Marina produkter och rätter Lax Hur Förvarar Man Nyfångad Fisk?

Hur Förvarar Man Nyfångad Fisk?

Hur Förvarar Man Nyfångad Fisk
Hur förvarar man nyfångad fisk? – Fisk är godast nyfångad med undantag av flertalet plattfiskar som vanligtvis blir bättre av någon dagars mognad i kylen. Ju snabbare man får fisken nedkyld efter fångsten, desto längre håller den. Några timmars fördröjning i sommarhettan kan försämra hållbarheten med flera dagar.

Hur länge håller nyfångad fisk i kylen?

Det är skäl att hantera fisken varsamt. Fisken ska genast efter fångsten bedövas och avblodas. En snabb hantering säkerställer att fisken inte behöver lida, fiskens kött får en bättre kvalitet och hållbarheten förbättras. Fisk innehåller rikligt med proteiner, vitaminer och mineraler.

Också fettet som fisken innehåller är hälsosamt, för det innehåller rikligt med omega-3 fettsyror. Fisken har en hög proteinhalt i förhållande till kaloriinnehåll och är därför en ypperlig del av en hälsosam kost. Fisk är ett livsmedel som lätt far illa, därför är det viktigt att fästa speciell uppmärksamhet vid hur man hanterar och förvarar fisken.

Ju snabbare man får fisken nedkyld efter fångsten, desto längre håller den. Rensad färsk fisk håller som isad god kvalitet i 2–7 dagar och en filé i 3–4 dagar. Hemma i kylskåpet ska man inte förvara sin fisk längre än två dagar.

Vad gör man med nyfångad fisk?

Annons: Sponsrat innehåll Hur Förvarar Man Nyfångad Fisk En effektiv och snabb kylhållning av fisken efter fångst är viktig för hur resultatet på talriken blir. Nedan följer alla tips du behöver veta för att din fångst ska smaka så bra som möjligt. J u bättre hantering fisken får sedan fångstögonblicket, desto bättre bevarar den sin kvalitet i frysen.

En omsorgsfull kylhållning av fångsten är avgörande för slutresultatet på tallriken. Nedan följer några konkreta knep som kan komma till nytta, framför allt nu under den varma årstiden. Från avkrokning till frys Att kunna hålla fångsten väl kyld redan från avkrokningen till frysen hemma är avgörande för fiskens kommande kvalitet och hållbarhet.

Vare sig man sitter i båten, vid strandkanten eller på bryggan så måste man ha möjligheten att hålla fångsten kall under många timmar, ibland dagar. Sök alltid den svalaste och skuggigaste platsen för fisken. En låda, placerad i skydd under ett säte eller i en durk, är en bra förvaringsplats om du fiskar från båt.

Vill du vara helt på den säkra sidan så använder du en kvalitativ kylbox. Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid. De skarvfria boxarna erbjuder en effektiv isolering och tack vara en unik labyrinttätning behålls den kalla luften inne i boxen samtidigt som varm luft på utsidan inte kan smita in.

Ett gäng kylklampar eller några petflaskor med is räcker som kylelement. Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid. Dometics passiva kylboxar håller kylningen i schack samtidigt som de är utrustade för sportfiskaren. Spöhållare, mätdekal och avgränsare för fångst och lunch är detaljer som lockat många sportfiskare världen över. Sötvatten och bakterier Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Dometics passiva kylboxar håller både mat och fångst väl kyld i båten som under tältsemestern. Vissa fiskar bör dock rensas direkt på plats. Detta gäller torsken som är så full med halvsmält föda att den annars förorenar både sig själv och sin omgivning med frätande avföring.

 1. Makrillen bör också rensas direkt, men av den anledningen att den fiskas på sommaren och är en fisk som väldigt snabbt blir dålig.
 2. Hur länge fisken tål att förvaras i kylen beror bland annat på hur du har hanterat den efter fångsten.
 3. Rstid, temperatur och fiskart är andra faktorer, men generellt sett bör rensad fisk lagas till inom ett, max två dygn.

Ett litet tips kan vara att gnida in fisken med ättika, både under transport och när den ligger i kylskåp. Det förhindrar tillväxten av bakteriekulturer. Fisken tar ingen smak av ättikan. Det hjälper även att gnida in fisken med salt, med saltet drar också ur vätska ur fisken och kan då göra fisken lite torrare.

Generellt, ju färskare fisk – desto godare. Det finns dock undantag. Piggvar, slätvar, sjötunga och hälleflundra har ett mycket hårt kött som mjuknar om fiskarna får ligga till sig en eller ett par dagar. Lax tjänar också på att ligga till sig. En pinfärsk lax är svårare att rensa och de små pinnbenen är nästan omöjliga att dra ut.

Harr är en fisk som bör lagas till och ätas absolut färsk, likaså makrill. Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Vill du att din fångst ska smaka lika bra på talriken som den gjorde på spöet? En effektiv kylhållning direkt efter avkrokning är A och O. Hur länge håller fisken? Tumregeln är att fet fisk inte ska ligga i frysen mer än tre månader. För makrill gäller en månad.

Lax tenderar dock att klara längre tider, fyra-fem månader. En mager fisk klarar sig lite mer än 6 månader om man har hanterat den rätt. Fryst fisk ska förvaras i minus 18°C, gärna ännu kallare. Lax ska helst ha en omgivande temperatur på minst minus 22°C. Tänk på att kärntemperaturen i fisken aldrig blir lika kall som själva frysen.

Genom att först linda in fisken i folie och se till att folien smiter åt och sedan lägga den folieinpackade fisken i en fryspåse, minimerar du lufttillförseln. Sug ur kvarvarande luft ur påsen. Ett bra sätt att förvara mindre, hel fisk, är att frysa in dem i vatten.

You might be interested:  Hur Länge Håller Tinad Fryst Fisk I Kylen?

Detta rekommenderas på mindre laxfiskar som öring och röding, som snabbt tappar kvalité vid frysning. Fyll en plastpåse eller mjölkkartong med vatten, lägg i fiskarna och stoppa i frysen. Fiskarna fryses då in i en isklump och syretillförseln blir minimal. Tina helst fisken i kyl vid max + 4°C. Då behåller fisken sina smakämnen.

Häll bort all vätska innan tillagning. Dometics passiva kylboxar finns i flera olika storlekar – kika på utbudet genom att följa länken här nedan. Ett säkert kort är att alltid ha tillgång till god kylhållning direkt vid fångstplatsen – Dometic Cool Ice boxar täcker alla sportfiskares krav. Kika på DOMETICS sortimentet HÄR. Publicerad: 13 May 2019 Av: Mathias Arnham

Hur länge kan fisk ligga i rumstemperatur?

Hur länge håller fisk i rumstemperatur? – Man ska aldrig förvara fisk i rumstemperatur, detta gäller särskilt varma länder. Fisken kan då börja ruttna och bakterierna kan få gynnsamma förhållanden att utvecklas. Generellt sätt så ska man aldrig förvara fisk i mer än 2 timmar i rumstemperatur,

 • Om fisken är i plastförpackning, såsom fryst lax i portioner så kan den däremot hålla sig lite längre i rumstemperatur, i upp till 3-4 timmar.
 • Eftersom fisken inte håller särskilt länge i rumstemperatur så är det alltid bäst att förvara fisken i kylskåpet eller frysen om man inte ska tillaga den omedelbart.

Den fisken som håller längst är däremot den som hittar i konserv. På hittar du flera olika lyxiga fiskkonserver med en hållbarhet på 2-3 år om du vill ha lite inspiration. : Fiskens hållbarhet: Hur länge håller fisken? – Tollans Fisk

Kan man frysa in orensad fisk?

Frysa och tina fisk, skaldjur Frysning av fisk och skaldjur är det bästa sättet att långtidsförvara fisk. De kan frysas råa eller tillagat. Vid infrysning av varor bör frysen bör vara väl avfrostad, inga tjocka islager. Sätt frysen på maximal kyla, helst 1 dygn i förväg.

 • INFRYSNING FISK & SKALDJUR
 • Allmänt :
 • Köpt fryst fisk eller skaldjur skall snarast in i frysen om den inte skall direktkonsumeras.
 • Förpacka så lufttätt som möjligt i fryspåse eller vanlig plastpåse om varan först rullats in i frysfolie.
 • Färdig rätt förpackas så att den kan värmas direkt.
 • Platta paket fryser och tinar jämnare, samt tar mindre plats.
 • Märk förpackningen med innehåll, vikt och datum.
 • Infrysning bör ske vid så låg temperatur som möjligt, allra bäst sker detta vid -32°C.
 • Styckfrys gärna opackad vara utspritt på smörpapper t.ex. räkor eller fiskfiléer. Ta ut, förpacka och lägg tillbaka i frysen.
 • Snabb infrysning är bäst. Fyll inte frysen med för mycket åt gången vilket sänker temperaturen. Packa inte varorna på varandra, utan sprid ut dem tills de är infrysta.

Infrysning fisk:

 • Resa och förbered fisken för framtida tillagning före infrysning.
 • Nyfångad strömming och småfisk kan frysas orensad.
 • Hel rå fisk kan med fördel (block-)frysas i vatten. Gäller främst fet fisk som lax, sik och ål.
 • Hel urtagen rå fisk packas bäst i fryspåse. Alternativt i aluminiumfolie + plastpåse.
 • Filead fisk bör packas med mellanlägg av plastfolie. Filéerna kan också styckfrysas och sedan packas.
 • Kokt och inlagd fisk fryses i sitt spad.

Infrysning skaldjur:

 • Skaldjur kokas och får kallna i sitt spad före infrysning.
 • Hummer och kräftor fryses bäst hela i sitt kokspad.
 • Krabba kan frysas hel utan spad.
 • Skalade räkor fungerar bättre att frysas än oskalade.

LAGRING FRYST FISK & SKALDJUR Förvaring skall alltid ske vid temperatur av högst -18 (för butiker och restauranger enligt lag). Ännu bättre om temperaturen är under -25°C. Vid -30°C kan varan förvaras ungefär dubbelt så länge som vid -18°C. Nedan lagringstider vid -18°C.

 • Feta fiskfiléer 4 månader.
 • Magra filéer 9 månader.
 • Hel plattfisk 9 månader.
 • Vacumförpackad fisk upp till ett år.
 • Frysta skaldjur minst 3 månader.
 • Skaldjur i spad minst 6 månader.

TINING AV FRYST FISK & SKALDJUR

 • Upptining av fisk sker bäst i kylskåp. Hel och förpackad fisk kan tinas i kallt vatten. Sämst är att snabbtina i rumstemperatur. Snabbtinad fisk skall omgående anrättas.
 • Skaldjur bör tina snabbt, men bör inte bli rumsvarma.
 • Räkor tinas utbredda t.ex. på en bricka.
 • Större skaldjur i tät förpackning tinas bäst i kallt vatten.
 • Tiningstid från 15 minuter för skalade räkor till 1 dygn eller mer för vara fryst i hink.

: Frysa och tina fisk, skaldjur

Är ur nyfångad fisk taget?

Håll kylan! – A tt hålla fisken kall är “a och o” och bästa förvaringssättet för färsk fisk är på isbädd. Den smältande isen och smältvattnet hålls nollgradigt tills all is har smält. På många snabbmatsrestauranger kan man köpa en sopsäck med isbitar för nån hundring eller två.

 1. Visa matvarubutiker säljer också is men eftersom det går åt en hel del så blir det betydligt dyrare än det nyss nämnda alternativet.
 2. Ytterligare ett bra sätt är att fylla 1,5 liters PET-flaskor med vatten och frysa in dem.
 3. I en igloobox håller de sig frysta länge Och när de tinat har man färskvatten att dricka.

Rensad färsk fisk håller som isad god kvalitet i 2-7 dagar och en filé i 3-4 dagar. Hållbarheten varierar givetvis beroende på fiskart, t.ex. strömming och siklöja är arter som lätt far illa. Har man inte möjlighet att isa fisk så kan följande tips som jag sett på olika forum vara till hjälp: Ta med en jutesäck som blöts helt innan fisken rullas in i den.

Avdunstningen av vattnet från jutesäcken sänker temperaturen runt fisken och den klarar sig längre. Om man använder sig av jutesäck så får den givetvis inte placerar i en tätslutande igloo eller platssäck. Då avstannar avdunstningen omgående. Självklart skall man undvika direkt solljus. Dels för att bevara smak men också för att hålla fisken så färsk som möjligt tills man kommer hem.

You might be interested:  Hur Länge Håller Sig Fisk I Kylen?

Ytterligare ett alternativ är speciella kylisolerade väskor för att förvara din fångst. Regal Sportfiske säljer variant som visas på bild nedan. Klicka här för att komma till deras webbshop » Hur Förvarar Man Nyfångad Fisk Fisk är bakterie- och temperaturkänslig vilket kräver noggrann hantering. Hållbarhetstiden är ganska kort. Rätt hanterad kan nyfångad fisk sparas någon vecka. Fisk är godast nyfångad med undantag av flertalet plattfiskar som vanligtvis blir bättre av någon dagars mognad i kylen.

Kan man få fisk på natten?

Som människa blir det lätt problematiskt när man försöker navigera i mörkret och man får ofta förlita sig på andra sinnen än synen. Många fiskar förlitar sig delvis på synen när de jagar, så kan man ens fiska på natten? Generellt kan man säga att de allra flesta fiskarterna i våra svenska vatten går att fiska under nattens mörka timmar.

Vad som upplevs som mörkt för oss människor är ofta tillräckligt med ljus för fisken. Det skiljer dock mycket mellan olika fiskarter hur aktiva de är under natten, vilket påverkar hur villiga de är att nappa under nattfisket. Om du testar på nattfiske så kommer du märka att när solen går ner och din syn börjar försämras i mörkret så kommer dina övriga sinnen att ta över och vara på helspänn.

Du får därmed ett annorlunda och spännande fiske som i många lägen kan ge bra utdelning. Vissa fiskar bjuder nämligen på ett erkänt bra nattfiske, framför allt under sommaren när vattentemperaturen är som högst. Av olika anledningar skiljer det dock mycket mellan olika fiskarter hur aktivt de jagar under natten.

Kan man frysa en hel fisk?

Frys fisken snabbt – tina den varsamt Publicerat 2007-11-09 17:19 Ca hälften av den fisk vi köper i Sverige är fryst. Vad händer med fisken när den fryses? Vad händer när en fisk ligger för länge i frysen? Vilken temperatur håller frysdisken i livsmedelbutiken? Vad skall jag tänka på när jag tinar upp fisken? Obruten fryskedja är ett honnörsord men också en förutsättning för att konsumenten skall kunna lita på att kvaliteten på råvaran håller ända hem.

 1. När fisken fryses in skall det gå snabbt.
 2. Ju snabbare det går desto bättre bevarar fisken sin kvalitet.
 3. Långtidsförvaring av frysta produkter sker vid – 30 till -35 grader vilket ökar hållbarheten avsevärt jämfört med normal hemmafrystemperatur på -18 grader.
 4. Skyddande ishinna För att fiskfiléerna inte skall torka i frysen läggs det innan infrysning en skyddande glasering på filén.

Glasering görs genom att hel fisk eller filéer doppas i kallt vatten eller duschas så att det bildas en iskappa runt fisken som förhindrar uttorkning och härskning. I butiken I butik skall frysarna hålla -18 grader eller lägre. Fungerar inte detta på ett korrekt sätt kan den skyddande glaserade ytan på det översta lagret sakta förångas eller smälta för att sedan ge ett frostlager på fiskfilén när temperaturen sänks igen.

När den skyddande ishinnan försvinner kan ytskiktet på fiskfilén bli vit och torr samtidigt som fisken får en tråkig bismak. Frysa in själv För hemmabruk kan man glasera fisken genom att först frysa in den råa filén liggande på plåtar eller uppläggningsfat 1-2 dagar i frysen. Lossa sedan fisken och doppa varje enskild filé i ett vattenbad med iskallt, rent vatten och sedan lägga tillbaka dem på plåten.

Gör man om proceduren ytterligare en gång har man fått en skyddande hinna som ökar hållbarheten för fisken i frysen. Filéerna kan sedan löspackas i en fryspåse och det blir enkelt att ta fram önskad mängd. Den som fiskar hel makrill, röding eller regnbågslax kan frysa ned dessa fiskar hela.

 1. Har man en tom och ren juice- eller mjölkförpackning, kan man fylla den med fisk och vatten, frysa in och försluta noggrant.
 2. Om ihåg att inte frysa in för mycket samtidigt.
 3. Temperaturen i frysen stiger och infrysningstiden blir onödigt lång vilket påverkar kvalitet och hållbarhet.
 4. Tina upp fisk Tiningsprocessen bör inte forceras av t ex för hög temperatur så att köttet skadas.

Bästa sättet att tina fisken på är att lägga fisken i en tättslutande plastpåse och sedan i rinnande kallt vatten eller i ett stort kar med kallt, rent vatten. Skulle man lägga fiskfilén direkt i vatten suger fiskköttet upp vatten och fina smaker går förlorade.

Måste man frysa fisk?

Varför bör fisken frysas innan man gör sushi av den? Publicerat 2007-03-07 17:23 Hur Förvarar Man Nyfångad Fisk Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all fisk som skall ätas rå. Det vill säga fisk som skall gravas, kallrökas eller ätas rå som i t ex sushi. Anledningen är att eliminera eventuella parasiter. Rå fisk är inte längre något konstigt eller ovanligt i den här delen av världen.

 • Sushibarerna är många och här för att stanna.
 • Det blir dessutom allt fler som tillreder sushi hemma.
 • De flesta har hört att man skall frysa fisken i några dygn innan konsumtion, men är osäkra på varför.
 • Djupfrysning hjälper inte mot bakterier Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all fisk som skall konsumeras rå, för att eliminera eventuella parasiter.

Det har alltså inget med bakterier att göra. Är fiskköttet inte helt färskt utan har börjat angripas av bakterier hjälper det inte att djupfrysa. Bakterietillväxten bromsas upp under frysperioden men avstannar inte. När fisken sedan tinas upp sätter bakterierna fart igen.

Endast tillagning till en kärntemperatur på ca 72°C tar död på bakterier, men resulterar i ett ganska torrt och tråkigt fiskkött. De parasiter som kan finnas hos fisk och som kan orsaka obehag för oss människor är små men kan uppfattas av ögat. De flesta varianter av parasiter är tunna maskar. De kan förekomma i fiskens bukhålor eller i muskulaturen.

Som väl är, är parasiter inte vanligt förekommande. De flesta av oss har aldrig sett eller råkat ut för dem. De som fiskar och de som sedan rensar och bereder fisken upptäcker och kasserar fisken innan den når konsument. En del väljer att inte frysa fisken De riktiga råfiskentusiasterna tycker att man förstör fiskråvaran genom att frysa den.

 • Man är istället observant på hur råvaran ser ut.
 • Skär man sedan fiskköttet i tunna skivor som till sushi upptäcker man eventuella parasiter.
 • Hur länga skall man frysa fisken Väljer man att frysa fisken är frystiden beroende på fiskstyckets storlek.
 • Det viktiga är att fiskköttet är helt djupfryst.
 • Med andra ord kan det räcka med ett dygn för en tunn fiskbit, medan en stor, hel laxfilé kan behöva 2-3 dygn för att säkert vara genomfryst.
You might be interested:  Vin Till Förrätt Med Räkor?

Gravad, kallrökt eller rå Gravad eller kallrökt fisk anses inte tillagad och behöver också frysas om man vill eliminera eventuella parasiter. : Varför bör fisken frysas innan man gör sushi av den?

Vilken är den godaste fisken?

Bästa fisken för kropp och klimat | Tidningen Extrakt Ur klimatperspektiv är fisk oftast ett mer hållbart alternativ än kött, men alla fiskar är inte lika bra. Forskare vid RISE, Research Institutes of Sweden, har tagit fram en lista som visar vilka arter som är bäst när klimatperspektiv och näringsperspektiv vägs samman.

 • Fisk jämförs ofta rakt av med annat kött som kyckling, nöt och gris, men det finns stora skillnader mellan olika arter, både sett till klimatpåverkan och till näringsinnehåll, säger forskaren Friederike Ziegler, som har varit med och tagit fram listan.
 • I listan ingår inte bara fisk utan all typ av sjömat, ett begrepp som även inkluderar till exempel skaldjur.

De arter som fick allra högst poäng när näringsinnehåll och klimatpåverkan vägdes samman var ostron, sill, makrill och skarpsill.

Kan man frysa abborre orensad?

Inga problem att frysa in orensat. All ev bakteriespridning avstannar. Fisken hålls t o m bättre orensad i frys, ingen frysbränna alltså.

Måste man fjälla gös?

Filea gös Ta ur gös: Anta att du har en hel gös. Förhoppningsvis är den inte helt nyfångad utan har fått ligga en eller två dagar på rygg. Då gör enzymer från magen att köttet blir fastare. Innan du gör något med den, som att filea den eller fylla den med massor av örter och lägga den på grillen, behöver du ta ur gösen.

Skölj av fisken ordentligt. Skär bort fenorna. Skär upp gösen längs buken och låt mage-tarmpaketet ramla ut. Skölj fisken invändigt också.

Om du vill låta huvud och stjärt vara kvar är en smaksak. Fjälla gös: Ska du tillaga gösen med skinnet på behöver du fjälla den först. Har du möjlighet att få en fiskare eller någon i fiskdisken att göra det åt dig, ta chansen. Fjällen har en tendens att sprida sig över hela köket.

Lägg ett snitt innanför gälarna, snett in mot huvudet. Dra kniven från ryggen in mot ryggbenet. Skär i ett långt drag från gälarna längs med ryggsnittet intill ryggbenet hela vägen till stjärtfenan. Filén är fri! Byxa filén med två snitt intill bukbenet så att småbenen försvinner. Om filén ska vara skinnfri, byxa bara själva fiskköttet och låt benen försvinna med skinnet.

: Filea gös

Hur fryser man in abborre?

Konsumtionsfrys – (-18° eller kallare) Rensa gärna fisken. Förpacka den noga och så lufttätt som möjligt för att förhindra uttorkning. Lägg gärna plastfolie eller liknande mellan filéerna så att fisken inte fryser ihop till en klump. Hållbarheten beror på hur väl fisken är förpackad.

Är ur nyfångad fisk taget?

Håll kylan! – A tt hålla fisken kall är “a och o” och bästa förvaringssättet för färsk fisk är på isbädd. Den smältande isen och smältvattnet hålls nollgradigt tills all is har smält. På många snabbmatsrestauranger kan man köpa en sopsäck med isbitar för nån hundring eller två.

 1. Visa matvarubutiker säljer också is men eftersom det går åt en hel del så blir det betydligt dyrare än det nyss nämnda alternativet.
 2. Ytterligare ett bra sätt är att fylla 1,5 liters PET-flaskor med vatten och frysa in dem.
 3. I en igloobox håller de sig frysta länge Och när de tinat har man färskvatten att dricka.

Rensad färsk fisk håller som isad god kvalitet i 2-7 dagar och en filé i 3-4 dagar. Hållbarheten varierar givetvis beroende på fiskart, t.ex. strömming och siklöja är arter som lätt far illa. Har man inte möjlighet att isa fisk så kan följande tips som jag sett på olika forum vara till hjälp: Ta med en jutesäck som blöts helt innan fisken rullas in i den.

Avdunstningen av vattnet från jutesäcken sänker temperaturen runt fisken och den klarar sig längre. Om man använder sig av jutesäck så får den givetvis inte placerar i en tätslutande igloo eller platssäck. Då avstannar avdunstningen omgående. Självklart skall man undvika direkt solljus. Dels för att bevara smak men också för att hålla fisken så färsk som möjligt tills man kommer hem.

Ytterligare ett alternativ är speciella kylisolerade väskor för att förvara din fångst. Regal Sportfiske säljer variant som visas på bild nedan. Klicka här för att komma till deras webbshop » Hur Förvarar Man Nyfångad Fisk Fisk är bakterie- och temperaturkänslig vilket kräver noggrann hantering. Hållbarhetstiden är ganska kort. Rätt hanterad kan nyfångad fisk sparas någon vecka. Fisk är godast nyfångad med undantag av flertalet plattfiskar som vanligtvis blir bättre av någon dagars mognad i kylen.

Hur länge kan fet fisk förvaras?

Konsumtionsfrys – (-18° eller kallare) Rensa gärna fisken. Förpacka den noga och så lufttätt som möjligt för att förhindra uttorkning. Lägg gärna plastfolie eller liknande mellan filéerna så att fisken inte fryser ihop till en klump. Hållbarheten beror på hur väl fisken är förpackad.

Related Post