Expertens bästa tips – så fångar du höstgäddan Tobias Fränstam om någon vet hur man lurar gäddorna. Ä r du på jakt efter höstgäddan? Här bjuder sportfiskaren och fiskeribiologen Tobias Fränstam på sina tre bästa tips för att du ska maximera möjligheterna att fånga drömfisken.1. Fiska djupt eller grunt: Det finns i synnerhet två miljöer som jag föredrar att fånga höstgäddor på.
- Det ena är kring sjöns djupbassänger eller djuphål i avsnörda vikar.
- I takt med att sjögräsängarna vissnar ned försvinner skyddet för många fiskar och fiskyngel.
- Ofta söker dessa istället skydd som stim på djupvatten.
- På dessa platser påträffas ofta bytesfiskar som löja, mört eller abborre.
- Dessa övervintringsstim påträffas ofta kring sjön, eller fjärdens djuphål och lokaliseras enklast med ekolod.
När man väl hittat rejäla betesbollar kan man fiska med så gott som vilken teknik som helst. Jag trollingfiskar gärna med vobbler eller kastar med en djupdykande jigg i ytterkanterna av betesfiskstimmen. Min andra favorittaktik är en motsats. I sjö eller skärgård kan vuxna björknor och braxen söka mat och skydd i de allra grundaste och grumligaste vikarna.
- Detta fisket sker ofta kring meterdjupt vatten med bottnar av vissen vegetation.
- Ofta trivs dessa bytesfiskar som bäst i vikar där åar eller diken mynnar vilket gör vattnet grumligt och som blir ett skydd mot de stora gäddor som lurar i det mörka vattnet.
- Vid detta fiske är det viktigt med en rejäl portion tålamod.
Gäddorna kan ha korta med intensiva huggperioder och oftast måste man fiskar sakta i det grumliga vattnet och samtidigt hålla betet precis ovanför botten utan att fastna i vegetation. Bäst är oftast ett långsamt tailbete, men jerkbaits, vobblers och andra svävande beten fungerar stundtals utmärkt de med.
- Gäddorna kan ha korta med intensiva huggperioder och oftast måste man fiskar sakta i det grumliga vattnen 2.
- Fiska stort: Hösten brukar vara den säsong när stora beten fiskar som allra bäst.
- En stor gädda behöver mycket energi för tillväxt och för att bilda rom inför det kommande årets lek.
- En gädda börjar producera rom redan under sensommaren och till vintern är rommen så gott som färdig.
Under hösten bygger gäddan på energidepåerna som allra mest och genom att presentera stora beten minskar man ofta tiden mellan de riktiga krokodilerna.3. Fånga dagen: Allt eftersom hösten går minskar dagslängden snabbt. Då dagarna är korta gäller det att passa på och få så mycket bete i vattnet som det bara är möjligt.
Contents
När hugger gäddan på hösten?
Höstfiske – Sensommaren och hösten är den bästa tiden för gäddfiskare. När vattnet har svalnat äter gäddan mer aktivt och då kan man också få stora gäddor på kroken i grunt vatten. När det är som bäst verkar det finnas hugglada gäddor överallt. Vattnet vid stränderna blir kallare tidigare än vattnet i öppna fjärdar, och då förflyttar sig gäddan till strandzonen för att söka föda.
Då är det högsäsong för dem som har kastfiske som hobby. När strandvattnet blir ännu kallare återvänder gäddan till de öppna vattnen, som är varmare, och då ger fiske med drag bäst resultat.När temperaturskillnaderna jämnat ut sig söker sig gäddorna ofta tillbaka till de grunda strandvattnen. Jättegäddor som följer braxenstim är de som ligger överst på önskelistan för dem som kastar med spö.
I kallt vatten vill emellertid gäddan inte simma i onödan och slösa med energi, och då ska man ha en låg hastighet på betet och betet ska komma så nära den lurpassande gäddan som möjligt.
Vår står gäddorna på hösten?
En av Sean Witts många höstgäddor. Framgången når han genom att fiska i klara sjöar med stora beten över noga utvalda bottenstrukturer. Foto: Sean Witt S ean Witt från Holland är en välkänd gäddprofil i både sitt hemland och i Sverige. För honom är hösten en högsäsong i jakten på de riktigt stora gäddorna.
Rets fiske har varit fantastiskt och här bjuder han på några av sina hetaste tips! I Holland är det tidiga vårfisket efter gädda förbjudet och säsongen inleds först den sista helgen i maj. Därigenom får gäddorna leka i fred, och kanske är det en bidragande orsak till det fantastiska fiske som därefter väntar.
Om målet är grov gädda erbjuder höstfisket stora möjligheter att lyckas. Men tiden mellan nappen kan vara lång och framgång är ingen garanti. En som kan det holländska höstfisket bättre än de flesta är Sean Witt. Genom mångårig guidning och eget fiske i både Holland och Sverige har han lärt sig hur man får fart på gäddorna när temperaturen faller.
Fisket i Holland bedriver han och vännerna i White Label Fishing i många olika sjöar och helst där vattnet är riktigt klart. Hans val av fiskeplats skiljer sig från många andras, då närvaron av betesfisk inte är avgörande. Istället är bottnens struktur av största intresse. “Betesfisk kan röra sig men det gör inte botten!” – Betesfisk kan röra sig men det gör inte botten! Vi letar efter särskilda strukturer och fiskar av dessa oavsett om vi ser fisk eller inte.
Bäst under hösten är varierande klippbotten med djupbranter på mellan 4-7 meter. Även gamla sjögräsbottnar kan vara intressanta. Hittar vi den typen av botten är chansen stor att vi får grova gäddor, berättar Sean. Teknikerna kan variera mellan trolling och spinn och betena är allt som oftast riktigt stora.
- Visst, betet väger 420 gram, men med rätt utrustning så går det!” – Vi fiskar med många olika swimbaits från både Savage Gear och Lucky Lures.
- Oavsett bete fiskar vi stora storlekar och alltid i den översta vattenkolumnen.
- Vid spinnfiske kör vi även med traditionella gummibeten, typ Savage Gear River Roach, men även den 32 centimeter långa 3D Roach.
Visst, betet väger 420 gram, men med rätt utrustning så går det! Däremot kanske man ska undvika att fiska en hel dag med ett sådant bete eftersom det sliter en del på kroppen, säger han med ett skratt. Med den här tekniken upplevde Sean och Jesper Smorenberg nyligen ett osannolikt bra fiske.
- Antalet gäddor var kanske inte exceptionellt högt, men det kompenserades med råge av fiskarnas storlek.
- En av dagarna kom det upp tre gäddor över 10 kilo, och den största – en väldig madam på 119 centimeter och över 16 kilo – var förstås passets höjdpunkt.
- Dagen filmades och kan bland annat ses i filmen nedan.
Vi tackar Sean för tipsen och hoppas att de kan inspirera många till att förlänga gäddsäsongen. Fisket nu är glödhett och i förra veckan rapporterade vi om två 15-kilosfiskar, varav en togs på trolling och den andra på spinn från land ! Blir det någon rapport även den här veckan? Hans Hällman Publicerad: 15 November 2018 Av: Hans Hällman
Vår står gäddan i oktober?
Jakten på gammelgäddan – 10 tips för dig som siktar på stort Många gäddfiskare spenderar timmar, dagar och veckor vid vattnet utan att komma i kontakt med drömgäddan, men hon finns där, troligtvis även i ditt hemmavatten. Har bara lite koll på hur du ska göra så kommer slutligen hugget.
Vi ger dig 10 heta tips som garanterat för dig närmare den mytomspunna gammelgäddan – häng med! 1. Störst fiskar under kalla årstider Många fiskare väljer att ställa in prylarna när kylan kommer, men det är faktiskt då som chansen ökar för stor fisk. Dedikerade storgäddjägare trycker på gasen i oktober och håller ut till efter lek någon gång i april till maj.
Gäddorna är slanka under sommaren och större fisk håller sig ofta ute i frivattnet där de kan vara svåra att lokalisera. Under oktober när vattnet kyls ner ökar aktiviteten, gäddan börjar äta upp sig och bytesfisken klumpar ihop sig längs branterna vilket gör gäddan enklare att hitta.
- När isen lägger sig är det ett ypperligt läge att söka stor fisk, men glöm inte att skaffa en tillräckligt stor isborr.
- Här finns borrar och skär som passar större fisk 2.
- Våga använda stora beten Gäddan är en opportunist och mindre exemplar kan bita över nästan vad som helst.
- Stora gäddor brukar däremot vara mer kräsna och spenderar inte energi i onödan.
Ett utfall på ett tillräckligt stort byte kan betyda flera dagars latande under matsmältningen, därför väljer gäddan ofta byten så som braxen, id eller sina egna artfränder. Ett större bete ger dessutom en större profil i vattnet och uppmärksammas lättare, vilket framför allt är effektivt vid fiske i frivattnet.
Våga byta till större beten, 40 till 50 centimeter är inga problem att bita över för gammelgäddan. Här hittar du flera bra beten som lockar storgäddan till hugg 3. Storfiskregistret och sociala forum Att fiska i vatten med mycket stor gädda ökar givetvis chansen till fångst. Storfiskregistret som man får tillgång till som medlem i Sportfiskarna ger information om var stora gäddor tagits, således vilka vatten som fortfarande bör hålla stor fisk.
Andra sätt att få information om bra gäddvatten är som medlem i Svenska Specimentävlingen, Västsvenskan – en tävling för storfiskjägare. Det finns även bra grupper och sidor på sociala medier som riktar sig mot likasinnade storviltjägare. Behöver du ett bra fiskeset, anpassat efter stor gädda? 4.
- Lodkartor och delade sjökort När du väl bestämt dig för ett vatten är det dags att välja fiskeplats.
- Lodkartor, sjökort samt och delade sjökort som andra fiskare har tillverkat, kan hjälpa dig att försöka klura ut vart fisken uppehåller sig.
- Gäddan lever ofta olika beroende på årstid, men generellt bör du söka fisken grunt eller djupt.
Djupt stående storgäddor hittar du längs djupbranter i anslutning till grundflak, undervattensuddar och åsar. Dessa fiskar huserar på gös, abborre och pelagisk bytesfisk såsom siklöja och nors. Om du söker stor gädda på grunt vatten bör det finnas gott om braxen eller id i närheten.
- Vass i vikar med större djup utanför är ofta heta platser.5.
- Första parkett till smörgåsbordet Siklöjan är en av få bytesfiskar som leker på hösten.
- De samlas vid branter och leker på sten-, sand-, och grusbotten på cirka tre till åtta meters djup, ungefär när vattentemperaturen når sex till åtta grader.
I mellersta Sverige sker leken någon gång i början av november. Löjan samlas då i stora stim och gäddan sitter ofta på första parkett, för att ta för sig av smörgåsbordet. Nu är det hög tid att vara på alerten. Om du lyckas tajma löjornas lek och hittar rätt kan du berikas med ett magiskt gäddfiske.
Börja med att söka stora ansamlingar av siklöja vid friliggande grund och markanta branter med hårdbotten. Gäddorna lurar både i frivattnet utanför och längs bottnen innanför. Glöm inte flytvästen – här hittar du sådana 6. Fiska i alla väder Har du hört att sol och bleke inte är gäddväder, eller att nordanvind gör fisken trög? Det är en sanning med modifikation då många stora gäddor tagits i just dessa förhållanden.
Låt inte vädret bestämma om du ska fiska, åk ut om du är sugen oavsett väder. Stora gäddor äter inte varje dag utan tar i stället ofta större byten som tar tid att smälta, därför gäller det att fiska ofta och inte bara under optimala förhållanden. Hellre kortare pass ofta än längre pass sällan.7.
- Flötestrolling och bottom bouncing Flötestrolling eller “deadbait-mete” är vedertagna storgäddmetoder.
- Många tror att metoderna är krångliga, men så är inte fallet.
- Ett flöte med fyrtio grams bärkapacitet, trettio gram bly och en tafs med två trekrokar samt en betesfisk är allt du behöver.
- Låt det driva bakom båten i en halv knop och känn spänningen stiga.
Bottom bouncing är en variant där man helt enkelt plockar bort flötet och låter sänket glida strax ovan bottnen. Båda teknikerna lika enkla att bedriva som de är effektiva. Prylar för att tillverka egna tafsat och andra riggar finner du här 8. Skaffa kompetent elektronik Att ekolod är en genväg till mer och större fångst har nog inte undgått någon.
- Med ett billigt 2D-lod kommer du långt, men öppnar du plånboken lite till så öppnas fler fördelar.
- SideImaging och MEGA 360 är fantastiska hjälpmedel för att söka av större ytor än precis under båten.
- Det nya heta, framåtseende realtidsekoloden tar det fisket till en helt ny nivå.
- Med kompetenta hjälpmedel har de stora gäddorna svårare att gömma sig.
Ekolod/plotter för alla plånböcker hittar du här 9. Gäddor med stora skallar Gäddor gillar som sagt stora måltider och de utvecklar ofta kroppsform efter byte. Gäddor som livnär sig på braxen får ofta extremt stora skallar för att få ner bytesfisken i svaljet.
Dessa gäddor uppehåller sig på grunt vatten året runt och ligger ofta på lur bland stubbvass och natebälten. Braxen är förtjust i mjuk botten där de söker insekter, maskar och sniglar, i närheten simmar även gäddan. Testa beten med hög profil som imiterar just braxen eller björkna när du fiskar på sådana här platser.
Effektiva jerkbeten efter stor gädda finner du här 10. Fiska långsamt Större gäddor kan vara sävliga och tröga. Att fiska riktigt långsamt kan många gånger vara rätt väg att gå, särskilt när vattnet är kallt eller när det är tätt inpå lektider. Extremt långsam trolling fungerar också bra på storgäddan, inte minst under våren.
Vobbler som har en rullande gång i låg fart är att föredra, alternativt större mjukbeten, gärna med en slingrande gummistjärt. Vid spinnfiske lämpar sig nu tailbeten perfekt då de håller sig högt upp i vattenmassan och kan fiskas med långa spinnstopp. Även traditionella jerkbeten går att fiska mycket långsamt genom att låta dem hänga i vattnet några sekunder efter varje knyck.
Supereffektiva mjukbeten för stora käftar hittar du här Ordlista Sportfiskarna: Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund Lodkartor: Enklare sjökort som ofta är upprättade genom mätning med lina och vikt. Sjökort: Karta över vattenområden med djup, grynnor och sjömärken Bytesfisk: Mindre fisk som står på rovfiskarnas meny.
Frivattnet: Mitt ute i sjön mitt i vattenpelaren. Flötestrolling: Metod som innebär att man långsamt släpar flöten, tackel och betesfisk efter båt. Deadbait: En död betesfisk. Bottom Bouncing: En metod där man långsamt studsar en betesfisk på botten, antingen genom kast eller bakom båt. Ekolod: En maskin som genom ultraljud tolkar världen under ytan.
SideImaging: Sidoseende, detaljrik, fotografisk ekolodsvy. Mega 360: En högupplöst ekolodsvy som visar hur det ser ut runt omkring båten.2 D-lod: Sidoseende, detaljrik, fotografisk ekolodsvy. Trolling: Fiskemetod där båten släpar ett antal spön med beten efter sig.
- Räver ofta en hel del utrustning.
- Stubbvass: Vasstumparna som finns kvar efter vintern.
- Natebälten: Ett område med nate – en växt som ofta håller fisk.
- Vobbler: Ett skedförsett bete som imiterar en skadad fisk.
- Mjukbeten: Ett bete som är tillverkat av gummi.
- Spinnfiske: Metod där fiskaren kastar ut ett bete med antingen haspel–, automat- eller multirulle.
Tailbeten: Hårda beten som är försedda med en mjuk gummistjärt. Används främst till gäddfisket. Jerkbeten: Ett bete som rycks hem av fiskaren för att skapa olika attraherande rörelsemönster.
Är det bra fiske på hösten?
Hösten är en av de bästa tiderna på året att fiska ett flertal arter. Vi ger dig tips på hur du fiskar bland annat gädda, lake, regnbåge, abborre och havsöring. – Sportfiskarna har genom åren producerat mängder av fisketips. Vi har nu gjort en liten sammanställning med länkar till olika fisketips med inriktning på höstfiske. Höstgädda Foto: Tobias Ekvall Vår vanligaste fisk utgör grunden för mycket av vårt fiske landet runt. Spinnfiske med jigg är en bra metod för att fånga de randiga på hösten. Läs Emma Anderssons hösttips för jiggfiske efter abborre här. En annan metod som fungerar väldigt bra för höstabborren är fiske med dropshot. Läs Linnea Lönns bästa tips för dropshot här. Lake Foto: Joakim Åberg Laken är en art som gillar kallt vatten. Laken kan man pilka eller bottenmeta efter. Kristoffer Ottosson är en passionerad lakfiskare som gärna fiskar efter lake i Göta älv. Läs Kristoffers tips här. Regnbåge Foto: Sportfiskarna Regnbåge är en av våra allra mest populära fiskar som fiskas runtom i hela landet i olika utplanteringsvatten. Vi tipsar här om flera olika sätt att fiska regnbåge, med spinn, mete och fluga. Till sist: nyisfiske efter röding Foto: Sportfiskarna Längst i norr är det förhoppningsvis inte långt borta att man kan komma ut på de första pimpelisarna framåt november. Tänker man bara på issäkerheten och förbereder sig rätt kan man ha ett fantastiskt fiske efter vår kanske allra vackraste fisk. Läs rödingtips här. Kategorier: Fiske, Fisketips | Taggar: |
Hur stor måste gäddan vara?
Minimimått och maximimått
Art | Minimimått |
---|---|
Gädda | 40 cm |
Gös | 45 cm |
Gös | 45 cm |
Sill | 18 cm |
Kan man fiska i oktober?
Abborre – Intresset för abborrfiske har ökat enormt senaste åren och fisket är bättre än på många år! Abborrfisket passar både den rena nybörjaren som aldrig fiskat och den kräsne expertfiskaren. Bästa tiden för abborre hos mig i Stockholms skärgård är ofta sensommar och höst men även tidig vår fram till maj/juni kan ge riktigt stor fisk, då större fisk samlas i mindre stim. På senare år har jag specialiserat mig alltmer mot abborrfisket (utöver gädda havsöring) och det är bland det roligast jag vet! Det finns en mängd olika metoder vilket gör det till det mest variationsrika fisket som vi har i Sverige, i mina ögon. På bilden är en 44 centimeters abborre på 1,26 kilo från juni 2022.
Från slutet av september genom hela oktober och delar av november är en mycket bra tid för att få stora mängder abborre då de samlas i stora stim på djupet. Ett bottennära fiske med jigg och bladebaits som passar både den som aldrig fiskat tidigare och den erfarne fiskaren som tycker om många napp! Denna tid går det även att fiska riktat och långsamt efter grov abborre med exempelvis nekorig eller cheburashka.
Ett lite mer tålamodskrävande specialistfiske med mycket stor potential! Man kan kombinera ett riktat “mängdfiske” efter lite mindre stimabborre exempelvis på förmiddagen och utmana grova, solitära abborrar på eftermiddagen. Fråga mig så berättar jag mer! Abborrfisket har blivit mycket influerat av det amerikanska bassfisket och det finns en uppsjö metoder idag att använda i olika situationer. Grov abborre under tidig höst.
Vart befinner sig gäddan?
Lektid för gädda – Lektid: Mars – Maj. Gäddan leker från mars till maj längs kustens grunda vikar där vattentemperaturen stiger snabbt under våren. I insjöar och strömmande hittas gäddan ofta i vegetationsklädda vikar istället.