Marina produkter och rätter Lax Hur Länge Lever En Abborre?

Hur Länge Lever En Abborre?

Hur Länge Lever En Abborre
Ålder och storlek – Individer på 26 år har påträffats. Vid kusten blir abborren vanligtvis inte äldre än 10–15 år. Honan kan uppnå en längd kring 50 centimeter och vikt över 3 kg. Hanen väger sällan över 1 1/2 kg. Hanen blir könsmogen vid 2 till 4 års ålder och honan vid 3 till 5 år.

Var hittar man abborren på vintern?

Fisketips – Abborren är en typisk rovfisk som ofta jagar i stim. Ser du stim skrämd småfisk som hoppas i ytan kan det vara några större abborrar som jagar upp småfisk! Har du fått en är chansen stor att du får fler, passa på och var snabb innan stimmet drar vidare mot nya jaktmarker.

Fiske under Sommarhalvåret Fiske under Vinterhalvåret

Bästa fisket efter abborre är under högsommaren och tidig höst. Fisken älskar varmt vatten och drar sig ofta till områden där den kan stå och sola sig, t.ex. på relativt grunt vatten nära växtlighet och vass, nedfallna träd och vasar, där det också finns gott om föda.

 • Dragtips: Jiggar kan vara mycket effektiva på abborrar, men den effektivaste färgkombinationen varierar från sjö till sjö – testa dig fram! Under sommaren fiskar du abborren med mask på mete eller med mindre spinnare, små skeddrag eller mindre vobblers.
 • Det går även att ta abborre med fluga.
 • Ett spännande sätt att fånga större abborrar på är via ytgående wobblers, s.k.

Poppers. Dessa dras ryckvis fram på ytan och skvätter upp små skurar av vatten för att efterlikna en skadad fisk. De ofta våldsamma huggen kommer snabbt och oväntat underifrån, så håll hela tiden ett öga på draget. Abborren är utan tvekan även en Sveriges populäraste fisk att pimpla efter på vintern.

 1. På vintern är abborren mindre aktiv och drar sig ofta ned mot djuphålorna, fiska på mellan 3 till 10 meters djup.
 2. Framförallt är fisket bra under tidig vår, d.v.s.
 3. Februari-mars då den blir mer aktiv.
 4. Ett tips är att abborren ofta står längst djupbranterna på vintern, så att den kan röra till djupare eller grundare vatten.

Detta gör den eftersom den har en sluten simblåsa och därför inte kan tryckkompensera, utan istället påverkar låg- och högtryck abborren så att den måste röra sig mot grundare eller djupare vatten. Ofta fungerar röda och vita färger bra under vinter. Agna med maggot eller ett utkramat abborreöga så ökar dina chanser att få napp.

You might be interested:  Hur Mycket Fisk Äter En Säl Per Dag?

Vad har abborren för fiender?

Ekologi – Abborren är företrädesvis bottenlevande men stora abborrar jagar ofta ytligt levande stimfiskar som, och liknande på kvällen. Abborren är framför allt en, men lever också i, och även i inte så salta vatten. Vid ostkusten hotas abborren i yngre stadier av födokonkurrens från och man har kunnat se att i områden med mycket storspigg finns det lite abborre,

Hur sover abborre?

Har ni hört talas om att “tratta” abborre som sover? Läste om det i en bok för ett tag sedan. Tydligen populärt förr i tiden. Precis som salmo prutta skriver så sover abborren med hakan mot botten, gärna mot en större sten t ex. Ibland flera på samma plats.

 • Man åker runt och letar med lampa.
 • När man hittat en abborre sänker man ner en sorts uppochnedvänd håv – en järnring med ett nät (i formen av en tratt, då), där skaftet man håller i är fastkrokad i toppen av nätet.
 • Och så har man bara en tamp fäst i järnringen.
 • När järnringen landar runt abborren vaknar den och han försöker fly uppåt.

Han fastnar då i nätet, och man kan lugnt dra in ring, nät och borre med tampen. Låter fint tycker jag. Nån som har provat? /Martin Jag tror nog att det var samma bok (var det en bok av Curt Lindhé.?) som inspirerade mig till mina nattdyk. Första gångerna jag nattsnorklade med lampa så hade jag en vanlig håv med mig och det var lätt att fånga abborrar med den.

Men ack så trist. När man hade fångat sin första abborre, vad skulle man göra av den??? Det var mycket mer spännande att bara kika runt i det svarta mörkret utan att släpa runt med håv och “fångstsäck”. Dessutom gav det en fadd smak att döda djur som sov så rofyllt i natten. Jag har däremot roat mig dagtid att simma ifatt småabborre (med simfenor!) och fångat dem med håv (C & R) och förundrat mig över att abborren inte smiter iväg längre bort än vad den gör.

Har den väl fått ett meterlångt avstånd till mig så stannar den upp igen. Kanske att den inte uppfattar mig som en predator? Rickard.

Kan man äta abborre?

Om miljögifter i olika fiskar – Var försiktig med att äta fet fisk från Östersjön Tyvärr innehåller feta fiskar som lax, öring och och strömming från Östersjön fortsatt höga halter av miljögiftet dioxin. Dioxinet i fisken kommer till stor del från tidigare industriella utsläpp men även från felaktig förbränning av sopor och fortsatta industriella utsläpp.

Det finns flera skäl till att släppa tillbaka stora östersjölaxar: ett antal vildlaxälvar har svaga bestånd och stora laxar innehåller i regel höga halter av dioxin. Laxen från svaga vildlaxbestånd bör överhuvudtaget inte fångas utan få vandra upp och leka i sina hemälvar för att på sikt stärka bestånden.

Generellt är det bättre att konsumera mindre laxar på bara några kilo, men all lax innehåller dioxin. I regel är halten högre än EU:s gränsvärden. Framförallt barn, unga flickor och gravida och ammande kvinnor bör vara mycket försiktiga med att konsumera östersjölax.

Feta fiskar från Vänern och Vättern Andra fiskar som i regel innehåller höga halter miljögifter och som framförallt fertila/gravida/ammande kvinnor ska vara försiktiga med är feta fiskar från Vänern och Vättern som insjööring, insjölax och Vätterröding. Även sik från Vänern har konstaterats ha höga halter av dioxin.

Vuxna män och kvinnor som inte är i barnafödande ålder kan äta vildfångad lax och öring från Vänern och Vättern och röding från Vättern samt sik från Vänern upp till en gång i veckan. Kvicksilver i rovfisk I många av Sveriges sjöar innehåller stora rovfiskar höga halter av kvicksilver.

You might be interested:  Hur Gammal Blir En Bläckfisk?

Detta gäller arter som gädda, lake, abborre och gös, men halten varierar mycket beroende på var fisken är fångad. Magra humussjöar (sjöar med brunfärgat vatten) i skogsmark har ofta högre halter av kvicksilver i näringskedjan. Länsstyrelsen och kommunen har uppgifter om kvicksilverhalten i olika vatten.

Kvicksilver i den form som ansamlas i organismer, så kallat metylkvicksilver, är mycket giftigt. Stora rovfiskar finns högst upp i näringskedjan och “samlar” därigenom på sig kvicksilver från hela näringskedjan. Kvicksilver finns delvis naturligt i miljön, men har framförallt hamnat där genom olika industriella utsläpp.

Studier visar att kvicksilver utlakas genom olika skogsbruksåtgärder och att skogsbruket idag starkt bidrar till att kvicksilver ansamlas i fisk. Om du äter gädda, lake, abborre och gös oftare än en gång per vecka kan du få i dig kvicksilvermängder som på sikt kan skada din hälsa. Därför är det bra att variera med andra sorters fisk.

Jiggfiske efter stor abborre i kallt vatten

Generellt är det bättre att äta små/medelstora fiskar. Släpp därför tillbaka de stora fiskarna!

Vår nappar abborren?

Abborre (Perca fluviatilis) Kvarkens vida och omväxlande skärgård är en av Finlands bästa abborrfiskeplatser. Områdets vatten är rena och fiskarna har gott om föda, här växer de sig stora och det finns gott om fisk. Abborren påträffas nästan överallt: i havet, i små grunda sjöar, i bäckar och i åar och älvar.

Vad väger en abborre på 40cm?

Välnärda abborrar Hej! Efter cirka 50 båtpimpelturer det senaste året dök frågan upp. Var är abborrarna mest välnärda. För att kunna hitta ett lämpligt värde delade jag vikten med längden. Enligt detta ger en abborre på 1000 gr med en längd av 40 cm värdet 25.

En abborre med längd 42 cm vikt 1000 gr ger ett värde av 23. En 880 gr med längd av 40 cm gav värdet 22. Det var bara att räkna och följande tabell dök upp. Att olika sjöar har olika förhållanden visar min sammanställning. Med reservation för variation under året. Mars och april är fisken romstinn och i några av sjöarna är det septemberfisk som vägdes och mättes.

Abborrar jag räknat på är i nästan alla fall runt 700-900 gr De abborrar runt 900 gr jag fångat med högst värde är Svartåabborrar med 28, Men det var på bottenmete. Kul för en nörd som mig. Men kanhända fler är intresserade.26 Drögen 25 Norra Åsunden 23 Svanasjön Sommen 23 Mellersta Åsunden 23 Glimmingen 23 Ören Svalsjö 22 Örlången Svalsjö 22 Södra Åsunden 22 Tranåssjön Sommen 22 Björkern 21 Malexandersjön Sommen 20 Skiren Drögen har med andra ord de mest välnärda abborrarna i spannet 700-900 gr I dag fredag var jag på mellersta Åsunden och letade mataborre.

 • Vinden var sydvästlig och Åsunden ligger något skyddad.
 • En tur för någon vecka sedan på samma vatten gav ett 20 tal matfiskar på 250 till 400 gr förutom ett 100 tal 30-40 gr.
 • Fiskedjupet på 16 m som förra veckan gav fisk var i dag omöjligt.
 • Istället fungerade 11-11,5 m.
 • Troligen på grund av en mulen himmel och några regndroppar.
You might be interested:  Hur Länge Håller Färsk Lax?

Vid förra tillfället fanns solen på plats och därmed var ljuset troligen bättre på den djupare nivån. Förmiddagen gav ett 20 tal matfiskar förutom smått. Jag hittade ett stim med stor fisk id 12.30 tiden. Men hur jag än försökte var det tvärstopp. Efter en kvart klev en bra fisk på men ve och fasa.

 • En brax.! Det var bara att leta vidare.
 • Vid 14.15 tiden beslöt jag mig för att ge mig för dagen.
 • När jag åkte mot land dök några fina ekon upp på en 11.5 meters plattbotten.
 • I med pirken och en halvtimme senare var nästa hink fylld med abborre på 500 gr – 900 gr.43 abborrar med en totalvikt på knappt 20 kg blev dagens fångst med matfisk.

Båtpimplet visar sig igen för mig vara överlägset isfisket vad avser stor fisk. Bilder från de senaste veckorna finns här under. Det är dags att sammanställa fångstrapporterna för sportfiskeklubbarnas fiske i Sommen för 2016. Skicka in dina fångster till undertecknad.

Related Post