Varmrökt fisk – Röka fisk vid temperaturer mellan 60-80° i 2-4 timmar. Produkten blir i det närmaste “kokt”, samtidigt som den röks. Det varmrökta fiskköttet blir lösare i konsistensen än det kallrökta och kan inte skäras i tunna skivor. Hållbarhet Rökt fisk förpackas oftast i vacuumförpackning.
Contents
- 1 Kan man äta varmrökt lax som den är?
- 2 Kan man bli sjuk av gammal lax?
- 3 Hur ofta kan man äta varmrökt lax?
- 4 Hur länge håller sig öppnad kallrökt lax?
- 5 Vad är skillnaden mellan varmrökt och kallrökt lax?
- 6 Kan man äta varmrökt lax rå?
- 7 Kan man värma varmrökt lax i mikron?
- 8 Varför inte tina lax i rumstemperatur?
- 9 Hur länge håller vakuumförpackad varmrökt lax i frysen?
Kan man frysa in varmrökt lax?
Förvaring – Kyl: Vakuumförpackad rökt, gravad och kokt lax, rökt makrill, sill och regnbågslax. Såser och röror. Frys: Gravad, rimmad och kallrökt lax i vakuumförpackning kan frysas och bör då konsumeras inom 3 månader. Varmrökt fisk kan frysas, men blir något blötare i konsistensen. Kokt lax är inte lämplig att frysa. Skafferi: Senap.
Hur länge varmrökt lax?
Dekoration: –
- 4 msk crème fraîche
- 1 msk majonnäs
- 0,5 tsk senap
- salt
- vitpeppar
- 100 g löjrom
- Rökt lax: Blanda samman salt, socker, enbär, lagerblad och peppar. Gnid in laxen med saltblandningen både in- och utvändigt och låt den stå i rumstemperatur ett par timmar. Lägg laxen på ett galler och rök den i ca 80° i 60–90 minuter.
- Förvara laxen kallt tills den ska läggas upp. Lossa skinnet och lägg upp laxen på ett stort fat.
- Blanda samman crème fraiche, majonnäs, senap, salt och peppar. Spritsa det mitt på laxen och garnera med lite löjrom.
: Varmrökt lax
Hur länge håller sig rökt fisk?
Varmrökt fisk – Produktbeskrivning Här ger Livsmedelsverket vägledning om hur kraven i lagstiftningen kan uppnås. Vägledningen är inte bindande och utesluter inte andra sätt att uppfylla kraven. Nedan hittar du ett exempel på en produktbeskrivning av varmrökt fisk, i det här fallet varmrökt makrill.
- Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla sorters varmrökt fisk.
- Varje produkt har sina unika frågeställningar.
- Råvaror Rensad färsk makrill från Västkusten (Nordsjön).
- Salt (vacuumsalt) 99.8 % NaCl utan jod (jod kan orsaka missfärgning och ge bismaker).
- Produktegenskaper Fisken är rensad men har huvudet kvar och benen intakta.
Fisken är sorterad i olika storleksklasser och den fisk som används varierar från 300 till 500 gram. Köttfärgen är vit till grå. Strukturen är fast och ytan torr. Produkten har en karakteristisk smak från rök av al, bok och en. Sältan är god och köttets arom stannar länge kvar i gommen.
Mikroorganismer/deras toxin, metaboliter | Produktionsdag | Bäst före-dag |
---|---|---|
Totalantal aeroba bakterier | < 3 log cfu/g | < 6 log cfu/g |
Staphylococcus aureus | < 1 log cfu/g | < 1 log cfu/g |
Enterobacteriaceae | < 2 log cfu/g | < 2 log cfu/g |
Mjölksyrabakterier | < 2 log cfu/g | < 5 log cfu/g |
Listeria monocytogenes | neg/25 g Mikrobiologiska kriterier, se förordning (EG) nr 2073/2005 |
ul>
Energi och näringsämne | Näringsvärde per 100 g vara |
---|---|
Energi | 1236 kJ/298 kcal |
Fett | 24,5 g |
– varav mättat fett | 5,3 g |
Kolhydrater | 0 g |
– varav sockerarter | 0 g |
Protein | 19,4 g |
Salt | 2,0 |
Hållbarhetstid Produkten har en hållbarhet på 21 dagar räknat från förpackningsdagen vid en temperatur av +4 ºC eller lägre. Produkterna packas senast två dagar efter rökning. Förpackning Förpackningen består av syrebeständig plast där luften dras ut vid förslutningen.
Plasten är testad enligt Normpack för livsmedel och kan användas i kontakt med feta produkter, den är dock inte lämplig för varmfyllning. Varje fisk packas individuellt och med huvudet kvar. Förpackningarna läggs i returbackar (plast) och märks med batchnummer. Märkning Förpackningarna består av en konsumentförpackning.
På varje förpackning sätts en etikett med uppgift om:
- Beteckning (varmrökt makrill)
- Vetenskapligt namn ( Scomber scombrus )
- Fångstområde och redskapskategori (fångad i Nordsjön med trål)
- Ingrediensförteckning: Makrill, salt
- Näringsdeklaration
- Bäst före-datum (dag-månad)
- Företagets namn och adress.
- Identifieringsmärke (SE 2222 EG) inramat av en oval
- Nettovikt i gram
- Förvaringsanvisning (förvaras vid högst +4 ºC)
Varje pall märks med en palletikett med samma uppgifter med skillnaden att en total nettovikt och pallnummer anges. Distribution Under transporten anlitas kyltransportör. Grossistledet och detaljistledet förvarar produkten i kyla. Tillfällig uppvärmning av produkten kan förekomma i samband med leverans till butiker (blandade pallar).
- Produktens förväntade beredning
- Produkten kommer troligen ätas utan upphettning.
- Målgrupper
Hela befolkningen inklusive riskgrupper som har svagt immunförsvar. Undantaget är de personer som är överkänsliga för fisk. Senast uppdaterad 20 oktober 2022 : Varmrökt fisk – Produktbeskrivning
Kan man äta varmrökt lax som den är?
Om du vill kan du värma den varmrökta laxen i ugnen i 5 minuter på 175 grader. Den kan också serveras kall eller rumsvarm. Skär upp den varmrökta laxen i fyra portioner. Skölj och skär citron i klyftor eller skivor och servera med laxen.
Hur tinar man varmrökt lax?
Frys fisken snabbt – tina den varsamt Publicerat 2007-11-09 17:19 Ca hälften av den fisk vi köper i Sverige är fryst. Vad händer med fisken när den fryses? Vad händer när en fisk ligger för länge i frysen? Vilken temperatur håller frysdisken i livsmedelbutiken? Vad skall jag tänka på när jag tinar upp fisken? Obruten fryskedja är ett honnörsord men också en förutsättning för att konsumenten skall kunna lita på att kvaliteten på råvaran håller ända hem.
- När fisken fryses in skall det gå snabbt.
- Ju snabbare det går desto bättre bevarar fisken sin kvalitet.
- Långtidsförvaring av frysta produkter sker vid – 30 till -35 grader vilket ökar hållbarheten avsevärt jämfört med normal hemmafrystemperatur på -18 grader.
- Skyddande ishinna För att fiskfiléerna inte skall torka i frysen läggs det innan infrysning en skyddande glasering på filén.
Glasering görs genom att hel fisk eller filéer doppas i kallt vatten eller duschas så att det bildas en iskappa runt fisken som förhindrar uttorkning och härskning. I butiken I butik skall frysarna hålla -18 grader eller lägre. Fungerar inte detta på ett korrekt sätt kan den skyddande glaserade ytan på det översta lagret sakta förångas eller smälta för att sedan ge ett frostlager på fiskfilén när temperaturen sänks igen.
- När den skyddande ishinnan försvinner kan ytskiktet på fiskfilén bli vit och torr samtidigt som fisken får en tråkig bismak.
- Frysa in själv För hemmabruk kan man glasera fisken genom att först frysa in den råa filén liggande på plåtar eller uppläggningsfat 1-2 dagar i frysen.
- Lossa sedan fisken och doppa varje enskild filé i ett vattenbad med iskallt, rent vatten och sedan lägga tillbaka dem på plåten.
Gör man om proceduren ytterligare en gång har man fått en skyddande hinna som ökar hållbarheten för fisken i frysen. Filéerna kan sedan löspackas i en fryspåse och det blir enkelt att ta fram önskad mängd. Den som fiskar hel makrill, röding eller regnbågslax kan frysa ned dessa fiskar hela.
- Har man en tom och ren juice- eller mjölkförpackning, kan man fylla den med fisk och vatten, frysa in och försluta noggrant.
- Om ihåg att inte frysa in för mycket samtidigt.
- Temperaturen i frysen stiger och infrysningstiden blir onödigt lång vilket påverkar kvalitet och hållbarhet.
- Tina upp fisk Tiningsprocessen bör inte forceras av t ex för hög temperatur så att köttet skadas.
Bästa sättet att tina fisken på är att lägga fisken i en tättslutande plastpåse och sedan i rinnande kallt vatten eller i ett stort kar med kallt, rent vatten. Skulle man lägga fiskfilén direkt i vatten suger fiskköttet upp vatten och fina smaker går förlorade.
Kan man äta gammal kallrökt lax?
Sista förbrukningsdag – Efter att en vara har passerat sista förbrukningsdagen betyder det att livsmedlet ofta är en direkt hälsorisk. Sista förbrukningsdag används för känsliga varor som köttfärs, rått kött, fisk, skaldjur och fågel samt ibland även gravade och rökta produkter.
Hur länge kan man ha lax i kylskåpet?
2. Hur länge kan man ha tillagad lax i kylen? – En tillagad laxrätt kan hålla i flera dagar, ibland uppåt en vecka i kylskåp, särskilt om temperaturen hålls låg, gärna 4 grader. Men som alltid, lukta och smaka, innan rätten äts!
Kan man bli sjuk av gammal lax?
Livshotande bakterier i lax | SvD Nästan dubbelt så många smittades av den livshotande listeriabakterien ifjol som tre år tidigare. Forskare är starkt kritiska till livsmedelsindustrins allt längre hållbarhetstider på vakuumförpackad mat, som de tror är orsaken.
Sverige är nu ett av de EU-länder med flest insjuknade av bakterien, sett till antalet invånare. Igår drog dagligvarukedjan Coop tillbaka 4000 kilo rökt och gravad lax för att man i stickprov hade hittat listeriabakterier. Och det är just i kall smörgåsmat och rökt och gravad lax, vakuumförpackat och med lång hållbarhet, som bakterien trivs.
Ju längre hållbarhet, desto mer hinner bakterien föröka sig. Till skillnad från många andra bakterier trivs listeriabakterien dessutom i kyla. : Livshotande bakterier i lax | SvD
Kan man äta varmrökt lax efter bäst före?
Debatten om slängd mat har fått effekt, men fortfarande slängs på tok för mycket mat helt i onödan. Nu berättar experten hur gammal mat man egentligen kan äta. Varje EU-medborgare slänger 179 kilo mat per år. Upp till hälften av den slängda maten är ätbar.
Varje EU-medborgare slänger med andra ord bort nästan 90 kilo ätbar och hälsosam mat varje år. Det berättar SVT Rapport. SVT Rapport har också pratat med experter om hur man ska se på olika “bäst före”-märkningar och hur gammal mat man egentligen kan äta. Enligt de experter SVT Rapport talat med är det emellertid viktigt att skilja på “Bäst-före-datom” och “Sista förbrukningsdag”.
“Bäst före” betyder att varan är minst hållbar till ett visst datum, men att den utan problem kan komsumeras även efterr datumet. Vad det gäller “Sista förbrukningsdag” betyder det däremot att det det angivna datumet verkligen gäller och att det finns risk att maten är otjänlig efter det.
- Hur länge efter bäst-före-datumet det går att äta maten beror på hur den hanterats.
- Om den legat i rumstemperatur en halv dag innan man lägger den i kylskåpet håller den inte lika länge som om man omedelbart lagt in den i kylskåpet, säger mikrobiologen Mats Lindblad på Livsmedelsverket till SVT Rapport.
Skillnaden mellan “bäst före datum” och “sista förbruknignsdag” ligger också i att produkter som är märkta med “sista förbrukningsdag” inte får säljas efter utsatt datum. Mats Lindblad tycker att man ska lita på sina sinnen. Luktar eller smakar maten konstigt ska man slänga den.
- Annars kan man äta den, även efter bäst före datumtet.
- Man ska också tänka på vad det är för förpackning, och om den varit öppnad eller ej.
- Vakumförpackade varor klarar sig till exempel inte särskilt länge om de öppnats.
- Det är förstås också viktigt att maten förvaras i rätt temperatur.
- Vill man att maten ska håll längre kan man sänka temperaturen i kylen.
Vissa saker tycker Mats Lindblad emellertid att man ska undvika att äta efter “bäst-före-datum”. Hit hör till exempel rå, rökt eller gravad fisk. Den ska ätas omedelbart efter att man öppnat förpackningen.
Hur ofta kan man äta varmrökt lax?
“Hur ofta kan man äta kallrökt eller gravad lax?” Det rekommenderas att man äter fisk 2-3 gånger i veckan för att få bra mängder av de näringsämnen som behövs för att kroppen ska må bra. I lax finns mycket D-vitamin och omega-3-fetter. Omega-3-fetter minskar risken för hjärt-och kärlsjukdomar.
Man kan dock äta för mycket fisk. I vildfångad lax kan miljöföroreningar som dioxiner och PCB finnas. I butiken säljs dock ofta odlad lax där halterna är lägre. Det rekommenderas även att variera vilken typ av fisk man äter för att få all nytta. Då man kallröker fisk höjs mängden PAH i den. PAH dvs polycykliska aromatiska kolväten är cancerframkallande ämnen.
Halterna PAH i mat övervakas av livsmedelskontrollen och företagaren för att se till att halterna inte är för höga. Det kan dock vara bra att inte äta rökt mat för ofta. Källor: livsmedelsverket.se/matvanor-halsa-miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/fisk livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/fisk-och-skaldjur livsmedelsverket.se/foretagande-regler-kontroll/regler-for-livsmedelsforetag/faror-i-livsmedel/rokning-och-pah livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2017/listeria-i-kallrok-och-gravad-fisk-samt-charkvaror-livsmedelsverkets-rapportserie-nr-31-2017.pdf Emma & Hanna : “Hur ofta kan man äta kallrökt eller gravad lax?”
Hur länge håller sig öppnad kallrökt lax?
Hållbar 3-4 veckor.
Hur länge håller rökt fisk i kylskåpet?
Varmrökt fisk – Röka fisk vid temperaturer mellan 60-80° i 2-4 timmar. Produkten blir i det närmaste “kokt”, samtidigt som den röks. Det varmrökta fiskköttet blir lösare i konsistensen än det kallrökta och kan inte skäras i tunna skivor. Hållbarhet Rökt fisk förpackas oftast i vacuumförpackning.
Vad är skillnaden mellan varmrökt och kallrökt lax?
Principerna för kall- och varmrökning – Under processer som rökning minskar fiskproduktens vikt. Viktminskningen kan uppgå till 10 – 25 %. Den mesta viktminskningen beror på dehydrering men även förluster av fett sker (varmrökning). Hur stora förlusterna blir beror på faktorer som fiskens form, storlek och om skinnet omsluter fisken eller inte, givet att samma rökprogram tillämpas.
- Under rökningsprocessen sänks också pH i muskeln.
- Det sker när muskelproteiner reagerar med rökens innehåll av olika ämnen som fenoler, polyfenoler eller karbonyler samt att vatteninnehållet minskar.
- Det sker mer för varmrökt fisk på grund av den högre temperaturen.
- Sammantaget verkar denna sänkning och rökens olika tillförda bakteriocida ämnen hämmande på vissa mikroorganismer.
Karakteristiskt för en varmrökt produkt är att alla delar av fiskköttets proteiner koagulerar. Kallrökning kan ske på samma sätt som varmrökning. Skillnaden är att temperaturen i fisken då aldrig får överstiga temperaturen för när proteinerna i fiskköttet koagulerar. Kallrökning tillåter att röken tränger in djupare i köttet utan att det skapas en barriär som hindrar den. Köttet behåller sin form och struktur. Därför kan en kallrökt produkt skivas i tunna skivor. Eftersom röken inte får vara för varm måste den kylas på vägen till rökkammaren och förbränningstakten hållas låg så att mindre rökgaser genereras.
Vid varmrökning, som ofta utförs med fiskskinnet på, sker genomträngningen inte lika djupt eftersom den högre temperaturen koagulerar och torkar ut köttets yta. Fiskens olika muskelsegment försvagas då och faller isär vid hantering. Den blir som kokt. Därför kan varmrökt fisk inte skivas eller bitas efter rökningen.
Rökning av fiskkött skiljer sig mycket från rökning av rött kött och fågel som behåller sin struktur bättre vid högre temperaturer till följd av högre innehåll av bindväv (kollagen).
Är varmrökt lax onyttigt?
Bästa tillagningen av lax: – I allmänhet gäller att lax är lika nyttig oavsett hur den tillagas. Allra bäst blir det dock om man väljer färsk lax och ugnsbakar den långsamt i ugnen. Rökt lax innehåller däremot en massa salt och potentiellt hälsofarliga rökrester, medan det på ytan av en grillad laxbit bildas samma hälsofarliga stekmutagener som på bränt kött.
Är varmrökt lax bra för magen?
Tips på påskmat som är mild för magen Då är det snart påsk igen och dags för den obligatoriska påskmaten. Men har du en krånglande mage kan det innebära besvär. Finns det några påskrätter som är milda för magen och vilka ska man vara försiktiga med? När man träffar släkt och vänner under påsk så brukar det ätas en hel del mat.
Lax – gravad, rökt, i ugn | |
Potatisgratäng – lök, grädde, kolhydrater | |
Mörk choklad – lagom mängd | |
Som vanligt är det väldigt individuellt vad man tål. Men följer man tabellen ovan har man god chans att hålla magen lugnare än vanligt under påsk. Några extra tips som kan hjälpa:
Köttbullar: Du kan laga egna köttbullar helt utan lök eller ersätta löken med purjolök/salladslök. Dryck : Som dryck är vatten eller te bäst men kan du inte hålla dig bort från öl/påskmust så häll upp innan och låt kolsyran bubbla bort. Godis : Ta med eget godis som passar dig. Nötter, mörk choklad eller hembakade kokostoppar. Matro : slappna av, andas, ät långsamt, tugga ordentligt och njut av livet. Försök ät långsammast av alla. Tillskott : kapslar med matsmältningsenzymer och magsyra kan vara till stor hjälp när man ätit för mycket! Matsmältning: 1 msk äppelcidervinäger i ett glas vatten innan måltid kan också stödja matsmältningen. Promenad : en lugn promenad är perfekt för att komma ur matkoman.
Hoppas att tipsen kan vara till hjälp. GLAD PÅSK! : Tips på påskmat som är mild för magen
Kan man äta varmrökt lax rå?
Kallrökt lax. Recept med Kallrökt lax Näringsvärden Kallrökt lax är lax som är rökt med kall rök så att inte laxen blivit tillagad som i fallet med varmrökt lax. Eftersom laxen inte är tillagad (upphettad till 70°C) finns viss risk för Listeria-bakterier om inte laxen förvaras tillräckligt kallt.
Kan man värma varmrökt lax i mikron?
Ja, du kan absolut värma upp lax i mikrovågsugnen.
Varför inte tina lax i rumstemperatur?
Tina fisk – Tina fisken på ett så skonsamt sätt som möjligt. För att behålla vätska och struktur skall fisken tinas snabbt. För konsument rekommenderas att fisken tinas i tättslutande plastpåse i kallt vattenbad. Men det går också bra att tina i kylskåp.
Vad passar att dricka till varmrökt lax?
Lax, öring, regnbåge Laxens smak matchas framför allt av nyanserade och strukturerade vita viner som med sin rika syra bryter av det feta i fisken. Ett annat alternativ är vitt vin av smaktypen generöst och rostat, som fungerar speciellt väl till den rostade smaken hos stekt fisk.
Chardonnay av båda smaktyper är den traditionella druvan till lax. Öl som passar till lax är exempelvis frisk och ganska lätt pilsner och veteöl. Till stekt fisk kan ölglaset också fyllas med lite fylligare dryck som medelfyllig ale eller mörk lager. Stekt, halstrad och grillad lax kan mycket väl också serveras med lättare, avkylt rödvin.
Välj till exempel en bärig och frisk Pinot Noir. Fungerande alternativ kommer bland annat från Nya Zeeland och Chile. Beaujolais är också värt att prova. Flammad lax kan också utmärkt serveras med de ovan beskrivna röda vinerna. Varmrökt lax passar fint ihop med en aning kryddigt vitvin.
- Utmärkta val är exempelvis nyanserad och strukturerad Pinot Gris eller Gewürztraminer av samma smaktyp.
- Mörk lager är ett dryckesalternativ som stöttar den rökiga aromen.
- Till kallrökt och gravad lax serverar du med fördel ett friskt och syrligt vin.
- Fungerande alternativ är till exempel Chablis, nyanserad och strukturerad Riesling samt torr Champagne, men som en överraskande dryck kan du också prova på torr sherry.
Lämpligt öl är frisk pilsner och veteöl. Veteöl passar speciellt bra till fisk som i svensk stil gravas bara lätt, det vill säga rimmas. Laxceviche, där fisken gravas i citron- eller limesaft, matchas av nyanserad och strukturerad Sauvignon Blanc från Chile eller Nya Zeeland.
Hur länge håller vakuumförpackad varmrökt lax i frysen?
Kan man frysa in rökt lax? – Det är aldrig en dålig idé att skaffa sig lite visdom om detta ämne, eftersom du inte vill få matförgiftning senare. Så låt oss börja besvara denna enkla fråga – kan man frysa in rökt lax? Generellt sett kan man säga ja. Du kan enkelt frysa in rökt lax utan att förstöra den. Generellt sett så håller lax i upp till ett halvår i frysen.
Kan man frysa in tillagad lax?
Hur man fryser tillagad fisk – Även om det är bäst att frysa in fisk när den fortfarande är färsk, kan du också frysa in den när den har tillagats utan problem. Detta är idealiskt om du har gjort för många filéer eller har lagat en fiskbaserad måltid och har några rester.
Kyl När fisken är klar, låt den stå i rumstemperatur i ungefär en timme eller tills den har svalnat helt. Du bör aldrig lägga varm fisk direkt i frysen. Slå in Placera den tillagade fisken på ett ark folie och slå in den tätt, så att inget av fisken syns. Lägg i påse Placera den inplastade delen av den tillagade fisken i en fryssäker påse. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen innan du förseglar den. Märk och frys in Skriv in bäst-före-datumet på framsidan av påsen och lägg fisken i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in tillagad fisk i ungefär två månader.
Kan man frysa lax som tinat?
Så länge håller maten i frysen Vi har väl alla hittat något ledset paket längst in i frysen med en fisk eller köttbit som har blivit torr och trist. Det är lätt hänt att maten blir liggande för länge. Det finns några saker att tänka på som gör att den håller sig bättre.
- Det du ska frysa ska vara kallt när du stoppar in det i frysen, och en vända i kylskåpet först är bra.
- Maten ska förpackas lufttätt, i burk eller påse.
- Om fukt eller syre kommer in i förpackningen förstörs vitaminerna, och den frysta varan kan härskna.
- Feta livsmedel, som till exempel lax, härsknar lättare än andra.
När du ska äta mat som har varit fryst – tina den i kylskåpet över natten. När livsmedel får tina långsamt behåller det mer av sin struktur och vätska. Tinade varor bör du inte frysa in igen. Men om du har fryst in en råvara, till exempel kött eller fisk, kan du mycket väl tillaga den och sedan frysa in den igen.
Hållbarheten för olika livsmedel varierar. Längst håller magert kött och mager fisk, samt frukt och bär. Som alltid när du ska äta något gäller det att lukta på varan. Luktar den fräscht är den okej att laga till. I rutan nedan finns ungefärliga tider för hur länge du kan förvara olika varor i frysen. Köttfärs och charkvaror: 2–3 månader Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader Ska du dekorera en tårta med grädde eller gelé, så frys enbart bottnarna och vänta med att göra färdigt tårtan tills de har tinat.
Vispad grädde kan bli grynig och gelé kan bli rinnig om du fryser dem. Mousse går dock bra att frysa.
- Fläskkött: 4 månader
- Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader
- Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader
- Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader
- Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader
- Grönsaker: 12 månader Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.
- Matbröd: 12 månader Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem.
Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.
- Få tillgång till alla våra faktabaserade tester och granskningar
- Saklig och tillgänglig hjälp i vardagen
- Oberoende – Du kan lita på oss
- Från 59 kr/mån
- Du kan avsluta när du vill.
: Så länge håller maten i frysen
Hur länge kan man ha tillagad lax i frysen?
Mager fisk och kött som exempelvis torsk och viltkött kan hålla ungefär ett år eller längre. Fet fisk och fett kött som exempelvis lax och nötkött håller upp till cirka ett halvår eller längre. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar.