Marina produkter och rätter Lax Hur Lång Tid Tar Det Att Röka Fisk?

Hur Lång Tid Tar Det Att Röka Fisk?

Hur Lång Tid Tar Det Att Röka Fisk
Varmrökt fisk – Röka fisk vid temperaturer mellan 60-80° i 2-4 timmar. Produkten blir i det närmaste “kokt”, samtidigt som den röks. Det varmrökta fiskköttet blir lösare i konsistensen än det kallrökta och kan inte skäras i tunna skivor. Hållbarhet Rökt fisk förpackas oftast i vacuumförpackning.

Hur lång tid tar det att röka en Laxsida?

Röka fisk – hur länge – Fisk har en lösare struktur än kött och tar därför upp röksmaken på kortare tid, Fisk kräver därför inte lika långa röktider som kött. Och att varmröka går betydligt snabbare än att kallröka, Att kallröka en laxsida tar 6-24 timmar beroende på hur tjock den är.

 1. Samma laxfilé kan du varmröka (vid temperatur på ca 60-80°C) på bara 3-4 timmar,
 2. Den som höjer effekten och får upp temperaturen i rökskåpet ännu högre för att maxa temperaturen till 120-150°C kan röka på en halvtimme eller kortare vilket kan vara användbart ibland.
 3. Även om det kanske inte är att rekommendera; med lägre temperatur får man en godare, saftigare fisk med mer röksmak.

Ta gärna ut fisken ur rökskåpet när den har ett par grader kvar till den önskade temperaturen. Temperaturen på fisken fortsätter nämligen att stiga något även efter att du tagit ut den ur rökskåpet.

Hur lång tid tar det att röka makrill?

Varmrökt makrill med sommarsallad och sardellcreme Makrill är en fet och god fisk att röka och har blivit lite mer tillgänglig på senaste tiden i våra dagligvarubutiker skriver Herman Rasmuson Vilken lycka att hitta en sådan här goding på ICA, nästan nyfiskad makrill.

Råvaror: 4 st makrill medelstora 2 l vatten 1,5 dl salt 2 msk socker Salladen: 1 st broccoli gärna med spröda stjälkar 1 knippe vårlök 300 g haricots vertes 200 g rädisor skurna i bitar 500 g sparris ev några delade kokta nypotatisar 3 msk smör saft och skal från en citron salt och peppar från kvarn Sardellcreme: 2 st ägg 10 st sardeller 1 msk fransk senap 5 dl mild olivolja 1 vitlöksklyfta 1/s saften av citron. salt peppar 1 tsk skuren dragon 2 msk hackad gräslök

Beredning och rökning: Koka eller kallrör lagen så att socker salt, löser sig. Rensa makrillen ren i buken, från blod och skölj ordentligt dra bort gälar. Lägg ner makrillen i den kalla saltlagen täck och låt stå i kyl över natten, Varmrök gärna med albriketter, smaksätt gärna med några enbriketter.

Lägg fisken på galler, låt torka en stund sätt under tiden på bradley smokern på 160 grader, sätt in makrillen och torka ca 30 min, sänk därefter värmen till runt 90 grader. Sätt därefter på röken, rök ca 4 timmar, till en kärntemperatur når runt 58 grader. Om makrillen önskas rökas mer efter det att kärntemperaturen är nådd, så stäng av värmen och kör endast rök.

Makrillen blir godast om den får dra till sig några timmar innan servering. Salladen: Rensa och skär grönsakerna. I en panna med lite vatten, smör, salt citronskal och saft, koka grönsakerna någon minut. Så att de behåller spänst och färg. Servera salladen ljummen med makrill.

Hur länge ska man röka Laxfile?

Rökning är ett av de läckraste sätten att laga mat. När man kan några grundregler är det också väldigt lätt och smidigt. Vad lönar det sig att röka? Den mest populära råvaran att röka är fisk. Fet fisk som lax, sik, braxen, flundra och siklöja anses av många vara bäst rökt, men prova också abborre, gös och gädda.

 • Ännetecknen för färsk fisk är klara ögon, elastiskt kött som inte heller lossnar från benen eller ryggraden, ett tunt slemlager på skinnytan och framför allt en färsk doft.
 • Små och medelstora fiskar kan rökas som sådana efter att de rensats, större är det bra att röka som filéer.
 • Rökt fisk behöver inte heller fjällas.

Förutom fisk lämpar sig rökning för kött, ostar, samt frukt och grönsaker. Till exempel Brie-ost blir en snygg delikatess med en rökt nyans, och hamburgare stiger till en helt ny nivå när biffen går via rökugnen eller genom att sätta på brännaren för rökaromlådan.

 1. Salt på fiskytan och färg åt köttet Fisken som ska rökas kan saltas innan den röks med löst salt, t.ex.
 2. Grovt havssalt eller i saltlag.
 3. Vid saltning med löst salt kan fisken saltas i några timmar eller tills över natten, beroende på storlek och saltets mängd.
 4. Torka av överflödigt salt innan du röker.
 5. När man använder saltlag är det en bra idé att lämna fisken helt täckt i lagen minst 12 timmar, styrkan i lagen bör vara 5-10%, enligt smak och tycke.

Om du vill salta fisken först efter rökningen, sänk den heta fisken eller filéerna i het 10 %:ig saltlag i några minuter. Du kan få färg på köttet i stekpannan före köttet röks. Kyckling, ostar och grönsaker kan läggas i en rökugn utan förberedelser, förutom önskade kryddor.

Rökningsspånen ger röksmak Ett tunt lager rökspån strös på rökugnens spånplåt, varigenom matens aromatiska röksmak bildas. Försäkra dig om att spånen är fuktiga. Om det är för lite spån blir röksmaken menlös, men om det är för mycket spån kan de fatta eld. Den gyllene medelvägen hittas genom att experimentera.

Du kan också prova spån av olika träslag som ger en lite annorlunda röksmak. Al är det mest traditionella spånet för rökning. Det finns också spån gjorda av t.ex. äpple, ek och hickory, var och en ger sin egen rökarom. Äpple är lätt och sött fruktigt, medan hickory i amerikansk stil har en stark och intensiv röksmak.

Ekflis spetsad med bourbon ger nyanser. Du kan också få olika smaknyanser genom att använda enkvistar ovanpå de rökta spånen eller genom att placera citronskivor på rökgallret bredvid fisken. Du kan också fukta spånen med till exempel mörka och starka öl eller vin för att ge extra smak. Rökning Före den första användningen är det bra att hetta upp rökugnen ordentligt.

You might be interested:  Hur Fiskar Man Makrill Från Land?

Rökningstemperaturen är ganska låg, vanligtvis under 100 grader, för att ge tid åt röken att bildas och för att fisken som ska rökas inte ska torka. Till exempel lax röks vid 90–92 grader i cirka 50–60 min, beroende på filétjockleken. Ett framgångsrikt resultat påverkas av produktens färskhet, röktemperatur, mängden salt, spån/flis/pellets som används och röktiden.

 • Det bästa resultatet hittar var och en själv genom att experimentera, ett enda rätt sätt att röka finns knappast.
 • Mustangs el- och gasrökugn har dock bra redskap för ett fantastiskt slutresultat, som t.ex.
 • Temperaturkontroll, tidskontroll, vattenbad och rökregleringslucka.
 • Om du vill ha mer färg på fisken eller köttet du ska röka, tillsätt 1–2 bitar socker ovanpå rökspånen som naturligt ger maten som röks en mörkare färg när det brinner.

Och sedan njuter vi Rökt mat är bäst omedelbart efter rökning och köttet lossnar lätt från skinn och ben. Men om du ändå tror att allt inte kommer att gå åt på en gång, rensa köttet från benen innan fisken eller köttet svalnar så är det lättare att få bort det.

Hur länge salta fisk innan rökning?

Saltning när du ska varmröka fisk – Rökt fisk kan gärna vara ganska salt. Saltet förbättrar även konsistensen på fisken och förlänger hållbarheten. Man kan antingen torrsalta fisken eller lägga fisken i saltlake. Använd vanligt salt utan jod. Saltning i saltlake ger ett jämt och bra resultat. Lämplig salthalt är mellan 7–11 procent. Det finns speciella saltmätare som underlättar tillredningen. En klassisk rök för att varmröka fisk. Ett dygn i saltlake kan räcka. Men har man exempelvis fyra pimpelabborrar är det enklast att gnida in dem inuti och utanpå med salt och låta dem ligga i en skål i kylskåp i cirka två dygn. Torka av fisken innan rökning.

Hur länge ska Rökspån ligga i blöt?

Rökflis – Hur Lång Tid Tar Det Att Röka Fisk Rökflis är mindre träbitar som “hackats” grovt. Flisen används normalt vid kortvarig tillagning. Weber rekommenderar att rökflisen läggs i blöt i minst 30 minuter före användning, så att röken inte blir för häftig och intensiv. Rökflis kan strös direkt över de brinnande briketterna, läggas direkt på grillgallret över de tända brännarna eller briketterna eller i en röklåda.

Kan man äta rökt lax rå?

Kallrökt lax – En kallrökt lax är blank, fin och fast i konsistensen. Den går utmärkt att skiva i tunna skivor. Man använder den i regel kall som den är utan tillagning, men kan även användas till smaksättning i en hel del varma rätter, till exempel lyxig pastasås. Recept : Pasta med kalllrökt lax och spenat

Hur lång tid tar det att röka räkor?

Räkor –

Gör i ordning röken och rök räkorna i 10-15 minuter. Salta räkorna något med havssalt. Servera med aiolin här nedan.

Hur röker man en fisk?

Lägg laxen eller fisken med kryddor i en ABU-rök eller liknande röklåda med spån i botten. Sätt röklådan på glöden och dra för locket så varmröks laxen eller fisken. Varmrökt lax färdig att ätas. Garnera gärna med citronskivor till servering.

Hur många börjar röka?

Födelseland – Andelen personer 16–84 år som 2021 uppgav att de röker tobak dagligen var 11 procent bland personer födda i övriga Norden, 10 procent bland personer födda i övriga Europa, 7,1 procent bland personer födda utanför Europa och 5,3 procent bland personer födda i Sverige (figur 4).

Skillnaden mellan personer födda i Sverige och övrig respektive födelselandsgrupp var statistiskt säkerställd och kvarstod när hänsyn togs till kön, utbildningsnivå, ålder och län. Den högre andelen som uppgav att de röker tobak dagligen bland män födda i övriga Norden, övriga Europa eller utanför Europa jämfört med män födda i Sverige var statistiskt säkerställd och kvarstod när hänsyn togs till utbildningsnivå, ålder och län.

Bland kvinnor födda utanför Europa var det en lägre andel som uppgav daglig tobaksrökning jämfört med kvinnor födda i Sverige och skillnaden kvarstod när hänsyn togs till utbildningsnivå, ålder och län. (figur 4, val kön). Figur 4. Tobaksrökning, daglig (andel i procent), 16–84 år, fördelat på födelseland, 2006–2021.

Hur länge ska man röka?

Innertemperaturer

Innertemperatur vilt
Hjortstek 60–68˚C rök tid ca 4–6 timmar
Rådjurssadel 55–65˚C rök tid ca 3–5 timmar
Rådjursstek 58–65˚C rök tid ca 5 timmar
Rådjurshjärta 70–75˚C rök tid ca 4–5 timmar

Vilken temperatur ska rökt lax ha?

Tips – Använd termometer och se till att temperaturen i laxens tjockaste del inte passerar 65 °C, så håller sig fiskköttet saftigt och gott. Låt laxen vila under en handduk i minst tio minuter innan du skär upp den.

Är rökt lax farligt?

2. Gravad och rökt fisk i vissa fall – Enligt Folkhälsomyndigheten kan förpackad gravad och rökt fisk innehålla listeriabakterier, som kan vara farliga för småbarn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Ät inte efter sista förbrukningsdag och fisk i öppnad förpackning bör ätas upp genast.

Hur mycket Rökspån ska man ha?

Beskrivning av artikel – Var spånet ska placeras är olika beroende på vilken modell av rök du har. Mängden bör du helst prova dig fram till beroende på hur stark påverkan du vill att alspånet ska ha på din slutprodukt. Leverantören rekommenderar 2dl/kg fisk eller kött samt ett par sockerbitar om du röker fisk, det förbättar färgen på fisken.

Kan man få fisk på kvällen?

Som människa blir det lätt problematiskt när man försöker navigera i mörkret och man får ofta förlita sig på andra sinnen än synen. Många fiskar förlitar sig delvis på synen när de jagar, så kan man ens fiska på natten? Generellt kan man säga att de allra flesta fiskarterna i våra svenska vatten går att fiska under nattens mörka timmar.

Vad som upplevs som mörkt för oss människor är ofta tillräckligt med ljus för fisken. Det skiljer dock mycket mellan olika fiskarter hur aktiva de är under natten, vilket påverkar hur villiga de är att nappa under nattfisket. Om du testar på nattfiske så kommer du märka att när solen går ner och din syn börjar försämras i mörkret så kommer dina övriga sinnen att ta över och vara på helspänn.

Du får därmed ett annorlunda och spännande fiske som i många lägen kan ge bra utdelning. Vissa fiskar bjuder nämligen på ett erkänt bra nattfiske, framför allt under sommaren när vattentemperaturen är som högst. Av olika anledningar skiljer det dock mycket mellan olika fiskarter hur aktivt de jagar under natten.

Varför Jodfritt salt vid rökning?

Vilket slags salt ska jag använda i saltlag? – Finmalt salt eller grov t – spelar ingen roll bara du löser upp det helt i vattnet, Men finmalt kan var något enklare att lösa i vattnet. Havssalt går bra. Använd inte salt med jod, det kan ge köttet en ful färg och sämre smak.

 • Ej heller salt av typ Seltin – det ger inte rätt effekt, det ska vara rent salt.
 • Nitritsalt är bra att använda för dig som ytterligare vill motverka skadliga mikroorganismer och få en fin röd färg,
 • Har du jagat och själv hanterat köttet så blir hygienen sämre än industriframställt kött och då kanske du bedömer att det är tillrådigt att använda nitritsalt.
You might be interested:  Världens Största Gädda I Sverige?

Nitritsalt är ett färdigblandat salt med rätt koncentration, 0,6 % nitrit, för att användas av konsumenter. Det går inte att överdosera nitritsalt för då blir det så salt att ingen vill äta det. Nitritsalts eventuella skadlighet är omtvistat, Klart är i alla fall att det motverkar Clostridium botulinum, en bakerie som kan utvecklas i syrefria miljöer och orsakar allvarlig förgiftning,

 • Det totala intaget av nitrat /nitrit är intressant (finns bl a i rödbetor, ruccola och andra bladgrönsaker) Om det är farligt vet man inte säkert.
 • Den som är skeptisk till nitritsalt kan ersätta en del av nitritsaltet med ojoderat salt,
 • Och för att få rödare färg på köttet tillsätta lite askorbinsyra,1 tesked askorbinsyra räcker till 1 liter saltlag.

Ha dock i åtanke att nitrithalten kan bli så låg den inte längre har en skyddande effekt mot botulism. Köp nitritsalt i livsmedelsgodkänd hink om 2,5 kg eller hink om 5 kg här, Det är väldigt enkelt att blanda till en saltlag, vattnet behöver hettas upp för att saltet ska lösas upp.

Hur lång tid tar det att bli rökfri?

Läkemedel ökar chansen att bli rökfri – Du som använder kan fördubbla dina chanser att lyckas. De vanligaste läkemedlen är tuggummin eller plåster som innehåller nikotin. De minskar suget efter cigaretter. Du som har fyllt 18 år kan köpa dem själv i en mataffär eller på ett apotek.

Det finns också läkemedel utan nikotin, som du kan få utskrivet på recept av läkare. Om du är under 18 år behöver även nikotinläkemedlen skrivas ut av en läkare. Kontakta en, eller skolans, Du får gå till vilken vårdcentral eller ungdomsmottagning du vill i hela Sverige. Du som är gravid eller ammar bör inte använda något av dessa läkemedel.

Prata med en läkare om du ändå behöver använda nikotinläkemedel när du är gravid eller ammar. De flesta får abstinensbesvär När du röker är kroppen van vid att få en viss mängd nikotin. Om du slutar röka och kroppen inte längre får något nikotin kan du få så kallade abstinensbesvär.

Abstinensbesvär kan vara obehagligt och leda till att du börjar röka igen. Ett vanligt symtom på abstinens är att du känner ett starkt röksug. Röksuget brukar hålla i sig i 20–30 sekunder. Ett sådant röksug kan finnas kvar många år efter att du har slutat röka. Här är några vanliga symtom på andra abstinensbesvär: Abstinensbesvären brukar försvinna efter en till två veckor från det att du slutar röka.

Röksuget och den ökade aptiten kan finnas kvar längre tid. Det är aldrig försent att sluta röka Tobaksröken innehåller många skadliga ämnen. De gör att risken ökar för att du får,,,, och flera andra sjukdomar och besvär. Den bästa du kan göra för att minska risken är att sluta röka.

Hur lång tid tar det att återställa lungor efter rökning?

Bestämt dig för att sluta röka? – Om du behöver, så finns vi här och stöttar dig på vägen mot ett rökfritt liv.20 minuter – Ditt blodtryck och din puls går ner till normal nivå och temperaturen i fötter och händer ökar till normalt. Åtta timmar – Koldioxidhalten i blodet återgår till normal nivå.

 • Syrehalten i blodet blir normal.24 timmar – Riskerna för hjärtinfarkt minskar.48 timmar – Du känner mer lukt och smak än innan.
 • Två veckor till tre månader – Din blodcirkulation och din lungkapacitet blir bättre.
 • Att promenera känns lättare.
 • En till nio månader – Kroppens totala energi blir bättre.
 • Slem och hosta kan nu tas om hand om av flimmerhåren som kommit tillbaka i lungorna.

Detta rensar lungorna och minskar risken för infektioner. Ett år – Överhängande risk för kärlkranssjukdomar är hälften av en rökares. Fem år – Efter 5-15 år efter att du slutat röka är risken för hjärnblödning lika liten som hos en icke-rökare. Risken att dö av lungcancer har minskat till hälften för dig som tidigare rökte ett paket om dagen.

Vilken temperatur ska man ha när man röker fisk?

Varmrökt fisk – Röka fisk vid temperaturer mellan 60-80° i 2-4 timmar. Produkten blir i det närmaste “kokt”, samtidigt som den röks. Det varmrökta fiskköttet blir lösare i konsistensen än det kallrökta och kan inte skäras i tunna skivor. Hållbarhet Rökt fisk förpackas oftast i vacuumförpackning.

Är det bra att äta fisk varje dag?

Så nyttig är fisken – Vi behöver äta fisk hela livet – för att det är gott, men också för att må bra! Att fisk är nyttig mat råder det inte någon tvekan om. Förutom vitaminer och mineraler innehåller fisken det värdefulla fettet omega-3. Fördelarna med att äta fisk är så stora för vår hälsa att Livsmedelsverket i sina kostråd uppmanar oss att äta fisk tre gånger i veckan.

Hur nyttigt är rökt fisk?

Publicerat fredag 9 mars 2012 kl 13.06 Rökt makrill tillhör det bästa man kan äta ur hälsosynpunkt, men fiskgratäng får tummen ner i en ny rapport. – Rökt vitlöksmakrill är en av mina favoriter och sedan är ju torskfiskarna också mycket bra men de innehåller ju inte lika mycket av fiskfetterna så dem får man ju äta lite oftare då, säger Göran Pettersson.

 • Med den rökta makrillen för man i sig det goda fettet med omega-3 från fisken tillsammans med antioxidanter som dessutom bättras på genom andra antioxidanter från röken är alltså det optimala.
 • Lax ligger inte långt efter och torskfiskarna som inte är så feta och därför får äta lite mer av.
 • Men med fiskar som fångas i insjöar och i Östersjön så lurar ju andra faror i de miljögifter som lagras i fiskköttet.

Där ska man tänka till lite extra innan man äter dem menar Göran Pettersson men det finns andra fiskrätter som man ska helt undvika. – Fiskgratänger med potatismos som ska hettas upp i ugnen till 200 grader säger jag till alla att undvika. säger Göran Pettersson, kolhydraterna blir snabba och då höjs blodsockernivån och det är ju inte så bra och dessutom kan fetterna ta fel väg.

You might be interested:  Vilken Lax Ska Man Köpa Till Sushi?

Hur gör man rökt lax?

Dekoration: –

 • 4 msk crème fraîche
 • 1 msk majonnäs
 • 0,5 tsk senap
 • salt
 • vitpeppar
 • 100 g löjrom
 1. Rökt lax: Blanda samman salt, socker, enbär, lagerblad och peppar. Gnid in laxen med saltblandningen både in- och utvändigt och låt den stå i rumstemperatur ett par timmar. Lägg laxen på ett galler och rök den i ca 80° i 60–90 minuter.
 2. Förvara laxen kallt tills den ska läggas upp. Lossa skinnet och lägg upp laxen på ett stort fat.
 3. Blanda samman crème fraiche, majonnäs, senap, salt och peppar. Spritsa det mitt på laxen och garnera med lite löjrom.

: Varmrökt lax

Vilken temperatur ska rökt lax ha?

Tips – Använd termometer och se till att temperaturen i laxens tjockaste del inte passerar 65 °C, så håller sig fiskköttet saftigt och gott. Låt laxen vila under en handduk i minst tio minuter innan du skär upp den.

Hur lång tid tar det att röka kött?

Temperaturen i skåp och kärna – Rent generellt gäller att lägre temperatur i rökskåpet ger ett saftigare kött med mycket röksmak och längre tillagningstid. Använd alltid matlagningstermometer när du röker kött, helst en digital med mätpinne på en sladd som kan sitta i köttet under hela processen. Har du många köttbitar i röken bör du använda mer än en termometer och sätta mätpinnarna på den minsta köttbiten och på den närmast värmeelementet.

Om man ska röka skinkor på i storleksordningen 3–4 kilo innebär det att man röker i cirka 10–14 timmar, i en rökskåpstemperatur på 90-96 grader till en sluttempe­ratur på 77 grader. Vill man ha en riktigt rökig skinka kan man gå ned till cirka 80 grader i rökskåpet, men då kan det ta mycket lång tid att nå upp till den önskade kärntemperaturen.

Personligen röker jag allt varmrökt viltkött (förutom vildsvin) till 68-70 grader kärntemperatur i drygt 90 graders rökskåpstemperatur. Ett lår från till exempel dovvilt tar 12–15 timmar, rådjur 5–8 timmar. Johan Sköld

Hur röker man lax i röklåda?

. på hemmaplan är inte alls svårt, ska ni veta! Det är så enkelt att det kan tänkas att vi aldrig mera kommer att köpa hem varmrökt lax från affären, ja så vida vi inte ska bjuda hem hela Petters följe på varmrökt lax, då måste vi nog först investera i ett helt rökeri.

 • Men var tusan skulle det rökeriet stå, nere på gården hade det kanske inte blivit någon uppskattat detalj i stadsplaneringen och förmodligen hade Miljö och Hälsa haft en del synpunkter på installationen.
 • För att inte tänka på vad grannarna hade sagt.
 • Nej när hela Petters följe kommer för att äta varmrökt lax blir det nog till att köpa färdigrökt ändå:) Men nu svävar vi ut i det blå, det är ju inte Petters följe som ska bjudas på lax – det är ju ni.

Nu sitter det säkert någon och tänker att ” I det där Mårtenssonska köket är det tvära kast minsann, i måndags bjöd dom på en enkel korvgratäng och nu plötsligt så ska dom vara klöddiga och göra avancerade pillerisaker “, men det är just det det inte är! Vi hoppas verkligen att vi kan förmedla just hur enkelt det är att göra varmrökt lax själv och att vi till och med kan locka er att prova! Hur Lång Tid Tar Det Att Röka Fisk Det som behövs för att röka lax är en röklåda, alternativt en grill med lock t.ex en klotgrill eller en så kallad tombolagrill. Innan vi (läs Håkan!) införskaffade en röklåda så användes just en sån där tombolagrill och naturligtvis har vi även skrivit en förklaring för grillrökeriet.

 1. En röklåda kostar inte så vansinnigt många sekiner, dom finns i olika sorter till olika priser lite varstans, vår inhandlades på Ö&B för ca 300 kronor.
 2. Man behöver rökspån för att lägga i röken och det kan man köpa lite varstans, vi har köpt våra på Ö&B men vi har sett påsar även på Jem&Fix och på Fisk & Sportboden i vår stad.

Vidare behöver man t-sprit till brännarna och så naturligtvis någonting att röka i den lilla låddan:) Den nyrökta laxen i sikte! Innan man röker sin fisk, oavsett vilken, så är det en god idé att först rimma den en kort stund. Inte heller det är någon avancerad kokkonst som kräver galet många ingredienser, salt, socker och vatten är det endaste: Rimma först laxen innan du röker den, gör så här: 500 g färsk laxfilé 1 liter vatten 1 dl salt 2 msk socker rikligt med hackad dill Rör ut salt och socker i vatten så det löser sig.

 1. Lägg ner laxen i lagen och låt ligga i 20 minuter (inte längre för då blir den för salt!) Ta upp fisken och torka av den, klappa in med dill och lägg den på gallret till röklådan.
 2. Därefter är det dags för rökeriet att dra igång: Förbered röklådan med ca 2 mm rökspån i botten av lådan, fukta spånen med en vattendusch.

Tänd på brännarna, när spånen börjar ryka lägger du ner gallret med laxen i lådan och lägger på locket. Låt laxen rökas i 15-20 minuter, kolla gärna temperaturen som ska ligga på runt 52 grader när din lax är färdigrökt. Ta ur laxen från röklådan och servera direkt! Har du ingen röklåda gör du så här: En grill med lock eller en bärbar av tombolamodell ( den ses här ) används, på botten ställs en brännare och direkt ovanför på gallret ställs en aluminiumform. Hur Lång Tid Tar Det Att Röka Fisk Laxen, rimmad och inklappad med dill, på väg ner i röklådan. Hur Lång Tid Tar Det Att Röka Fisk Och vips ca 20 minuter senare, instängd i en låda, så ser den ut så här och redo att huggas in i! Denna gången valde vi att njuta den varmrökta laxen i sällskap av en löjligt enkel ljummen potatissallad, som herr M slängde ihop efter eget huvud. Tack och lov kom han ihåg att plita ner receptet under tiden, det är annars något vi båda är väldigt dåliga på att göra. Hur Lång Tid Tar Det Att Röka Fisk Varm potatissallad 2 port + matlåda 500 g potatis 4 dl crème fraiche 1 citron, rivet skal och saft salt och svartpeppar hackad dill Skala och koka potatisen. Skiva den varma potatisen i tjocka skivor. Rör samman crème fraiche, citronskal och saft i en gryta och värm, smaka av med salt och peppar, tillsätt dill. Hur Lång Tid Tar Det Att Röka Fisk Så stundar åter en helg, kanske är det dags för några av er att inleda en välbehövlig och efterlängtad semester? För Mårtenssons del återstår några dagars arbete till, men bara några, innan det står semester med stora bokstäver i kalendern. Men helt i vanlig ordning så har vi ju långhelg och vad den ska fyllas med är däremot oskrivet, vi kör på gehör helt enkelt.

Related Post