Marina produkter och rätter Lax Hur Länge Kan Man Ha Gravad Lax I Frysen?

Hur Länge Kan Man Ha Gravad Lax I Frysen?

Hur Länge Kan Man Ha Gravad Lax I Frysen
Förvaring – Kyl: Vakuumförpackad rökt, gravad och kokt lax, rökt makrill, sill och regnbågslax. Såser och röror. Frys: Gravad, rimmad och kallrökt lax i vakuumförpackning kan frysas och bör då konsumeras inom 3 månader. Varmrökt fisk kan frysas, men blir något blötare i konsistensen. Kokt lax är inte lämplig att frysa. Skafferi: Senap.

Kan man frysa köpt gravad lax?

Hur länge håller gravad lax i frysen? – Gravad lax går alldeles utmärkt att frysa in för att förlänga hållbarheten. Förpacka helst laxen i vacuumförpackning. Den håller ca 6 månader i frysen. När laxen sedan ska tas fram och ätas är det en fördel om den får tina långsamt.

  1. Lägg den frysta laxen i kylskåp.
  2. Laxen blir egentligen inte dålig i frysen p.g.a att mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperatur.
  3. Rent teoretiskt kan man faktiskt förvara mat i frysen hur länge som helst utan att den blir hälsofarlig, däremot kan smak och konsistens försämras.
  4. Fettet i laxen härsknar gradvis, även om den är nedfryst.

När du känner tydligt att laxen är härsken ska du inte äta den.

Kan man frysa gravad lax flera gånger?

Det går alldeles utmärkt att frysa in gravad lax! Perfekt om man hittar lax till extrapris eller om det inte gick åt så mycket som man trodde under julhelgen. I kylen så håller lax i runt en vecka medan den håller sig i 2-6 månader i frysen.

You might be interested:  Hur Länge Kan Räkor Vara I Kylen?

Kan man äta gravad lax som gått ut?

Sista förbrukningsdag – Efter att en vara har passerat sista förbrukningsdagen betyder det att livsmedlet ofta är en direkt hälsorisk. Sista förbrukningsdag används för känsliga varor som köttfärs, rått kött, fisk, skaldjur och fågel samt ibland även gravade och rökta produkter.

Måste man frysa laxen före gravning?

Grava laxen nu, frys in och ta fram till jul Publicerat 2012-12-02 17:15 Det är mycket som ska ske dagarna före jul. Allt som kan göras i förväg underlättar. All fisk som äts rå ska ha legat ett par dagar i frysen. Men istället för att frysa fisken innan gravning går det utmärkt att göra det efteråt.

  • På så sätt behöver du heller inte oroa dig för hållbarheten.
  • Tina laxen lagom till julafton så håller den i många dagar därefter.
  • Ordet grava kommer från att man förr grävde gropar i jorden och klädde dem med granris, näver eller bark.
  • Sist lade man i lättsaltad fisk och täckte med ris och jord.
  • Metoden gjorde att det inte krävdes så mycket av det dyra saltet.

Det var istället mjölksyrabakterierna på fiskskinnet som hjälpte till att konservera fisken. Gravning användes alltså förr som en konserveringsmetod och gav en syra/saltad fisk.

  • Idag gravar man endast för att uppnå en speciell smak och konsistens och några gropar grävs inte längre!
  • Gör så här:
  • Till varje kilo lax: ½ dl salt ½ dl socker 10 krossade vitpepparkorn
  • 3 dl grovhackad dill

Mellanbiten är bäst att grava. Välj en mittbit på en stor lax. Skrapa och torka laxen men skölj inte! Dela laxbiten längs ryggbenet. Ta bort ryggbenet och eventuella småben. Gnid in laxen med en blandning av salt och socker. Täck botten i en låg form med hackad dill och lägg ner ena laxhalvan med skinnsidan nedåt.

  • Strö på rikligt med dill och peppar på laxen.
  • Lägg den andra laxhalvan ovanpå med skinnsidan uppåt.
  • Täck laxen med resten av dillen och lägg folie över.
  • Låt fisken stå kallt och mörkt i 2 dygn.
  • Vänd den några gånger under tiden.
  • Frys in laxen tills dess du skall använda den.
  • Tina och skär i tunna skivor och servera med exempelvis rostat bröd, dill och citron eller gravlaxsås.
You might be interested:  Hur Dödar Man En Krabba?

Laxen håller ca en vecka, förutsatt att den inte står framme i rumstemperatur för länge varje gång, vill säga! Ta bara fram det som går åt, eller var snabb att ställa tillbaka i kylskåp. Det som inte går åt på julbordet är gott att äta tillsammans med stuvad spenat och kokt potatis.

  1. Viktigt att tänka på vid gravning, saltning och rimning är att använda vanligt koksalt (NaCl), eftersom “lättsalter” t ex seltin, inte har samma effekt på mikroorganismerna utan kan ge upphov till bakterietillväxt.
  2. Gravlaxsås 1 msk vinäger 1 msk socker 3 msk senap 1 äggula ¾ dl matolja salt vitpeppar
  3. 2 msk hackad dill

Blanda vinäger, socker, senap och äggula. Häll i oljan under kraftig omrörning. Smaksätt med salt och vitpeppar och blanda ner hackad dill. : Grava laxen nu, frys in och ta fram till jul

Hur länge ska lax vara fryst innan gravning?

Om laxen inte är odlad ska den ha varit fryst i 72 timmar innan eller efter gravning.

Related Post