Ca 500g / Förpackning. Säljs som flera frysta filéer till kanonpris! – Kan stekas i pannan direkt. Fisken håller sig fryst i ca 10 månader. Fiskköttet är helt fritt från dioxiner och kvicksilver och andra miljögifter, vilket gör att du kan äta fisken varje dag, även om du är barn, ammar eller är gravid.
Näringsämne (enhet) | – |
---|---|
Vikt standard (g) | 100 |
Energi (kcal) | 86 |
Energi (kJ) | 359 |
Kolhydrater (g) | 0,00 |
Fett (g) | 0,61 |
Protein (g) | 19,81 |
Vitamin D (µg) | 21,400 |
Folat (µg) | 11,6 |
Järn (mg) | 0,240 |
Salt (g) | 0,08 |
Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra! Uppdatera min webbläsare Jag vill fortsätta ändå
Contents
Hur länge kan abborre ligga i frysen?
Konsumtionsfrys – (-18° eller kallare) Rensa gärna fisken. Förpacka den noga och så lufttätt som möjligt för att förhindra uttorkning. Lägg gärna plastfolie eller liknande mellan filéerna så att fisken inte fryser ihop till en klump. Hållbarheten beror på hur väl fisken är förpackad.
Hur länge håller abborre?
Det är skäl att hantera fisken varsamt. Fisken ska genast efter fångsten bedövas och avblodas. En snabb hantering säkerställer att fisken inte behöver lida, fiskens kött får en bättre kvalitet och hållbarheten förbättras. Fisk innehåller rikligt med proteiner, vitaminer och mineraler.
Också fettet som fisken innehåller är hälsosamt, för det innehåller rikligt med omega-3 fettsyror. Fisken har en hög proteinhalt i förhållande till kaloriinnehåll och är därför en ypperlig del av en hälsosam kost. Fisk är ett livsmedel som lätt far illa, därför är det viktigt att fästa speciell uppmärksamhet vid hur man hanterar och förvarar fisken.
Ju snabbare man får fisken nedkyld efter fångsten, desto längre håller den. Rensad färsk fisk håller som isad god kvalitet i 2–7 dagar och en filé i 3–4 dagar. Hemma i kylskåpet ska man inte förvara sin fisk längre än två dagar.
Kan man frysa färsk abborre?
Annons: Sponsrat innehåll En effektiv och snabb kylhållning av fisken efter fångst är viktig för hur resultatet på talriken blir. Nedan följer alla tips du behöver veta för att din fångst ska smaka så bra som möjligt. J u bättre hantering fisken får sedan fångstögonblicket, desto bättre bevarar den sin kvalitet i frysen.
- En omsorgsfull kylhållning av fångsten är avgörande för slutresultatet på tallriken.
- Nedan följer några konkreta knep som kan komma till nytta, framför allt nu under den varma årstiden.
- Från avkrokning till frys Att kunna hålla fångsten väl kyld redan från avkrokningen till frysen hemma är avgörande för fiskens kommande kvalitet och hållbarhet.
Vare sig man sitter i båten, vid strandkanten eller på bryggan så måste man ha möjligheten att hålla fångsten kall under många timmar, ibland dagar. Sök alltid den svalaste och skuggigaste platsen för fisken. En låda, placerad i skydd under ett säte eller i en durk, är en bra förvaringsplats om du fiskar från båt.
- Vill du vara helt på den säkra sidan så använder du en kvalitativ kylbox.
- Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid.
- De skarvfria boxarna erbjuder en effektiv isolering och tack vara en unik labyrinttätning behålls den kalla luften inne i boxen samtidigt som varm luft på utsidan inte kan smita in.
Ett gäng kylklampar eller några petflaskor med is räcker som kylelement. Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid. Dometics passiva kylboxar håller kylningen i schack samtidigt som de är utrustade för sportfiskaren. Spöhållare, mätdekal och avgränsare för fångst och lunch är detaljer som lockat många sportfiskare världen över. Sötvatten och bakterier Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Dometics passiva kylboxar håller både mat och fångst väl kyld i båten som under tältsemestern. Vissa fiskar bör dock rensas direkt på plats. Detta gäller torsken som är så full med halvsmält föda att den annars förorenar både sig själv och sin omgivning med frätande avföring.
- Makrillen bör också rensas direkt, men av den anledningen att den fiskas på sommaren och är en fisk som väldigt snabbt blir dålig.
- Hur länge fisken tål att förvaras i kylen beror bland annat på hur du har hanterat den efter fångsten.
- Rstid, temperatur och fiskart är andra faktorer, men generellt sett bör rensad fisk lagas till inom ett, max två dygn.
Ett litet tips kan vara att gnida in fisken med ättika, både under transport och när den ligger i kylskåp. Det förhindrar tillväxten av bakteriekulturer. Fisken tar ingen smak av ättikan. Det hjälper även att gnida in fisken med salt, med saltet drar också ur vätska ur fisken och kan då göra fisken lite torrare.
Generellt, ju färskare fisk – desto godare. Det finns dock undantag. Piggvar, slätvar, sjötunga och hälleflundra har ett mycket hårt kött som mjuknar om fiskarna får ligga till sig en eller ett par dagar. Lax tjänar också på att ligga till sig. En pinfärsk lax är svårare att rensa och de små pinnbenen är nästan omöjliga att dra ut.
Harr är en fisk som bör lagas till och ätas absolut färsk, likaså makrill. Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Vill du att din fångst ska smaka lika bra på talriken som den gjorde på spöet? En effektiv kylhållning direkt efter avkrokning är A och O. Hur länge håller fisken? Tumregeln är att fet fisk inte ska ligga i frysen mer än tre månader. För makrill gäller en månad.
Lax tenderar dock att klara längre tider, fyra-fem månader. En mager fisk klarar sig lite mer än 6 månader om man har hanterat den rätt. Fryst fisk ska förvaras i minus 18°C, gärna ännu kallare. Lax ska helst ha en omgivande temperatur på minst minus 22°C. Tänk på att kärntemperaturen i fisken aldrig blir lika kall som själva frysen.
Genom att först linda in fisken i folie och se till att folien smiter åt och sedan lägga den folieinpackade fisken i en fryspåse, minimerar du lufttillförseln. Sug ur kvarvarande luft ur påsen. Ett bra sätt att förvara mindre, hel fisk, är att frysa in dem i vatten.
Detta rekommenderas på mindre laxfiskar som öring och röding, som snabbt tappar kvalité vid frysning. Fyll en plastpåse eller mjölkkartong med vatten, lägg i fiskarna och stoppa i frysen. Fiskarna fryses då in i en isklump och syretillförseln blir minimal. Tina helst fisken i kyl vid max + 4°C. Då behåller fisken sina smakämnen.
Lär dig fiska abborre med jigg! – Sportfiskeprylar.se
Häll bort all vätska innan tillagning. Dometics passiva kylboxar finns i flera olika storlekar – kika på utbudet genom att följa länken här nedan. Ett säkert kort är att alltid ha tillgång till god kylhållning direkt vid fångstplatsen – Dometic Cool Ice boxar täcker alla sportfiskares krav. Kika på DOMETICS sortimentet HÄR. Publicerad: 13 May 2019 Av: Mathias Arnham
Kan man frysa in rökt abborre?
Förvaring – Kyl: Vakuumförpackad rökt, gravad och kokt lax, rökt makrill, sill och regnbågslax. Såser och röror. Frys: Gravad, rimmad och kallrökt lax i vakuumförpackning kan frysas och bör då konsumeras inom 3 månader. Varmrökt fisk kan frysas, men blir något blötare i konsistensen. Kokt lax är inte lämplig att frysa. Skafferi: Senap.
Hur ska man hålla i en abborre?
Undvik gärna att stoppa in tummen i munnen på dem. Du kan, om du måste, greppa fisken i munnen när du krokar av den men se då till att hålla fisken vertikalt. Sedan när du håller den horisontellt, exempelvis för ett foto, så bör du jämna ut vikten genom att hålla abborren under buken.
Är det farligt att äta rå abborre?
Om man vill äta vildfångad fisk rå är vårt råd att man bör frysa den i 3 dygn på grund av risk för parasiter, det vill säga små maskar som kan finnas i fiskköttet. Vissa av dem kan göra oss magsjuka. Det kan finnas parasiter i fisk även från vattendrag/älvar i Norrland.
Är det farligt att äta abborre?
Om miljögifter i olika fiskar – Var försiktig med att äta fet fisk från Östersjön Tyvärr innehåller feta fiskar som lax, öring och och strömming från Östersjön fortsatt höga halter av miljögiftet dioxin. Dioxinet i fisken kommer till stor del från tidigare industriella utsläpp men även från felaktig förbränning av sopor och fortsatta industriella utsläpp.
- Det finns flera skäl till att släppa tillbaka stora östersjölaxar: ett antal vildlaxälvar har svaga bestånd och stora laxar innehåller i regel höga halter av dioxin.
- Laxen från svaga vildlaxbestånd bör överhuvudtaget inte fångas utan få vandra upp och leka i sina hemälvar för att på sikt stärka bestånden.
Generellt är det bättre att konsumera mindre laxar på bara några kilo, men all lax innehåller dioxin. I regel är halten högre än EU:s gränsvärden. Framförallt barn, unga flickor och gravida och ammande kvinnor bör vara mycket försiktiga med att konsumera östersjölax.
- Feta fiskar från Vänern och Vättern Andra fiskar som i regel innehåller höga halter miljögifter och som framförallt fertila/gravida/ammande kvinnor ska vara försiktiga med är feta fiskar från Vänern och Vättern som insjööring, insjölax och Vätterröding.
- Även sik från Vänern har konstaterats ha höga halter av dioxin.
Vuxna män och kvinnor som inte är i barnafödande ålder kan äta vildfångad lax och öring från Vänern och Vättern och röding från Vättern samt sik från Vänern upp till en gång i veckan. Kvicksilver i rovfisk I många av Sveriges sjöar innehåller stora rovfiskar höga halter av kvicksilver.
Detta gäller arter som gädda, lake, abborre och gös, men halten varierar mycket beroende på var fisken är fångad. Magra humussjöar (sjöar med brunfärgat vatten) i skogsmark har ofta högre halter av kvicksilver i näringskedjan. Länsstyrelsen och kommunen har uppgifter om kvicksilverhalten i olika vatten.
Kvicksilver i den form som ansamlas i organismer, så kallat metylkvicksilver, är mycket giftigt. Stora rovfiskar finns högst upp i näringskedjan och “samlar” därigenom på sig kvicksilver från hela näringskedjan. Kvicksilver finns delvis naturligt i miljön, men har framförallt hamnat där genom olika industriella utsläpp.
- Studier visar att kvicksilver utlakas genom olika skogsbruksåtgärder och att skogsbruket idag starkt bidrar till att kvicksilver ansamlas i fisk.
- Om du äter gädda, lake, abborre och gös oftare än en gång per vecka kan du få i dig kvicksilvermängder som på sikt kan skada din hälsa.
- Därför är det bra att variera med andra sorters fisk.
Generellt är det bättre att äta små/medelstora fiskar. Släpp därför tillbaka de stora fiskarna!
Kan man äta skinnet på abborre?
Abborre
Finns i svenska insjöar och i bräckt vatten i Östersjön. Abborren är lätt att känna igen på den gul-vita buken, de mörka banden på sidorna och de röda fenorna. Intensiteten i färgerna varierar efter vatten, botten och kost. En abborre kan bli en halv meter lång och väga över fyra kilo, men fisken i butiken väger normalt under kilot. Fenorna är vassa och lätta att sticka sig på. Fjällen kan vara svåra att få bort. Abborrens kött är magert och fiskar under kilot smakar bäst. Den anses vara godast på våren. |
table>
Abborre
Kan man frysa in rökt abborre?
Förvaring – Kyl: Vakuumförpackad rökt, gravad och kokt lax, rökt makrill, sill och regnbågslax. Såser och röror. Frys: Gravad, rimmad och kallrökt lax i vakuumförpackning kan frysas och bör då konsumeras inom 3 månader. Varmrökt fisk kan frysas, men blir något blötare i konsistensen. Kokt lax är inte lämplig att frysa. Skafferi: Senap.
Hur länge håller sig rökt abborre?
Varmrökt fisk – Röka fisk vid temperaturer mellan 60-80° i 2-4 timmar. Produkten blir i det närmaste “kokt”, samtidigt som den röks. Det varmrökta fiskköttet blir lösare i konsistensen än det kallrökta och kan inte skäras i tunna skivor. Hållbarhet Rökt fisk förpackas oftast i vacuumförpackning.