kan man värma ganska dålig mat som stått flera dagar varmt och äta den utan att bli dålig i dom flesta fall även om det inte rekommenderas Visa signatur i3 6100 – MSI b150m pro-vd – 8gb 2133 ddr4 – GTX 950 GAMING 2G – z400s 120gb ssd – 1tb WD blue – Corsair 500w Citera flera 2016-11-12 02:03 Skrivet av MultiMan: Så länge maten varit upphettad ordentligt (inte ojämn mikrovågsvärme) så kan den utan vidare står 4-5 timmar utan någon märkbar försämring.

  1. Beroende på upphettningsgrad och livsmedelstyp ibland ännu längre.
  2. Över natten, typ 10-12 timmar, är i de flesta fall för länge.
  3. Detta är min erfarenhet baserat på empiriska studier.
  4. Tänk bara på att ska maten sparas efter denna händelse så kommer hållbarheten försämras eftersom bakteriehalten redan från start då blir högre efter “rumslagringen”.

Ska det frysas in, gör det direkt det svalnat. Kan du ge några exempel på dina empiriska studier? Citera flera : Äta mat som stått framme i rumstemperatur i 4 och en halv timme?

Related Post