Marina produkter och rätter Lax Hur Länge Håller Färsk Lax?

Hur Länge Håller Färsk Lax?

Hur Länge Håller Färsk Lax
Förvaring av rå lax i kylskåp – När din lax är ordentligt tinad förvarar du den råa laxen i kylskåpet tills det är dags att tillaga den. Lägg laxfilén i en förslutningsbar plastpåse och pressa ut så mycket luft som möjligt. Det bästa sättet att göra detta är att fylla en stor skål med vatten (måste vara större än laxfilén).

 1. Medan förslutningen förblir öppen sänker du sakta ner påsen med laxen i ner i vattenskålen, med den stängda änden först.
 2. Se till att minimera veck i påsen så att den trycker ut all luft.
 3. Fortsätt att sänka ner påsen i vattnet tills vattenlinjen är precis under förseglingen och försegla sedan påsen.
 4. Nu är den redo att förvaras i kylskåpet! Du ska helst förvara lax riktigt kallt.

Eftersom de flesta kylskåp i hemmet inte har en idealisk temperatur för en färsk, rå lax så kan det vara bra att fylla en stor stekpanna eller ett annat liknande kärl med mycket is och placera dina laxfiléer eller hela laxar ovanpå. Nu är frågan hur länge kan laxen hålla sig i kylskåpet?Det finns inget direkt svar på detta eftersom det beror på kvaliteten och färskheten hos den lax du har.

Hur länge kan färsk fisk ligga i kylskåp?

Fisk/skaldjur

Produkt Kylskåp Frysskåp
Färsk fisk 1–2 dagar 3–6 månader
Tillagad fisk 3–4 dagar 1 månad
Sallad med fisk 1 dag Rekommenderas inte
Torkad eller inlagd fisk 3–4 veckor

Hur länge håller sig rå lax?

Använd vår tabell nedan för att se hur länge du kan hålla din lax färsk

Lagringstemperatur Håller sig färsk i
10 °C 1-2 dagar
7 °C 2-3 dagar
5 °C 5-6 dagar
3 °C 6-8 dagar

Kan man äta 3 dagar gammal lax?

Sista förbrukningsdag – Efter att en vara har passerat sista förbrukningsdagen betyder det att livsmedlet ofta är en direkt hälsorisk. Sista förbrukningsdag används för känsliga varor som köttfärs, rått kött, fisk, skaldjur och fågel samt ibland även gravade och rökta produkter.

Hur vet man om lax är gammal?

Är fisken färsk? Konsumenterna osäkra Publicerat 2007-02-01 17:26 Hur Länge Håller Färsk Lax Konsumentens kunskap om hur en färsk fiskfilé bör se ut varierar kraftigt. Det visar en nyss genomförd norsk undersökning med 45 konsumenter. Osäkerheten är stor både om hur fisk skall se ut och dofta för att vara ätlig. En osäkerhet som gör det enklare att välja ett annat livsmedel istället.

You might be interested:  Var Köper Man Färsk Tonfisk?

Färsk fisk packat i tråg tar nu fart i dagligvaruhandeln. Det är många år sedan man började sälja fisk på detta vis men då var varken konsument eller livsmedelskedjorna beredda. Butikerna saknade bra kyldiskar och konsumenterna ansåg att färsk fisk skulle säljas över disk hos fiskhandlaren. Nu har vi vant oss vid atmosfärförpackat livsmedel.

Köttfärsen håller i en vecka, färsk kyckling likaså och till och med fisken kan ligga flera dagar i kylskåpet. I butikerna har man utvecklat kyldiskar med bra exponering och låga temperaturer. Men om vi inte bara skall förlita oss på bäst före datum är det bra att veta hur en fiskfilé ska se ut när den är färsk.

 1. En undersökning gjord av Fiskeriforskning i Norge visar att den kunskapen varierar kraftigt.
 2. I testet fick 45 konsumenter bedöma sex trågpackade lax- och torskfiléer var.
 3. Filéerna var mellan två till fjorton dagar gamla.
 4. Plasthöljet togs av så att testpanelen också skulle kunna lukta på filéerna.
 5. Uppfattningen om vad som var färskt varierade kraftigt.

Några bedömde de två dagar gamla filéerna som oätliga (I Norge kan man knappt köpa så färsk fisk). Å andra sidan tyckte en del av testpanelen att de tolv dagar gamla filéer såg alldeles utmärkta ut. Resultatet visade att konsumenten inte känner till hur man bedömer kvaliteten på fisk.

 • När konsumenten känner sig osäker kan de värdera färskheten på kriterier som inte alls har med saken att göra, säger Jens Østli, en av de ansvariga för undersökningen.
 • Man kan välja bort filéer med blodfläckar, ben- eller skinnrester eller kanske till och med om filéerna är av olika storlekar i förpackningen, menar Østli.

Att tänka på vid inköp av fisk 1. Låt inte fiskråvaran ligga i rumstemperatur utan lägg in den i kylskåp så snabbt som möjligt efter inköp. En obruten kylkedja borgar för en fin hållbarhet.2. Se till att temperaturen i kylskåpet håller max +8°, gärna kallare.3.

Fråga gärna fiskhandlaren/butiken hur färsk fisken är (om inte informationen finns på förpackningen). Detta avgör om du bör konsumera fisken omgående, eller om den kan ligga i kylskåpet i ett par dagar. Hur ser jag om fiskfilén är färsk? Färsk fiskfilé: Klart, genomskinligt, glänsande fiskkött. Frisk fiskdoft.

Att tänka på: • Det kan vara svårt att avgöra om en fiskdoft är frisk eller ej. Känner du dig osäker, skölj filén i kallt vatten. Doftar den, vad du tycker, illa efter det skall man kanske undvika att äta den. • En gammal fiskfilé har ett matt kött och kan vara lite kletig på ytan samt ha gulaktiga fläckar.

You might be interested:  Hur Många Ben Har En Bläckfisk?

Doften är obehagligt söt eller syrlig. Som sagt, är du osäker; skölj filén med kallt vatten. Luktar den fortfarande obehagligt bör den kasseras. Doftar den friskt kan du tillaga den. Att bara gå efter hur många dagar sedan fisken fiskades är ingen garanti för fiskens kvalitet. Har bara råvaran behandlats hygieniskt och förvarats på rätt sätt håller den längre än man kan tro.

Detta gäller inte minst en del plattfiskar som gärna kan ligga och möra till sig i några dagar. Lita på dina sinnen! För bilder och mer information: www.svenskfisk.se Klicka på Källa undersökning: : Är fisken färsk? Konsumenterna osäkra

Hur många dagar håller färsk fisk?

Det är skäl att hantera fisken varsamt. Fisken ska genast efter fångsten bedövas och avblodas. En snabb hantering säkerställer att fisken inte behöver lida, fiskens kött får en bättre kvalitet och hållbarheten förbättras. Fisk innehåller rikligt med proteiner, vitaminer och mineraler.

Också fettet som fisken innehåller är hälsosamt, för det innehåller rikligt med omega-3 fettsyror. Fisken har en hög proteinhalt i förhållande till kaloriinnehåll och är därför en ypperlig del av en hälsosam kost. Fisk är ett livsmedel som lätt far illa, därför är det viktigt att fästa speciell uppmärksamhet vid hur man hanterar och förvarar fisken.

Ju snabbare man får fisken nedkyld efter fångsten, desto längre håller den. Rensad färsk fisk håller som isad god kvalitet i 2–7 dagar och en filé i 3–4 dagar. Hemma i kylskåpet ska man inte förvara sin fisk längre än två dagar.

Hur ska färsk fisk lukta?

Frisk doft av hav – Fisk skall lukta friskt av hav. Fisk som luktar sött, syrligt eller surt, beroende på hur man upplever det, skall man vara försiktig med. Man kan också titta på fiskens skinn, ögon, gälar och kött. Även här är det svårt att säga exakt när en fisk är tjänlig eller inte, då det varierar från art till art. Nedan följer en generell beskrivning.

Hur länge kan man ha färsk lax i frysen?

Konsumtionsfrys – (-18° eller kallare) Rensa gärna fisken. Förpacka den noga och så lufttätt som möjligt för att förhindra uttorkning. Lägg gärna plastfolie eller liknande mellan filéerna så att fisken inte fryser ihop till en klump. Hållbarheten beror på hur väl fisken är förpackad.

Vad är det mörka på laxen?

Konsumenttest Här får du veta allt om var laxen kommer ifrån, hur den hanteras och om hållbarhet. Uppdaterad för 1 årtionde sedan 04:00 – 5 apr, 2010 Färsk fisk En laxfisk som transporterats från Norge i en obruten kylkedja är som bäst efter 3–4 dagar.

 1. Precis efter slakten inträder rigor mortis, dödsstyvheten, då fisken är stel som en pinne och omöjlig att äta.
 2. När den släpper och fisken börjar mjukna börjar den enzymatiska nedbrytningen och aminosyror frigörs som vi konsumenter gillar smaken av.
 3. Makrill, vitling och harr ska ätas så snart som möjligt efter fångsten.
You might be interested:  Vad Är Bra Med Tonfisk?

Plattfisk som rödspätta och sjötunga är däremot allra godast om de får ligga till sig i över en vecka. Är de för färska släpper de inte från benen och ställer sig upp i stekpannan när de tillagas. Hantering Under skinnet på en laxsida finns en brun muskulatur som är särskilt fet.

Ofta är den borta när man köper portionsförpackad lax. Det beror på att den har djupskinnats, att det lagret har skurits bort eftersom det är extra känsligt för härskning. Om man själv fryser till exempel kallrökt lax bör man försöka skära bort detta bruna lager så att den håller längre. Om fisk är för gammal härsknar fettet vilket varken gagnar smaken eller hälsan.

Hållbarhet Professionellt hanterad fisk förvaras i 30 graders kyla eller ännu kallare. Därför kunde vi hitta bäst-före-datum på våra testade laxbitar så långt fram som maj 2011 utan att kvaliteten äventyras. Lax och annan fet fisk som ligger hemma i en frys som håller cirka minus 18 grader ska däremot ätas inom 3 månader.

 1. Mager fisk har en hållbarhet på ungefär 12 månader i hemma-frysen.
 2. Man bör inte frysa en tinad laxbit en andra gång, eftersom bakterietillväxten då redan kan ha satt fart.
 3. Olika sorters lax Den fisk som ingår i testet är Atlantlax – salmon salar.
 4. Den är odlad och slaktad i Norge.
 5. Stillahavslaxen är ett släkte inom familjen laxfiskar, där ingår till exempel regnbågsöring, pinklax och chumlax, även kallad hundlax.

Marinbiologen Ilona Miglavs på Svensk Fisk förklarar bakgrunden: – För 500 år sedan fiskade indianerna chumlax som gått upp för att leka i älvar längs den amerikanska och kanadensiska kusten. Men den sista fångsten – när laxen hade lekt lite väl länge – blev så mager och tråkig att den bara dög till hundmat. Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,

Hur länge står sig upptinad lax i kylen?

Bästa praxis – Vi på Royal Greenland rekommenderar långsam upptining i kylskåp för att bevara smaken och konsistensen optimalt: Lägg fisken eller skaldjuren på ett galler eller en bricka där överflödigt vatten från glaseringen kan rinna av (det är viktigt att vattnet kan rinna av, så tina aldrig fisk eller skaldjur i en påse eller behållare).

Related Post