Varmrökt fisk – Röka fisk vid temperaturer mellan 60-80° i 2-4 timmar. Produkten blir i det närmaste “kokt”, samtidigt som den röks. Det varmrökta fiskköttet blir lösare i konsistensen än det kallrökta och kan inte skäras i tunna skivor. Hållbarhet Rökt fisk förpackas oftast i vacuumförpackning.
Contents
Hur länge ska man Varmröka lax?
Röka fisk – hur länge – Fisk har en lösare struktur än kött och tar därför upp röksmaken på kortare tid, Fisk kräver därför inte lika långa röktider som kött. Och att varmröka går betydligt snabbare än att kallröka, Att kallröka en laxsida tar 6-24 timmar beroende på hur tjock den är.
- Samma laxfilé kan du varmröka (vid temperatur på ca 60-80°C) på bara 3-4 timmar,
- Den som höjer effekten och får upp temperaturen i rökskåpet ännu högre för att maxa temperaturen till 120-150°C kan röka på en halvtimme eller kortare vilket kan vara användbart ibland.
- Även om det kanske inte är att rekommendera; med lägre temperatur får man en godare, saftigare fisk med mer röksmak.
Ta gärna ut fisken ur rökskåpet när den har ett par grader kvar till den önskade temperaturen. Temperaturen på fisken fortsätter nämligen att stiga något även efter att du tagit ut den ur rökskåpet.
Hur länge håller sig lax i kyl?
Använd vår tabell nedan för att se hur länge du kan hålla din lax färsk
Lagringstemperatur | Håller sig färsk i |
---|---|
10 °C | 1-2 dagar |
7 °C | 2-3 dagar |
5 °C | 5-6 dagar |
3 °C | 6-8 dagar |
Kan man röka lax på grillen?
Vid grillen – Förbered grillen för grillning på indirekt, låg värme (120-130 °C). Om du använder kolgrill ska du ta ungefär en halv skorstenständare med färdiga briketter. Lägg 1–2 nävar träflis på gallret direkt över briketterna, stäng locket och vänta tills vit rök utvecklas.
Hur länge kan man ha lax i rumstemperatur?
Hur länge håller fisk i rumstemperatur? – Man ska aldrig förvara fisk i rumstemperatur, detta gäller särskilt varma länder. Fisken kan då börja ruttna och bakterierna kan få gynnsamma förhållanden att utvecklas. Generellt sätt så ska man aldrig förvara fisk i mer än 2 timmar i rumstemperatur,
Om fisken är i plastförpackning, såsom fryst lax i portioner så kan den däremot hålla sig lite längre i rumstemperatur, i upp till 3-4 timmar. Eftersom fisken inte håller särskilt länge i rumstemperatur så är det alltid bäst att förvara fisken i kylskåpet eller frysen om man inte ska tillaga den omedelbart.
Den fisken som håller längst är däremot den som hittar i konserv. På hittar du flera olika lyxiga fiskkonserver med en hållbarhet på 2-3 år om du vill ha lite inspiration. : Fiskens hållbarhet: Hur länge håller fisken? – Tollans Fisk
Är rökt lax rå?
Kallrökt lax. Recept med Kallrökt lax Näringsvärden Kallrökt lax är lax som är rökt med kall rök så att inte laxen blivit tillagad som i fallet med varmrökt lax. Eftersom laxen inte är tillagad (upphettad till 70°C) finns viss risk för Listeria-bakterier om inte laxen förvaras tillräckligt kallt.
Kan man äta lax dagen efter?
Skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag – Bäst före: En rekommendation från tillverkaren att du bör vara försiktig efter detta datum. Mycket mat kan ätas långt efter datumet har passerat. En del känsliga varor, som vakuumförpackad lax, är dock undantag.
- Sista förbrukningsdag: En lite hårdare märkning av råvaror som tillexempel köttfärs och rå fisk.
- Här bör man vara direkt uppmärksam när datumet har passerat.
- Många livsmedel kan du absolut äta efter utgångsdatum, viktigast är att lukta, smaka lite grann och se hur maten ser ut innan du slänger mat.
- Men efter sista förbrukningsdag kan maten ha blivit dålig och farlig att äta, så då ska den slängas.
Matsvinn är ett stort problem och vi bör alla göra vad vi kan för att inte kasta bra mat i onödan.
Kan man äta kallrökt lax som den är?
Kallrökt lax – En kallrökt lax är blank, fin och fast i konsistensen. Den går utmärkt att skiva i tunna skivor. Man använder den i regel kall som den är utan tillagning, men kan även användas till smaksättning i en hel del varma rätter, till exempel lyxig pastasås. Recept : Pasta med kalllrökt lax och spenat